Deel 12: Veel voorkomende ziekten.

kan enten


 

Veel voortkomende ziekten : Deel 12.      Wout.van.Gils.

Schimmelinfectie,s

Deze komen in diverse vormen voor ,De symptomen geen speciale uiterlijke opvallendheden ,wel het algemeen uitzicht van een weg kwijnende vogel ,ademhaling moeilijkheden al dan niet gepaard met snot ,ademnoot,drinken erg veel en er treed redelijk snel sterfte op.

Vogel pokken :

Wordt mede veroorzaakt door een gewoonlijk gelijktijdig optreden bacteriële besmetting gepaard gaande van verettering aan de slijmvliezen. Symptomen zijn : Typische korstvorming ,woekeringen en afzettingen rond de snavelbasis oogleden en op de onbevederde huiddelen zoals de pootjes gepaard met knobbels en ademhaling problemen ( Happen) De ziekte is bijna altijd fataal en besmettend ,Inenten jaarlijks is de bootschap.

Trichomon (i)asis) :

“Het geel nat en of droog ” Het geel nate of droge vanm de keelholte is veroorzaakt door eencellige ( Protezen) “flagenlatendifterie” Symptomen : Grijs geelachtige neerslag ,kaasachtige massa op de slijmvliezen van de mond, tong en keelholte ,het is daar dat deze eencellige diertjes voortwoekeren .De vogels kunnen erg moeilijk eten ,hebben ook ademnood zitten erg ineengedoken op opgezette veren ,en hebben dunne geelachtige ontlasting . Deze ziekte lijkt erg op de pokkendifterie , en ook op salomonellose ,coccidiose en orthosis.

Diverse vergiftigingen:

Dit moet men zelf zien te voorkomen zeker het plukken van onkruidzaden in de natuur is altijd gevaarlijk ,is er wel of niet gespoten wees zeer waakzaam .Symptomen ; plotselinge ernstige diaree,en verlammings verschijnselen

Aandoeningen van het spijsverteringsstelsel :

Cocidiose zijn eencellige wezens ,protozoa dit ditmaal in de darmen leven als parasiet ,die regelmatig opduiken in een vogelleven ,Goede hygiëne is van groot belang om dit te voorkomen.Symptomen : Erg Groen witte diaree erg dun en plat en waterig ,de vogels drinken erg veel en eten maar weinig meer ,met dikwijls de dood tot gevolg.

Enteritis ( ingewanden ontsteking )

Wordt veroorzaakt door woekering van de eigen bacteriën ,komt ook nog al eens voor in ons vogelbestand. Symptomen. Ontsteking of gezwollen darmen met platte groenachtige mest en overdreven drinken van de vogels ,lijkt erg veel opCocidiose ,en of Samonella en ornithosis.

Ornithesis :

De vogelziekte of papegaaien ziekte ,oppassen deze zou besmettelijk zijn voor de mens .Het gaat hier over zogenaamde Rickettsien og chamydien een zeer kleine parasiet tussen en virus en een bacterie in ,die net als een virus binnen in de gastheercellen leeft ,en daardoor zo gevaarlijk is. Symptomen : Bij alle soorten vogels en ook bij de mens .Ontsteking van het oog met vast gekleefde veren er rond .Erg moeilijk ademen en groenachtige diarree ,weinig eten ,hangende vleugels dikwijls 80 % sterft na enkele weken . dit is de zogenaamde acute vorm ,maar er is ook nog een chronische vorm waarbij de oudere vogels ogenschijnlijk niet ziek zijn maar enkel een lichaamelijke dalende conditie laten zien ,en dus jammerlijk genoeg als besmeter voor andere kunnen optreden.Er is jammer genoeg nog geen immuniteit mogelijk ??

Samonellosis :samonella

Parathyfes ( veroorzaakt door de darmbacterie ) Salmonella Paratyphi Symptomen typisch groen gele diarree vermengd met wat bloedafgang . Geeft ook ademhalingmoeilijkheden en algehele verzwakking ,soms zelf gepaard gaande met vleugelverlamming ,kreupelheden,draaihals ziekte .Indien de bacteriën die zeer beweeglijk zijn door hun zweepdraden ,kunnen doordringen via de darmwand in het bloed en zo tot in de hersenen ,dan volgt de dood erg snel na een dag of vier.Bij oudere vogels kan een zg ” CARRIER ” Ontstaan een kiemdrager voor jongere vogels .

Wormbesmettingen in de ingewanden :Ascaridia Spoelwormen van 4 cm lang goed te zien met ons oog of haarwormen zeer kleine ter grote van muizehaartjes. Beide zijn ingewanden parasieten .die eitjes telkens massaal gelegd worden mee uitscheiden en zijn dank zij hun dikke omhulsel tamelijk weerstandig .zij worden met zand of zaad terug opgepikt en groeien uit tot larven in de darmwand .Deze zijn het gevaarlijkst want de gastheer kan zijn normaal eten hier niet meer opnemen ,krijgt diarree en vermagert. De volwassen wormen leven in de darminhoud en zijn slechts gevaarlijk bij te grote vermenigvuldiging doordat ze dan verstopping veroorzaken met de dood en shock als gevolg.

Symptomen : Vooral veel voorkomen bij papegaaien. De vogel vermagert erg snel groeit slecht ,niet of nauwelijks vruchtbaar slechte conditie vertont diarree en is veel minder weerstandig tegen andere ziekten . Daarom blijf controleren op deze wormen.En neem nieuwe vogels steeds in quarantaine !!!!

Snot Verkoudheid :

Het snot wordt veroorzaakt door bacteriën woekerend op neus en slijmvliezen.Symptomen : Alhoewel slechts plaatselijk in de neusholte Bacteriën zitten ,toch kan de algemene toestand van de vogel die verkouden is erg fel en snel achter uit gaan.

Ademhaling ziekten:

Naast de vele ademhaling ziekten als verkoudheid snot ,coryza ,en longontsteking treden infectie van andere organen ook dikwijls adem aandoeningen op en ademnood .Ondermeer zoals wij zagen bij de schimmelziekten pokken en andere.Dit maakt de diagnose van deze ziekte het er alleen maar moeilijker op .

Geslacht ziekten ea :

Nierziekte : Waterige uitwerpselen met donker spectrum drinkt erg veel (Watergezwellen)

Legnood : Opgezwollen rood paarse onderbuik en je voelt het eitjes goed.

Gezwellen :

Men kent hierin krop gezwellen ,buikgezwellen .Inwendige gezwellen : Kanker ,bij de eierstokken en buikzwellingen enz Uitwendige gezwellen : Rond ogen en snavelbasis

Zenuwstoornissen :

Ofwel verlammingen ook mogelijk door stress ofwel hypernervositeit .

Pneumonie en andere aandoeningen :

Hieronder vallen vele zoals Bonchitis ,sinisitus,rinitus, pneumonie Astma allemaal aandoeningen van het ademhalingsstelsel veroorzaakt door bacterieen..Ook Pseudotuberculosis vogelkoorts veroorzaakt door pasteurrella pseudotuberculosis zijn aandoeningen van de luchtwegen maar die gelukkig bij onze kleinere vogels zelden of niet voorkomen .Symptomen : de vogels vertonen eerder symptomen van een algehele ziekte toestand opgezette veren beetje ademnood ,weinig beweging meer futloos.

Diverse uitwendige aandoeningen:

Deze aandoeningen noem ik alleen elke vogelliefhebber die deze te herkennen ,jaarlijks vindt men hier vele artikels over terug in alle maand en vogelbladen .Ik noem ze hier en geef een link naar het bewuste artikel hierover ,wil je er nog iets meer over weten ,Maar nogmaals u hoort het te weten.

De rode bloedmijten.

De vogelluis.

De vedermijt.

De teken.

De kalkpootjes.

De schurftmijt.

De luchtpijpmijten.

Veder of pluimen verlies :

bloedmijtDit zijn flinke grote kale plekken op het vogellichaam door ziekte of mijten .maar ook kannibalisme of zelfverminking gebeurt ( zelf uittrekken van de pluimen.Bij kleinere vogels zal dit buiten het gewone veren pikken als nest materiaal of en te korten ,overbevolkte volière en of de stokrui minde voorkomen .dan bij bv grotere vogels en of parkieten / papegaaien. Voorkom overbevolking verveling en eenzijdig voedsel ,en al veel van het bovengenoemde probleem is opgelost.en ja ik zou het bijna vergeten de parasieten

Kwetsuren ,zweren ,beschadigingen:

Deze komen ook veer in een vogelverblijf maar als men dit tijdig vast stelt is dit goed en snel te verzorgen ,door een pinceline zalf te gebruiken ,en de wonden na het zuiver maken hier enkele dagen mee te behandelen.De juiste dosis verstrekken Het zal wel duidelijk zijn om te weten dat dit o zo belangrijk is te veel werkt ook ziekten in de hand het is daarom van groot belang de juiste hoeveelheid te geven aan je vogels. Nog beter is de hoeveelheid nauwkeurig te laten afwegen ,bij je dierenarts of apotheker. Maar er zijn wel enkel maatgegevens te vetstrekken over de hoeveelheid In diverse hierboven beschreven punten is melding gemaakt van een dosis van en medicament per lichaams gewicht van de vogels. Meestal uitgedrukt als gram geneesmiddel per Kgr gewicht G/Kgr .hoe moet men nu de juiste hoeveelheid berekenen ? eerst en vooral ,moet men voorzien zijn van een maatbeker of maatlepel of andere maareenheden.

Enkele hulpmiddelen zijn :

1- Druppelgever Zijn 10 druppels 0,5 gram of 5 Ml of 5 Cc.

2- Een kleine koffielepel Zijn 0, 5 gram of 5 Ml of 5 Cc.

3- Middelmatige lepel Zijn 10 gram of 10 Ml of 10 Cc.

4- Soeplepel Zijn 15 gram of 15 Ml of 15 Cc

Maar tegenwoordig zitten bij de meeste verpakkingen een maat schepje bij ,en ook een om Ml te bepalen .

More Articles

De kweek

Zwarte stip behandeld met succes .

  Ingezonden. Als je tylan had gegeven, zouden je vogels niet dood zijn! Lees maar eens! Veel liefhebbers in Zuid-Europese landen hadden al lange tijd

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Tip 15: Buis en bloedpennen verzorgen

Bloedpennen kunnen ontstaan doordat het bloedvaatje in de veerfollikel beschadigd is, waardoor bloed in de schacht vloeit. Soms herstelt het zich nog wel, maar in

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Trichomoniasis bij kanarievogels

  Trichomoniasis bij kanarievogels komt helaas steeds vaker voor, en de kweker moet hier zeker meer aandacht aan besteden, omdat veel kwekers zeggen dat het

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Middel tegen zwarte stip?

Een zeer effectief middel tegen ZWARTE STIP bij kanaries. DEEL 2 Door: In een eerder artikel dat ik rond het jaar 2000 heb geschreven, wil

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Zwarte stip behandeld met succes .

  Ingezonden. Als je tylan had gegeven, zouden je vogels niet dood zijn! Lees maar eens! Veel liefhebbers in Zuid-Europese landen hadden al lange tijd

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Tip 15: Buis en bloedpennen verzorgen

Bloedpennen kunnen ontstaan doordat het bloedvaatje in de veerfollikel beschadigd is, waardoor bloed in de schacht vloeit. Soms herstelt het zich nog wel, maar in

Done
ClosePlease login

No account yet? Register