Doelstelling van een tentoonstelling.


Doelstelling van een tentoonstelling.   Wout van Gils 

 • Het doel is een wedstrijd te spelen onderling en zien wie op deze TT in een bepaalde reeks of reeksen de mooiste vogels heeft.Het doel kan ook zijn, de schoonheid van je vogels te laten zien, o.a. mooie vorm van kop – borst – snavel enz…Het doel van je kweek is geweest, een goede TT vogel volgens de standaard te kweken. Op een TT kun je zien en vergelijken en met behulp van de keurmeester hoe ver je staat met je vogels.Een TT vogel zal ook rein en ongeschonden moeten zijn. Hier, en we komen daar nog regelmatig op terug, is de liefhebber dikwijls zelf de schuld aan als er strafpunten vallen.
 • kan07Je zult op een TT, en dit gebeurt ook thuis in je vogelverblijf, steeds zien dat dezelfde vogels dikwijls terugkomen. En dit door verschillende keurmeesters. Bekijk zo’n vogel eens goed. Je zult zien dat de vogel niet alleen mooi van kleur is, maar zeer zeker punten verdient door zijn houding en reinheid.
 • Is het nooit opgevallen dat, als je vogels bij je eigen uit het hok vangt dat je diverse vogels vangt uit hetzelfde nest.
 • De tentoonstelling kan verschillen door dat het licht in de zaal minder is dan in de andere. De kleuren zullen vooral bij de kleurkanaries iets anders doorkomen.
 • Geef daarom niet altijd de keurmeester de schuld, ook hij is maar een mens.
 • Je zult zelf als liefhebber zeker 2 punten per vogel kunnen verdienen. We komen er op terug.
 • Begin eind augustus uw vogels uit te zoeken, en dit volgens de standaardeisen. Alleen de goede uitzoeken en selecteren.
 1. Controleer de vogel op onregelmatigheden zoals:
  opsommingsteken BONTHEID
  opsommingsteken GEBROKEN VLEUGEL en / of STAARTPENNEN – TEENNAGELS!
  opsommingsteken JAARTAL VAN DE VOGEL
 2. Bij bontheid vogels uitschakelen. ( niet altijd voor de kweek)
 3. Gebroken staartpen of vleugelpen uittrekken, zijn het er veel dan net achter de schacht afknippen, na één week kan men zonder veel moeite de pennen uittrekken (denk aan misvorming).
 4. LET OP: als men staartpennen trekt, dit wel doen aan beide zijden anders krijgt men een ongelijke staart + 9 weken.
 5. Zet daarna de vogels per 4 stuks in een kweekkooi, dit als overgangshok. Na ong. 14 dagen de vogels in een TT-kooi plaatsen.
 6. Als men de vogel in TT kooi zet, deze dan nogmaals controleren.
 7. De opkooi kooien nooit te laag bij de grond zetten in het begin. Het liefst op ooghoogte, denk wel rode en gele vogels scheiden.
 8. De vogels goed blijven observeren, let op hun gedragingen.
 9. De eerste week zullen de vogels veel tegen de tralies hangen. Wees niet bang, een gezonde vogel zal zelden of nimmer een pen breken.
 10. U zult nu de vogels iets zien vermageren, dit zal meer opvallen bij schimmelvogels dan bij de intensieve vogels.
 11. Zet de opkooi of TT kooien tegenover elkaar, de vogels moeten elkaar zien, dit stelt hen eerder op hun gemak.
 12. DE LICHT UREN TIJDENS OPKOOIEN: +10 UUR MAXIMAAL. Want denk eraan: de broedcyclus begint bij + 15 uur.
 13. Wees niet bang tijdens opkooien, en TT thuis voor lage temperatuur + 14° C is meer dan voldoende.
 14. Geef de vogels nu dagelijks wat krachtvoer in een snoepbakje, maak de vogel eigen aan jou. Veel hangt ook af hoe de liefhebber met de vogel omspringt, natuurlijk speelt het karakter van de vogel ook een rol.
 15. Doe eens een ander kledingstuk aan, BV. andere kleur, een hoed, een bril. Laat vrouw en anderen eens langs de kooi komen.
 16. Ga, als je binnen bij de TT- of opkooi kooien komt, met je vogel erin, voorzichtig met je vinger eens over de tralies, na een week eens met een potlood, je vogels worden eigen aan deze bewegingen.
 17. Bij het zuiver maken van je TT kooi, laat en leer de vogel overspringen in een andere kooi door de vuile kooi donker te maken.
 18. Laat in je kweekhok ook eens een radio spelen, dan eens harder en dan eens zachter.
 19. Als je de vogels gedurende enkele weken hebt geobserveerd, dan zul zien dat bepaalde vogels toch nog gebreken vertonen zoals:
  opsommingsteken BANG
  opsommingsteken RUWE BEVEDERING
  opsommingsteken GEDRUKT
  opsommingsteken AAN TRALIES
  opsommingsteken OP BODEM
  opsommingsteken VLINDERT
  opsommingsteken LOS
  opsommingsteken DOORGEZAKTE BORST
  opsommingsteken SLECHTE HOUDING
  opsommingsteken OPEN STAART
  opsommingsteken ENZ.

ER ZULLEN ALTIJD VOGELS ZIJN DIE NOG WAT FOUTEN LATEN ZIEN

Wat kunnen we hieraan doen:

BANG ZIJN:

Dit zou na + 14 dagen, normaal gesproken, weg moeten zijn, of toch zeker een stuk minder. Is dit niet zo, en het is een goede vogel, in een TT kooi zetten en dagelijks een 10-tal malen verzetten omhoog omlaag links, rechts, diverse plaatsen. Ook regelmatig van kleur drinkflesje veranderen. En zelf ook van kleren of met of zonder muts bij de vogel komen. Geef ook wat Blauwe maanzaad. Bang of agressiefheid kan ook erfelijk zijn.

RUWE BEVEDERING:

Dit zal bij de meeste vogels in het begin van het opkooien voorkomen, dit is normaal. Later als de vogel eigen is, en door wat meer negerzaad en gepelde haver te geven zal dit gauw wegtrekken. Let wel, een schimmel vogel kan zonder mager te zijn ook een te lange bevedering hebben, en dit is niet weg te krijgen. Het eerste jaar wel door er een intensieve vogel tegen te koppelen een jaar later. Ook een oorzaak is te vuile bevedering.

GEDRUKT OP STOK:

Zit een vogel gedrukt op zijn zitstok, dan kan men volgende handelingen doen:

opsommingsteken A: Drinkflesje zo hoog zetten dat de vogel er net aan kan.
opsommingsteken B: Snoepbakje zo hoog mogelijk plaatsen.
opsommingsteken C: Spiegel boven de kooi leggen voor ± 4 dagen. Heeft de vogel na ong. 1 week nog geen andere houding aangenomen, dan de voorzijde van de kooi dichtplakken zodat de vogel alleen kan zien als ie hoog op zijn poten gaat staan.
opsommingsteken D. spiegel in de zijkant van de kooi plakken op de juiste hoogte uiteraard.

AAN TRALIES:

Blijft een vogel steeds naar de tralies te gaan en eraan hangen, dan de gehele binnenzijde glad afplakken met doorzichtige plastiek. Boven ongeveer. 2 cm vrijlaten!

VLINDERt:

Mijn inziens moeilijk te bestrijden en erfelijk. Een vogel die tegen de broedcyclus gaat, zal het door zijn agressie ook vaker gaan doen.

OP BODEM:

De vogel zit steeds op de bodem en je krijgt hem bijna niet op zijn stok, dan kan men in de TT-kooi (dus opkooikooi) een plasticglas plaatje leggen, schuin naar achter, zodanig als de vogel er op wil gaan zitten ie er steeds afschuift. Hij zal na een tijdje graag de stok opzoeken.

BEVEDERING LOS:

Oorzaak kan zijn : te mager – te koude zaal – vuile bevedering – en de Bevedering structuur der vogel

DOORGEZAKTE BORST:

Dit kan ook aangeboren zijn. Dat kan men voelen aan het borstbeen. Kan ook, En meestal is het dit, te vet zijn van de vogel. Geef de vogel een laxerend Voeder zoals groenvoer en neem het water regelmatig weg.

OPEN STAART:

opsommingsteken A: Heeft de vogel een open of een spreidstaart, dan kan men deze bij elkaar binden met een dun draadje. Dit maakt men 2 dagen voor de TT los.
opsommingsteken B: Soms heb je vogels die van een TT komen en de hele staart is gerafeld of krom, dit is zo weer in orde : staart kan men opstomen , staart kan men ook glad strijken door in warm water te dompelen. Dit kan ook bij beschadigde vleugelpennen, wel voorzichtig behandelen.

VOGELS INZETTEN EN WEG BRENGEN NAAR DE TENTOONSTELLINGEN

 1. Bij het inzetten ofwel.in kooien der vogels, altijd goed letten dat de vogel het goede naamplaatje bij zich draagt, zeker als men met meerdere vogels speelt is gauw een vergissing gemaakt.
 2. Controleer ook het jaartal nogmaals, vooral wanneer de vogels in de A-klasse spelen.
 3. Is de TT vogel goed zuiver o.a. poten – staart – voorhoofd en stuitveren, laat hem dan gewoon overspringen in de TT-kooi.
 4. Is de vogel niet zuiver, trouwens ik doe het bij elke vogel, ik was de poten, en de staart wordt nogmaals in de plooi gestreken door te dompelen in warm water.
 5. Geef in het zaadbakje van een ietwat onrustige vogel wat blauwe maanzaad.
 6. Geef ook de vogels in een snoepbakje nog wat krachtvoer. Hang er ook een drinkflesje aan tot je de vogels wegbrengt.
 7. De beste methode om vogels van huis naar de TT te brengen is deze af te dekken met een hoes over de TT kooi.
 8. Bij het opkooien van je tt vogels zet dan je de mooiste vogel in je beste TT kooi. Het oog zal zeker hier ook wat doen. BV een mooi meisje in een overall. zal zeker niet zo erg.in het oog springen als hetzelfde meisje in een mooi kleed en opgemaakt.-
 9. Breng een vogel, een keurmeester is ook maar een mens.
 10. Let er op dat je vogels in de auto niet in de tocht staan.
 11. Het wassen van witte vogels moet gebeuren ong. 8 dagen voor de TT met babyshampo. 3 dagen voor de TT moet men de vogels enkele malen goed dompelen in gewoon water. Gedurende de 8 dagen is het beter de vogels spawater te drinken te geven.
 12. De andere niet-witte vogels kan men o.a. zelf laten wassen in een wasbakje met Birdyl. Een andere goede methode is, in een bloemenspuit warm water doen met Birdyl. Dit op de vogel spuiten. Warm (lauw) water zal het vuil stukken beter doen oplossen. Birdyl zorgt voor de glans Dit 3 a 4 dagen voor de TT.
 13. Op de TT zal de vogel het moeten doen. De keurmeester zal zijn oordeel geven over je vogels. Deze zal in bepaalde gevallen weer afhankelijk moeten zijn van het licht in de zaal. Ook de plaats waar de vogel staat kan een kleine of grote rol spelen.

More Articles

De kweek

Tip 11: Foutieve houding bij kanarie vogels

Foutieve houding bij kanarie vogels (Fouten van liefhebbers)   Tijdens mijn periode als keurmeester kon ik me er al aan ergeren. Artikels heb ik er

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

De droogkast

De Droogkast: (het drogen) Nadat de vogels zijn gewassen, is het belangrijk om ze snel te laten drogen. Dit kan worden gedaan in de droogkast,

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Tip 5: Gladde, Glanzende en Strakke Bevedering

Gladde, Glanzende en Strakke Bevedering Voor witte vogels of vogels met een witte ondergrond is het belangrijk om ze voor een tentoonstelling goed te wassen.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Tip 3 : Rood opvoeren

  Het Opfokken van Rode Kanaries – Ingestuurd Artikel Voor het opfokken van rode kanaries deel ik een artikel: neem een pot  Rood Intensief van

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Tip 11: Foutieve houding bij kanarie vogels

Foutieve houding bij kanarie vogels (Fouten van liefhebbers)   Tijdens mijn periode als keurmeester kon ik me er al aan ergeren. Artikels heb ik er

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

De droogkast

De Droogkast: (het drogen) Nadat de vogels zijn gewassen, is het belangrijk om ze snel te laten drogen. Dit kan worden gedaan in de droogkast,

Done
ClosePlease login

No account yet? Register