Bouwen gezelschapsvoliere.

voilere

voilere

 


 

Bouwen van een gezelschapsvolière :    Wout van gils                                                      

Menig vogelliefhebber kweker van diverse soorten vogels is begonnen in een kleine volière ,na jaren ervaring in zo in ruimte te hebben op gedaan begint hij zich meestal te specialiseren ,en gaat over naar aparte ruimten en of hokken ,om daar zijn geliefkoosde vogels te kunnen bewonderen en kweken.

Meerdere leken zeggen wel eens dat een volière een onnatuurlijke omgeving is voor de vogels ,al ben ik het daar niet 100 % mee eens ga bij menig liefhebber maar eens zien hoe mooi de natuur daar is nagebootst ,een streling voor het oog ,en een paradijs voor de gehuisveste vogels .Maar als men wil stellen dat de natuur niet is na te bootsen ,met al zijn voedingsstoffen en zo voort dan moet ik deze personen gelijk geven ,Maar een ruimte creëren voor vogels ,met een nagebootste natuurlijke elementen kan prima ,en is erg mooi in een tuin ,en ook erg leerzaam voor de kweker. Maar ik wou eigenlijk hier iets schrijven over het bouwen van een vogelverblijf ,maar ik vond dat deze inleiding hier zeker op zijn plaats was.

Men mag heden ten dagen zeker stellen dat vogelliefhebbers erg verstandig en verantwoord om gaan met hun vogel hobby.Het blijkt ook door de geweldige kweekresultaten die ze behalen met welk soort vogel ook .Bij het bouwen ,ontwerpen van een volière moet men er van uitgaan dat we proberen de natuur zo goed mogelijk na te bootsen ,en al zijn facetten op de eerste plaats voor onze vogels ,en de andere om bv onze tuin te verfraaien ,enz.Erg belangrijk voor het bouwen van een volière is dat men goed weet en overwogen heeft welke vogels men denkt er in te gaan houden ,weet dat de meeste soorten het onderling niet lang met elkaar uithouden ,en ook bepaald dikwijls de soort of soorten hoe de volière gebouwd dient te worden .Een beginnende liefhebber zal meestal het beste kunnen beginnen met gedomicikeerde vogels ,over deze vogels is meestal alles bekend hoe deze te houden ,te kweken enz.Tevens zijn deze vogels sterker tegen ziekten weersomstandigheden ,en vragen meestal geen speciale eisen aangaande voeding of vogelverblijf. Men kan hier denken aan kanaries kwartels ,zebravinken ,grasparkieten enz .Erg belangrijk is vooraf te weten wat het doel is van je vogelverblijf,wil je met de vogels in de volière mee gaan kweken ,of is het puur een verfraaien van bv je tuin . Dit is een erg belangrijk punt ,om even bij stil te staan ,en ook als je besluit welke vorm ook te weten welke vogels je samen kunt houden en welke niet!!!!! Inlichtingen vragen bij meer ervaren kwekers is hier zeker aan te bevelen ,dit om teleurstellingen te voorkomen. En weet in elk levend wezen zit van natuur uit ingeboren de voortplanting ,dus echt uitsluiten dat vogels gaan kweken in je volière kun je niet ,en trouwens de meeste mensen vinden dit erg plezierig en levendig en willen dit er wel bij ,maar weet dan dat welke vogels je er in zet en hoeveel ,en welke soort ,laat je hier altijd goed over inlichten.Voordat je aan de bouw begint ,en je weet welke vogels je gaat houden ,maak dan even een tekening ,en vraag raad bij andere ervaren liefhebbers .plaats de volière niet pal in de zon maar zorg ervoor dat er zowel schaduw als zon in kan ,zorg ook dat de slagregen er niet altijd vol op staat probeer hier een variant op te vinden .

Je moet zorgen voor een goede fundering waar je het hok op maakt ,je kunt een hok maken met binnen hok ,of met een overdekte ruimte waar de vogels uit de regen wind en zon kunnen gaan zitten aan u de keuze maar ook weer afhankelijk van welke vogelsoort je wilt gaan houden (kweken) Ook is erg belangrijk de bodembedekking van je vogelruimte je kunt deze betegelen maar zorg dan eerst voor een laag gele zand ,met daar overheen je tegels gelegd. Wil je aanplanting dan is het raadzaam de bodem uit te spitten op 30 Cm ,dan egaliseren en dan een gaasdraad er over heen te leggen ,dit met een zo klein mogelijke maaswijdte ,zodat er geen muizen door kunnen. Daaroverheen weer de aarde en eventuele beplanting ,weet wel dat de beplanting ook graag gegeten wordt door de vogels en dat het groeien van de planten wel eens belemmerd kan worden ,vraag over welke planten je het best kan plaatsen ook inlichtingen bij de meer ervaren kweker ontwerper de Buxus en de vlier en of klimop zijn aan te bevelen planten . Zorg dat je de voederplaatsen altijd uit de regen en wind hebt staan ,en zodanig dat er nooit geen ongedierte aan kan bv boven op een PVC pijpstuk .Zorg ook voor een goede en veilige ingang deur maak deze niet te groot En verlaagd naar de bodem toe ,de ingang deur maken met een nis is ook zeker aan te bevelen. Dat kan men ook overwegen om de gehele bovenzijde van de volière te voorzien van doorzichtige golfplaatjes ,dit kan ook ziekten vermijden er zal weinig of geen ontlasting van andere vogels in de ruimte vallen ,het regenwater wordt vrijwel buitengehouden ,al deze zaken zullen bijdragen aan een goede ruimte. Als men een binnenhok maakt is het aan te bevelen deze ruimte iets hoger te maken daar de vogels graag hun slaap gelegenheid nemen op een zo hoog mogelijke plaats ,de vogels zullen deze dan ook kiezen ,en gaan daardoor ook eerder binnen slapen.

Ook is het raadzaam als je een gezelschapsvolière wil gaan maken , eens te gaan zien bij een leverancier van kant en klare vogelruimten ,deze zijn meestal goed ontworpen ,van duurzame materialen ,en van alle gemakken en kennis voorzien ,deze zijn wel wat duurder als dat je ze zelf maakt maar vragen dan ook weer minder onderhoud.Zoals hierboven beschreven is in een gezelschapsvolière niet altijd makkelijk om vogels te kweken ,kan wel maar weet dan welke vogels je gaat houden bij elkaar ,maar dan nog opletten op het aantal koppels watje in de ruimte plaatst. Maar over het algemeen beschouwden deze liefhebbers het alleen maar om zoals het woord zich zegt gezelschap ,verfraaiing tuin enz. Maar messtal groeit daar iets uit en wil men zich gaan specialiseren in een of meerdere soorten En dan worden er ander ruimte gemaakt ,denk maar eens aan de kweek kooien enz ,Maar in dit geval gaan de liefhebbers over naar een kweekvolière.Dit is een ruimte van Bv 1 Mtr Breed 2 Mtr hoog en 2 Mtr diep waar men dan Een enkel koppel in plaatst en daar laat kweken ,en dat gaat dan weer perfect ,.men heeft hier alles goed onder controle en kan zelfs de vogels sturen ( kweken ) naar een bepaalde richting toe.

En Heel dikwijls zijn grote vogelkwekers kenners geboren uit een gezelschapsvolières ,daarna overgegaan naar kweekvolière ,of kweekbakken ,sommige houden het op een gezelschap volière maar iedereen maakt hierin zijn keuze .

More Articles

De verzorging

Behandelen Lumps knobbel is mogelijk

Beste Wout, Ik heb je bericht over de lumps bij kanaries op internet gelezen. Als beginnende volière-houder heb ik hoogstwaarschijnlijk een kanarie met lumps gekocht.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De medicatie

Megabacteriën – Wat nu?

Megabacteriën – Wat nu? Een vreselijke en tot voor kort moeilijk te behandelen ziekte, genaamd megabacteriën, komt voor in veel van onze volières. De naam

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Rui en daglichtlengte zijn van groot belang

Ruien en daglengte zijn cruciaal. De lengte van de dag is cruciaal in het rui-proces. Iedereen die vogels houdt, weet dat vogels ruien na de

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Allerlei

Voedingsstoffen erg belangrijk.

Voedingstoffen niet vergeten. Koolhydraten vormen een belangrijke energiebron waar de vogel door middel van verbranding gebruik van kan maken. Een overschot aan koolhydraten wordt opgeslagen

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Behandelen Lumps knobbel is mogelijk

Beste Wout, Ik heb je bericht over de lumps bij kanaries op internet gelezen. Als beginnende volière-houder heb ik hoogstwaarschijnlijk een kanarie met lumps gekocht.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De medicatie

Megabacteriën – Wat nu?

Megabacteriën – Wat nu? Een vreselijke en tot voor kort moeilijk te behandelen ziekte, genaamd megabacteriën, komt voor in veel van onze volières. De naam

Done
ClosePlease login

No account yet? Register