Deel 5: De Energiestoffen

Comed logoCOMEDhan

 

De Energie stoffen :                         W.v.Gils.

Energiestoffen.

Door vet afzetting vindt voorraadvorming plaats. De benodigde energie moet via de voeding verstrekt worden. De kool- hydraten, vetten en of eiwitten, dus de organische voeding stoffen, geven de energiestoffen.

De kernenergie stoffen zijn nodig voor :

Instandhouding van het leven, waardoor een voortdurende energietoevoer nodig is De bloedsomloop en de ademhaling moeten. Even als de lichaams temperatuur op peil gehouden worden.

1. Koolhydraten (suiker en zetmeel).

De koolhydraten doen dienst als bouwstoffen en reserve stoffen voor de planten. Wat hoeveelheid betreft  zijn ze het belangrijkste voor de diervoeding. De verteerbaarheid wordt beïnvloed door de ruwe celstof en de ouderdom (oud zaad wordt te hard).

Niet te veel suiker.

Hoewel suiker de smakelijkheid bevordert geeft het. nogal eens een verkeerde gisting in het lichaam. Jonge dieren kunnen van suiker diarree krijgen.

2. Vet.

Vooral voor jonge groeiende dieren is een. bepaalde hoeveelheid vet noodzakelijk. Linolzuur is een. noodzakelijk vetzuur. Vet is een belangrijke ballast vrije voedingstof met een hoge calorische waarde. Behalve olie houdende zaden zijn,de granen en andere zaden vrij arm aan vet Oxidatie van vet (ranzig worden) wordt bevorderd door hoge temperatuur belichting, in aanraking met3vogels comed lucht en door metalen, zoals ijzer, koper en mangaan. Vet in gekiemde zaden is spoedig ranzig en schimmelt gauw, daarom is het gewenst dagelijks het benodigde klaar te maken. Overjarige maïs kiem olie, tarwekiemolie, levertraan zijn niet te gebruiken, omdat ze meestal ranzig zijn. Ook krachtvoer met extra vet is vatbaar voor ranzig worden. Door opname van ranzig voer krijgt men vooral moeilijkheden met de vitamine E voorziening. Wat zich uit, vooral bij jonge vogels.In zenuwstoornissen en spieraantastingen. Dezelfde moeilijkheden kunnen zich voordoen, als de vogels naast veel vet te weinig eiwit krijgen. Tropische vogels zijn van nature niet ingesteld om veel voer op te nemen. In de herfst en winter, gezien de koude en lange nachten is het nodig iets extra vet te verstrekken, b.v. gevitaminiseerde margarine met broodkruimels op reuzel.De granen zijn het meest geschikt voor de voorziening van kool- hydraten.

Bijvoorbeeld: witzaad, millet  haver e.d.. Granen bevatten vooral zetmeel en soms wat vet, de eiwit kwaliteit is matig: het mineralengehalte is laag; vooral kalium, fosfor en magnesium, doch te weinig kalk. Ze hebben weinig vitamine A en ‘D, wel vit. E en B. Haver behoort tot de voedzaamste onder de granen en is mest af drijvend.De oliehoudende zaden dienen In kleine hoeveelheden verstrekt te worden. vooral als de vogels niet veel beweging hebben. (hennep, zonnepitten, lijnzaad, raapzaad, koolzaad etc.)Deze zaden zijn vrij gauw wat ranzig met een bittere smaak. Katoen zaad produkten bevatten gonypol, dat giftig is.Sojaprodukten hebben de antitrypeine-faktor en moeten derhalve in vochtige omgeving verhit worden, alvorens ze als voedermiddel aan te wenden. De oliehoudende zaden bevatten nogal wat eiwitten.en mineralen; vrij veel fosfor vrij.:veel zink” mangaan en zwavel.

 De verhouding In Energiewaarde:

Verteerbaar zetmeel energie = 1

Verteerbaar suiker   energie = 0.76

Verteerbaar eiwit    energie = 0.94

Verteerbaar eiwit    energie = 2.41

E-mail adres wout@woutvangils.be

 

More Articles

De Fundamenten

Deel 11: praktische voorzieningen van vitamine

megabac foto

DE PRAKTISCHE VOORZIENINGEN VAN VITAMINEN,   a. Een goede voorziening niet de benodigde vitaminen vraagt veel aandacht. Als de vitaminen voorziening  goed is zullen weinig

ClosePlease login

No account yet? Register

De Fundamenten

Deel 10: Voedingstabel vogels

 VOEDINGS TABEL KANARIES .                                                                                          Wout.van.Gils. Altijd beschikken over: vers en fris drinkwater grit, sepia ,Maagkiezel     Hoeveelheid Per

ClosePlease login

No account yet? Register

De Fundamenten

Deel 9: Cocidiose of atoxoplasmose?

Is het nu Coccidiose of is het Atoxoplasmose ????  Algemene informatie : Coccidiose en atoxoplasrnose vallen in de categorie “protozoaire ziekten’. U zult zich af

ClosePlease login

No account yet? Register

De Fundamenten

Deel 11: praktische voorzieningen van vitamine

megabac foto

DE PRAKTISCHE VOORZIENINGEN VAN VITAMINEN,   a. Een goede voorziening niet de benodigde vitaminen vraagt veel aandacht. Als de vitaminen voorziening  goed is zullen weinig

ClosePlease login

No account yet? Register