Bruidsluier voor zwarte hoorndelen.

bruidsluier

bruidsluier

Zwarte hoorndelen bij kanaries: (dan bruidssluier even)

Iedere kanariekweker die volgens onze standaard kweekt, weet dat onze kanaries in de zwartreeks zwarte hoorndelen moeten hebben. Met andere woorden, de pootjes, nagels en bek moeten zo donker mogelijk zijn. Op tentoonstellingen ziet men vaak het uiterste: perfect donker of niet donker genoeg (te licht). Hoe kan dit nu? De meesten van ons weten dat zonlicht hierbij kan helpen; kanaries in de zwartreeks hebben veel zonlicht nodig. Dit komt de kleur en hoorndelen van deze vogels ten goede. Vogels die buiten in de zon hebben gezeten, zijn direct herkenbaar aan hun uiterlijk. Dus, kwekers, de conclusie is al getrokken: laat de vogels in de zwartreeks zoveel mogelijk van het zonlicht genieten. Een andere gunstige factor is het regelmatig aanbieden van een bakje met biggencompost aan de vogels. Ze pikken er graag in, en ook dit bevat stoffen die de hoorndelen ten goede komen. Vervang deze compost wekelijks en geef dus regelmatig vers.

Ondanks deze twee zaken zullen de pootjes nog niet helemaal donker kleuren. Toch zijn er vogels die dit wel doen. Je vraagt je af hoe dat kan. Naast zonlicht en biggencompost is er nog een natuurproduct dat de pootjes wel erg donker laat kleuren, namelijk de bruidssluier. Dit product is volop verkrijgbaar in de natuur.

Bruidssluier:

De polygonum of fallopia auberti is een krachtige groeier die wel 8 tot 10 meter hoog kan worden. Oorspronkelijk uit China, heeft deze plant ovale hartvormige bladeren die aan de basis lichtgroen zijn. Trompetvormige bloemen verschijnen van juli tot september en groeien in trossen. Ze zijn eerst wit of groenwit maar worden later roze bij de vruchtafzetting. De plant verdraagt een rigoureuze snoei in de winter, die vaak noodzakelijk is om te voorkomen dat de struik te dicht wordt of een onregelmatige vorm krijgt. Bruidssluier is ideaal om in korte tijd allerlei muren of voorwerpen te laten begroeien. Ook als natuurlijke wand tegen bestaande volières wordt deze veel gebruikt. In één seizoen kan de plant scheuten tot 6 meter laten groeien, wat ideaal is om een omheining, een deel van een volière, een lelijk muurtje, of een oude dode boom te laten begroeien en aan het zicht te onttrekken. Deze slingerplant heeft een zonnige tot halfbeschaduwde standplaats nodig en is erg winterhard. Je kunt ze vermeerderen uit scheutstek (zomers) of verhoute stek (winters).

Hoe nu dit voederen:

Je kunt bruidssluier op verschillende manieren geven. Voor kwekers die de vogels niet buiten kunnen plaatsen, kunnen de bloemen worden gedroogd, gemalen en aan de vogels worden aangeboden. Ook kunnen stengels worden afgeknipt, en deze groene stengels van bruidssluier dagelijks aan de vogels worden gegeven. De vogels krijgen zeker donkere hoorndelen, maar het effect is nog mooier als de zon erop schijnt. Opvallend is dat bij het eten van bruidssluier, vooral als het vers en groen wordt gegeven, de vogels vooral de schors van de stengels afpellen. Hierin zit kennelijk een voedingsstof die de vogels graag opnemen; ze eten de stengels bijna helemaal kaal. Dit gedrag is erg interessant om te observeren. Kwekers die hun vogels van de zwartreeks ook buiten in de zon kunnen houden, hebben een streepje voor. Zij kunnen bruidssluier tegen de volière laten groeien, zodat de vogels er altijd van kunnen pikken. Ze kunnen het ook dagelijks aan de vogels geven in groene stekjes. Natuurlijk kan het ook in gemalen vorm worden aangeboden. Ik heb vogels gezien die het zelf pikten van de plant die tegen en over de volière groeide. O

ngelooflijk hoe zwart deze hoorndelen waren en hoe het restje bruin was verdwenen door het zonlicht. Prachtige kleur en zeer donkere hoorndelen.

Hoeveel moet men nu geven:

Velen vragen zich af of hun vogels geen darmstoornissen krijgen door het geven van bruidssluier of door het zelf te laten plukken. Merkwaardig genoeg is dit niet het geval. Ik heb dit enkele jaren gevolgd bij een kennis waar zowat de hele bovenzijde en zijkant begroeid was met bruidssluier. De vogels konden daar de hele zomer van eten. Als je zag hoe gezond en hoe donker deze vogels waren, durf ik te zeggen dat het geen kwaad kan. Als je scheuten geeft of afgeknipte delen, moeten deze wel dagelijks worden ververst. Als het gedroogd is, geef je om de twee dagen het gemalen en gedroogde bruidssluier in een apart voerbakje aan de vogels.

Resultaat:

Het resultaat zal zijn dat je vogels voorzien zijn van keurig donkere hoorndelen. Erg mooi om te zien, zelfs de zwarte rug- en flanktekening zal er mooier uitzien, zeker als het zonlicht het laatste beetje bruin heeft laten verdwijnen. Sommige kwekers voegen nog wat extra zeewier toe aan hun eivoer, maar bij mijn kennis was dit niet het geval, en de hoorndelen zijn inderdaad pikzwart. Puur en alleen door bruidssluier.

Toch nog opletten:

Het opletten van kanaries uit de zwartreeks met het voeren van bruidssluier is eigenlijk niet nodig, behalve als je het in geknipte stukjes geeft, dan moet je dit om de twee dagen vervangen. Let erop dat je geen bruidssluier geeft aan vogels die geen zwarte hoorndelen nodig hebben, bijvoorbeeld vogels uit de agaatreeks. Deze zullen dan ook donkere hoorndelen en nagels krijgen, maar dit is niet conform de standaard en zal worden bestraft door de keurmeester. Wees hier dus erg voorzichtig mee. Geef bruidssluier alleen aan vogels uit de zwartreeks!!

Tip:

Tegenwoordig is er ook een zeer goed poeder verkrijgbaar, genaamd Black Magic. Dit poeder is ook ontworpen om de hoorndelen donker te krijgen. Ik heb dit gezien bij kwekers die het al gebruiken, en ja hoor, de hoorndelen zijn erg donker gekleurd.

Besluit:

Ik hoop dat veel kwekers nu weten hoe het mogelijk is zonder veel moeite en met behulp van een plant uit onze natuur, en als je kunt, gebruik dan ook nog het zonlicht om de hoorndelen van onze vogels uit de zwartreeks perfect donker te krijgen. Hopelijk zijn hiermee de vele vragen beantwoord die ik kreeg over het donker krijgen van de hoorndelen van onze kanarievogels in de zwartreeks! Veel succes.

Wout van Gils

More Articles

De kweek

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator Wanneer de vogels in goede gezondheid verkeren, zal de rui normaal en redelijk snel verlopen, maar het is essentieel om

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Fok tips door Wout van Gils

Vanuit zijn ervaring heeft Wout vastgesteld dat de mannetjes over het algemeen achterlopen op de hennen wat betreft de broedconditie. Daarom plaatst hij ze eerst

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Kuikens worden onafhankelijk

Men hoort vaak van kuikens die sterven als ze bijna onafhankelijk worden. Natuurlijk kan van zwakkere vogels worden verwacht dat ze sterven door natuurlijke selectie.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Artikel in vogelvreugd Wout Van Gils

Wout van Gils De Nederlandse vogelpublicatie “Vogelvreugd” heeft recentelijk het uitstekende werk van Wout van Gils erkend bij het opzetten van zijn website www.woutvangils.be, die

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator Wanneer de vogels in goede gezondheid verkeren, zal de rui normaal en redelijk snel verlopen, maar het is essentieel om

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Fok tips door Wout van Gils

Vanuit zijn ervaring heeft Wout vastgesteld dat de mannetjes over het algemeen achterlopen op de hennen wat betreft de broedconditie. Daarom plaatst hij ze eerst

Done
ClosePlease login

No account yet? Register