kleur en tekening telt niet alleen op de TT.


Lutino


 Het is niet alleen kleur / tekening wat telt !!!                                     W.v.Gils

Kleurkanarie,s en kleur en tekening alle kwekers Bruin rood schimmel weten er over mee te praten ,deze mede het mooie totaalbeeld van onze kleurkanarie in welke soort dan ook. Vele weten ook hoe moeilijk sommige factoren zijn vast te stellen ,en mee om te gaan .De een is goed vast te stellen ,de andere is en blijft een moeilijk te volgen factor ,denk maar eens aan bv de Blauwfactor. Maar eigenlijk gaat mijn artikel hier niet over .zoals de kop al zegt het is bij onze kleurkanarie niet alleen de kleur en tekening die telt maar ook de vorm ,houding ,en zo als jullie allemaal wel weten de bevedering zijn ook van groot belang ,deze zaken allemaal samen geven voor de keurmeester weer een totale indruk van de vogel. Over deze punten iets meer in dit artikel. De grootte :

Deze moet zijn tussen de 13.5 en 14.5 Cm .Iedereen zal weten dat de schimmelvogels over het algemeen groter en forser zijn dan hun soortgenoten de intensieve vogels. De grootte is ook afhankelijk van de bouw van de vogel het is eigenlijk een combinatie er van.Een vogel van ruim 14.5 Cm die erg smal overkomt en ook geen goed gevulde borst heeft zal ook groter lijken ,dan dezelfde vogel met een goede volle borst ,en mooie ronde gevulde kop en nek.Deze vogel zal minder snel op het briefje krijgen te groot dan de eerder genoemde vogel.

Het kopje :

Mooi vol en rond ,met een gevulde nek ,breed en koepelvormig zal op de vogel een mooi geheel geven op de rest van het lichaam. Vogels met platte kop of te scherpe en lange snavels ,en ook overhangende wenkbrauwen geven een minder mooi uiterlijk.Regelmatig ziet men mooie vogels met het zogenaamde muizen kopje ( Erg spits en smal ) die dikwijls ook nog goed zijn in kleur en tekening ,maar door het uiterlijk van het kopje ,jammerlijk buiten de prijzen vallen let hier goed op !!

De nek :

Deze moet goed gevuld zijn ,en mag zeker geen nekinval vertonen ,ook moet deze goed stevig tamelijk kort en gevuld zijn mooi aansluitend naar het kopje toe.Een nekinval zoals bij Bv een border is totaal foutief.

De borst :

kan02Zoals al eerder geschreven dient deze breed en goed gevuld te zijn zonder daarbij een plompe en te zware indruk te verkrijgen.De borstlijn moet in een vloeiende lijn verlopen naar de buik toe. Erg smalle en spitse borst uitgezakte of hangende borst is altijd foutief. Regelmatig komt een uitgezakte of een te scherpe borst naar voren ,en is ook totaal foutief te noemen ,en geeft geen uitzicht op de rest van de vogel.   

 

De rug :

Deze dient ook vol en breed te zijn en moet in een lijn vormen met de staart .Een bolle en of holle rug zien we regelmatig op onze vogels en is ook niet toegestaan.

De staart :

Deze moet mooi gesloten zijn uiteraard niet te lang t.o.v de rest van het lichaam ,deze moet een mooi harmonisch geheel vormen met de rest van het lichaam .Een te korte staart is ook niet goed natuurlijk ,verder dient in de staart een mooie V-Vorm te zitten deze mag ook weer niet overdreven diep zijn .sommige vogels hebben een overdreven knikstaart ,u dient hier goed op te letten ,en deze uit te schakelen voor verdere kweek.

De houding :

kan06Deze moet rustig fier en kalm zijn ,mooi zittend op de stok met een houding van 45 graden t.o.V de stok . Ook mag de vogel zich niet terughoudend op het sokje opstellen .Ook een liggende houding op de stok is foutief.dikwijls ziet men vogels in de TT kooi die zich wat ongelukkig kunnen vast houden op de zitstok ,dit geeft ook een ongelukkige houding fout weer waar de vogel eigenlijk zelf niets aan kan doen .De stokjes zijn namelijk door het vele malen zuiver scheuren te glad geworden ,met het bovengenoemde probleem tot gevolg .Het zelfde geld voor te dunne zitstokjes. Al deze zaken zorgen voor een goede of minder goede houding van de kanarie vogels.Ook komen houding fouten voor door zenuwachtigheid bv vlinderen ,te veel aan tralies zittend op de bodem enz. Kortom de vogel dient zich kalm en rustig op de stok te gedragen ,met een houding van 45 graden t.o.v de zitstok zodat de keurmeester de vogel goed kan beoordelen. 

De pootjes.

De pootjes deze mogen zeker niet te lang zijn ietwat gebogen is wenselijk ,zodat de broek licht zichtbaar wordt Het loopbeen moet bijna rechtop zijn, en de tenen goed gesloten zitten rond de zitstok. Uiteraard zijn de nagels goed verzorgd en niet te lang. 

Conditie :

Vogels die in een goede en verzorgde conditie naar de TT gebracht worden zullen ook altijd voordeel hebben ten opzichte van hun collega,s die dat niet doen .Vogels een dag voor de Tt in een tentoonstellingkooi plaatsen vraagt om strafpunten. Het vraagt echt niet veel moeite om uw vogels in een goede verzorgde conditie naar een TT te brengen.Als je deze tijd neemt brengt het je zeker resultaat op. 

Besluit :

Als je op al deze bovengenoemde punten let tijdens de kweek ,het opkooien ,en de tijd neemt voor verzorging en africhten .Dit samen met een goede kleur en tekening dan krijgt de keurmeester te zien wat hij wil zien ,met het resultaat een goede beoordeling van uw vogels. Met de daarbij de waardering in punten en prijs ,ik hoop dat dit artikel hier toe kan bijdragen.

Succes W.v.Gils  E-Mail wout@woutvangils.be

More Articles

De kweek

Tip 11: Foutieve houding bij kanarie vogels

Foutieve houding bij kanarie vogels (Fouten van liefhebbers)   Tijdens mijn periode als keurmeester kon ik me er al aan ergeren. Artikels heb ik er

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

De droogkast

De Droogkast: (het drogen) Nadat de vogels zijn gewassen, is het belangrijk om ze snel te laten drogen. Dit kan worden gedaan in de droogkast,

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Tip 5: Gladde, Glanzende en Strakke Bevedering

Gladde, Glanzende en Strakke Bevedering Voor witte vogels of vogels met een witte ondergrond is het belangrijk om ze voor een tentoonstelling goed te wassen.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Tip 3 : Rood opvoeren

  Het Opfokken van Rode Kanaries – Ingestuurd Artikel Voor het opfokken van rode kanaries deel ik een artikel: neem een pot  Rood Intensief van

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Tip 11: Foutieve houding bij kanarie vogels

Foutieve houding bij kanarie vogels (Fouten van liefhebbers)   Tijdens mijn periode als keurmeester kon ik me er al aan ergeren. Artikels heb ik er

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

De droogkast

De Droogkast: (het drogen) Nadat de vogels zijn gewassen, is het belangrijk om ze snel te laten drogen. Dit kan worden gedaan in de droogkast,

Done
ClosePlease login

No account yet? Register