Zwarte stip .

zwarte stip a


De “zwarte stipbij kanaries. wout van gils.

Door vogelliefhebbers worden regelmatig medicijnen gebruikt. Medicijnen hebben een doel. Dit doel kan bij een juist gebruik een goede uitwerking hebben zonder dat dit gevolgen hoeft te hebben voor de vogels in de toekomst. Helaas worden vele medicijnen door vele vogelliefhebbers nogal eens verkeerd gebruikt. Dan treden er problemen op de korte termijn of langere termijn (bij een volgende eigenaar).

Medicijnen kunnen in Nederland uitsluitend door bevoegde dierenartsen of apotheken verstrekt worden. Sommige medicijnen mogen zo worden afgegeven, andere moeten door de arts worden voorgeschreven en eventueel zelfs worden toegediend. Het afgeven van medicijnen mag ook in vele gevallen alleen, als de dierenarts een onderzoek heeft gedaan, welke ziekte er is (diagnose) en derhalve welk medicijn dient te worden verstrekt.De dierenarts rekent veelal in de prijs van de verstrekte pot medicijnen dan ook zijn kosten van de diagnose. Ook al heeft de dierenarts geen diagnose hoeven te stellen moet hij soms toch doen, alsof hij of zij dat wel heeft gedaan, daar de dierenarts anders in overtreding zou zijn.De prijs van de medicijnen wordt dan voor onze vogelliefhebbers toch duidelijk duurder. De medicijnen die voor onze vogels beschikbaar zijn, zijn nagenoeg allemaal ontwikkeld voor dieren als koeien, varkens en/of kippen. Hierdoor dienen wij bij gebruik bij onze vogels, ook goed te (laten) bezien wat de resultaten zijn, dan wel hoe effectief het medicijn zijn werk heeft gedaan. Het gevolg is dat we daarna aan de weet komen of de dosering verhoogd moet worden of iets dergelijks. Ook zijn er medicijnen waarbij wij te weten zijn gekomen, dat deze niet tijdens de kweek op de normale sterkte verstrekt kunnen worden, daar dit ernstige bloedingen bij de poppen kan veroorzaken. Kortom deskundig handelen is noodzaak! De meeste medicijnen welke door de vogelliefhebbers voor de vogels gebruikt kunnen worden, hebben als hoogste resultaat, dat de ziektebacterie tot onder de tolerantiegrens wordt terug gebracht. De vogel heeft er dan geen last meer van, naar kan de bacterie nog latent in zijn of haar lichaam hebben. Wij moeten er derhalve alert op zijn, dat de besmetting in de toekomst weer actief kan worden.Er zijn medicijnen, welke wel in een halve dosering kunnen worden verstrekt (denk aan sulfa’s), maar andere (zoals antibiotica) zeker niet. Het verstrekken van veel antibiotica heeft meestal resistentie tot het gevolg, waardoor het medicijn op een later moment bij gebruik bij de vogels niet meer effectief is Wat ik heb gehoord over de manier dat de vogelliefhebber soms medicijnen gebruikt en waarvoor, valt met geen pen te beschrijven. Ik hoop alleen dat de vogelliefhebber in de toekomst op dit punt wat voorzichtiger is en wat meer de deskundige/dierenarts zal raadplegen.
“Zwarte Punt” komt al heel lang bij de Kleurkanaries voor. Een ruim aantal jaren wisten wij niet wat dat was en zonden regelmatig jonge vogels of eendags jongen naar de faculteit Kleine Huisdieren te Utrecht voor onderzoek. Nooit kwam er een duidelijke diagnose. Het verst kwam men, met de diagnosedat er Coli-bacteriën waren geconstateerd. Nu zit coli in bijna alles wat we ons kunnen voorstellen, dus dat hielp ons niet zo.
Vele liefhebbers in de Zuid-Europese landen hadden ook reeds lang last van de Zwarte Punt en hebben dit daar ook laten onderzoeken. Daar had men naast de Coli-bacterie ook en in hoofdzaak “Micro Plasma” geconstateerd. Ik werd door medeliefhebbers (van vogels en een goed glas wijn) geïnformeerd dat men hiertegen Tiamutin gebruikte. Tiamutin is een medicijn welke in vloeibare vorm te verkrijgen is alsmede in poedervorm. De vloeibare word gebruikt, om via verstuiving door inhalering (in een gesloten kooi) aan de vogels toe te dienen. Dit kwam mij als een nogal moeilijk systeem voor en heb gezocht naar de effecten van de poedervorm. In Nederland had ik een tweetal producten ter beschikking de “TylOSINE tartaar” van a.a.-vet Diergeneesmiddelen nv te Harderwijk en de TYLOSINE (TYLAN) van, ik meen, Elli Lilly.Met de TYLOSINE in poedervorm van a.a.-vet Diergeneesmiddelennv had ik uitstekende resultaten maar de TYLAN poeder van Elli Lilly blijkt ook zeker functioneel. Ongeveer vier weken voor de kweek, gedurende vijf dagen 1,5 a maximaal 2 gram, per liter drinkwater toevoegen. Indien de besmetting tijdens de kweek weer op komt, gedurende drie dagen in dezelfde dosering verstrekken.Wat er, gebeurd is het volgende:De besmetting van de bacteriën in de poppen wordt tijdens de ontwikkeling van de eileider sterker en sterker. De Myco Plasma komt in het ei en het ei wordt bebroed. Er komen steeds meer bacteriën waardoor het jong veelal -reeds in een verregaande groei in het ei afsterft. Als het jong wel uit het ei komt, heeft de besmetting reeds een verteerde plek in de buik veroorzaakt (dat is de “Zwarte Punt”) en het jong stinkt meestal al een beetje, Binnen een dag sterft het jong doorgaans. Medicatie op dat moment is nauwelijks meer mogelijk.

Door het verstrekken van Tiamutin wordt de besmetting bij de pop minder en komen er minder of nauwelijks Myco Plasma bacteriën in het ei. De jong-geboren vogels hebben wel een zeer kleine hoeveelheid mee (kunnen) krijgen maar hebben hier geen last van. Tijdens het eerste jaar neemt het aantal toe en kan dat tijdens het volgende jaar in de kweek weer voor een probleem zorgen.
Hierdoor moeten we dan wederom preventief een kuur TIAMUTIN verstrekken. De besproken TIAMUTIN producten hebben geen vitamine als drager. In het algemeen ben ik tegen een vitaminepoeder als drager voor medicijnen.Er zijn meerdere medicijnen welke Myco Plasma als contra indicatie hebben zoals Lincomycine. Deze werkt in de luchtwegen maar de TIAMUTIN werkt in het maag-darm kanaal. Die hebben wij nodig.Mocht je TIAMUTIN aan willen schaffen, dan kun je dat het beste in de bestaande verpakking van 200 gram of meer doen. Het product is lang houdbaar en zeker langer gebruikbaar. De kleurkanarie verbruikt 5 a 6 gram water per dag. Met een liter drinkwater kunt je derhalve snel 160 vogels per dag verzorgen. Ondanks dat het product vrij prijzig is, hoeft het je per saldo derhalve niet veel te kosten.

Met Dank Internationale Studieclub van Mozaïeken.

HEDEN IS ER EEN NIEUW PRODUCT NL TIAMUTIN,EN ZOU NOG BETER ZIJN DAN TYLOSINE.

Ingezonden stukken over behandeling wil ik ook graag plaatsen ,elke tip is in deze ziekte  meegenomen .

Wout,Ik kuur  nu alle jaren 4 weken voor de kweek, 5 dagen met die Paracilline.10 tot 20mg per kg gewicht geven ze op.Ik doe een theelepel per liter water.Die druppels die ik geef als ik er nog een tegen kom (jong met zwarte stip) is een klein mespuntje  in 10ml water en dan met een spuitje, een paar druppels opspuiten, zo snel als de jongen gaapt  2 a 3 maal inspuiten en de zwarte stip is weg (en het jaar daarop geven deze vogels geen zwarte stip door, heb ik onder vonden). Alleen als ze uit het ei komen een de stip is al zeer groot is er niets aan te doen.Maar  sinds ik kuur voor de kweek met Paracilline heb ik nog weinig gevallen van stip.Ook kunt u wat hand opfok met die wateroplossing geven Paracilline is bij de apotheker te verkregen het is in 250 gr.. verpakking wat tamelijk veel is, maar wij kopen dat gewoonlijk met 2 of 3 samen. Kost ongeveer 3500 franc.Met vriendelijke groeten,Marcel verscheuren .

Medicament zwarte stip ? (ingezonden )  

Het broedjaar 2001 heb ik wel 80 jongen weggegooid die hiermee waren aangedaan. Met moeite kreeg ik 36 jongen op stok. Dat hield dus wel in dat je soms twee keer per dag de nesten moest schoonmaken. Dan ga je toch wel eens denken om ermee op te houden. Maar net als de vogels die besmet waren ben jezelf ook besmet met het Harzervirus en als je dan op de wedstrijden toch nog mooie resultaten behaald ga je toch weer vol goede moed verder. Nu zitten we weer in het broedseizoen 2002 en het begint weer: Natte nesten en een enkele met Zwarte stip. De eerste ronde verliep ook weer niet al te best, van de twintig poppen had ik maar 11 jongen op de stok gekregen. Balen dus weer dat het weer net zoals het jaar daarvoor een hele toer wordt om een flink aantal op stok te krijgen. Nu hoorde ik van een collega Harzerkweker, dat er ook een kleurkweker hetzelfde probleem had, die gebeld, en hij gebruikte al enkele jaren LOCO- SIGMANYCINE.

Dit met groot succes want hij was van dat hele natte nesten gedoe af. Toen heb ik onmiddellijk ook dit middel opgehaald en toegediend. Ik had toen drie nesten met elk drie jongen liggen van ongeveer twee dagen. Het resultaat was voor mij verbluffend: je zag de ontlasting van de jongen met de dag beter worden met het z.g.n. vliesje eromheen, dus de poppen konden hun werk weer naar behoren doen nl. de ontlasting oppakken en ergens anders deponeren. Nu heb ik van ongeveer twaalf poppen veertig jongen in de nesten liggen en het gaat heel voorspoedig met deze jongen. En wat mij opvalt: geen enkel jong meer met ZWARTE STIP! Zou dit dan HET middel zijn tegen de zwarte stip? Dit middel is verkrijgbaar bij de dierenkliniek/dierenarts in poedervorm wat je in het drinkwater verstrekt, elke dag vers aan te maken.

De kosten zijn ± 10 Euro per 50 gram.
Op het etiket staat 50 gram LOCO- SIGMANYCINE
Indicatie: Bacteriële infectie ( o.a. E-colli )
Dosering: 1 maatlepel op 200 ml. per dag.
Kuur: 5-7 dagen 9;
De dosering is als volgt: Ik heb de eerste 5-7 dagen 5 maatschepjes op 1 liter water gedaan en dit 7 dagen gegeven, daarna een vitamine kuur van 3 tot 4 dagen. Nu ga ik door met elke dag met ¼ maatschepje op 1 Liter water en de resultaten tot nog toe zijn prima. Maar: voorzichtigheid blijft geboden! Houd de jongen en de nesten goed in de gaten. Hopende dat U er ook wat aan heeft. Want ik denk niet dat ik de enige ben die met dit probleem zit\zat. Afkloppen. Voor informatie hierover kan U altijd contact met mij opnemen. P.s. Toen ik op 14 april dit stukje maakte kwam er op 15 april een nest uit van vier jongen. Toch hadden twee hiervan een Zwarte stip. Toen ik op 16 april weer keek was bij beide jongen deze zwarte stip verdwenen. Ze groeien nu voorspoedig op en zijn inmiddels al weer een week oud. Het lijkt dus te verdwijnen van dit middel!

J.W. van Dijk Tel 038) 332 35 49

Zwarte stip via een virus ? (ingezonden)

Een nog vrij onbekend virus is echter het ÄDENO”- Virus .Dit virus is komt voor in de omgeving van de E collibacterie -besmeting en vogels die met dit virus besmet zijn ,produceren een heel natte mest ,die gewoon weg gespoten wordt .De ziekte ZWARTE STIP blijkt nu ook een besmetting te zijn met het Adeno virus Het jong wordt geboren met een zwart puntje in de lever ,knokt en vecht een paar dagen om dze virusbesmetting te overleven.maar sterft toch.Smons zelf met volle krop,maar de darmen en lever zijn zodanig aangetast ,dat het jong het voedsel gewoon niet in het lichaam kan opnemen..Bij ontlasting onderzoek blijkt dan,dat de vogel een beetje Coccidiose en een beetje Atoxyplasmose bleek te hebben.De werkelijke oorzaak is dan het ADENO-VIRUS ,dat profiteerd van de lichte besmettingshaarden van de 3 genoemde ziekten .De aanwezigheid van het virus kan niet middels ontlastings onderzoek worden aangetoond,alleen middels een bloedonderzoek.Het vlierbessenbloesem-exstact is een middel tegen virusbesmetting helaas echter niet altijd voldoende.Met dank aan de Hr p van der zanden.

More Articles

De kweek

Zwarte stip behandeld met succes .

  Ingezonden. Als je tylan had gegeven, zouden je vogels niet dood zijn! Lees maar eens! Veel liefhebbers in Zuid-Europese landen hadden al lange tijd

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Tip 15: Buis en bloedpennen verzorgen

Bloedpennen kunnen ontstaan doordat het bloedvaatje in de veerfollikel beschadigd is, waardoor bloed in de schacht vloeit. Soms herstelt het zich nog wel, maar in

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Trichomoniasis bij kanarievogels

  Trichomoniasis bij kanarievogels komt helaas steeds vaker voor, en de kweker moet hier zeker meer aandacht aan besteden, omdat veel kwekers zeggen dat het

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Middel tegen zwarte stip?

Een zeer effectief middel tegen ZWARTE STIP bij kanaries. DEEL 2 Door: In een eerder artikel dat ik rond het jaar 2000 heb geschreven, wil

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Zwarte stip behandeld met succes .

  Ingezonden. Als je tylan had gegeven, zouden je vogels niet dood zijn! Lees maar eens! Veel liefhebbers in Zuid-Europese landen hadden al lange tijd

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Tip 15: Buis en bloedpennen verzorgen

Bloedpennen kunnen ontstaan doordat het bloedvaatje in de veerfollikel beschadigd is, waardoor bloed in de schacht vloeit. Soms herstelt het zich nog wel, maar in

Done
ClosePlease login

No account yet? Register