Inloggen

. . . Wout stopt ermee . . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Wout stopt ermee . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . . Wout stopt ermee . . .

JBounce

Donatie gevraagd!

Donatie!

Beste bezoekers van de website woutvangils.nl of woutvangils.be.

 

Wout heeft besloten om te stoppen met deze website

Maak hier uw donatie over om de website te laten bestaan:

https://betaalverzoek.knab.nl/k4brpH2Oo7djLAP

 

Alvast hartelijk dank!

(Zie verder bericht op de hoofdpagina)

x

De leverziekte.

Zwart geel intensief


 

Leverziekten :                                                                                           Wout.van.Gils

 Inleiding . 

Wij als kanarie kweker en vele andere kwekers kennen zeker dit verschijnsel ,iedereen zal wel eens vogels hebben gehad ,die wat dik ,en wat onzeker op hun stok of bodem van de kooi zaten ,Bij nadere inspectie zag men een fel opgezette lever ,en dan weten we dat dit nu niet direct goed te noemen is ,zee zeker als de lever flink is opgezet de vogel mager si en ook nog wat rode darmlussen vertoont .Daarbij komt natuurlijk dat de lever niet meer goed functioneert ,en maar gedeeltelijk zijn werk doet ,en dardoor weer andere ziekten hun kans krijgen zich te ontwikkelen ,er ontstaat een gevaar in je vogelbestand.De lever is een chemisch fabriek in het vogellichaam .Via de bloedbaan uit de darmen van de vogel komen de producten van de spijsvertering de lever binnen ,Sommige van deze producten worden opgeslagen om later weer gebruikt te worden ,al de rest ondergaat een chemische omzetting in stoffen die later het lichaam weer kan opnemen. .We kennen hierin de goede en de kwaadaardige leverziekten. 

Goedaardig of kwaadaardig ? 

Iedereen toch de meeste onder ons kennen wel de levervetting ,dia kan ontstaan als de vogels een eivoer krijgt met een te hoog eiwitgehalte ,het gevaar is hier zeker aanwezig als men zelf het eivoer maakt ,en men let niet goed op deze eiwit verhouding Die normaal licht tussen de 20 a 23 % Gaat men met het eiwit gehalte omhoog geeft dit wel problemen de grens licht zowat op 30 % eiwitgehalte .Men kan dit al waarnemen in het nest,de ontlasting is niet vast maar waterig (smeuiig.) Als we nu niet opletten ,en snel ingrijpen ontstaat er snel een erg groot probleem bij je vogels .als we dan bij onze zaadmengeling ook nog wat extra oliehoudende hebben bijgevoegd ( wij geven die wel eens bij omdat deze de vogels veel energie geven ) wordt de lever nog meer belast ,zeer zeker als deze zaden overmatig voor handen zijn. ,De energie gebruik van de vogels is veel minder in de kweekkooi als Bv in een vlucht ,of in de natuur ,en daarom zal dit vet zich eerst wat afzetten op de vogel zelf ,iedereen kent wel het vet worden van de mannen ,en daardoor de tweede ronde daardoor niet bevruchten. Blijft u bij hierboven gestelde problemen vetrijk voedsel geven ,dan worden de vogels automatisch belast met de levervetting .En dit is duidelijk vast te stellen aan het einde van het borstbeen de vergrote lever t zien. Maar als u goed opserveert en tijdig dit probleem opmerkt dan is het nog niet direct de lever maar kan het ook de Megabacterie zijn ,neem in elk geval snel actie ,en overweeg een mestonderzoek te doen .Maar pas ook zeker uw voeding aan de eiwitten ,en de oliehoudende zaden .De kans is groot dat u het probleem voorblijft. Misschien is deze nog te noemen als goedaardige leverziekte ,daar als men er op tijd bij bent het probleem is op te lossen.De Kwaadaardige leverziek leverontstekingen ,vergiftigingen atoxoplasmose enz kennen we wel allemaal of hebben er zeker van gehoord en of gelezen .Een gezonde lever bij een vogel is niet of nauwelijks te zien. Als de lever opgezet of erg donker is dan is het niet goed de alarmfase ,en actie is gewenst ,en of door zelfkennis of door een dierenarts .Zeer zeker bij Atoxoplasmose ook wel genoemd dikke leverziekte of lancasterella ,bijna al onze vogels zijn er drager van ,maar kunnen in geval van zwakte stres ,vochtige ruimte en of andere zich snel openbaren ,ook een verwaarloosde levervetting kan er oorzaak van zijn . Meestal openbaard zich atoxoplasmose zich samen met de megabacterie !!! Dit is zelf ook vast te stellen als er lichte zaaddeeltjes zitten in de mest ,is dat zo dan heb je zeker ook last van de megabacterie. 

Behandeling :

Als we zoals hier boven genoemd er op tijd bij zijn is er nog redding mogelijk voor Atoxoplasmose maar dan wel in een vroeg stadium .een ESB3 30 % kuur te geven op de volgende manier Diot 5 dagen lang 1 gram per liter drinkwater. Na deze dagen 2 dagen een vitamine kuur   ( Bv Alvityl ) dan weer 5 dagen EsB 3 weer 2 dagen vitaminen ,en dan weer 5 dagen Esb3 ,sluitend met een vitamine kuur van 5 dagen .Zorg tijdens deze periode eigenlijk moet dit altijd voor schone droge kweekhokken.Na deze periode is het aan te bevelen wekelijks een dag of 4 dagelijks appelazijn te geven ongeveer een soeplepel per liter water,dit komt dan weer de megabacterie ten goede ,op deze manier als je er tijdig bij bent is de kwaadaardige leverziekte Atoxomaplasmose te voorkomen en bij minder ernstig gevallen zelfs te genezen. Ik weet dat er kwekers zijn die tijdens de kweek continue kuren ,ik wil dit zeker niet promoten ,blijf dan bij de kuur van appelazijn ,en tussen elke ronde ,een ESB3 kuur te geven .Maar dat laat ik aan de kwekers zelf over. 

Nog een Tip             : 

Goede hygiëne spreekt voor zich zelf en ook tijdig opserveren ,en het opmerken van ziekten kan veelleed besparen in ons vogelverblijf. Ik lees regelmatig dat Mariadistel een goed zaad zou zijn om leverziekten te voorkomen en te genezen ,ze raden aan hiervan een thee te geven Stoffen die schadelijk zijn voor de lever zouden deze afbreken. De bereiding zou op de volgende manier gaan. Een theelepel mariadistelvruchten overgieten met een ¼ liter kokend water ,dit dan 15 a 20 minuten laten trekken en dan afzeven ,en dit aan je vogels geven. Zelf heb ik er geen ervaring mee ,maar het zou wel moeten helpen schrijft men regelmatig. 

Ook regelmatig een kuur met SEDECHOL is zeker aan te bevelen om de lever minder te belasten Vitamine  B 12.Een  natuurlijk en goed  product is  de Roni van  Comed ,vervanger voor  esb3 ,baycox en bytril .

Succes Wout van Gils.

Ook wil ik je nog even waarschuwen dat als je de vogels appelazijn of een ander geeft ,en niets anders meer in het drinkwater gedaan mag worden ,en ook de flesjes uitwassen als je overgaat op Bv gewoon water ,en of een andere kuur. Succes.

. . . Wout stopt ermee . . . Zooeasy . . . Quiko . . . Giantel . . . Bird shop . . . J & J . . . Wout stopt ermee . . . Easyyem . . . Heesakkers . . . Vaesen . . . Ten Berge Tuinhuizen . . . Comed . . . Kweekkooi.be . . . kaf o matic . . . Witte Molen . . . Wout stopt ermee . . .

X

Copyright

Kopiëren van tekst is niet toegestaan.