De nieuwe standaard voor een aantal kanarie kleuren.

Bruin rood intensief popBruin wit schimmelZwart witZwart geel intensief

Nieuwe standaard Wat vind ik er van.  wout van  Gils.

Sinds dat er door diverse bonden werd aangekondigd dat men zou overgaan tot het aanvaarden van de nieuwe standaard eisen van de kleurkanaries met name de grootte verandering van het pigment van de vogels in de zwart reeks en bruinreeks ,Het pigment moet breder zwaarder en zo goed als niet meer onderbroken zijn enz een ieder zal er zeker al mee te maken hebben gehad.Zijn er door de technische kommissies veel uiteenzettingen geweest om het een en ander toe te lichten ,ook in ons maandblad van de AOB zijn er goede en duidelijke uiteenzettingen geweest van deze aanpassingen van de standaard,deels met tekeningen ,en met mooie duidelijke foto,s ,van J v d Maelen kortom er is veel inspanning geweest om het over te brengen naar onze leden vogelkwekers. Ook is er door de technische kommissies diverse uiteenzettingen geweest voor alle leden ,en ook op de vergadering te Geel is een en ander veel en duidelijk aan bod geweest. Kortom ik mag gerust stellen dat er geen inspanning te veel is geweest om het een en ander te verduidelijken ,en het te brengen naar onze leden kanarie kwekers.Ook ik heb via mijn site de Kanarie Homepage met goedkeuring van de technische kommissie AOB een rubriek geopend om al de veranderingen goed en duidelijk over te brengen naar onze liefhebbers toe.Maar ondanks deze goede uitleg komen er bij mij regelmatig vragen over wat ik er wel van vindt,en ook de E Mails aangaande deze standaard wijziging is erg groot.De vragen zijn verschillend maar als je ze goed leest komen de meeste toch op het zelfde neer. En ik denk dat meerder personen kwekers ,en keurmeesters deze vragen wel eens gesteld krijgen. 

Veel van de vragen en opmerkingen zijn : 

Waarom moet dit nu ,waren onze vogels in de zwart en bruin reeks niet goed ,we waren toch de top landen enz .Ook zijn veel opmerkingen hoeveel vogels ziet men al van deze nieuwe standaard ,alleen op enkele grotere tentoonstellingen ziet men ze hier en daar ,Op de onderlinge tentoonstellingen ziet men ze nog maar zelden.De opmerking van heb je al gezien hoe de vogels in de bruinreeks en verminderd zijn enz enz.Daaraan gekoppeld zijn ook de opmerkingen van ,er komen geen of weinig jonge liefhebbers meer bij ,nu met deze veranderingen vallen er ook nog oudere kwekers weg ,die het op hun leeftijd ( vergijzing )niet meer zien zitten om nog over te gaan naar het nieuwe type .Als er enkele van deze oudere liefhebbers ook nog weg vallen ,en deze mensen zitten meestal ook nog in Zwart rood mozaiek type 2et bestuur van hun vereniging ,dan krijgt de club meestal ook nog een tik mee ,en veel hoeft er dan niet te gebeuren of de club valt ook zo goed als weg .Weet men ook, schrijft men hoe duur onze hobby de laatste jaren wel geworden is ,als we hadden willen veranderen ,had men het dan niet beter een 5 tal jaren eerder gedaan ,nu de vergrijzing begint ,de kosten hoog zijn ,clubs in moeilijkheden komen is men gekomen met deze ingrijpende verandering.kortom toch een flink aantal opmerkingen die ervan leden en bonden naar voren kwamen . Altijd heb ik deze mensen verwezen naar de uitleg van hun technische kommissie,s van hun vereniging ,en ben er verder niet direct op in gegaan ,omdat de beslissing om de standaard te wijzigen voor een aantal vogels genomen is ,we staan er voor en we gaan er voor. Al moet ik bekennen dat ik persoonlijk wel de gemaakte opmerkingen kan en wil begrijpen .Maar ik als keurmeester ,kweker ,en tentoonstellen moet me ook houden aan de gemaakte afspraken. Dat dit ook voor mij niet even makkelijk is wil ik ook bevestigen ,maar veel goede vogels zijn altijd al gekweekt met overleg en kennis ,en dat geld ook nu weer ,als je er voor gaat zal het ook goed komen ,maar dat het zeker wat opofferingen ,en inzet en overgave vraagt van de kwekers ben ik en vele met mij bewust,de aftrap is gemaakt ,de voorlichting is gebeurt ,alles staat op papier en is gepubliceerd,het is nu aan de kweker hoe  hij er mee verder gaat .

Maar wat vindt ik er dan van : 

Omdat deze vraag veel gesteld is en ik eigenlijk deze vraag niet 100 % beantwoord heb aan mijn bezoekers .heb ik dit artikel maar geschreven ,dat ik alleen mijn mening toelicht en meer ook niet. Zoals ik al eerder vermelde in dit schrijven ook ik en alle andere liefhebbers keurmeesters kwekers tentoonstellers worden geconfronteerd met deze wijzigingen ,en zullen zich er aan moeten houden om resultaat te behalen op hun tentoonstellingen .Al moet ik zeker bekennen en ik niet alleen dat wij vroeger ,en ik mag gerust stellen in Nederland en België wel erg ver gegaan zijn in ons tekening patroon van fijn smal kort en onderbroken.Zeker bij de vogels in de zwartreek en bruinreeks zijn wij te ver ja zelfs fout geweest.Hadden wij hier ja vele jaren geleden hier al anders over gedacht en dit toegepast had het nu niet zo ingrijpend hoeven te zijn .en hadden onze vogels al vrij kort bij deze nieuwe standaard gestaan.En ik denk dat dan de reactie,s en opmerkingen ook veel minder waren geweest.Vooral de reactie,s op de vogels in de zwart en bruin reeksen zijn in het begin fel geweest,Veel minder zijn deze in de isabel reeksen ,en de agaat reeks ,waarom? Omdat nu uiteindelijk bv onze isabel wit ook eens punten kan gaan halen ,waren wij daarZwart geel ivoor schimmel enkele jaren ook niet wat te streng of minder goed mee bezig ,en wat te denken van onze agaatvogels ,pak onze agaat wit eens wordt deze heden niet mooier ,is dit geen vooruitgang ? We zijn veel factoren gaan gebruiken om onze vogels beter en mooier te krijgen ,dat dit niet altijd meevalt is te begrijpen .Zeker en dat ben ik er ook mee eens is het moment zeker niet gunstig geweest ,alles duurder geworden ,veel kwekers zijn al mensen op leeftijd ,geld ook voor ons keurderkorps ,en nu deze verandering ,ja ook ik had liever gezien dat we dit als het toch moet gebeuren eerder hadden gedaan ,maar het is nu eenmaal zo ,nogmaals we staan er voor en we gaan er voor.Al ben ik me er van bewust dat veel kwekers het er moeilijk mee hebben ,en misschien komt het de vetstof vogels wel ten goede ,deze reeksen zijn al groot en zullen misschien nog wel groeien ,wat te denken van onze geelschimmels ,waar waren ze ,zijn we deze nu heden ten dagen niet aan het terug komen mooier en beter ,een dichte benadering van onze roodschimmels zeker weer een vooruitgang.Ondanks alles wat er veranderd wordt zijn het toch de liefhebbers die het moeten doen ,en beslissen of ze met de veranderingen mee gaan ,ik denk dat het mogelijk is ,al zal het langzaam aan gaan .En is ook de volgende opmerking die in een van de aan mij toegestuurde E-mail stond goed bij me overgekomen is .Die man schreef me een heel verhaal en als laatste de bijgaande opmerking . Mijnheer van Gils weten al de bonden en technische commisise,s en wie dan ook die deze veranderingen maar blijven invoeren. Dat als er straks weinig of geen kermiskoersen meer zijn ,ook weinig of geen klassiekers meer zijn !!!! . Hopelijk komt het zo ver niet en blijven niet alleen onze oudere leden deze mooie sport beoefenen ,en proberen ze tegelijk ook jongere aan te sporen om kanaries te gaan kweken ,onze hobby is te mooi .om als klassieker verloren te gaan.Succes met de omschakeling W.v.Gils.

E-Mail  wout@woutvangils.be@

More Articles

De kweek

Tip 11: Foutieve houding bij kanarie vogels

Foutieve houding bij kanarie vogels (Fouten van liefhebbers)   Tijdens mijn periode als keurmeester kon ik me er al aan ergeren. Artikels heb ik er

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

De droogkast

De Droogkast: (het drogen) Nadat de vogels zijn gewassen, is het belangrijk om ze snel te laten drogen. Dit kan worden gedaan in de droogkast,

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Tip 5: Gladde, Glanzende en Strakke Bevedering

Gladde, Glanzende en Strakke Bevedering Voor witte vogels of vogels met een witte ondergrond is het belangrijk om ze voor een tentoonstelling goed te wassen.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Tip 3 : Rood opvoeren

  Het Opfokken van Rode Kanaries – Ingestuurd Artikel Voor het opfokken van rode kanaries deel ik een artikel: neem een pot  Rood Intensief van

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Tip 11: Foutieve houding bij kanarie vogels

Foutieve houding bij kanarie vogels (Fouten van liefhebbers)   Tijdens mijn periode als keurmeester kon ik me er al aan ergeren. Artikels heb ik er

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

De droogkast

De Droogkast: (het drogen) Nadat de vogels zijn gewassen, is het belangrijk om ze snel te laten drogen. Dit kan worden gedaan in de droogkast,

Done
ClosePlease login

No account yet? Register