Het koppelen van vogels nadat de kweekvoorbereidingen zijn voltooid

badende-kanarieIn mijn eerdere artikelen besprak ik de voorbereiding en voeding bij het conditioneren van fokvogels. We hebben het belang benadrukt van het observeren van je vogels en alleen vogels te gebruiken die oud genoeg en gezond zijn. Ook belichtte ik de aspecten van verlichting en voeding, allemaal belangrijke factoren die moeten worden gecontroleerd en geobserveerd. Evenzo mag onze aandacht voor desinfectie en bestrijding van ongedierte nooit verslappen.

Voor het koppelen moeten we de vogels controleren op eventuele duidelijke tekenen van ziekte en/of darmproblemen. Het is duidelijk dat zieke vogels niet voor de fok mogen worden gebruikt. Ondanks dat de vogels er gezond uitzien, geven de meeste fokkers ze toch een behandeling. Zelf geef ik ze gedurende drie dagen een gram Baycox (of Amprolium) per liter water. Dit wordt gevolgd door een multivitaminesupplement gedurende twee dagen, en daarna nog een behandeling met Baycox. Het doel hiervan is om eventuele coccidiose te onderdrukken, ook al is dit op dat moment misschien niet duidelijk. Dit wordt uitgevoerd bij alle vogels in het betreffende gebied. Een andere optie is om ESB3 (breed-spectrum antibioticum) te gebruiken met één gram per liter drinkwater gedurende vijf dagen, gevolgd door twee dagen vitaminen en afsluitend nog eens drie dagen ESB3.

Het koppelen van de vogels brengt andere factoren met zich mee die onze aandacht vereisen. Ik plaats de mannetjes eerst in de kweekkooien, omdat ze iets meer tijd nodig hebben dan de vrouwtjes om in conditie te komen. Ik weet dat sommige fokkers hun vrouwtjes eerst in een kooi zetten, maar dan moeten ze andere methoden hebben om de mannetjes het tekort te laten inhalen. De kweekkooien en het algemene gebied moeten grondig worden ontsmet, en stappen moeten worden ondernomen om ongedierte te elimineren. De kooien zijn schoon en de bodem is bedekt met karton, schelpengrit of iets anders, afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Een bak met grit en vogelmineralen is onmisbaar. Zorg ervoor dat het nest binnenin aan de voorkant hangt of aan de buitenkant voor een betere luchtcirculatie en om ervoor te zorgen dat de jongen zich meer op hun gemak voelen wanneer ze bij de voorkant worden grootgebracht. Controleer of de zitstokken niet loszitten of te dicht bij het dak van de kooi zitten, omdat dit kan leiden tot onvruchtbare eieren. Ik plaats ook een voorgemaakt sisal nest in de nesthouder, zodat de vogels al een bestaand nest hebben en het alleen nog maar hoeven af te maken.

Voordat de mannetjes in de kweekkooien worden geplaatst, knip ik die nagels die te lang zijn, maar ik zorg ervoor dat ik de centrale bloedader niet doorsnijd. Sommige fokkers knippen of verwijderen de veren rond de cloaca, maar ik raad deze praktijk sterk af vanwege mogelijke irritatie rond de cloaca van het mannetje met als gevolg onvruchtbaarheid. Ook kan de stoppels die worden veroorzaakt door het knippen van de veren van het mannetje de hen irriteren, wat ook kan leiden tot onvruchtbaarheid. Veel teksten stellen dat de cloacaveren van het mannetje eigenlijk een succesvolle bevruchting vergemakkelijken – nog een reden om de cloacaveren niet te knippen of te verwijderen.

Wanneer de mannetjes in de broedkasten worden geplaatst, verhoog dan de omgevingstemperatuur tot ongeveer 18°C maximaal en stel de verlichting in op ongeveer 14,5 uur. Houd er rekening mee dat de klok nog één keer moet worden aangepast. Als je naar je werk moet, stel dan de tijden zo in dat het licht aan is wanneer je ’s ochtends je vogels voor het eerst voedt.

Wanneer de mannetjes in hun broedkasten zitten, plaats ik een paar vrouwtjes voor hen. Je zult zien dat sommige mannetjes direct reageren. Zorg voor extra voedsel en eivoer drie keer per week, en na 1½ week kun je de vrouwtjes bij de mannetjes plaatsen. Een vrouwtje in broedconditie heeft een gezwollen cloaca en het onderste deel van de buik krijgt een helderrode tint, bijna vuurrood. Je zult zien dat sommige vogels al zullen proberen te paren, wat een teken is dat alles goed verloopt. Andere vogels hebben wat meer tijd nodig, maar de meesten zullen snel een band vormen.

Er zijn momenten waarop vogels blijven vechten. Dan moet je actie ondernemen en de redenen voor het aanhoudende vechten zijn divers, maar meestal omdat een van de vogels niet in broedconditie is of omdat een van de vogels een band heeft ontwikkeld met een andere vogel. Je kunt dit laatste herkennen als het vrouwtje roept en dezelfde man antwoordt vanuit een andere kooi. Als je selectiecriteria het toelaten, kun je het vrouwtje in kwestie dan bij de andere man plaatsen en zal er een band ontstaan.

Een andere aanpak is om de vogels enkele dagen te scheiden en ze ’s avonds terug te zetten, maar let op vogels die blijven vechten. Nestmateriaal kan na vier dagen worden verstrekt en de vogels kunnen beginnen met paren. Een goede voorbereiding zal zich uitbetalen, omdat de vrouwtjes meteen beginnen met het maken van een nest.

Controleer of het nest goed is afgewerkt of vorm het bij door een bol binnenin het nest te draaien. Zodra het vrouwtje begint te leggen, wordt aanbevolen om elk ei dagelijks te verwijderen en

te vervangen door het vierde ei; bewaar de eieren op een koele, schaduwrijke plek – niet in de zon. De vrouwtjes zullen nu beginnen met broeden en de kuikens zullen na 14 dagen uitkomen. Zorg voor een goed geventileerde broedruimte, bied baden aan en/of besproei de eieren een beetje. Controleer regelmatig of de eieren vrij kunnen worden gedraaid door het vrouwtje. Merk op dat in een gezond legsel de puntige uiteinden van de eieren naar elkaar toe wijzen.

Ik wens je een gezond broedsel toe

Wout van Gils

 

More Articles

De kweek

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator Wanneer de vogels in goede gezondheid verkeren, zal de rui normaal en redelijk snel verlopen, maar het is essentieel om

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Fok tips door Wout van Gils

Vanuit zijn ervaring heeft Wout vastgesteld dat de mannetjes over het algemeen achterlopen op de hennen wat betreft de broedconditie. Daarom plaatst hij ze eerst

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Kuikens worden onafhankelijk

Men hoort vaak van kuikens die sterven als ze bijna onafhankelijk worden. Natuurlijk kan van zwakkere vogels worden verwacht dat ze sterven door natuurlijke selectie.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Artikel in vogelvreugd Wout Van Gils

Wout van Gils De Nederlandse vogelpublicatie “Vogelvreugd” heeft recentelijk het uitstekende werk van Wout van Gils erkend bij het opzetten van zijn website www.woutvangils.be, die

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator Wanneer de vogels in goede gezondheid verkeren, zal de rui normaal en redelijk snel verlopen, maar het is essentieel om

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Fok tips door Wout van Gils

Vanuit zijn ervaring heeft Wout vastgesteld dat de mannetjes over het algemeen achterlopen op de hennen wat betreft de broedconditie. Daarom plaatst hij ze eerst

Done
ClosePlease login

No account yet? Register