Baycox of Esb3 waarom / wanneer.

Roodivoor Rubino schimme

BAYCOX OF ESB3 WAAROM EN WANNEER ?.     WOUT VAN GILS

 Zoals een darmconditionering  tegenwoordig is ingeburgerd ,in onze kanarie kweek .Zo geven de meeste kwekers voor de kweek begint en of tussen elke ronde een kuur met BAYCOX , of ESB3 30 %  en ook steeds meer BAYTRIL dit om alle eventuele aanwezige coccidiose of andere te doden ,met andere woorden de vogel vrij te maken van eventuele aanwezige ziekte kiemen. Over deze producten iets meer.Baycox ,onze  kanarie vogels en ander volière vogels zijn erg gevoelig voor coccidiose en hebben vrij regelmatig last van deze ziekte. Wanner onze vogels goed opserveren , zien we tijdig dat er iets aan de hand is .Dan is de vogel nog te helpen ,zit hij echter al flink dik dan zal bij nader inzien ook opvallen dat het borstbeen al erg scherp naar voren komt wat betekend dat al veel vetreserve is opgebruikt .Meestal is zo een vogel niet meer te helpen ,dus hoe eerder men iets opmerkt hoe beter men kan ingrijpen met succes .Maar daar heb ik al meer over geschreven.Een veel gebruikt middel en al jaren lang is ESB3 30 %  .Een iets nieuwer middel is de BAYCOX  ,deze werkt coccidiocid dit wil zeggen ,het doodt daadwerkelijk de verschillende stadia van coccidien. Dit geneesmiddel tegen coccidiose bevat als werkzaam bestanddeel toltrazuril .Dit bestanddeel behoort tot een nieuwe klasse van chemotherapeutica. Het bezit als kenmerk dat het een kortstondige toepassing heeft NL 48 Uur . Het heeft in de meeste gevallen geen invloed op de natuurlijke immunisatie . Tevens kan het in combinatie gegeven worden met andere middelen BV  een anti bacterieel middel gebruikt worden. Het middel werkt tegen alle stadia van coccidiosecyclus die zich in het vogellichaam afspelen .Daardoor is een behandelingsduur van slechts twee dagen doorgaans voldoende om de coccidiose te genezen.

De sporozoieten (de fase buiten het vogellichaam) worden echter niet bereikt .Daarom kan men de behandeling na vijf dagen herhalen.Baycox wordt aan het drink water toegevoegd in de dosering van 2.5 CC per ltr drinkwater ,de behandeling duur .Drie opvolgende dagen is voldoende ,eventueel kan men dit na 5 dagen herhalen . op de bijsluiter staat het volgende ; De samenstelling Toltrazuur 12.5 % Trithanolarine-Macrogol 200 .De houdbaarheid ,in de originele verpakking is BAYCOX ruim 3 jaren houdbaar,Het middel opgelost in water is 48 uur houdbaar.dus dagelijks vers maken.Of dit middel ook de gehele kweek door gegeven kan worden zoals ook sommige kwekers met ESB3 doen weet ik niet ,maar ik ben er zeker geen voorstander van ,wel om het primitief te doen ,zoals hierboven beschreven.Wat we u niet willen onthouden is ook een middel wat de laatste jaren veel gebruikt wordt Nl:Baytril wordt ook regelmatig genoemd tegenwoordig  , het middel is een breedspectrum antibioticum met als werkzame stof Enrofloxacine .Enrofloxacine behoort tot de klasse der  chinoloncarbonzuurderivaten .Het blokkeert het Bacteriële DNA-enzyme Gyrase .

De antibacteriële werking van Baytril omvat een breed spectrum gramnegatieve en Gram positieve bacteriën. Baytril is ook daar werkzaam waar bacteriën  tegen andere medicijnen zoals Tetracycline resistent zijn De dosering wordt aan het drinkwater toegevoegd in de dosering van 1 Cc /per ltr drinkwater .Gangbaar is ook de 2 ½ oplossing van Baytril die veel minder bitter is dan de 10 % oplossing.Bij beide oplossingen is het raadzaam het gemediceerde drinkwater  aan te zoeten met druivensuiker ,honing,of roosvice om voldoende opname door de vogels te garanderen .tijdens de drinkwater kuren dient men uiteraard geen drinkwater te geven.De behandelingsduur is vijf opvolgende dagen ,geef het beslist niet langer dan 8 dagen achter elkaar aan uw vogels .3vogels comedDe vogels zijn namelijk niet in staat deze langere belasting te doorstaan De vogel sterft dan ,omdat de nieren het dan laten afweten. Gebruik dit middel NOOIT preventief  .U bereikt er alleen maar mee dat de bacteriën in de vogel resistent worden  ,en als u het middel echt nodig hebt werkt het niet meer.Je kunt Bytril in combinatie geven met een ander coccidiose middel zonder nadelige gevolgen  . Het middel is nog al erg duur ,en het is dan ook het beste dit in vereniging verband aan te kopen.Voor de informatie van dit artikel ,heb ik gegevens gebruikt van Bayer – Nederland onze dank daarvoor en onze vogels en kwekers hebben hier zeker baat bij.   

OPM : Baycox en Esb3 zijn geen antibiotica ,maar hebben wel een lichte bacteriestatische werking. Ook zullen deze producten dan ook onvoldoende werkzaam zijn tegen onder andere de zweetziekte / E.coli-infectie,s .Hier zal enkel een echt antibiotica zoals therprim (trimetoprim ) of Baytril weer goed voor zijn !!!

De laatste jaren  worden deze producten steeds minder ,en  moeilijker  uitgeschreven ,en of verkrijgbaar .Ook wij kwkers  moet  naar  andere naturlijk prducten toe gaan.Beter goedkoper  en gezonder voor  ons  vogels bestand. Bv Roni en  of Megabactin  zijn  prima  vervangers.

 

Succes   Wout van Gils. E mail  ; wout@woutvangils.be

 

 

More Articles

Allerlei

Tip 19 : Pas op met houtskool.

Vroeger en nog steeds hoor je vogelliefhebbers vaak praten over het toevoegen van houtskool en/of Norit aan hun eivoer. Ik wil hier graag voor waarschuwen!

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Allerlei

Spirulina.

Spirulina. Wat is Spirulina? Spirulina is een eetbare blauwgroene micro-algensoort, verkrijgbaar in droge poedervorm. Het is een microscopisch plantaardig voedingsmiddel dat de veerkleur en glans

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Vitaminen en andere

Anibiotica .Een keerpunt in de verzorging

  Keerpunt in de verzorging … ( antibiotica.)   Comed brief. De laatste grote Europese beurzen, weliswaar voor de duivensport in Kassel en in Dortmund, waren

ClosePlease login

No account yet? Register

Vitaminen en andere

Waarom een darm conditionerings product..

megabac foto

  Waarom een Darm Conditionerings middel ?                 Wout van Gils   Als men de laatste jaren op onze grote internationale tentoonstellingen komt stelt men vast

ClosePlease login

No account yet? Register

Allerlei

Tip 19 : Pas op met houtskool.

Vroeger en nog steeds hoor je vogelliefhebbers vaak praten over het toevoegen van houtskool en/of Norit aan hun eivoer. Ik wil hier graag voor waarschuwen!

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Allerlei

Spirulina.

Spirulina. Wat is Spirulina? Spirulina is een eetbare blauwgroene micro-algensoort, verkrijgbaar in droge poedervorm. Het is een microscopisch plantaardig voedingsmiddel dat de veerkleur en glans

Done
ClosePlease login

No account yet? Register