Verzorging tijdens de rui

Zorg tijdens de Rui

De rui is bekend bij elke vogelliefhebber en wordt herkend als een jaarlijks terugkerend evenement in het leven van zijn kanaries.

Een beginner hecht er aanvankelijk niet veel belang aan, maar merkt al snel dat er iets gebeurt met het verenkleed van zijn vogels. De rui is begonnen, en dit is een zeer belangrijke periode in het leven van zowel de vogels als wij liefhebbers. Een vogel die niet goed ruit, vertoont een tekort in zijn metabolisme en zal nooit 100% fit worden en kan niet verwacht worden uit te blinken. Tijdens de rui komen alle zwakke punten van de vogel aan het licht, maar ook alle goede eigenschappen, vooral wanneer je ziet hoe het verenkleed verandert en hoe prachtig de kleuren en tekeningen zijn geworden.

Aan de andere kant kan de gezondheid van de vogel hebben geleden en is de vogel niet goed door de rui gekomen of de bevedering en markeringen zijn niet aan de verwachtingen voldaan. Kortom, de rui belooft een interessante tijd voor zowel de vogel als de liefhebber.

De Rui

De rui begint normaal gesproken medio tot eind januari; dit hangt af van wanneer het broedseizoen is begonnen. Vroege broeders zullen hun vogels laten ruien voordat laatbroeders, die in oktober zijn begonnen. De natuur speelt ook een rol en je moet je fokken tijdig voltooien om de rui te laten beginnen en eindigen vóór het begin van kouder weer. De rui kan en mag niet worden afgedwongen, en de vogel heeft zijn energiereserves nodig om het succesvol af te ronden; het is gunstig voor de vogel als dit gebeurt bij redelijk weer. Onder voorwaarde dat aan deze voorwaarden wordt voldaan, zal de rui volledig zijn afgerond tussen 6 en 8 weken.

Jonge vogels zullen over het algemeen hun staart- en vleugelveren niet verliezen. Oudere vogels hebben het veel moeilijker omdat ze al hun veren moeten vervangen. Soms voel je zelfs medelijden met hun gehavende uiterlijk, maar met de juiste zorg zul je verrast zijn hoe snel de vogel herstelt. Mensen zeggen vaak dat een vogel in de rui niet echt ziek is, maar zeer vatbaar voor ziekten, vooral als ze tekortschieten in voedsel, mineralen en voldoende rust en kalmte. Een gebrek aan een van deze elementen kan uiterlijk worden waargenomen aan de hand van het uiterlijk van de veerschachten; het is daarom zeer belangrijk om een goede voeding te handhaven en de observatie voort te zetten.

Zorg tijdens de rui

Zoals hierboven beschreven, is het voor een goede rui noodzakelijk om een grotendeels constante temperatuur, lage luchtvochtigheid, frisse lucht, evenwichtige voeding en eivoer drie keer per week te handhaven. Het is ook zeer belangrijk om je volières niet te overbevolken; vogels hebben ruimte en rust nodig, en dit helpt ook verenpikken te voorkomen. Ook belangrijk is dat de zitstokken van elkaar gescheiden zijn, zodat vogels kunnen zitten zonder door anderen te worden gestoord. Distractions moeten worden verstrekt – hang kleine bosjes strengen van sisaltouw op of nog beter regelmatige trossen gierst. Voeg regelmatig vitaminen toe aan het drinkwater en supplementeer het voedsel van recessieve witte vogels met vitamine A.

Een andere aanbevolen maatregel is het wekelijks toevoegen van een halve ui. Het zal de vogels even duren om hieraan te wennen, maar eenmaal gewend, zullen ze ervan genieten en is ui van bijzondere waarde wanneer het tijdens de rui wordt ingenomen.

Bovendien kan twee of drie keer per week fruit worden aangeboden. Bied alleen genoeg aan om 2½ uur mee te gaan; langer kan ertoe leiden dat het fruit beschimmeld raakt met nadelige gevolgen. Een goede zaadmengeling moet altijd worden opgenomen en moet altijd voldoende beschikbaar zijn.

Meer recentelijk zijn verschillende bedrijven begonnen met het aanbieden van producten om vogels door hun rui te helpen.

Het is aan de liefhebber om ervoor te zorgen dat zijn vogels zonder blijvende gevolgen door de rui komen.

Baden en de rui

Ik heb opzettelijk vermeden het gebruik van baden tot nu toe te noemen om het belang van regelmatige baden te benadrukken. Tijdens de rui moeten baden minstens drie keer per week worden verstrekt, en eens per week moeten ook badzouten worden toegevoegd. Een andere aanbeveling is het gebruik van een goede bloemenspuitfles of verstuiver om de vogels enkele keren per week te benevelen (bovenop het gebruik van baden). De vogels vinden het heerlijk en het is niet alleen gunstig voor de vogels en hun veren, maar heeft ook een kalmerend effect op hen; dit laatste is bijzonder gunstig als ze naar een tentoonstelling worden gebracht. Dus bezuinig tijdens de rui nooit op het aanbieden van baden – je vogels zullen je ervoor bedanken. En de bloemenspray doet wonderen!!!

De zachte rui

De zachte rui komt niet bijzonder veel voor bij kanariekwekers, maar komt vaker voor in een huis waar slechts een paar vogels worden gehouden vanwege hun zang. Het komt ook vaak voor bij mensen die onzorgvuldig zijn met hun kunstmatige verlichting. Hier dus een paar woorden over de zogenaam de zachte rui.

Aan het begin heb ik alle factoren beschreven waarmee rekening moet worden gehouden bij de verzorging van een kanarie. Een van deze factoren is het handhaven van de dagelijkse lichturen op ongeveer 11 uur. Wanneer dit niet wordt gedaan, bijvoorbeeld 11 uur de ene dag en 16 de volgende en min of meer hetzelfde voortdurend, zul je niet lang van je vogel genieten. Wat gebeurt er?

De pijnappelklier van de vogel reageert op het aantal uren licht; met andere woorden, vogels in de natuur bereiken de broedconditie naarmate de daglichturen langer worden; de temperatuur heeft weinig effect. Op dezelfde manier, naarmate de daglichturen korter worden, zal de vogel stoppen met broeden en zijn verenkleed vervangen.

Nu wat er gebeurt in een huis waar de vogel niet op een specifiek tijdstip in een verduisterd gebied wordt geplaatst. De activiteit van de hypofyse zal fluctueren en de vogel beseft niet of het lente, zomer, herfst of winter is. Kortom, de vogel is volledig in de war en zal beginnen met ruien, maar omdat zijn systeem uit de pas loopt, kan hij niet meer uit de rui komen – hij zal niet langer zingen, broeden, enz., en de veren zullen blijven rondvliegen in de kamer.

De vogel bevindt zich nu in de zogenaamde zachte rui, een toestand die moeilijk en vaak onmogelijk te herstellen is. Na een lange weg kan het zijn dat de vogel niet langer in staat is de vereiste hoeveelheid energie te genereren, vermageren en sterven.

Vandaar het belang van een goede controle over het aantal lichturen!

Enkele tips

Zoals hierboven vermeld, is het aanbieden van baden essentieel, maar je moet ook voor geschikte vloermaterialen zorgen, constant grit, afleiding bieden door het ophangen van strengen sisaltouw of trossen gierstspray.

Verwijder regelmatig de losse veerschachten, omdat deze kunnen leiden tot slechte gewoonten. Een gouden tip is het leunen van een klein plankje tegen de muur aan de achterkant van de vogelkamer. Luchtverplaatsingen zullen ervoor zorgen dat de veren zweven en deze veren zullen achter de plank tot rust komen. Na een paar dagen kunnen de veren met de handvol worden opgepakt en zullen er weinig of geen veren meer rondvliegen in je vogelkamer. Zeer eenvoudig en handig.

Conclusie

Ik hoop dat dit artikel opnieuw uw aandacht heeft gevestigd op de noodzaak van goede zorg tijdens de rui. Het kan niet vaak genoeg worden gezegd en geschreven dat er tijdens deze periode veel goede vogels worden vastgesteld en sommige door gebrek aan aandacht en zorg worden vernietigd, en dat is niet ons doel.

De rui is een opwindende tijd. De meeste kwekers realiseren zich dit en handelen dienovereenkomstig.

Ik hoop dat je vogels je trots zullen maken tijdens de rui en op onze tentoonstellingen.

Succes.

                                                                                                                          

 

 

More Articles

De kweek

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator Wanneer de vogels in goede gezondheid verkeren, zal de rui normaal en redelijk snel verlopen, maar het is essentieel om

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Fok tips door Wout van Gils

Vanuit zijn ervaring heeft Wout vastgesteld dat de mannetjes over het algemeen achterlopen op de hennen wat betreft de broedconditie. Daarom plaatst hij ze eerst

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Kuikens worden onafhankelijk

Men hoort vaak van kuikens die sterven als ze bijna onafhankelijk worden. Natuurlijk kan van zwakkere vogels worden verwacht dat ze sterven door natuurlijke selectie.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Artikel in vogelvreugd Wout Van Gils

Wout van Gils De Nederlandse vogelpublicatie “Vogelvreugd” heeft recentelijk het uitstekende werk van Wout van Gils erkend bij het opzetten van zijn website www.woutvangils.be, die

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator Wanneer de vogels in goede gezondheid verkeren, zal de rui normaal en redelijk snel verlopen, maar het is essentieel om

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Fok tips door Wout van Gils

Vanuit zijn ervaring heeft Wout vastgesteld dat de mannetjes over het algemeen achterlopen op de hennen wat betreft de broedconditie. Daarom plaatst hij ze eerst

Done
ClosePlease login

No account yet? Register