Blauwe/zwarte stip: Oorzaak en Oplossing?

comed darmen

comed darmen

Blauwe/zwarte stip: Oorzaak en Oplossing?

Inleidinzwarte stip ag:

Nee, beste vogelliefhebbers, dit is niet een artikel over de oplossing van de zwarte stip (ook wel blauwe stip genoemd), maar toch een schrijven in artikelvorm over een mogelijke oplossing (vermindering) van de zwarte stip. De Internationale Studieclub van Mozaïeken heeft ruim een jaar geleden een enquête gehouden onder haar leden over dit verschijnsel. Een groot aantal vragen kon men invullen over bijvoorbeeld de voeding, de medicamenten, verzorging, welke voeding, hoeveel eivoer, enzovoort. Uiteraard heb ik ook aan dit onderzoek meegedaan, omdat ik de laatste jaren ook last had van deze zwarte stip en ik niet direct een oorzaak kon geven. Ik was erg benieuwd naar een mogelijk aanknopingspunt. Ook heb ik zelf een aantal gegevens verzameld van mijn collega-vogelvrienden, en ik heb die weer vergeleken met mijn voeding en manier van vogels verzorgen. Later bleek dat deze gegevens vrijwel overeenkwamen met de meest voorkomende manier van vogels verzorgen in de rustperiode. Maar ook deze hadden last van de zwarte stip, niet overdreven maar toch voorkomend.

Verzorging in de rustperiode:

De meeste vogelliefhebbers en/of kwekers van kanaries weten maar al te goed hoe hun vogels te verzorgen in de winter en rustperiode. Ze worden in goede vogelverblijven gehouden en voorzien van zeer goede voeding, eivoer, vitaminen, enzovoort. Kortom, de vogels komen weinig of niets tekort. Bij sommige liefhebbers (of toch bij de meeste) stel je zelfs een overdreven voeding vast. De vogels moeten en mogen in deze periode een mooi vetlaagje laten zien, maar moddervet is wat anders. Trouwens, waar worden ze vet van? Hier moet je ook een vraag bij stellen. Dit kan natuurlijk ook bij gebrek aan ruimte en een goede voeding, maar over het algemeen is de ruimte bij ervaren kwekers goed, en ligt het aan een bepaald soort voeding te veel te geven. Ook ik had mijn vogels altijd redelijk vet voor de kweek, zelfs zo dat ik ze tijdens die periode wat moest laten afvallen, omdat ik bang was voor onbevruchte eieren.

Uitslag enquête:

Ik was erg benieuwd naar de uitslag van de enquête. Deze kwam er ook, maar met de mededeling dat er niet direct een aanknopingspunt naar voren is gekomen. Kwam er toch een vaststelling naar voren. Dit was namelijk de voeding in de rustperiode. Bij veel liefhebbers die last hadden van de zwarte stip, bleek dat zij in de rustperiode een vrij straffe voeding gaven aan hun vogels. Met andere woorden, de vogels kwamen niets tekort van alles en nog wat, maar te veel! Het bleek dat veel kwekers 4 tot 5 keer per week eivoer gaven aan hun vogels, met daarbij hun normale zaadmengeling, met bijvoorbeeld toevoeging van gepelde haver, negerzaad, enzovoort. En daarbij de nodige (of te veel) aan vitaminen en mineralen. Het is nu niet direct een vaststelling, maar toch ben ik er even bij blijven stilstaan en heb er mijn conclusie uit getrokken.

Wat ben ik na deze enquête gaan doen:

Wat ik besloot te doen na deze enquête was de vogels in de winter minder straf te gaan voeren, wel voldoende zaad van goede kwaliteit, maar 4 à 5 keer per week eivoer. Extra gepelde haver en negerzaad ben ik flink gaan minderen, het eivoer ging van 2 keer per week naar 1 keer per week, en de gepelde haver van 3 keer per week naar 1 keer per week. De snede brood ging van 3 keer per week naar 1 keer per week. De toevoeging van vitaminen en mineralen hield ik op hetzelfde niveau. De vogels werden goed voorzien van hun zaadmengeling, maar ik hield rekening met ongeveer 5 à 6 gram per vogel. De natuurlijke vitaminen bleven ook regelmatig een stukje wortel, appel en/of sinaasappel. De vogels aten nu ook alles op en knoeiden veel minder, maar vooral het zaad werd bijna volledig opgegeten, wat andere jaren wel eens anders was. Wat me begin december ook al opviel was dat de vogels er goed uitzagen, niet overdreven vet waren maar zeker erg mooi en gezond met ook een kleine vetreserve. Zeker niet slechter dan andere jaren, dus de vermindering had geen nadelen.

Blauwe (Zwarte) stip verdwenen:

De kweek ben ik begonnen in begin maart met 50 koppels, Rec wit, Albino’s, Satinet wit rec, Opaal wit rec, en Geel mozaïek en Bruin/pastel. De eerste ronde viel het al op dat er voldoende eieren waren en ook goed bevrucht. Enkele nestjes waren onbevrucht, maar over het algemeen was alles goed te noemen. De eerste ronde had ik 1 nestje Bruin pastel waarvan van de 5 eieren er 2 uitkwamen, 2 dood in het ei, en een ei was onbevrucht. Ook bleek dat een van de 2 jongen de zwarte stip had, maar het jong is wel groot geworden. De tweede ronde had geen zwarte stip en met de helft van de popjes heb ik nog een derde ronde gedaan, ook weer zonder zwarte stip. Het eindresultaat was 287 jongen van 50 koppels over 2,5 ronde waarvan 1 met zwarte stip. Het koppel Bruin pastel heb ik de tweede ronde een ander man gegeven, maar telkens zaten er dode jongen in het ei. Van de tweede en derde ronde heb ik van deze pop elk maar 1 jong gekregen. Ik denk dat hier iets anders de oorzaak was, maar de zwarte stip zat ook ingeburgerd in deze pop, dat is in de eerste ronde vastgesteld. Maar de meest opvallende vaststelling was dat in tegenstelling tot andere jaren ik geen zwarte stip heb gehad, op dat ene koppel Bruin pastel na.

Mijn vaststelling:

Is dat ik na deze enquête heb besloten om in de winter en rustperiode minder straf te voeren. Dit was ook een van de meest voorkomende redenen bij kwekers die meldden last te hebben van de zwarte stip. Als dit nu de reden is van de stip, weet ik niet zeker, maar een ding weet ik nu wel: dat een te straffe voeding in de winter er zeker toe bijdraagt dat deze ziekte zich ontwikkelt. Hou voor ogen dat onze kanarievogels van nature zaadeters zijn en blijven, en dat zaad het hoofdvoedsel moet blijven. Eivoer moet ja zeker, maar dan in de kweekperiode. Dit is ook een andere situatie dan wanneer de vogels in de rustperiode zitten. Natuurlijk zullen ze dan het eivoer eten, ja, zelfs liever dan het zaad, maar is dit wel goed te noemen? Zorg dat in deze periode het hoofdvoedsel zaad blijft, en als je daardoor een vermindering of geen zwarte stip krijgt, wil ik nog steeds niet beweren dat dit de oplossing is, maar de eerste vaststelling heb ik gemaakt en ondervonden. Ik ben dan ook het bestuur van de Internationale Mozaïeken Club erg dankbaar dat zij deze enquête hebben gehouden. Ik heb er althans iets van geleerd, vandaar ook dit artikel, dat zeker geen oplossing geeft voor het totaal voorkomen van de zwarte stip. Maar het draagt er zeker aan bij dit te verminderen of zelfs te voorkomen. Zijn er nog andere vaststellingen en/of meningen door u, wil ik die graag van u horen. We varen er allen wel bij.

Wout van Gils

Ik mag graag surfen op het internet en bezoek dan diverse vogelsites, want hoe kan het ook anders, hier gaat duidelijk mijn interesse naar uit, teveel naar de zin van mijn vrouw, maar ja, bij wie komt dit verschijnsel niet voor. Zo kom ik geregeld op de homepage van Wout van Gils, Belgisch keurmeester en “iemand” die verstand van kanaries heeft. Nooit kon ik hem er echt op betrappen dat hij onzin schreef; bij alles wat deze man publiceerde, zat wel iets wat bruikbaar was. Tot de laatste bezoek van mij aan zijn site. Wout kondigde al op zijn eerste pagina aan dat er een nieuw artikel op zijn site stond, en wel “de blauwe stip”. Hee, dacht ik, iets nieuws, dat moet ik lezen. Terwijl ik zat te lezen, vloog mijn mond open van verbazing. Of Wout had een avondje heerlijk doorgezakt, of hij had een “burn-out” van het harde werken, maar dit artikel ging gewoon over de zwarte stip en droeg eigenlijk niets nieuws bij aan een oplossing voor het uitroeien van deze “klote” ziekte. Dus ik dacht, dit moet ik rechtzetten, in de pen geklommen en u heeft het vast al gelezen, een uur later stond bij ons op de site al een artikel met de titel Blauwe stip??? Wat is dat???

Reacties konden niet uitblijven,ik hoopte dat ik met het artikel Wout weer op het rechte pad kon krijgen. Maar klopte dat wel? Kon het niet zo zijn dat ikzelf gewoon de plank helemaal mis sloeg en dat Wout op zo’n artikel als reactie zat te wachten? Neee, ik was er heilig van overtuigd dat dat niet waar kon zijn. Wel, ik heb het geweten. Daarom wil ik onderstaand u de reactie laten lezen van Wout gericht aan mij.

 

Hoi Dick,

Ik heb opnieuw je site bezocht, prima gedaan! Ik denk ook dat je nieuwe opzet beter zal zijn. Nu moet men wel flink klikken om op de gewenste artikelen of zaak te komen, maar ondanks dat ziet het er goed uit. Ook zag ik een reactie op mijn artikel “BLAUWE STIP”. Uiteraard ben ik gaan lezen, en ja, Dick had het begrepen!!! Men moet ooit een goede kop aan een artikel geven om het te laten lezen, en dit was mijn bedoeling met de ziektenaam om te keren: zwarte stip in plaats van de uiteraard bekende blauwe stip.

Ik denk niet dat mijn aantekeningen in dit artikel iets nieuws brachten, maar wat wel is gelukt, en dat was ongeveer mijn bedoeling met het artikel, is de kwekers, ook de ervaren, weer eens wakker schudden. Met andere woorden, sta eens stil bij onze weelde van voeding, en veel problemen zullen verminderen, ook de blauwe stip? Dat dit de oplossing is voor deze ziekte staat niet expliciet vermeld in het artikel, maar het draagt wel bij aan een vermindering hiervan in combinatie met andere ziektekiemen, die hopelijk de komende jaren ook minder worden door diverse onderzoeken enzovoorts. Naast onze vriend Dick heb ik veel reacties gekregen op dit artikel, allemaal positief. Ook las ik tussen de regels door dat zij zeker begrepen hebben wat ik bedoelde met de naamgeving van het artikel. Gelukkig worden mijn artikels goed gelezen, en de boodschap is goed overgekomen bij zowel beginnende als ervaren kwekers, waaronder ikzelf. Ook mijn voeding was te straf, en ik dacht al dat ik het wist, maar toch! Dick, het gaat je goed. Aan allen een goede kweek.

Groeten en tot wederhoren, Wout van Gils.

Tot hier Wout’s reactie. Jazeker… De boodschap is goed overgekomen. Het enige wat bij mij niet doordrong, was dat niet iedereen zijn vogels op een “normale”, dus simpele en uitgebalanceerde voeding zette. Na enig onderzoek moet ik Wout volledig gelijk geven over het overvoederen van vogels door velen. Bijvoorbeeld, Piet gaf dat nieuwe middel extra. Vraag je hem waarom, krijg je als antwoord: “Ooo, maar op de vogelmarkt zei die meneer dat het hartstikke goed is voor je vogels. Gebruik het vanaf nu en je wordt kampioen op de TT.” Of Klaas heeft weer een ander middel. Dezelfde vraag en het antwoord is: “Heb ik bij die ene wereldkampioen ook zien doen, dus over een jaartje ben ik het ook, joh.”

En dat is dus wat Wout bedoelt, waar ik me volledig bij aansluit. Je kunt je vogels niet ongestraft volstoppen met alles wat je maar goed lijkt of ze bombarderen met de ene kuur na de andere. Dat gaat op termijn mis. Dus vrienden, lijkt mij een verstandig advies, en dat is met zijn allen weer “Back to Basic”. Hiermee wordt de zwarte stip misschien niet opgelost, maar ik weet 100% zeker dat een hoop andere ellende wordt weggenomen.

Dick.

More Articles

De kweek

Zwarte stip behandeld met succes .

  Ingezonden. Als je tylan had gegeven, zouden je vogels niet dood zijn! Lees maar eens! Veel liefhebbers in Zuid-Europese landen hadden al lange tijd

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Tip 15: Buis en bloedpennen verzorgen

Bloedpennen kunnen ontstaan doordat het bloedvaatje in de veerfollikel beschadigd is, waardoor bloed in de schacht vloeit. Soms herstelt het zich nog wel, maar in

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Trichomoniasis bij kanarievogels

  Trichomoniasis bij kanarievogels komt helaas steeds vaker voor, en de kweker moet hier zeker meer aandacht aan besteden, omdat veel kwekers zeggen dat het

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Middel tegen zwarte stip?

Een zeer effectief middel tegen ZWARTE STIP bij kanaries. DEEL 2 Door: In een eerder artikel dat ik rond het jaar 2000 heb geschreven, wil

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Zwarte stip behandeld met succes .

  Ingezonden. Als je tylan had gegeven, zouden je vogels niet dood zijn! Lees maar eens! Veel liefhebbers in Zuid-Europese landen hadden al lange tijd

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Tip 15: Buis en bloedpennen verzorgen

Bloedpennen kunnen ontstaan doordat het bloedvaatje in de veerfollikel beschadigd is, waardoor bloed in de schacht vloeit. Soms herstelt het zich nog wel, maar in

Done
ClosePlease login

No account yet? Register