Zwarte Stip en Aangezuurd Drinkwater

zwarte stip

Zwarte Stip en Aangezuurd Drinkwater

Deze aandoening komt vrijwel uitsluitend voor bij kanaries. Bij een zich ontwikkelend embryo heeft de galblaas een abnormaal grote omvang. Normaal gesproken krimpt de galblaas vlak voor de geboorte, waardoor deze niet meer zichtbaar is. Het kan echter voorkomen dat dit niet gebeurt, en de galblaas als een zwarte stip zichtbaar blijft in het lichaam van het pasgeboren jong.

Als jonge vogels deze stip hebben, betekent dat niet altijd dat ze ten dode zijn opgeschreven. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer de oudervogels eivoer en aangezuurd water krijgen, de zwarte stip bij de jongen verdwijnt. Als de jongen alleen zaden krijgen, wordt er te weinig maagzuur aangemaakt in de maag, waardoor de galblaas vergroot blijft. Als op de derde dag de galblaas nog steeds vergroot is, overlijdt het jong meestal. Zwarte stip wordt vaak ook beschouwd als een erfelijke factor, hoewel daar niet iedereen het mee eens is.

Het advies is om jonge vogels die geboren zijn met een stip uit te sluiten, en ook in de rustperiode matig te zijn met het verstrekken van eivoer. Zwarte stip is beheersbaar, maar het is belangrijk om er goed op te blijven letten. Nogmaals, jonge vogels met een stip moeten worden uitgesloten.

Met vriendelijke groet,

Wout van Gils