Inloggen

. . . Wout stopt ermee . . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Wout stopt ermee . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . . Wout stopt ermee . . .

JBounce

Donatie gevraagd!

Donatie!

Beste bezoekers van de website woutvangils.nl of woutvangils.be.

 

Wout heeft besloten om te stoppen met deze website

Maak hier uw donatie over om de website te laten bestaan:

https://betaalverzoek.knab.nl/k4brpH2Oo7djLAP

 

Alvast hartelijk dank!

(Zie verder bericht op de hoofdpagina)

x

Beknopte omschrijving vitamine,s

avicurBeknopte omschrijving over de Vitamine,S.                                                


Hieronder geef ik in het kort weer wat de vitamine betekenen voor onze vogels als deze zowel te veel ,of te weinig og in combinatie gegeven worden,Het geeft ons een indicatie wat er allemaal inzit ,maar zoals al eens eerder geschreven zitten in onze voeding deze allemaal in voldoende maten in .Maar het is toch belangrijk even te weten wat deze vitaminen betekenen ,zodat je ook weet hoe belangrijk ze zijn voor onze vogels ,zowel in een te kort of een te veel aan vitaminen.

1 – Vitamine A : Zorgt mede voor de normale vorming van het verenkleed en voor het goed functioneren van de slijmvliezen.

2 - Vitamine B 1 : Speelt een belangrijke rol in de koolhydraten stofwisseling en het spier en zenuwstelsel. Is erg gevoelig voor warmte ,licht en lucht ,dus erg moeilijk te bewaren. Antibioticum vernietigd deels de werking van Vitamine B1.

3 - Vitamine B 2 : Speelt een belangrijke rol in de koolhydraten eiwitten en stofwisselingen .Is erg gevoelig voor licht .

4 – Vitamine B 3 : Speelt een belangrijke rol bij de stofwisselingen en is een basis bestanddeel voor de geslachtshormonen .Een te kort aan vitamine B 12 verhoogt de behoefte aan B3.

5 – Vitamine B 4 : Is nodig bij de stofwisseling van kool hydraten en vetten en vetzuren Beïnvloed de bevedering en de groei .De lichaams behoefte aan vitamine B 4 is erg klein.

6 – Vitamine B 6 : Regelt de stofwisseling processen van de zenuwen en de lever .Dit is noodzakelijk voor de groei.

7 – Vitamine B 8 : Nodig bij de stofwisseling van koolhydraten veten en eiwitten .Rauwe eieren bevatten de factor Avidine die de vitamine B 8 vernietigd.

8 – Vitamine B 10 : Voorkomt bloedarmoede en heeft een functie bij de vorming van de veren .Een verhoging van eiwit en vetgehalten in het voer indiceert automatisch verhoogde behoefte aan de Vitamine B 10.

9 – Vitamine B 12 : Vervult een functie bij de vorming van eiwit vet en koolhydraten .Voor de vorming van dit vitamine is er cobalt nodig. Vitamine B 12 wordt uitsluitend in het vogellichaam gevormd door allerlei micro-organismen .Licht en Lucht oxideren vitamine B12 In rauwe sojabonen bevindt zich een stof die de werking van vitamine B12 neutraliseert.

10 – Vitamine C : Vervult een functie bij de skeletvorming ,vorming van de eischaal ,synthese van bepaalde hormonen de beademing van de lichaamscellen. Bij een normale gevarieerde voeding is de kans voor een tekort aan vitamine C klein. Bij insecten en vruchten eters is de behoefte echter veel groter . Ze missen waarschijnlijk het enzymen om vitamine C te synthetiseren uit glucose . Vitamine C wordt vernietigd door warmte en bij contact met licht ,lucht,ijzer en koper. Vogels met leverziekten dienen synthetisch bereidde vitamine C te krijgen toegediend in hun voedsel.

11 – Pro-vitamine D2 en D3 worden onder invloed van de ultraviolet stralen van zonlicht omgezet in vitamine D2 en D3. Deze omzetting gebeurt onder andere in de onbevederde delen van de huis en de poten en wel tijdens het baden ,omdat er smeer van de stuitklier van de vogel op de vleugels van de vogel te recht komt ,die mee de omzetting veroorzaakt van de pro-vitaminen tot vitaminen bij het drogen in de zon. Direct zonlicht is dus essentieel voor de vorming van dit vitamine Beide vitamine worden snel onwerkzaam in contact met melkproducten ,calcium-carbonaat ( bestanddeel van eierschalen) zwavel ,zand ,zout,en suikers .Darmbeschadiging verhinderde de opname van vitamine D3 in het bloed .Een teveel aan vitamine D3 veroorzaakt beschadiging aan de nieren aorta en andere bloedvaten.

12 – Vitamine K : Heeft een belangrijke functie te vervullen bij de bloedstolling .Antibiotica behoort tot de klasse van de sulfonamiden ,deze vernietigen de werking van vitamine K.

13 – Vitamine E : Heeft een invloed op de vruchtbaarheid en het uitkippings vermogen ,doch is tevens onontbeerlijk voor een normale werking van het spier en zenuwweefsel .Daar de meeste granen voldoende hoeveelheden vitamine E bevatten is het voorkomen van een te kort weinig onwaarschijnlijk. Vitamine E wordt deels vernietigd door levertraan,oude olie houdende zaden.

Bibliografie :

Voeding en vogels van Jp Holsheimer Thieme Zuthen .

Voeding van vogels en duiven Dr F Debecker (Uitgave intervet)

Duif en wetenschap in duivenvaria Prof G Van Grembergen.

Maarten kluwer.s Int uitgevers onderneming Amsterdam .

Lesboek der organische chemie J.B Wolters – A F .Holleman.

. . . Wout stopt ermee . . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Wout stopt ermee . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . . Wout stopt ermee . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.