Lumps wie kent het niet.

Geel mozaïek

Lumps ,wie kent het niet ,en wil het niet.  wout van gils.

Inleiding  : 

Ik denk dat iedere kweker die Lumps herkent het niet wil ,en het wel degelijk kent . Diegene die het niet kent zal er ook wel eens mee geconfronteerd zijn geweest ,maar er niet direct is blijven bij stil staan. En toch is het erg verstandig en raadzaam ,om hier wel even bij stil te staan .Wand een vogel met lumps zelfs in de kleinste vorm ,heeft zulke veer beschadigingen dat deze voor tentoonstellingen enz is uitgeschakeld .De minimale lumps vorm kan nog gebruikt worden voor de kweek ,en zeker als men weet hoe de lumps ontstaan is hierover in het verdere verloop van dit artikel meer. 

Lumps herkennen  : 

Lumps is eigenlijk een veer die niet door de huid kan dringen ,en daardoor zich in de huid blijft ophopen De Veer zit als het ware in een kalkachtig knobbeltje vergroeid in de huid .Herkennings punten zijn dan ook bultjes ,ja zelf bulten onder de bestaande pluimen van de vogels ,en aan de oppervlakte van de huid. Het lijken net ingegroeide veren  die later de knobbels worden .en ze zien er wit kalkachtig uit .Ook komen ze voor op de inplant basis  van de veer van de vleugels of staart  ja ook op de stuit zien we ze ontstaan ,en grotere knobbels. Het is echt geen mooi gezicht om vogels met flinke lumps te zien rondvliegen ,zelfs mindere vorm is niet leuk om te zien ,laat staan voor de vogels .De lumps gaat niet uit zich zelf weg ,meestal als men het laat zitten wordt de lumps steeds erger .

 Wat is de oorzaak van  Lumps . 

1 – De oorzaak van lumps is snel te overzien ,en te herkennen . Meetal is het een verkeerde koppeling van vogels aan elkaar .Vogels schimmel  * schimmel koppelen geeft al vrij lange bevedering  paart men die vogels wederom aan elkaar met al extreme lange bevedering  is vragen naar lumps .Dus oorzaak Nr 1 is meestal verkeerde koppelingen van vogels onderling met een te lange bevedering.

2 – Een andere oorzaak is ook vrij veel voorkomend namelijk overbevolking in de volière  na de kweek ,en zeker ook als men er nog oudere poppen tussen de jonge vogels heeft vliegen  ,De ouder poppen willen nog nest maken ,en pikken aan de staart pennen trekken deze uit ,tot bloedens toe ,daarna blijven ze er ook nog aan pikken ,en hlumpset ontstaan van lumps is bijna niet meer te voorkomen zeker als de topjes van de nieuwe pennen weer worden uitgetrokken .Dus oude en jongen vogels altijd scheiden na de kweek ,en overbevolking ook vermijden. 

3 – Een andere oorzaak is zeker bij de mozaïeken ,rec witte ,en pastel en nog  andere vogels het pikken van de vogels zelf op de schouders ,een vogels heeft daar tijdens de rui wat last van ,en begint zelf daar te pikken ook weer tot bloedens toe ,met het bekende gevolg  van een beschadigde schacht inplant ,en de lumps knobbel zal zich gaan ontwikkelen. Vooral bij de mozaïeken is dit regelmatig voorkomend . Je kunt dit redelijk goed voorkomen door de vogels in de rui ,voldoende afleiding te geven ,geef om de  twee dagen badwater ,met badzout er in .en voorkom overbevolking ,en geen oudere vogels bij de jongen plaatsen. 

4 – Sommige kwekers spreken over een verervende factor ,ik wil dit niet bestrijden maar ik denk dat  90 % van de oorzaak van lumps licht aan de hierboven vermelde punten ,en dat de liefhebber er zelf al vrij veel aan kan doen. 

Is lumps nog te verwijderen. 

Als de lumps minimaal is op de schouder of vleugelinplant ,ja zelfs op de stuit ,dan kan je voorzichtig  de vergroeiing knobbel links en rechts met de vinger op en neer halen ,en af en toe een rollende beweging er over heen halen ,je zult merken dat het veerknobbeltje los komt en kunt verwijderen met een licht trek beweging .De wond zal lichtjes bloeden ,en behandel dit direct meteen jodium ,en zet de vogel enkele weken apart. De wonde zal snel genezen ,maar er is wel een blijvende schade aan de bevedering ontstaan .Maar de vogel kan gerust weer voor de kwek worden ingezet .Weet wel ik praat nu over kleinere lumps knobbeltjes. Erg Grote knobbels die ontstaan bij slechte koppelingen ,en of overdreven ge pikt te zijn geweest is er zo goed als niet meer uit te halen.  

Kan dan lumps voorkomen worden: 

In de meeste gevallen moet ik zeggen ja ,maar als er menselijke fouten gemaakt worden door oa slecht te koppelen dan is er niets meer aan te doen ,en ook als men ziet dat er gepikt wordt aan de vogels in het nest of later in de vlucht ,is het meestal te laat. Dus lumps voorkomen let op de volgende zaken : 

1.       Let op koppelen op de lengte van de bevedering.

2.       Voorkom dat jonge vogels in het nest geplukt worden .

3.       Zet jonge vogels nooit in een volière met oudere vogels.

4.       Zorg voor voldoende afleiding hang touwtjes ,trosgierst enz in de volière .

5.       Geef in de rui ruim badwater met ,badzout er in.

6.       Voorkom vedermijten bloedluis en andere.

7.       Vogels die bloeden apart plaatsen.

8.       Voorkom overbevolking .

9.       Weet dat sommige kleurslagen er iets gevoeliger voor zijn . 

Ik hoop met dit artikel iets meer verteld te hebben over de lumps die we kunnen missen als kiespijn .Maar weet wel dat meestal de oorzaak bij de liefhebber licht ,En door waakzaam te zijn kunnen we veel lumps voorkomen. Al zullen zeker de postuur kanarie kwekers er meer mee te maken krijgen dan wij kanarie kwekers .

Succes Wout van Gils.E-Mail : wout@woutvangils.be

 

More Articles

De kweek

Tip 20 : Het vast liggen van eitjes voorkomen.

Na het leggen van het vierde eitje geven we doorgaans de eitjes terug, waarna de pop aan haar broedperiode begint. Hier wil ik even je

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Tip 17 : Beschadigde eitjes voorkomen.

Iedereen kent het wel: een of meerdere beschadigde eitjes in het nest. Jammer, het waren misschien weer mooie vogels geworden. Toch is er wel iets

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Het observeren

Vedermijten of vederluis.

   De vedermijt en vederluis.                              Wout van Gils. Men moet onderscheid maken tussen veerluizen en vedermijten Vederluizen worden wel op de vogel aangetroffen, namelijk in de

ClosePlease login

No account yet? Register

Het observeren

Fouten in de hoorndelen.

Fouten aan de hoorndelen bij Kanarievogels:  Wout van Gils Over de hoorndelen van onze kanarievogels is over het algemeen niet veel te melden ,ze zijn

ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Tip 20 : Het vast liggen van eitjes voorkomen.

Na het leggen van het vierde eitje geven we doorgaans de eitjes terug, waarna de pop aan haar broedperiode begint. Hier wil ik even je

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Tip 17 : Beschadigde eitjes voorkomen.

Iedereen kent het wel: een of meerdere beschadigde eitjes in het nest. Jammer, het waren misschien weer mooie vogels geworden. Toch is er wel iets

Done
ClosePlease login

No account yet? Register