Het veren plukken van jonge kanaries

Het Plukken (Veren) van Nestjongen

Een probleem waar veel kwekers mee te maken hebben, is dat tijdens de kweek hun jongen worden geplukt – staartpennen, dons, veertjes, ja zelfs helemaal kaal. Het is echt triest om dit te zien of mee te maken. Veel vragen over dit probleem komen dan ook dikwijls op vergaderingen of via e-mail naar voren. Hoewel het bij sommige vogels (koppels) een vaststaand feit is dat veren pikken voorkomt, zijn er toch wel wat zaken om dit te voorkomen. Ik wil er een aantal aanhalen. Maar een zaak staat vast: sommige koppels blijven het hardnekkig doen, terwijl anderen, gelukkig de meeste, het niet of minimaal doen. Toch moeten we waakzaam zijn en middelen ter beschikking stellen om dit te voorkomen.

Inleiding:

Meestal gebeurt dit bij vogels die aanzet geven om een nest te maken of een nieuw nest willen gaan maken. Ze hebben dan snel de neiging om de zachte pluimpjes en veren van hun eigen jongen te gebruiken. Dit gebeurt voornamelijk als de jongen uit het nest zijn gesprongen; het is zeldzaam dat de jongen al in het nest worden geplukt, maar het komt soms voor. Het is dus van groot belang om ervoor te zorgen dat voordat de jongen uitvliegen, het koppel al de kans heeft gekregen om een nieuw en volledig nest te maken. Als regel moet men eigenlijk stellen: als de jongen uitvliegen, moet de pop eigenlijk op het punt staan om het eerste ei te gaan leggen. Heeft de pop het eerste ei gelegd, dan is de kans erg klein geworden dat de jongen nog worden geplukt. Dus tijdig een nieuw nest geven is van groot belang.

Men kan daarvoor de volgende handeling uitvoeren: plaats het oude nest met jongen op de bodem van het kweekhok, hang een nieuw nest op de oude plaats en voorzie nieuw en voldoende nestmateriaal. Het koppel zal de jongen verder voeden op de bodem van het kweekhok, en tegelijkertijd zal zij beginnen met het maken van een nieuw nest. Het plukken zal dan ook veel minder voorkomen of zelfs niet meer gebeuren. Zodra de jongen uit het oude nest springen en de pop het nieuwe ei al aan het vormen is of al heeft gelegd, is het plukken zo goed als gedaan.

Uiteraard zijn er nog andere methoden die ook aan te bevelen zijn. Iedereen heeft zijn eigen keuze, afhankelijk van zijn kweekruimte, kweekkooien en beschikbare tijd. Maar zoals eerder gezegd, er moet iets worden gedaan om het verenpikken te voorkomen.

Andere Methoden:

Diverse Methoden Babykooien:

Dit is ook een erg goede methode. De jongen worden hierin gezet, en de oudere vogels voeren de jongen door de tralies heen zonder ze te kunnen plukken. Het komt wel eens voor dat er hier en daar een staartpen verongelukt. Meestal gebruikt men een babykooi voor twee kweekhokjes, in het midden de babykooi en links en rechts ervan de kweekkooi. Het is een erg goede manier, maar het vraagt veel meer ruimte. Het voordeel is dat er bijna geen geplukte jongen zijn.

Een andere babykooi die je kunt kopen of zelf maken, is de kooi die je tegen de kweekkooi hangt en waarin je de jongen plaatst. Dit gaat ook goed; de ouders voeren ook door de tralies heen, en het plukken is tot een minimum teruggebracht, afgezien van af en toe een staartpen. Men moet wel zorgen dat de zitstokjes in de babykooi niet te dicht bij de tralies komen, anders komt de staart door de tralies heen, en dan trekt de oudere vogel alsnog aan de staart met alle gevolgen van dien. Het nadeel is dat het niet makkelijk is om de vogels in de kweekbakken te voeren en te verzorgen. Het goed schoonhouden van de babykooien en de vogelruimte vraagt extra aandacht, en het is wat onhandig werken om alles goed schoon te houden, maar het kan wel.

Pleegouders:

Wat ook kan, en je ziet het regelmatig bij wat grotere kwekers, is het gebruik maken van pleegouders. Dit zijn over het algemeen wat oudere vogels (poppen), bijvoorbeeld bonte vogels, zelfs kruisingen met kanariebloed erbij, die men plaatst in een ruimte (hok) van bijvoorbeeld een vierkante meter. Hierin plaatst men de jongen die bijna gaan uitvliegen met het nest op de bodem van deze kooi. Meerdere nesten bij elkaar plaatsen is goed mogelijk, en het is echt fantastisch te zien hoe deze oudere vogels deze jongen voeren. Bij veel kwekers geeft deze methode een onzeker gevoel, wat wel te begrijpen is, maar als je het ooit hebt gezien bij een kweker die dit wel doet, zal dit gevoel snel verdwijnen. Het werkt prima. Het nadeel is dat je niet alle soorten vogels bij elkaar kunt zetten; het is duidelijk dat rode en gele vogels bijvoorbeeld niet samen kunnen worden grootgebracht. Ook neemt dit natuurlijk weer wat extra ruimte in beslag, maar het verenpikken is bijna zo goed als verdwenen.

Besluit:

Verenpikken zal altijd blijven voorkomen, maar er zijn ook veel koppels die het niet doen. Uitselecteren op deze eigenschap kan altijd worden overwogen en misschien zelfs worden aanbevolen. Maar de vogel weinig of geen kans geven om het te doen, is nog altijd de beste methode. Dit kan door goed te blijven observeren, tijdig een nieuw nestgelegenheid te geven en/of het gebruik maken van babykooien en/of het plaatsen bij pleegouders. Iedereen

moet voor zichzelf de beste keuze maken met zijn beschikbare tijd en ruimte. Maar er moet iets worden gedaan om het verenpikken te voorkomen.

Een goede tip is om eens te proberen: kook een aardappel met schil half gaar, snijd hem doormidden en geef de vogels hier van te eten. Je zult zien dat er weinig of geen verenpikken meer is.

Succes.

Wout van Gils

More Articles

De kweek

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator Wanneer de vogels in goede gezondheid verkeren, zal de rui normaal en redelijk snel verlopen, maar het is essentieel om

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Fok tips door Wout van Gils

Vanuit zijn ervaring heeft Wout vastgesteld dat de mannetjes over het algemeen achterlopen op de hennen wat betreft de broedconditie. Daarom plaatst hij ze eerst

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Kuikens worden onafhankelijk

Men hoort vaak van kuikens die sterven als ze bijna onafhankelijk worden. Natuurlijk kan van zwakkere vogels worden verwacht dat ze sterven door natuurlijke selectie.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Artikel in vogelvreugd Wout Van Gils

Wout van Gils De Nederlandse vogelpublicatie “Vogelvreugd” heeft recentelijk het uitstekende werk van Wout van Gils erkend bij het opzetten van zijn website www.woutvangils.be, die

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator Wanneer de vogels in goede gezondheid verkeren, zal de rui normaal en redelijk snel verlopen, maar het is essentieel om

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Fok tips door Wout van Gils

Vanuit zijn ervaring heeft Wout vastgesteld dat de mannetjes over het algemeen achterlopen op de hennen wat betreft de broedconditie. Daarom plaatst hij ze eerst

Done
ClosePlease login

No account yet? Register