Ontsmetten kweekbakken en vogelverblijf.

kweek kooi

kweek kooi


Ontsmetten van kweekbakken en het vogelverblijf. Wout van gils

 Het ontsmetten van je  vogelverblijf is een must ,en het mag nooit  overgeslagen worden ,want  je  krijgt  gegaranded de  rekening  hiervoor geprecenteerd.Het kan zijn door ziekten of door luizen.en te  weten dat ontsmetten van je vogelverblijf  echt  niet  duur  is .Het kost wat tijd ja,maar  dat hoort ook bij deze hobby.Voor we aan de kweek beginnen , gaan we onze kooien, nesten, potjes, flesjes allemaal goed zuiver maken . Bij het schoonmaken van al die attributen gebruiken we een goed bloedmijtreinigingsmiddel dat zowel het vuil als het vet weghaalt. De beste manier is hier om gebruik te maken van warm water met een scheutje  javel . Daarna wordt alles goed afgespoeld met zuiver water. Let er wel op: we zijn hier nog niet aan het ontsmetten, maar wel alles netjes aan het zuiver maken.Het zal duidelijk zijn dat je eerst alles schoon moet maken alvorens  te beginnen met het ontsmetten.Het is heel belangrijk om alles goed zuiver te maken omdat vetten, voedselresten, eiwitresten, mest een negatieve invloed hebben op de werking van ontsmettingsmiddelen. Willen we goed en efficiënt gaan ontsmetten, moet er eerst duchtig worden schoongemaakt.Als alles  zuiver  is gemaakt  kan  men alles  laten staan tot  de voorbereiding van de  kweek .Dan gaat men beginnen  met  het ontsmetten .Let wel ontsmetten  is niet bestrijden hier worden  nog erg veel fouten  in gemaakt.Ontsmetten is eigenlijk het doden van zoveel mogelijk micro-organismen (bacteriën, virussen, schimmels, gisten, protozoën). Bestrijden daarentegen is het doden van insecten (mijten, luizen, teken, Twee verschillende zaken.en erg belangrijk deze duidelijk van elkaar  te onderscheiden.Micro-organismen zijn de veroorzakers van ziekten in onze kweekhokken. Daarom gaan we, door te ontsmetten, preventief werken en proberen  zoveel mogelijk micro-organismen te doden. Een besmetting door virussen, bacteriën en dergelijke kan op verschillende manieren gebeuren: vooral door de lucht, het water, het voer, aangekochte nieuwe vogels Ook  spelen vochtigheid en temperatuur een zeer belangrijke rol voor de groei van micro- Zo zal bij warm en vochtig weer een sterkere ontsmettingsdruk aanwezig zijn. Voor een degelijke goede werkzaamheid van de meeste ontsmettingsmiddelen is een omgevingstemperatuur van minimum 15°C vereist. Hoe hoger, hoe beter. Daarom mis het ook belangrijk de kweekruimte zo warm mogelijk te maken zodat er een vergassing van de gebruikte middelen kan ontstaan en zo de gassen in alle spleten en hoeken terecht komt.De inwerkingstijd van het middel moet steeds gerespecteerd worden. Hoe lager de concentratie van het ontsmettingsmiddel, hoe hoger de noodzakelijke inwerkingstijd. Lees daarom steeds aandachtig de bijsluiter. 

In onze kweekruimten is  meestal een goede  omstandigheid aanwezig om de  vogels gezond  te  houden.de moderne vogelliefhebberij met zijn goede leefomstandigheden, voeding en medicatie is ook de kweek Voorkomen en uitroeien van besmettelijke ziektes kunnen we zeker voorkomen door een goede hygiëne op de eerste plaats. Een onderdeel van deze hygiëne is het ontsmetten van onze vogelbedrijven en alle attributen. Door preventief te gaan ontsmetten worden er heel wat ziekmakende kiemen gedood, zodat de besmettingsdruk bijna nihil is.Liefst verwijderen we de vogels uit het kweekverblijf als we beginnen  met  het ontsmetten . We hebben alles goed gereinigd. Nu kunnen we gaan ontsmetten. We proberen overal te geraken, ook in alle kieren en gaten. Door een goede verstuiver en een redelijke warme omgeving kunnen we dit doel bereiken. Hoe warmer de omgeving, hoe beter de ontsmettingsmiddelen zich gaan verspreiden Sommige ontsmettingsmiddelen zijn niet zo onschuldig. Daarom lees de bijgevoegde instructies goed. Het kan dat je je zelf moet beschermen met een masker, maar het kan ook zijn dat het ontsmettingsmiddel de materialen gaat aantasten Na het verstuiven van het ontsmettingsmiddel houden we de warmte een dag aan en sluiten deuren en ramen goed. ’s Anderendaags gaan we dan ventileren (verluchten). Nu kan men ook overgaan tot het bestrijden van insecten door een insecticide te gaan verstuiven.

Onthoud goed: ontsmetten is niet hetzelfde als bestrijden! Beide moeten oordeelkundig gebeuren onafhankelijk van elkaar ,om later vrij te zijn van ziektes en bloedmijten. Lees mijn artikel hierover ook eens goed door.Welke middelen kunnen we gebruiken.zoals  ik al eerder vermelde is Javel (bleekwater ) breed werkingsspectrum, werkzaam op bacteriën, virussen, schimmels.De meest gebruikte  zijn wel Javel en dettol.Al zijn er tegenwoordig ook erg goede  producten verkrijgbaar in de  betere vogelzaken.

Tip  :

Zoals vermeld  bescherm je  eigen,ook goed tegen de  dampen van de  ontsmettings  ,en  of bestrijdingsmiddelen .En als  je allergische reacties krijgt ,wat mogelijk is zeker als  je  met LATEX HANDSCHOENEN samen  met JAVEL werkt zijn er  veel mensen die  daardoor  een allergische reactie krijgen .Onder andere ik zelf. Het is  maar  dat u het weet,pas dus altijd  goed  op ,en lees ten aller tijden de  bijsluiter