Deel 3. Voorbereiding op de kweek – Het koppelen van de vogels

geelmozaiek koppel

Het koppelen na de voorbereiding op de kweek: Deel 3

In mijn vorige artikels heb ik gesproken over de voorbereiding en voeding tijdens het in conditie brengen van de kweekvogels. Hierbij hebben we vastgesteld dat het van groot belang is om de vogels goed te observeren en alleen te beginnen met vogels van voldoende ouderdom en goede gezondheid. Ik heb de voorbereiding beschreven, inclusief het belang van licht en voeding, die allemaal zaken zijn die we goed moeten beheersen en naleven. Dit geldt ook voor het ontsmetten en bestrijden van ongedierte; de aandacht hiervoor mag nooit verslappen.

Voor het koppelen hebben we de vogels uiteraard nogmaals grondig gecontroleerd op ziekten en darmstoornissen. Zieke vogels moeten niet gebruikt worden voor de kweek, dat is duidelijk. Maar zelfs als de vogels ogenschijnlijk gezond zijn, geven de meeste kwekers toch nog een kuur. Persoonlijk geef ik een kuur met Baycox: een soeplepel op 1 liter water gedurende 3 dagen, gevolgd door 2 dagen een vitaminekuur Alvithyl, en daarna nog een kuur met Baycox. Dit is om eventuele coccidiose te onderdrukken, zelfs als deze niet meer is vastgesteld. Dit wordt gedaan voor alle zekerheid bij alle vogels in de ruimte. Het kuren met ESB3 is ook mogelijk, waarbij 1 gram/liter drinkwater gedurende 5 dagen wordt gegeven, gevolgd door twee dagen een vitaminekuur. Daarna kan men deze ESB3-kuur nog eens gedurende ongeveer 3 dagen herhalen.

Bij het koppelen van de vogels zijn er ook zaken die we zeker in het oog moeten houden en naleven. Zoals eerder beschreven, kooi ik de mannen als eerste in. Dit komt doordat mannen meer tijd nodig hebben om in conditie te komen dan de poppen. Ik begrijp dat er kwekers zijn die eerst de poppen opkooien, maar zij hebben zeker een methode om de achterstand van de mannen in te halen.

Zoals beschreven, zijn de kweekkooien en de kweekruimte goed ontsmet en behandeld tegen ongedierte. De kooien zijn schoon, en op de bodem kan golfkarton, vogelgrit en andere vogelbedekking worden gelegd, afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Zorg ervoor dat een bakje met grit en vogelmineralen nooit ontbreekt. Het nestbakje moet voor of buiten de kooi kunnen worden gehangen, dit is goed voor de luchtcirculatie, maar ook de jongen zullen rustiger zijn als ze voor in de kooi zijn grootgebracht.

Let erop dat de zitstokjes niet te hoog maar ook niet los zitten, dit kan een oorzaak zijn van onbevruchte eieren. Mijn voorkeur gaat uit naar het plaatsen van een sisal voornestje in de nestbakjes, zodat de vogels altijd een vast nest hebben; ze hoeven eigenlijk alleen het nest af te bouwen.

Voordat de mannen in de broedkooi worden geplaatst, moeten de nagels van die vogels die te lang zijn worden geknipt, maar wees voorzichtig om het leven niet te raken. Ik weet dat er kwekers zijn die de aarsbevedering weghalen bij de mannen; ik wil dit ten stelligste afraden bij onze kanarievogels. Als dit wordt weggeknipt of uitgetrokken, kan er irritatie ontstaan bij de tap van de man, met als gevolg onbevruchte eieren. Ook kan de man de pop hinderen bij de bevruchting door de stoppels, wat leidt tot irritatie en onbevruchte eieren. Het is ook beschreven dat de stuitbevedering van de man dient als geleider voor de bevruchting, dus het weghalen hiervan vergroot de kans op onbevruchte eieren. Dus niet de stuitbevedering weghalen. Een geslachtsrijpe man heeft een verdikte tap en een iets ingevallen onderbuik.

Als de mannen in de kweekbakken zitten, moet ook de temperatuur iets worden verhoogd. De maximale temperatuur is 18 graden, wat voldoende is, en het aantal lichturen is ongeveer 14 ½ uur. Houd er rekening mee dat de klok nog een keer verzet gaat worden; stel deze zo in dat het licht aan is als je ’s morgens moet gaan voeren. De mannen zitten in de kweekkooi, en ik plaats daar enkele poppen voor. Je zult zien dat verschillende mannen snel reageren.

Zoals eerder beschreven, moet extra voeding worden gegeven, en eivoer moet 3 keer per week worden verstrekt. Na ongeveer 1 ½ week kunnen de poppen erbij. De broedrijpe pop heeft een stomp uiteinde met de vorm van een kippenei. Bij gezonde vogels in broedconditie zullen er al snel verschillende vogels direct worden bevlogen; dit is een teken dat alles prima is verlopen. Natuurlijk zullen sommige vogels elkaar pas later vinden, maar het merendeel zal vrij snel het met elkaar eens zijn.

Het kan ook gebeuren dat vogels met elkaar blijven vechten. Hier moet je ingrijpen; de reden kan verschillend zijn, maar meestal is een van de vogels nog niet broedrijp of is een van de vogels gekoppeld aan de lokroep van een andere vogel. Let erop dat als mogelijk is, wat kleur en tekening betreft, je de pop bij die man plaatst; je zult zien dat het dan wel pakt. Ook kan het helpen om de vogels enkele dagen weg te nemen en ’s avonds weer terug te plaatsen. Maar let op bij aanhoudende vechtende vogels.

Na ongeveer 4 dagen geven we nestmateriaal, en de vogels kunnen beginnen. Ook hier zie je bij een goede voorbereiding dat de poppen direct beginnen met het maken van een nest.

Zorg ervoor dat het nest goed wordt afgewerkt of help de vogel door met een lamp door het

nest te schijnen. Als de vogels beginnen met het maken van een nest, ben ik voorstander om de eitjes te rapen en deze terug te plaatsen bij het vierde ei. Bewaar de eitjes niet in de zon, maar op een schaduwrijke plaats. Daarna beginnen de poppen met broeden, en na ongeveer 14 dagen komen de jongen.

Zorg in je kweekruimte voor voldoende lucht en zuurstof, tussen de 60 en 70%, en zorg ervoor dat de vogels regelmatig kunnen badderen en dat de eitjes licht vochtig worden gesproeid. Controleer regelmatig of de eitjes niet vast komen te liggen in het nest en of de pop ze goed kan draaien. Bij een gezond broedsel blinken de eitjes en liggen ze altijd met de spitse punt naar elkaar toe.

Een succesvolle broedperiode toegewenst.

Wout van Gils

More Articles

De kweek

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator Wanneer de vogels in goede gezondheid verkeren, zal de rui normaal en redelijk snel verlopen, maar het is essentieel om

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Fok tips door Wout van Gils

Vanuit zijn ervaring heeft Wout vastgesteld dat de mannetjes over het algemeen achterlopen op de hennen wat betreft de broedconditie. Daarom plaatst hij ze eerst

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Kuikens worden onafhankelijk

Men hoort vaak van kuikens die sterven als ze bijna onafhankelijk worden. Natuurlijk kan van zwakkere vogels worden verwacht dat ze sterven door natuurlijke selectie.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Artikel in vogelvreugd Wout Van Gils

Wout van Gils De Nederlandse vogelpublicatie “Vogelvreugd” heeft recentelijk het uitstekende werk van Wout van Gils erkend bij het opzetten van zijn website www.woutvangils.be, die

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator Wanneer de vogels in goede gezondheid verkeren, zal de rui normaal en redelijk snel verlopen, maar het is essentieel om

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Fok tips door Wout van Gils

Vanuit zijn ervaring heeft Wout vastgesteld dat de mannetjes over het algemeen achterlopen op de hennen wat betreft de broedconditie. Daarom plaatst hij ze eerst

Done
ClosePlease login

No account yet? Register