Tips – Kanaries kweken

Kanariekweektips

U zult al merken bij het opschrift van dit artikel dat ik u eigenlijk niets nieuws wil vertellen, zeker niet voor de ervaren liefhebber. Onze beginners zullen wel weer nuttige tips kunnen vinden in dit artikel. Mijn bedoeling is eens een opsomming te geven in vogelvlucht over de wijze van vogels te verzorgen voor en tijdens de kweek. Dit in de vorm van een aantal korte zinnen, die anders dikwijls in een lang artikel, weinig of niet aan bod komen.

Tips voor het begin van de kweek (februari):

1. Zorg dat uw vogels de leeftijd hebben van ongeveer 10 maanden, bij voorkeur de mannen iets ouder.
2. Zorg dat de vogels, zowel mannen als poppen, vanaf september van elkaar gescheiden zijn (niet zichtbaar), vooral als het uw kweekvogels betreft.
3. Begin vanaf begin januari met het dagelijks geven van een portie eivoer van uw keuze.
4. Geef wekelijks vanaf begin december wat magere melk. Geef ook regelmatig natuurlijke vitaminen (zoals poten, appel, sinaasappel, witlof, enz.), die ze binnen enkele uren kunnen consumeren.
5. Schakel eind december het licht in voor ongeveer 13 uur, verdeeld over de ochtend en avond. Let op dat de klok mogelijk wordt verzet.
6. Was de kooien begin januari en spuit ze in met Baygon.
7. Voeg vanaf januari tweemaal per week Alvityl toe aan het drinkwater.
8. Voorzie ook vogelgrit en sepia in de volières.
9. Controleer in de derde week van januari de vogels. Let op of de mannen een verdikte tap krijgen en of de poppen al veertjes beginnen te verliezen aan de onderbuik.
10. Als dit het geval is, kunnen de mannen in de kweekkooi worden geplaatst, en stel tegelijkertijd de lichturen in op maximaal 16 uur.
11. Geef de mannen nu warmte bij ongeveer 15 graden, indien mogelijk ook de poppen.
12. Begin vanaf dit moment ook met het toevoegen van tarwekiemolie aan het eivoer, ongeveer driemaal per week (ook aan de poppen).
13. Het is aan te raden om eenmaal per week drie beschuiten met een hardgekookt ei te geven, dit 8 minuten gekookt, gemengd met wat tarwekiemolie.
14. Zet na een week mannen op in afzonderlijke kooien en enkele poppen of allemaal in het kweekhok voor de mannen, maar koppel ze nog niet. Dit ongeveer 4/5 dagen lang.
15. Controleer de poppen en de mannen opnieuw. De man moet een verdikte tap laten zien.
16. Als de pop een kale onderbuik heeft en de man een verdikte tap, kunnen de vogels worden gekoppeld. (Laat iets weten)
17. Geef de vogels nu ook een vijfdaagse kuur met ESB3. Na 5 dagen Alvityl geven gedurende 5 dagen.
18. Als na ongeveer 4/5 dagen koppelen de mannen de poppen goed voeren, kan nestmateriaal worden gegeven. Denk eraan sepia en grit in de kweekkooi te doen. OPM: De vogels kunnen al na een tweetal dagen wat op dreef worden gebracht door een paar sprieten nestmateriaal te geven.
19. Blijf tarwekiemolie geven totdat de vogels het nest klaar hebben. Stop daarna met het geven ervan. Als het nest gereed is, stop dan ook met het geven van eivoer.
20. Geef dagelijks zuiver water en was de drinkflesjes meerdere keren schoon in verband met de vitamines.

Tips voor vroege kweek:

1. Als u vroeg wilt kweken, moet u niet alleen rekening houden met bovenstaande punten, maar ook met enkele andere belangrijke zaken.
2. Verwarm tijdens het broeden tot ongeveer 15 graden. Als de jongen uitkomen, moet de temperatuur omhoog tot 14 tot 16 graden, anders zal de pop weinig of niet van het nest komen.
3. Als u verwarmt, moet u het vochtgehalte goed in de gaten houden. Dit moet ongeveer 70% zijn en gedurende de hele kweekperiode zo blijven, met een kleine stijging maar zeker niet lager dan 60%.
4. Zorg voor goede, droge bodembedekking (grit met kattenbakvulling en wit zand) of andere bodembedekkers. Blijf alert op een droge bodem.
5. Geef de vogels een bakje water aan de kooi zodat ze zelf de vochtregulatie kunnen beheren. Dagelijks voorzie ze van zuiver water.
6. Realiseer u dat waar gestookt wordt, ook zuurstof wordt verbruikt. Dit wordt vaak over het hoofd gezien door veel vroegkwekers, met als gevolg veel dode jongen in het ei en mislukte kweken. Zonder zuurstof

en/of vocht is er geen leven mogelijk. Vernieuw dagelijks het zuurstofgehalte, bijvoorbeeld door ’s ochtends en ’s avonds de deur van uw kweekhok open te laten staan, ondanks de kou buiten. BLIJF OOK ALTIJD UW VOCHTGEHALTE CONTROLEREN. VERGEET DIT NOOIT.
7. Geef weer eivoer aan uw koppels 2 dagen voordat de jongen uitkomen. Als de man de pop te veel verwent op het nest, zal de pop misschien minder van het nest komen en zullen de jongen minder worden gevoerd. Als u dit vaststelt, haal dan de man weg. U kunt hem later gewoon weer terugplaatsen.
8. Bij vroegkweek is een veelvoorkomend feit dat de mannen erg agressief worden en de pop of jongen storen op het nest. Dit kan worden waargenomen als er regelmatig nestmateriaal op de bodem van de kweekkooi ligt. De enige oplossing is om de man weg te nemen, anders kunnen er problemen ontstaan.
9. Ook de pop zal eerder driftig worden. Geef daarom de pop een tweede nestkast als de jongen ongeveer 16 dagen oud zijn. Met andere woorden, de pop moet het eerste ei hebben gelegd van de tweede ronde als de jongen van de eerste ronde uitvliegen. Op deze manier wordt het verenpikken voorkomen, enzovoort.
10. Blijf gewoon geven wat u gewend bent aan uw vogels tijdens de kweek.
11. LET OP: Plaats de jongen van de eerste ronde nooit in een onverwarmde ruimte. Eerst in een overgangskooi en daarna in een grotere volière. Blijf de eerste dagen controleren of uw jongen het voer en het drinkwater kunnen vinden. En bezuinig nooit op uw eivoer en natuurlijke vitaminen.

Opmerking:
Ik hoop dat deze tips uw geheugen weer wat hebben opgefrist. Als u andere methoden heeft, zoals normaal is, laat het ons dan weten. Verder kan ik alleen maar zeggen:

Wout van Gils

More Articles

De kweek

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator Wanneer de vogels in goede gezondheid verkeren, zal de rui normaal en redelijk snel verlopen, maar het is essentieel om

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Fok tips door Wout van Gils

Vanuit zijn ervaring heeft Wout vastgesteld dat de mannetjes over het algemeen achterlopen op de hennen wat betreft de broedconditie. Daarom plaatst hij ze eerst

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Kuikens worden onafhankelijk

Men hoort vaak van kuikens die sterven als ze bijna onafhankelijk worden. Natuurlijk kan van zwakkere vogels worden verwacht dat ze sterven door natuurlijke selectie.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Artikel in vogelvreugd Wout Van Gils

Wout van Gils De Nederlandse vogelpublicatie “Vogelvreugd” heeft recentelijk het uitstekende werk van Wout van Gils erkend bij het opzetten van zijn website www.woutvangils.be, die

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator Wanneer de vogels in goede gezondheid verkeren, zal de rui normaal en redelijk snel verlopen, maar het is essentieel om

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Fok tips door Wout van Gils

Vanuit zijn ervaring heeft Wout vastgesteld dat de mannetjes over het algemeen achterlopen op de hennen wat betreft de broedconditie. Daarom plaatst hij ze eerst

Done
ClosePlease login

No account yet? Register