Deel 10: Voedingstabel vogels

 VOEDINGS TABEL KANARIES .                                                                                          Wout.van.Gils.

Altijd beschikken over: vers en fris drinkwater grit, sepia ,Maagkiezel  

 

Hoeveelheid Per kanarie per Dag

De periode.

Zaad/Gram Eivoer Melk /magere
Na de rui zowel mannen als poppen 5 2 Weinig
Begin van het broedseizoen. 4 1 Iets
Begin van de broed periode. 4 iets Geen
Als er jongen zijn 5 volop Geen
Bij het einde van de broed. 5 volop Geen
Jongen een week oud. 5 volop Iets
Jongen 3 weken oud. 2 volop Iets
Jongen 6 weken oud. 3 volop Iets
Vogels tot na de rui periode. 4 3 Weinig

 

Veranderingen in het rantsoen steeds geleidelijk doen: (altijd aan te bevelen)Gebroken gepelde haver. In de broedtijd steeds in de kooi. en in de TT periode.

Hennepzaad – Kleine hoeveelheden tijdens het voeren van de Jongen door het eivoer doen. Dit Voorkomt minder goed voeren of stagnatie in het voeren. Tijdens voorbereiding van de kweek.

Glucose oplossing.  Bij niet voeren van de jongen na de geboorte de jongen feller maken met in water opgeloste glucose,De poppen zijn vaak erg kieskeurig. Daarom veel variatie in het beschikbaar voer. Welk eivoer eten ze graag. Broodkruimels, kindermeel wat groenvoer, wat melk met brood (let op bij warm weer) enz ,Enz  Kunnen voor de nodige variatie zorgdragen en de pop doen voeren.

Bij diverse vogelziekten treed echter ook een stoornis in de spijsvertering op OA :

a. Vogel difterie   – Gele ontlasting en vreetzucht.

b. Gastritus          – Groene ontlasting met constante honger, maar weinig voedselopname.

e.  Coccidiose        – Grijsachtig witte ontlasting, grote eetlust,doch er wordt weinig gegeten.

d. Nephritis            – Gele en slijmerige ontlasting, de eetlust is goed met een  voorkeur voor zacht voer.

e. Typhus – B         – Infectie — Groene ontlasting met soms bloed de eetlust is goed.

f. Avitaminosè B    – heldere ontlasting – geel – en geen eetlust

  Heeft een vogel abnormale dorst ,is het onder de zitstok altijd nat en plakkerig ,als hij geen of weinig zaad eet,doch wel zachtvoer ,alleen witzaad eet en als dit onverteerd in de ontlasting zit en als de symptomen niet optreden bij veranderingen van het weer Dan kan men aannemen,dat men met een indigestie te maken heeft .In dit geval zijn de zaden of een deel daarvan niet goed Het is verstandig in dit geval andere verse zaden te verstrekken .Als de oorzaak gelegen is bij muf witzaad of millet en die gevallen komen het meest voor ,dan zal de ontlasting grijs en plakkerig zijn.

Bij ander voer zal de vogel vrij snel genezen zijn, mits hij niet besmet is met een schimmel .De indigestie bij jongen in het nest is een waterige ontlasting deze wordt veroorzaakt doordat de pop zacht voer pikt oppikt ,dat steeds muf of bedorven is .Het is een van de grootste veroorzakers van de ziekte bij onze vogels. Neem hier eens goed nota van.De laatste jaren zijn er diverse natuurproducten die de darm flora op pijl houden ,dit is zeker een verbetering te noemen voor onze hobby het kweken van vogels in dit geval de kanarie vogel . Het is ook raadzaam hier dan ook gebruik van te maken .Maar een zaak staat vast blijf uw vogels en jongen altijd goed opserveren want voorkomen is nog altijd beter dan genezen.Ik hoop dat ik met deze uiteen zetting ,u  kan helpen ,zijn er nog vragen dan hoor ik ze altijd graag van u .

Ik wens u allen een mooie hobby toe met mooie gezonde vogels .

E-mail adres wout@woutvangils.be

 

More Articles

De Fundamenten

Deel 11: praktische voorzieningen van vitamine

megabac foto

DE PRAKTISCHE VOORZIENINGEN VAN VITAMINEN,   a. Een goede voorziening niet de benodigde vitaminen vraagt veel aandacht. Als de vitaminen voorziening  goed is zullen weinig

ClosePlease login

No account yet? Register

De Fundamenten

Deel 10: Voedingstabel vogels

 VOEDINGS TABEL KANARIES .                                                                                          Wout.van.Gils. Altijd beschikken over: vers en fris drinkwater grit, sepia ,Maagkiezel     Hoeveelheid Per

ClosePlease login

No account yet? Register

De Fundamenten

Deel 9: Cocidiose of atoxoplasmose?

Is het nu Coccidiose of is het Atoxoplasmose ????  Algemene informatie : Coccidiose en atoxoplasrnose vallen in de categorie “protozoaire ziekten’. U zult zich af

ClosePlease login

No account yet? Register

De Fundamenten

Deel 11: praktische voorzieningen van vitamine

megabac foto

DE PRAKTISCHE VOORZIENINGEN VAN VITAMINEN,   a. Een goede voorziening niet de benodigde vitaminen vraagt veel aandacht. Als de vitaminen voorziening  goed is zullen weinig

ClosePlease login

No account yet? Register