De veren van onze vogels.

veren donsveren


 De Veren van onze vogels :      Wout van Gils                        Inleiding ;De veren van onze vogels zijn een onmisbaar iets voor hun ,het geeft het mooie uiterlijk ,dikwijls geeft het ook de kleur van het geslacht aan ( niet altijd ) Ook een kenmerk is als de vogel mooi glanzend in de bevedering zit hij al aan geeft dat de vogel in een schitterend conditie zit. Het tegenovergestelde geeft hij ook aan ,vuile slordige bevedering geeft aan dat de vogel niet helemaal lekker zit,zeker vuile bevedering aan de aarsstreek is een niet goed teken. En wie kent het niet het dik zitten van een vogel ,een dik rond bolletje veren ,het kopje er in verborgen ,Een toonbeeld van ellende ,een flinke zieke vogel ,grijpt men niet snel in dan is het dikwijls te laat. Je ziet hoe belangrijk detail de bevedering voor de vogel is ,en als je goed observeert dan zie je ook ,en de meeste onder ons weten het hoe zorgzaam de vogel er zelf mee omgaat ,en hoe goed hij deze ook verzorgd ,en hoe dankbaar hij zijn veren verzorgd bij het geven van je badwater. Met andere woorden de vogels kunnen uiteraard niet zonder hun veren ,maar ze geven ook een duidelijk signaal af via hun verenkleed hoe het met zijn of haar gezondheid is gesteld .Belangrijk is dat wij dit weten ,maar nog belangrijker is er goed op te letten ,en snel te handelen als het hier mis gaat. Ook in de rui moet men erg waakzaam blijven ,zorgen voor genoeg vitaminen ,en sporenelementen ,met een goed uitgebalanceerde voeding ,om ze de vogel in de gelegenheid te stellen een goed en gezond verenpak te ontwikkelen..

Onze Vogels zijn van andere dieren te onderscheiden door vele kenmerken:

veren donsverenDe voorpoten van vogels zijn vleugels geworden, waarmee ze kunnen vliegen. N iet alle vogels kunnen echt vliegen, denk maar aan de struisvogel uit Afrika Vogels leggen eieren met een kalkschaal, die uitgebroed worden door het vrouwtje, het mannetje of om de beurt. Het bebroeden van het ei is nodig omdat het vogelei op een constante temperatuur gehouden moet worden, ongeveer op de lichaamstemperatuur van de vogels. Alleen bij die temperatuur ontwikkelt de jonge vogel zich in het ei. De bek van een vogel is een snavel. Hij is gemaakt van hoorn, net als onze nagels en aan de basis zitten de neusgaten. Er zijn een paar andere dieren die ook een snavel hebben, de vogelbekdieren uit Australië. Die hebben echter geen veren of vleugels en zijn dus geen vogels. Vogels hebben, evenals zoogdieren een min of meer constante lichaamstemperatuur.Maar het meest opvallende kenmerk is: De Vogels hebben geen haren maar veren .Alle dieren met veren zijn vogels en alle vogels hebben dus veren.

DE VEREN :

Op een paar lichaamsdelen na is een vogel geheel bedekt met veren. Veren zijn net als haren verhoornde delen van de bovenste huidlaag. Net als haren staan veren ook in zakjes in de huid, de zogenaamde veerzakjes. , Als we de huid van een kip bekijken dan zijn de veerzakjes duidelijk te zien. Een veer is te beschouwen als een schub, die sterk ingesneden is. Als we een grote veer uit een vleugel wat beter bekijken dan kunnen we de volgende delen zien:

1Een spoel die in het veerzakje steekt. Hij is hol en is gevuld met verdroogde cellen.

2 Een schacht, die massief is

3 Een vlag, die aan de schacht zit. De vlag bestaat uit twee delen, de buitenvlag, die hard en smal is en een brede en zachte binnenvlag. Als we een vlag onder een vergrootglas houden, dan zien we dat deze weer opgebouwd is uit een aantal delen:

1             De baarden, zitten vast aan weerskanten van de schaft .

2             De baardjes, zijtakken van de baarden

3             De haakjes, waarmee de baardjes aan elkaar gehaakt worden. Daardoor wordt de vlag stevig. Elke vogel heeft vele verschillende veren. Ze worden meestal onderscheiden in:

1 Gewone veren of dekveren. Dit zijn de veren die het verenkleed naar buiten afsluiten. Ze zitten overal op het lichaam

2 Donsveren. Ze zitten onder de dekveren en hebben geen haakjes aan de  vlag, waardoor ze zo pluizig zijn. Er zit veel lucht tussen, wat als isolatie voor de vogel tegen teveel kou of warmte dient.

3 Pennen van vleugel en staart. Dit zijn de lange stugge veren, waarmee , veel kracht gezet kan worden. Met de pennen van de vleugel vliegt de vogel, terwijl de staartpennen dienen om te sturen. Je kan dat laatste goed zien als je een zwevende ara bekijkt. Als hij zijn staart beweegt dan verandert hij van richting. We zien dat de veren van de vogels vooral aan de buitenkant, de kant die goed zichtbaar is, sterk gekleurd zijn. De kleuren hebben twee oorzaken:

Kleurstofkorrels veroorzaken de pigmentkleuren.

Dunne doorzichtige lagen op de veren veroorzaken de structuurkleuren.

Die kleuren veranderen bij wijziging van lichtinval. Dat is goed te zien bij kolibries, bij sommige duiven en bij de putter.Veren dienen behalve om te vliegen, te sturen en te remmen ook om de vogel te beschermen tegen verwondingen. Vogels hebben meestal een tere huid, die makkelijk te beschadigen is. Denk maar eens aan de huid van een duif die scheurt terwijl je hem gewoon vasthoudt. Doordat veren snel slijten, worden ze regelmatig vervangen door nieuwe. Dit heet ‘ruien’. Meestal ruit een vogel één maal per jaar, sommige doen het tweemaal.( maar hier is dus duidelijk is mis) Gewoonlijk ruien de vogels na het uitvliegen van de jongen of vóórdat ze gaan trekken. De rui van de grote slagpennen is lastig voor de vogels. Die omwisseling duurt dan ook meestal het langst. Maar sommige vogels, zoals eenden, ruien hun slagpennen ineens, zodat de vogel een tijdje niet kan vliegen. Ze zoeken dan meestal een veilige plek op om geen prooi te worden voor andere vogels en dieren en jagers.

Besluit :

Deze korte uiteenzetting geeft erg veel weer over de veer,dons ,contourveertjes enz ,we hebben in de inleiding gehad over wat de veren ons ook kunnen vertellen ,En dan hebben we het nog niet gehad over de vogels in de kweek ,ook dan geven zij ons veel kenmerken door Denk maar eens aan de pop die een broedvlek krijgt ,dus dons haartjes verliest, denk maar eens aan de jonge vogels in het nest als de bevedering plakkerig wordt ,dan is er zeker een colli bacterie aanwezig ,en uiteraard zal ook de bevedering van de ouder vogels vies en plakkerig zijn ,en of worden ,denk maar eens aan jongen met ruwe slechte bevedering .Dus signalen genoeg via de bevedering ,die ons mits tijdig ingrijpen de vogels weer snel op het goede spoor ( gezondheid) kunnen zetten. Het probleem van slechte en ruwe bevedering is ook een veel komend euvel maar hier kunnen buiten ziekten ,of andere ook verkeerde koppelingen de reden van zijn ,maar daar ging het n dit artikel niet over, Dus hou uw vogels ,met de bevedering goed in de gaten het zegt ons veel.

 Succes W.v.Gils    Keurmeester Aob / C.o.M E -mail  wout@woutvangils.be

More Articles

De kweek

Tip 20 : Het vast liggen van eitjes voorkomen.

Na het leggen van het vierde eitje geven we doorgaans de eitjes terug, waarna de pop aan haar broedperiode begint. Hier wil ik even je

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Tip 17 : Beschadigde eitjes voorkomen.

Iedereen kent het wel: een of meerdere beschadigde eitjes in het nest. Jammer, het waren misschien weer mooie vogels geworden. Toch is er wel iets

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Het observeren

Vedermijten of vederluis.

   De vedermijt en vederluis.                              Wout van Gils. Men moet onderscheid maken tussen veerluizen en vedermijten Vederluizen worden wel op de vogel aangetroffen, namelijk in de

ClosePlease login

No account yet? Register

Het observeren

Fouten in de hoorndelen.

Fouten aan de hoorndelen bij Kanarievogels:  Wout van Gils Over de hoorndelen van onze kanarievogels is over het algemeen niet veel te melden ,ze zijn

ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Tip 20 : Het vast liggen van eitjes voorkomen.

Na het leggen van het vierde eitje geven we doorgaans de eitjes terug, waarna de pop aan haar broedperiode begint. Hier wil ik even je

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Tip 17 : Beschadigde eitjes voorkomen.

Iedereen kent het wel: een of meerdere beschadigde eitjes in het nest. Jammer, het waren misschien weer mooie vogels geworden. Toch is er wel iets

Done
ClosePlease login

No account yet? Register