Na de rui komt de TT periode.

Recessief wit a


Na de ruiperiode komt de TT periode :                               W.v.Gils.

 Inleiding :

Voor vele onder ons kwekers begint tijdens de rui al een belangrijke periode aan ,ik ga het hier uiteraard niet over de rui zelf hebben ,daar heb ik al enkele artikels over geschreven.Maar in de rui wordt het voor ons kwekers die gaan TT spelen een spannende tijd ,je ziet de vogels wekelijks veranderen ,zeker bij de mozaïek factorige vogels maar eigenlijk bij alle vogels ,maar uiteraard bij de meeste kanarie,s komt de echte kleur pas naar voren tijdens en na de ruiperiode. Al deze kwekers letten tijdens deze periode op veel zaken Oa :

 • Let op wel of geen zonlicht.
 • Wel of niet opvoeren met kleurstof.
 • Wel of geen (minder) vitamine A.
 • Wel of geen caroteen houdende zaden.
 • Vogels wat donker houden of wel in het licht.
 • Let op verenpikken ,(Gepikte vogels tijdelijk apart houden)

En zo kunnen we nog wel even door gaan,al deze zaken hebben te maken hoe de vogel uit zijn ruiperiode komt ,en dit heeft weer invloed op de kleur en tekening van de vogels. Men moet hier goed mee omgaan anders kunnen goede vogels wel eens minder goed worden.Na de rui ,hebben de meeste liefhebbers al vrij snel in de gaten welke vogels goed zijn ,uiteraard verwacht men van de liefhebber dat hij de standaard van zijn vogels goed kent zodat hij hiermee zijn vogels kan beoordelen ,de hulp inroepen van een meer ervaren kweker of keurmeester is altijd aan te bevelen ,met meer ziet men meer dan alleen. Ook moet men maar eens opletten als men vogels vangt die mooi en goed lijken dat dit meestal erg levendige vogels zijn goed mooi en glanzend in de bevedering ,dat deze vogels dikwijls uit de zelfde koppels of stam komen .Het is ook belangrijk deze vogels dan verder te beoordelen op Bv gebroken of beschadigde bonte             pennen enz maak hierbij altijd gebruik van je standaard en of je eigen kennis .Belangrijk is dit direct na de rui te doen en de eventuele uitgezochte wedstrijd vogels al apart te plaatsen ,minder vogels op een ruimte voorkomt beschadigingen.

 Wedstrijdplan opzetten :

 Het is belangrijk te weten op voorhand aan welke wedstrijden men denkt mee te doen,het is pieken naar grotere tentoonstellingen ,ofwel men speelt meer gewestelijk of alleen in verenigingsverband een ieder heeft zijn eigen keuze hierin. Maar belangrijk is wel dat men een wedstrijdplan opzet .De meeste tt beginnen in oktober en de meeste eindigen dan in december met de nationale kampioenschappen ,maar ook de wereldshow in januari vraagt bij de meest ook veel aandacht ,het is dus belangrijk je TT van te voren goed uit te kiezen ,en weten met welke vogels waar te gaan spelen ,maar uitgesloten is dat je met vogels vanaf Oktober tot en met januari regelmatig kan spelen ,de teleurstellingen zullen dan snel volgen. Denk maar eens wat de vogels moeten ondergaan in temperatuur ,licht uren ,voeding ,vervoer ,en conditie dit is niet vol te houden ,en de vogel zal dit dan ook laten zien . Dus maak van te voren een wedstrijdplan ,en zet indien mogelijk regelmatig andere vogels in ,of bewaar je toppers voor de meer grotere tentoonstellingen ,BV Speciaalclups, nationaal ,en later de wereldshow.

 Uitsorteren vogels :

 Hierboven heb ik al iets vermeld over het uitsorteren ,na dit gebeurt is laat men deze vogels goed in hun verenpak komen zorg voor goede zaadmengeling ,vitamine ,en mineralen ,en vergeet zeker het badwater niet ,dit is voor het houden en verzorgen van een goed verenpak onmisbaar voor de vogels Als men de vogels wilt gaan opkooien is het belangrijk deze even in de oude vertrouwde kweekkooi te plaatsen met drie a vier stuks ,laat de vogels daar inzitten ongeveer een a anderhalve week.Uiteraard heb je al een keuze gemaakt met hoeveel vogels je wil gaan spelen ,en uiteraard op welke shows ,dit is erg belangrijk op voorhand te weten ,Echte toppers horen ook op top tentoonstellingen thuis ,en worden daar ook meestal op vast gehouden ,een a twee maal op voorhand naar een TT toe sturen is voldoende voor deze vogels.Als men BV denkt met 10 vogels te gaan spelen BV net 5 agaatopaal wit rec en met 5 recessief wit ,dan is het aan te bevelen een 7 tal vogels van elk op te kooien .hiervoor gebruik je de TT kooien ofwel de opkooi kooien ,die uiteraard de zelfde maat hebben als de TT kooien ,je plaatst daar de vogels in ,en je nummer elke kooi van een tot en met Nr zeven.Na een week ga je de vogels beoordelen ,ik weet dit is enige tijd al gebeurt ,maar nu gaan we het echt streng doen ,en als je wat twijfelt of je de standaard nog wel goed kent ,wie belet je om de standaard van de betreffende vogels er bij te houden.Zo loop je de vogels af ,en ik weet zeker er komt er een uit die je opvalt misschien wel meer ,maar diegene die het meest opvalt nr. je met 1.1 .Dit wil zeggen volgens jou is kooi nr 1.1 de beste van de tot op heden op gekooide vogels .Nu ga je enkele dagen later met deze vogel kooi 1.1 langs de andere kooien en vergelijk en nummer volgens de beste de volgende nummers 2.2 en 2.3 enz verder dat je alle vogels gehad hebt .en je zult zo zien dat er een verschil is ontstaan tussen kooi 1.1 en 1.7 hoe minimaal het dikwijls ook is er is een verschil ,en dat geeft aan de kwaliteit van je vogels. Op deze manier is het ook erg goed mogelijk om een stam of stel vogels te maken ,maar ook indivuele vogels komen zo goed naar voren. En wil je nog enkele vogels meer opkooien of vervangen zijn deze makkelijk te vergelijken met de kooi nr. 1.1. Het kan zeker geen kwaad je test ook nog eens laten doen door een kennis en ervaren vogelvriend of van een keurmeester in BV je vereniging .Streng selecteren zal je zeker resultaat geven op de komende TT. Trouwens doen we zo ook al niet dikwijls bij het koppelen voor de kweek.Uiteraard volgt er nog een africhtings periode maar hier staan op mijn site al diverse artikels ,waar je zeker de nodige informatie op zult vinden .

 Het opkooien / africhten van TT vogels !!                            

 Iedereen die met vogels tentoonstelling speelt kent deze kreet ,en de meeste weten ook erg goed hoe mee om te gaan .Wat dan ook weer resulteert in goede punten van het totaal van de vogel zeker in de rubriek houding.Maar het moet me ook van het hard dat diverse kwekers tentoonstellers hier erg slordig mee omspringen ,en dit komt zeker ten nadele van de vogel .De vogel in de TT kooi plaatsen enkele dagen voor aanvang van de show ,kan eigenlijk niet en dit geeft normaal gesproken aftrekpunten in de rubrieken, houding, algemene indruk ,ja zelfs in kleur en tekening ,bevedering ja zelfs in de meeste rubrieken heeft dit effect op. Dit zou toch elke tentoonsteller moeten weten ,een vogel die niet is afgericht ,die is erg zenuwachtig in de TT kooi ,zal zich wat wild en ruw gaan gedragen,met als resultaat ,beschadigde of gebroken vleugelpennen ,zich niet of slecht laat beoordelen door de keurmeester,door het opvliegen enz zal de tekeningpatroon van de vogel erg slordig of bijna niet goed zichtbaar worden voor de keurmeester en het zal weer strafpunten opleveren . Ook zal de bevedering nooit mooi gesloten zijn ,en ook altijd ruw en slordig overkomen ,kortom genoeg punten ,om te beseffen dat enkele dagen opkooien niet kan zonder diverse stafpunten ,die bij een normale opkooi periode niet waren voor gekomen.

Hoe opkooien :

De meeste kwekers tentoonstellers weten hoe ze hier mee om moeten gaan ,en kunnen dit dan ook perfect ,en zij hebben dan ook zeker een of meerdere punten voor op deze personen dien denken dit met enkele dagen te doen. Het oplooien kan op de volgende manier.Doe je TT vogels een week of vier voor de eerste TT met een 3 tal in je kweekbak ,laat de vogels hier een week inzitten ,en zet ze dan in de TT kooi. Plaatst de TT kooien dan met de voorfronten tegen elkaar aan met een tussen ruimte van ongeveer 6 Cm. De dag daarop weer een 5 tal cm meer ,en zo gaat men door tot de vogels naast elkaar staan . Deze handeling zal al een gedeelte stres weghalen bij de vogels. Daarna zullen de vogels nog zeker wat onrustig zijn ,en een minder goede houding aannemen ,men kan hier het volgende aan doen ,kost wel wat tijd en aandacht maar is zeker lonend voor u en voor de vogel.

 1. Geef dagelijks wat extra variërend voor in het snoepbakje.
 2. Hang het snoepbakje zo hoog mogelijk ,vogel moet zich rekken om er bij te kunnen.
 3. Ook het water flesje wat hoger hangen ,om de zelfde reden als punt 2.
 4. Zorg voor korte zitstokjes in de opkooi kooi ,pvc stokjes die je in de tralies kunt draaien zijn hier erg geschikt voor ,de vogel moet dan kort aan de tralies blijven zitten
 5. Als vogel veel aan de bodem komt ,plaats er dan enkele dagen een schuin Pvc plaatje in ,de vogel schuift daar steeds van af ,en zal snel merken dat op de stok zitten beter gaat.
 6. Komt de vogel veel tegen de tralies ,dan zijn hier voor plastiek inzet plaatjes te koop zet deze er in en de vogel kan niet meer tegen de tralies hangen ,en geeft dit ook op na een aantal dagen.
 7. Om de vogel en goede gerekte houding te geven ,wordt ook gebruik gemaakt van een spiegeltje wat men aan de zijkant van de binnenkooi hangt. Op de kooi kan ook maar als dit te lang gebeurt kan de vogel een verkeerde houding aan nemen.

U ziet er zijn genoeg mogelijkheden om de vogel de gewenste houding te laten aannemen maar je moet er wel wat voor doen.een ander erg goed hulpmiddel ,en wat ook erg goed en snel werkt is de bloemenspuit ,en het bewerken van de tralies,de vogels dagelijks goed benevelen met water ,maakt de vogel ook snel minder schuw ,en ook meerder keren per dag met bv een pen over de tralies ratelen geeft ook een versneld effect ,de eerste keren zullen de vogels erg schrikken ,maar na diverse dagen zul je merken dat de vogels er niet of bijna meer op reageren ,en dat is wat me moeten hebben een rustige mooi poserende vogel .En dat gaat niet zoals we regelmatig tegen komen ,op enkele dagen tijd je moet er wat voor doen . ,ik hoop met dit schrijven u wat inzicht te hebben gegeven dat na de rui de TT periode komt ,en dat we daar goed moeten omgaan ,om met resultaat het TT seizoen tegen moet te gaan ik hoop met dit artikel u wat meer informatie hierover te hebben gegeven .Mag ik u veel kampioenen toewensen op de komende TT .Succes Wout van Gils E-Mail  wout@woutvangils.be

 

More Articles

De kweek

Tip 11: Foutieve houding bij kanarie vogels

Foutieve houding bij kanarie vogels (Fouten van liefhebbers)   Tijdens mijn periode als keurmeester kon ik me er al aan ergeren. Artikels heb ik er

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

De droogkast

De Droogkast: (het drogen) Nadat de vogels zijn gewassen, is het belangrijk om ze snel te laten drogen. Dit kan worden gedaan in de droogkast,

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Tip 5: Gladde, Glanzende en Strakke Bevedering

Gladde, Glanzende en Strakke Bevedering Voor witte vogels of vogels met een witte ondergrond is het belangrijk om ze voor een tentoonstelling goed te wassen.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Tip 3 : Rood opvoeren

  Het Opfokken van Rode Kanaries – Ingestuurd Artikel Voor het opfokken van rode kanaries deel ik een artikel: neem een pot  Rood Intensief van

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Tip 11: Foutieve houding bij kanarie vogels

Foutieve houding bij kanarie vogels (Fouten van liefhebbers)   Tijdens mijn periode als keurmeester kon ik me er al aan ergeren. Artikels heb ik er

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

De droogkast

De Droogkast: (het drogen) Nadat de vogels zijn gewassen, is het belangrijk om ze snel te laten drogen. Dit kan worden gedaan in de droogkast,

Done
ClosePlease login

No account yet? Register