Herkennen man en pop.

PoppopmanMan


 Het herkennen van een Man of Pop.                                     Wout van gils

 

geelmozaiek koppelVoor vele Kanarie kwekers is dit vrij goed te herkenen ,meestal geeft de kleur en of de vererving al het resultaat aan ,of het nu een man of pop is .Maar ook deze kanarie kwekers zitten er wel eens langs ,ik zelf moet ook bekennen dat het wel eens mis loopt bij het vaststelen van het geslacht. Meestal is dit de periode na de rui ,en de daarop volgende dat de vogels moeilik te herkennen zijn .Geleidelijk aan komt het geslacht toch naar voren .Een van de makkelijkste is nog altijd het fluiten van de vogel ,maar ook hier is een kleine kans dat het ook hier mis gaat ,want ook een pop kan wel eens wat zitten pruttelen(Fluiten).Ik wil je met dit kort artikel wat zaken aan halen die misschien voor vele onder ons het toch  gemakkelijker maken om het geslacht vast te stellen.

 

 Vogels houden na de kweek :

 

Zoals er meerder malengeschreven is het altijd beter ,als je de ruimte er oor hebt om de jonge en de oudere vogels te scheiden van elkaar ,de reden is vechtpartijen maar ook het verenpikken komt dan zeker minder voor. De oude (re) mannen worden bij de meeste kwekers voorzin van een extra knijpringetje zodat dit nooit een probleem hoeft te zijn om in het voorjaar je oudere man weer te herkennen .De overjarige popjes worden uiteraard niet voorzien van een Knijpring .en worden ook het beste gescheiden van de oudere mannen gehouden in BV  de volière. De jonge vogels worden in een aparte volière en of ruimte gehouden ,zodat men hier een goed overzicht op houdt.

 

 Herkenen man of pop door de kleur :

 

Bij een vrij groot aantal soorten  kanarie vogels ,(en uiteraard ook in het wild ) kan men het geslacht vast stellen aan de kleur uiting ,bij vele vogels zal het geen probleem zijn bij andere zal toch de nodige kennis aanwezig moeten zijn om het geslacht te kunnen vast te stellen . De standaard eisen kunnen dikwijls al een goede indicatie geven als je twijfelt. Ik wil er een aantal opnoemen ,maar allemaal dat is wel wat te vee gevraagd ,maar een goede indicatie kan ik zeker geven deze zijn OA :   

 

 Herkenbaar aan de kleur of tekening.

      Alle Mozaïeken zijn goed te kennen  Type 1  POP   Type 11  Man.

          Bij de Pheao kanaries duidelijk verschil in tekening  Man en of POP.

          Bij de Bruine kanaries  verschil in kleur .

          Bij de Agaten licht verschil in kleur op het rugdek ,pop iets meer bruin op rug.

          Bij de Passtellen ook een verschil van kleur waarneembaar.

          Bij de Vogels in de zwart reeks hebben meestal de popjes iets meer bruin op rugdek.

          Bij de Opalen zal meestal ook het popje iets meer bruin op het rugdek laten zien.

          Bij de Geel vetstof zal het popje meestal een lichte nekschimmel laten zien.

          Bij de Rood intensief zal ook het popje een lichte nekschimmel laten zien.

          Bij de Roodschimmel zal de pop een te veel aan nekschimmel laten zien.

 

Een ervaren kweker ,en of keurmeester kan deze lijst nog een heel stuk aanvullen ,kennis en ervaring spelen hier een grote rol in .Maar je ook verdiepen in de standaard eisen van en kanarie kan je hier een heel stuk in helpen .

 

Enkele anderen herkennings punten zijn :

 

Deze zijn er nog wel maar een heel stuk minder ,zoals al eerder vermeld is het fluiten een goede herkenning . Maar ook een opvallende vast stelling is ook de houding van de MAN . deze is over het algemeen meer fier gericht ,hoog staand op de pootjes zich flink oprichten , ook is het geheel dan iets slanker in uitzicht als de POP .En ook zal hij zijn plaats goed blijven verdedigen. De pop is meestal iets meer gedrongen ,en zal minder fier op haar pootjes staan ,tevens zal de pop sjilpen ,en of een lokroep (antwoorden) geven op het fluiten van een man. En zoals hierboven al vermeld kan de kleur dikwijls al een goede indicatie zijn .Bij vele kwekers die aan selectieve kweek doen met een goed kweekboek ,kan men bij veel vogel soorten al in het nest zeggen als het mannen of popjes zullen worden .Maar dit vraagt al wat meer kennis in de erfelijkheid ,maar het is dan wel dikwijls direct vast te stellen of het nu een man of pop is.

 

De geslacht herkenning van de man.

 

Deze herkenning is erg goed te kennen tegen dat deze in geslacht conditie komt ,ofwel is gebracht door kunstmatige verlichting en temperatuur. Uiteraard moet de leeftijd van de vogel omstreeks negen maanden zijn. Een man heeft als men deze opblaast tegen de stuitbevedering aan ,dus de vogel in je hand met het kopje van je af ,als je nu blaast tegen de stuit bevedering in dan zie je ongeveer een opstaand Tapje van ongeveer 5 m/m lang staan ,iet schuin naar achteren toe met daar op en om wat stuitveertjes. Als je het zelfde doet met een man die goed in geslacht conditie is dan zie je als je hem opblaast weer die Tap van 5 m/m maar dan goed recht opstaand , met een iets bredere schuine uitloop naar het vogellichaam toe. Tevens is het onderlichaam achter de Tap van de vogel licht ingevallen , dit zijn duidelijk de herkenningen als de man goed in geslacht conditie is. Het zal verder duidelijk zijn dat zo,n vogel erg fier is ,agressief ,en ook erg fel zal fluiten. 

 

De geslacht herkenning van de pop . 

 

Deze herkenning is zeker als de vogel niet in broed conditie is moeilijker vast te stellen  ,buiten de herkenning punten van de kleur en of schimmel sporen . en de vogel moet ook minstens de leeftijd hebben van ongeveer negen maanbroedrijp popden. Een pop die nog niet in broed conditie is ,blaas je weer op zoals hier boven beschreven hier zie ja dan ook een licht verdikking ( geen Tap ) maar een iets bredere opstaande verdikking van het onderlichaam (Cloaca) het geheel met licht dons overdekt. Een pop die nu in broedconditie is of komt laat het volgende zien ,de lichte verdikking vloeit volledig weg ,en het uitende van de Stuit (cloaca) neemt de vorm aan van het stompe gedeelte van een ei aan. Tevens is het onderlichaam zo goed als kaal ,dit noemt men de broedvlek zodat de pop zijn lichaams warmte nog beter kan overdragen aan de eieren. Zie bijgaande foto Broedrijpe pop.  

 

Als laatste informatie :

 

 Het zal zeker voorkomen dat als men tijdens het aankopen , of bij het koppelen van de vogels nog twijfel heeft ,kan men bij aankoop de ouderdom opvragen ,en de beslissing laten vallen als het mogelijk is op de kleur ,maar het kan mis gaan .Als men tijdens het koppelen twijfelt  , dan is er een zak duidelijk het heeft nog geen zin deze vogels in de broedkooi te plaatsen want zij zijn nog lang niet in broedconditie ,de kans is groot dat je ofwel met legnood ,en of onbevruchte eieren komt te zitten. Een belangrijke zaak is ook  ,er wordt wel ooit verteld dat men de stuit bevedering bij zowel de man als de pop moet weghalen ,nou ik zou je willen adviseren dit niet te doen .Deze dienen bij de man als pop als geleiders voor een goede bevruchting van de man / pop.

 

 Besluit :

 

Het zal duidelijk zijn dat de erkenning man of pop vrij goed te doen is , mits de punten hierboven genoemd goed in acht neemt .Het erkennen van kleur is meer een ervaring kwestie maar let er maar eens op ,en je zult het ook zeker leren. Maar ondanks alles heeft jaarlijks menig kweker toch weer twee mannen bij elkaar zitten.Of is onze aankoop niet goed want onze aangekochte pop is een man. Zeg niet dat het je niet is overkomen, het is zo .Maar een vogel die de leeftijd heeft  ,en een goede voorbereiding op de kweek achter de rug heeftzal zeker laten zien of het een man of pop is. Voor deze periode zijn er ook door ervaren kwekers poppen voor mannen aangezien  ,en ook andersom. Hopelijk is met dit artikel deze herkenning iets makkelijker geworden .

 

 Succes met het herkennen van Man of Pop.                 Wout van Gils

 

More Articles

De kweek

Tip 20 : Het vast liggen van eitjes voorkomen.

Na het leggen van het vierde eitje geven we doorgaans de eitjes terug, waarna de pop aan haar broedperiode begint. Hier wil ik even je

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Tip 17 : Beschadigde eitjes voorkomen.

Iedereen kent het wel: een of meerdere beschadigde eitjes in het nest. Jammer, het waren misschien weer mooie vogels geworden. Toch is er wel iets

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Het observeren

Vedermijten of vederluis.

   De vedermijt en vederluis.                              Wout van Gils. Men moet onderscheid maken tussen veerluizen en vedermijten Vederluizen worden wel op de vogel aangetroffen, namelijk in de

ClosePlease login

No account yet? Register

Het observeren

Fouten in de hoorndelen.

Fouten aan de hoorndelen bij Kanarievogels:  Wout van Gils Over de hoorndelen van onze kanarievogels is over het algemeen niet veel te melden ,ze zijn

ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Tip 20 : Het vast liggen van eitjes voorkomen.

Na het leggen van het vierde eitje geven we doorgaans de eitjes terug, waarna de pop aan haar broedperiode begint. Hier wil ik even je

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Tip 17 : Beschadigde eitjes voorkomen.

Iedereen kent het wel: een of meerdere beschadigde eitjes in het nest. Jammer, het waren misschien weer mooie vogels geworden. Toch is er wel iets

Done
ClosePlease login

No account yet? Register