Zwarte stip overwonnen met Tiamutin?

zwarte stip

Ingezonden

Beste Wout,

Ik ontdekte ook de aanwezigheid van de “zwarte stip” bij nestjongen van slechts enkele dagen oud op 01/02/2013. Het ene jong na het andere stierf, waardoor ik op jouw website terechtkwam. Ik schafte me onmiddellijk TIAMUTIN aan bij de dierenarts en begon een kuur van 1 gram per liter water. Sindsdien is er geen enkel jong meer gestorven, zelfs al ontdekte ik lichte stippen bij pas uitgekomen jongen. Het probleem blijft dat de “zwarte stip” eigenlijk een virus is en normale antibiotica zouden normaal niet afdoende zijn. Maar het belangrijkste is dat de zwarte stip hiermee kan worden ingedijkt en/of gestopt. Desondanks moeten we de behandelde jongen nogmaals kuren voordat we ze voor de kweek inzetten, omdat ze onzichtbare dragers kunnen zijn. Dit is mijn ervaring met de “zwarte stip” en de behandeling ervan met TIAMUTIN.

Ik hoop dat ik hiermee een beetje heb bijgedragen aan het indijken en/of voorkomen van deze onverwachte, maar gevaarlijke ziekte.

Hier volgt een vervolg op mijn ervaringen met TIAMUTIN. Begin februari 2013 had ik te maken met dode nestjongen met zwarte stip. Ik gaf onmiddellijk een kuur van 5 dagen (1 gram per liter water), en sindsdien zijn er geen dode jongen meer. Het koppel waarbij ik dode nestjongen had, heeft nu een tweede ronde met 6 jongen, allemaal al 12 dagen oud. Hieruit concludeer ik dat we met TIAMUTIN de gevreesde “zwarte stip” kunnen indijken en/of voorkomen door mogelijk voor de kweek een kuur van 5 dagen te geven. Dit zijn mijn bevindingen, en hopelijk hebben andere kwekers hier baat bij.

Groeten, Danny uit Ninove

More Articles

De verzorging

Behandelen Lumps knobbel is mogelijk

Beste Wout, Ik heb je bericht over de lumps bij kanaries op internet gelezen. Als beginnende volière-houder heb ik hoogstwaarschijnlijk een kanarie met lumps gekocht.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Ingestuurde berichten

Hoe herken ik meestal de man of pop

Herkennen van het geslacht: Man en pop. Voor veel kanariekwekers is het meestal vrij eenvoudig om het geslacht te herkennen. Vaak geeft de kleur of

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Onderstaande serie artikelen van onze vriend Wout van Gils

De volgende reeks artikelen van onze vriend uit België is bijzonder relevant voor onze fans op dit moment van het jaar. De website van Wout

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Erfelijkheid en andere

Goed om dit te weten – Vererving

  Vererving Over vererving wordt in veel boeken wel iets geschreven, maar het blijft voor veel mensen een lastig onderwerp. Op deze site proberen we

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Behandelen Lumps knobbel is mogelijk

Beste Wout, Ik heb je bericht over de lumps bij kanaries op internet gelezen. Als beginnende volière-houder heb ik hoogstwaarschijnlijk een kanarie met lumps gekocht.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Ingestuurde berichten

Hoe herken ik meestal de man of pop

Herkennen van het geslacht: Man en pop. Voor veel kanariekwekers is het meestal vrij eenvoudig om het geslacht te herkennen. Vaak geeft de kleur of

Done
ClosePlease login

No account yet? Register