Het wassen van witte kanarie vogels.

badende-kanarie

badende-kanarie


   Het wassen van witte  Kanarie vogels.

witte vogels wassen ja natuurlijk, maar hoe ? ( Door W.v.Gils)


Inleiding :

Een voorgaand artikel van mij had als titel tentoonstelrecessief witte vogels is niet alleen goed wassen .daarin had ik beloofd ook nog eens terug te komen over het wassen zelf. Vele liefhebbers hebben me er aan herinnerd wanneer komt nu dit artikel. Nu ik zal dat in dit artikel proberen uit een te zetten .Daar ik de recessief witte vogels incl. de albino,s en andere zelf kweek en ook met deze vogels op tentoonstellingen speel. Heb ik natuurlijk ook met het wassen wat ervaring opgedaan, ik zal in dit artikel proberen uit te leggen hoe ik mijn vogels was,er zullen zeker nog andere methoden zijn, die ook goed zijn en misschien wel beter,maar na de was beurt zijn mijn vogels ook zeer goed wit,en de uitslagen mogen er ook zijn . Maar daar gaat het nu niet om .Het gaat om het wassen en hoe we dat gaan doen.

Het uit selecteren :

Ruim voor de TT gaan we onze vogels uitzoeken ,bij de recessief witte vogels moet men erg goed letten op de bevedering ,maar ook de grote en de vorm speelt een grote rol bij deze vogels. De vogels zijn niet snel te groot mits de vorm in verhouding is met de rest van het lichaam . Maar let wel op de lengte van de bevedering deze mag zeker niet te lang zijn dit zal bij en na het wassen funest zijn ,de vogel kan nooit mooi glad in de bevedering komen zitten ,en dit brengt steeds punten verlies op. De juiste lengte zien kenners direct ,maar sommige hebben hier toch problemen mee, de juiste lengte kan men vast stellen op de volgende manier. Blaas de vogel op tegen de stuit in en de pluimpjes aan de linker of rechter zijde van de stuit mogen niet langer zijn dan +/- 21 M/m lang .Iets meer en of minder naargelang de bouw van de vogel. Maar zijn deze ruim langer dan kan men spreken van een behoorlijk lang bevederde schimmelvogel. Die uiteraard wel goed kan zijn voor verdere kweek van de rec witte vogels. Zijn deze flink korter dan spreekt men over een fel intensieve vogel ,en meestal zal deze dan ook wel een opening laten zien achter het oog dat ook weer foutief is. Dus hou ongeveer deze 21 m/m aan .

Recessief witOok is het van belang dat men ook even kijkt naar de lengte van de staart veren zijn deze aan beide zijden even lang ? zo niet dan is deze langste pen verwisseld geweest (uiteraard bij jonge vogels) als men dat ziet moet men zoals dikwijls gedaan niet de hele staart verwijderen maar trek de pen aan de andere zijde uit,en deze zal even lang uitkomen en de staart is weer gelijk van vorm. Na ongeveer 6 weken. Zijn het meerder staartpennen knip deze dan eerst een 10 M/m achter de inplant van de veer de pen af ,en wacht een week en trek dan de pennen uit je zult zien dat dit dan erg makkelijk gaat ,zonder Bv een bloedpen te krijgen ,met alle gevolgen van dien. Als je dan de vogels hebt geselecteerd controleer dan even of er geen bontheid is en of missen van teennagels enz. Daarna zetten we deze uitgeselecteerde vogels in een kweekkooi of een vlucht waar alleen de vogels inzitten die je wil inzetten voor de TT.

De vorm :

De vorm het model van de witte vogel is erg belangrijk dit in combinatie met de juiste bevedering structuur waar we hierboven al over hebben beschreven. Het juiste type vogel is zo zeggen de kenners dikwijls voor de Rec witte vogel is het POP TYPE dit wil eigenlijk zeggen een relatief kort gedrongen vogel die wat laag op de pootjes staat met een mooi rond en breed kopje meteen volle goed gevulde borst. Het zijn deze vogels die in combinatie met een goede bevedering en mooi wit zijn de prijzen halen op de wedstrijden. Deze vogels zullen over het algemeen half intensief zijn ,of kort tegen het intensief aanliggen, zij zitten ook altijd goed strak en mooi in de bevedering ,wat heel belangrijk is bij deze vogels. Het zal ook duidelijk zijn dat lange slanke vogels met een smal kopje ,en of slechte bevedering nooit een goede vorm of model zal laten zien .Zoals eerder vermeld de grote en vorm horen nauw samen  om een goed model te krijgen.

Wat heeft men nodig ?

Wat men zeker nodig heeft is een droogkastje, velen zullen zich afvragen wat is dit ,nu dit is een kast gemaakt van watervaste plaat met de afmetingen van 40*40*40 .Deze kast is voor het gemak ook voorzien van een lade,en een voorfront. Voor het voorfront is een plexsie glas voorfront gemaakt die in een uitsparing schuift langs de zijkanten van de droogkooi deze is dan ook uitneembaar. Deze doet als dienst om de warmte binnen te houden in de droogkast. Ook is deze kooi voorzien van 2 zitstokjes ongeveer 10 Cm van de bodem af ,en voldoende van elkaar af zodat ze elkaar niet kunnen raken.

De Verwarmingslamplamp 60 w

Ongeveer in het midden van de kooi moet een lamp ( verwarming ) gemaakt worden .Dit is een lamp van het Type Kooldraad (helder) Carbon Filament 220 – 230 V E 27.Als je deze lamp gebruikt heeft het de volgende voordelen ,het licht incl. de warmte geeft een juiste temperatuur tussen de 34 en 36 graden in de droogkast ,dit is net wat we nodig hebben. Een ander voordeel is dat het licht niet erg fel is en niet op de ogen zal werken van de vogels ,zeker op de albino,s en andere roodogen kan dit oogontsteking tot gevolg hebben als het licht te fel is. Dit is de beschrijving van de droogkastje. Er zijn er ook te koop in de handel die ook goed zijn ,maar zo als beschreven kan men ze ook zelf maken. En ook dat hoort bij onze hobby. Nog een opmerking is zeker op zijn plaats maak de kooi wel van watervaste plaat ,anders zal deze op den duur krom gaan trekken.

De producten :

Hierover zijn de meningen erg verdeeld, iedere kweker heeft wel iets wat hij het beste vind, ook zijn er tegenwoordig ook al producten om te wassen te koop. Ieder zal zijn eigen keus moeten maken hier in  Maar ik wil wel een aantal zaken aanhalen die ik gebruik en ik mag zeggen de vogels zijn erg goed wit. Al moet ik toegeven dat ik soms nog wel eens nog heldere witten vogels zie. ( maar is dit wel alleen het wassen ?)

Enkele producten zijn :Super white

1 – Sidal Nuclear.

2 – Echfa wit./ Super white

3 – Dog Wash (exstra Blanc) Shampo

4 – Shampo voor het wassen van witte honden en of katten. (Pet place) Ea.

5 – Birdyll voor in het spoelwater..

6 – Plume Spray voor te benevelen na het wassen.

7 – Vogel – Bio Bird Wash (op basis van Enzymen voor zachte sluitende bevedering ,en helder wit. )

8 – Glo White.

Wat men nog meer nodig heeft is :

Glycerine – Blauwsel (Reckitts) – 4 doorzichtige glazen waskommen, een scheerkwast, oorstokje, zachte tandenborstel, wit observatie papier, enkele witte handdoeken. En je droogkast natuurlijk stand-by. En je TT kooien waarin je na het wassen je vogels kunt inzetten, Met uiteraard goede gezuiverde witte zand.

Het Wassen: ( wat allemaal gereed zetten)

A – Je zet je drie was kommen gereed, in de eerste doe je een liter afgekookt regenwater of gedemineraliseerd water en een koffielepel Bv Echfa wit, en een 2 tal koffie lepels Dog shampoo. Zorg dat de water temperatuur ongeveer 35 Graden is

B – In de tweede kom doe je 1 liter afgekookt regen water ook ongeveer 35 graden, verder niets bijvoegen. Dit noemt men het spoelwater.

C – In je derde kom doe je een klein beetje blauwsel zodat het water lichtblauw is, dit moet men goed leren (oefenen) doet men er te veel in dan zullen je vogels een blauwe schijn laten zien en dit is totaal foutief, en de keurmeesters bestraffen deze fout flink Doe er ook een eetlepel glycerine bij . En  voeg  4 CL Birdyl toe aan dit spoelwater.

D – Leg ook voldoende observatie papier gereed om de vogels te kunnen afdrogen.(niet gekleurd)

De voorwassing:

Met de voorwassing bedoel ik ruim voor de eerste Show moeten de TT vogels een eerste maal gewassen worden, een lichte wassing noemen we dat. Het is ongeveer dezelfde wassing als hier boven beschreven, echter zonder Echfa wit erbij. Verder is de wassing het zelfde.

Het wassen zelf ( 2 dagen voor de keuring)

Wassing 1:

Je hebt alles klaar staan zoals besproken in het hoofdstuk Het Wassen ,tevens zorg dat je droogkast aan staat en op temperatuur is ongeveer 38 graden. Je pakt de eerste te wassen vogel en, maak het door en door nat met het was sopje genoemd onder A.Hou de vogel een 25 tal seconden onder water met het kopje er boven natuurlijk,laat het sopje goed inweken , maak het kopje goed nat door er water over heen te gooien . Daarna met een scheerkwast met de bevedering mee strijken om zo al het vuil weg te vegen ,na de scheerkwast gebruik ik nogmaals een zachte tanden borstel en doe het zelfde, ik doe dit ook voorzichtig op het kopje,met de tandenborstel en of een oorwatje. Daarna de vogel boven het sopje houden en, dan de vogel afspoelen met hetzelfde sopje.

Wassing 2: (spoeling 1 )
Dit is eigenlijk geen wassing meer maar meer een spoeling,je dompelt hier de vogel in en hou hem met het kopje boven water en hou hem hier ook een 20 tal seconden zo vast, en gooi regelmatig wat spoelwater over het kopje heen .Ga met een oorstokje met een klein beetje shampoo nog licht over de voorhuid heen (boven de snavel) met de bevedering mee strijken,daarna goed afspoelen.

Wassing 3 : (spoeling 2 )

Dit is ook geen wassing meer te noemen maar een laatste goede doorspoeling Nadat de vogel uit spoeling nr. 2 komt hou je de vogel onder uiteraard ook weer met het kopje boven water ,een 30 seconden onder in dit spoelwater ,en gooi regelmatig water over het kopje ,om dit ook goed te spoelen.

Opm :Het spoelen is erg belangrijk,en gebeurt dit niet goed en er blijven zeep resten achter in de bevedering zal dit lijden tot erg ruwe en uitstekende bevedering wat als slordig wordt aanzien ,en flinke strafpunten oplevert in de rubriek bevedering. Een andere belangrijke opmerking is om regelmatig na 4 a 5 wasbeurten je spoelwater te vervangen, anders komt er te veel zeep in met alle nadelige gevolgen voor de bevedering. Ook het was water dient na 5 a 6 wasbeurten te worden vervangen.

Verder dient te worden opgemerkt dat je de vogels maar maximaal 3 a 4 maal kan wassen met het product Echfa wit ,en of Blanc Nuclear ,daarna zal de bevedering erg los komen te zitten ,wees hiervoor dus gewaarschuwd. !!!!Geef gewassen TT vogels geen eivoer in bakjes ,dit zal op den duur zichtbaar worden boven de snavel ,een iets gele aanslag wat ook weer een kleurfout is. Als je eivoer geeft dan strooi een beetje uit op het zaad ,dat kan de aanslag ( vervuiling)wel voorkomen. Het is ook aan te bevelen altijd een of twee vogels als reserve te wassen ,je zult zien dat je deze regelmatig nodig hebt,en dus raadzaam is dit te doen. Per droogkast beveel ik aan maximaal 5 vogels te zetten ,al ben ik zelf voorstander van 4 wat al meer dan voldoende is ,want de ontlasting van de vogels kan fatale gevolgen hebben op de bevedering van de vogels,dit gaat er erg moeilijk vanaf. Dus 4 vogels maximaal is aan te bevelen.

De Droogkast : ( het drogen)

Nziek kooiadat de vogels uit de spoeling Nr 3 komen droogt men de vogels goed af met het witte keukenrol papier ,zo goed als het kan,Dan leg je de vogels in de droogkast ,hierin licht op de bodem ook wit keuken papier ,de temperatuur is ongeveer 38 graden ,en je legt de vogel daarin .Sommige vogel kwekers draaien de vogel in de keuken rol papier en legen deze zo in de droogkast ,ik heb zelf hier minder goede ervaringen mee ,dus ik doe dit niet ,maar ik wil u deze methode zeker niet onthouden.

Je laat nu de vogels rustig drogen ,en na een 15 tal minuten zie je de vogels al recht komen en sommige zie je al op de zitstok zitten .Als de vogels beginnen te drogen gaat het erg snel ,en je moet de vogels er ook niet te vroeg maar ook niet te laat uithalen ,ik kijk meestal als het kopje goed droog is pak ik de vogel er uit,en zet deze dan over in de TT kooi die op de centrale verwarming staat ,en daar droogt hij verder door. In deze Tt kooi zit goede zuivere witte zand,de kooi uiteraard goed gewassen ,en mooi wit geverfd ,maar zorg ook dat je tralies goed zijn zuiver gemaakt vergeet je dit dan kan dit grote gevolgen hebben voor al het werk wat je gedaan hebt. Zorg ook dat het voer goed zuiver is wat je geeft en niet meer in de zaadbak doen als wat voor een dag nodig is anders gaat de vogel er met zijn snavel door ,gooit het zaad op en een vervuiling boven de snavel kan een feit zijn.

Als water geeft men te drinken het beste spa water,dit ook om de vuile aanslag te vermijden boven de snavel. Let op hang het flesje ver genoeg buiten het goede bereik van de vogel. Ik bedoel daarmee de vogel mot er nog wel aan kunnen om te drinken maar niet om zich te wassen in het drinktuitje. Laat hier de vogel normaal verder drogen ,en doe nooit het licht uit voordat de vogels volledig zijn opgedroogd.

De laatste behandeling :

Op de dag dat de vogels binnen gebracht moeten worden voor de keuring kijk dan de vogel nog even goed na op kleine gebreken ( vervuiling) herstel dit dan ,en nevel dan de vogel nog een klein beetje na met ” PLUME SPRAY “ 10 ml op een 350 ml water ,en dit nevelen op de vogels. Dit geeft de laatste glans aan de vogel ,de rest moet de vogel zelf doen via zijn of haar stuitklier..

Tot slot :

Het is ook nog erg belangrijk te weten dat het wassen erg veel energie vraagt van deze vogels het is daarom dat ik aan beveel je vogels maar maximaal 4 maal in te zetten en te wassen met de beschreven methode. Het beste is de vogels om de 14 dagen maar in te schrijven voor de TT ,en dus spelen met 2 sets vogels is nog beter om te doen.Ook kun je langer spelen als je meerder goede vogels hebt en dan deze om de week in te zetten ,de ene week een set vogels en de andere week de volgende serie vogels. En natuurlijk kun je ook pieken naar een of meerdere tentoonstellingen,maar hierover in een volgend artikel meer.Wassen hoort bij witte vogels zonder wassen TT spelen is zinloos, je weet als je met deze vogels begint dat het er bij hoort( trouwens bij alle vogels met witte ondergrond) Maar zoals ik al in een eerder artikel schreef witte vogels is niet alleen goed wassen ,Lees mijn artikel over Witte vogels is niet alleen goed wassen “  maar dat zal jullie onderhand wel bekend zijn denk ik ,zoniet dan kom je daar beslist nog achter dat de bevedering structuur bij witte vogels erg belangrijk is probeer dit ook onder de knie te krijgen ,en dan nog wassen dan zijn de goede resultaten op de TT erg dicht bij ,ik hoop er met dit artikel toe bij gedragen te hebben.

Ik ben er van overtuigd dat er nog andere was methoden zijn.Beter, en misschien ook wel minder goed, ik heb hier zoals beloofd mijn ervaring op papier gezet, en ik behaal vrij goed resultaat met deze methode, ik hoop dat dit bij jullie straks ook zo zal zijn maar wees er van overtuigd ook dit moet je leren, en begin daarom niet te oefenen met goede vogels maar oefen op wat Bv bont witte vogels, want alles moet geleerd worden het wassen, en het kweken van de juiste bevedering structuur en vorm van de vogel (pop type) dit samen geeft je veel plezier aan je TT vogels zowel voor je eigen, je collega, s en de vele bezoekers die je vogels zullen bewonderen,zijn er nog vragen en of nog voorstellen dan hoor ik ze ook graag van je.succes . En nu niet meer E mailen omdat ik niets schrijf over het wassen van witte vogels, het woord is nu aan u kwekers.Succes ,en weet oefening baat kunst.Een goede TT met de Witte. Groeten Wout van Gils.

Keurmeester AoB /C.o.M Wout van Gils.

More Articles

De kweek

Tip 11: Foutieve houding bij kanarie vogels

Foutieve houding bij kanarie vogels (Fouten van liefhebbers)   Tijdens mijn periode als keurmeester kon ik me er al aan ergeren. Artikels heb ik er

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

De droogkast

De Droogkast: (het drogen) Nadat de vogels zijn gewassen, is het belangrijk om ze snel te laten drogen. Dit kan worden gedaan in de droogkast,

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Tip 5: Gladde, Glanzende en Strakke Bevedering

Gladde, Glanzende en Strakke Bevedering Voor witte vogels of vogels met een witte ondergrond is het belangrijk om ze voor een tentoonstelling goed te wassen.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Tip 3 : Rood opvoeren

  Het Opfokken van Rode Kanaries – Ingestuurd Artikel Voor het opfokken van rode kanaries deel ik een artikel: neem een pot  Rood Intensief van

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Tip 11: Foutieve houding bij kanarie vogels

Foutieve houding bij kanarie vogels (Fouten van liefhebbers)   Tijdens mijn periode als keurmeester kon ik me er al aan ergeren. Artikels heb ik er

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

De droogkast

De Droogkast: (het drogen) Nadat de vogels zijn gewassen, is het belangrijk om ze snel te laten drogen. Dit kan worden gedaan in de droogkast,

Done
ClosePlease login

No account yet? Register