Tip 22 : Voorkom Lever vervetting

Beste Rood- en Geelkwekers,

sedochol

Aandacht alstublieft. Ik hoef u zeker niet meer te vertellen hoe belangrijk het is om uw vogels goed te voeren met rode kleurstof en cantaxanthine. De standaard vereist diepgekleurde vleugel- en staartpennen. Dit dwingt de kweker enigszins om meer kleurstof toe te dienen. Ja, al bij het begin van het nestbouwproces geeft men kleurstof, e

n zelfs voedt men de eerste dagen nog bij met een voederspuitje. Dit alles brengt de lever van de vogel in gevaar, met alle gevolgen van dien. Sedechol helpt wel enigszins tegen een overbelaste lever, maar het kan zeker niet als ideaal worden beschouwd.

 

Toch is er een manier om leververvetting te voorkomen, en dat doet men als volgt. Geef de vogels de kleurstof die u nodig acht om ze goed op kleur te krijgen. Geef gedurende 5 dagen deze kleurstof, te beginnen bij het maken van het nest. Bijvoorbeeld, start op maandag en stop op zaterdag. Met andere woorden, 5 dagen kleurstof en 2 dagen geen kleurstof. U zult zien dat de lever aanzienlijk minder belast wordt. U heeft dan zelf zo goed als geen sedechol kuur meer nodig, en u krijgt gezonde vogels met een prachtige kleur. Wie kan daar iets op tegen hebben?

Ik wens u succes met deze tip.

Wout van Gils