Broedrijp maken van kanaries

man pop

Man                                                          Pop

Het broedrijp maken van man en pop.

Inleiding: Een van de mooiste momenten in onze kanariesport is het kweken met onze vogels. Veel mensen halen hier het grootste plezier uit, en dat is begrijpelijk. Als we die vogeltjes zien nestelen, eieren leggen en vervolgens uitbroeden, gaat ieders hart sneller kloppen. Elk jaar staan we weer vol bewondering voor dit nieuwe leven. Als dit het grootste plezier is, dan geldt ook dat het de grootste teleurstelling kan zijn als het niet verloopt zoals we verwachten. Mensen denken vaak dat alles volgens hun vooraf bepaalde plan moet verlopen, maar vogels houden zich daar niet altijd aan. Kortom, het blijft steeds een uitdaging!herken1

Als we ons realiseren dat we te maken hebben met levende wezens en dat we niet alles naar onze hand kunnen zetten, zijn we al een stap verder. Tegelijkertijd kunnen we ervoor zorgen dat een aantal zaken goed geregeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan de voedermethode. Het is belangrijk om te weten hoe de vorige eigenaar zijn vogels voerde, welk voer hij gebruikte, enzovoort, wanneer u nieuwe vogels aanschaft. Licht speelt ook een zeer belangrijke rol. Hoewel meer licht niet erg is, kan een plotselinge afname van de lichtduur ernstige gevolgen hebben. Onregelmatige lichtduur en het willekeurig in- en uitschakelen van de verlichting gedurende de dag zijn niet bevorderlijk. De vogels kunnen gemakkelijk in de rui vallen, en vogels die ruien hebben wel wat anders te doen dan aan voortplanting te denken. Voortplanting is voornamelijk een kwestie van hormonen, en die zijn tijdens de ruiperiode heel anders dan wat nodig is voor succesvolle voortplanting.

pop broed

Hoe gaan we te werk: Broedrijp maken, staat er boven dit stukje. Dat betekent dat we er wel invloed op kunnen uitoefenen. Allereerst moeten we weten wanneer we willen beginnen met de kweek. Een goede voorbereiding is al de helft van het succes. Als we optimaal willen kweken met onze vogels, hebben we een lichtduur van ongeveer 15 uur nodig. Geef nooit meer dan 16 uur licht, omdat dit schadelijk kan zijn voor onze vogels. De meeste kwekers verhogen de daglengte van vandaag op morgen tot 14 à 15 uur. We moeten echter rekening houden met de overschakeling naar het zomeruur (eind maart).

Het voordeel van deze methode is dat de vogels snel in conditie komen en het opgebouwde vetlaagje op een natuurlijke manier verdwijnt, omdat ze plotseling meer tijd hebben en dus ook meer energie verbruiken. Omdat mannen over het algemeen meer tijd nodig hebben dan poppen, moet hiermee goed rekening worden gehouden. Zorg ervoor dat de mannen minstens veertien dagen eerder dan de poppen in broedconditie komen. Dit geldt ook voor het aantal lichturen.

Natuurlijk kunnen de lichturen ook geleidelijk worden verhoogd, maar dan moet je er rekening mee houden dat het tijdsverschil over een periode van ongeveer zes weken wordt overbrugd, met wekelijks een aantal extra uren. Ook dan hebben mannen vaak iets meer tijd nodig dan de vrouwtjes.

Sommige kwekers doen het helemaal natuurlijk en wachten gewoon op de natuurlijke gang van zaken. Dit is ook mogelijk, maar dit zijn meestal liefhebbers die voor hun plezier kweken in bijvoorbeeld een volière, wat natuurlijk ook een mooie vorm van onze hobby is. Iedereen maakt zijn eigen keuze hierin. De meeste kwekers die in kweekbakken werken, starten echter met kunstlicht.

Instellen van lichturen:

Dit is natuurlijk de keuze van de liefhebber zelf, hoe hij wil gaan kweken en wanneer. De verlichtingsmethode hoeft tegenwoordig geen probleem te zijn, er zijn veel goede verlichtingsapparaten te koop die we in onze kweekruimte kunnen gebruiken. Koop er uiteraard een met een dimmer. Het is logisch dat het licht niet direct mag uitgaan; dit moet langzaam gebeuren. De reden hiervoor zal wel bij iedereen bekend zijn.

Dan het voeren. In de winterperiode hebben we het aantal keren dat we eivoer geven natuurlijk verminderd in vergelijking met de kweekperiode. Een à twee keer per week is dan voldoende. Het zaad moet in de winter de hoofdzaak blijven voor onze vogels. Maar nu gaan we dat weer wat opvoeren. Elke week een dag meer, zodat we aan het eind van de periode om de twee dagen eivoer verstrekken. Natuurlijk geven we ze in de winter ook wat anders: brood, gepelde haver, negerzaad, wat wildzaad, hennepzaad, en natuurlijk regelmatig een stukje appel of sinaasappel. Houd er rekening mee dat vogels een rustperiode nodig hebben. We moeten goed en voldoende voeren, maar niet te zwaar. Zeker niet zo dat daardoor de voortplantingsorganen worden gestimuleerd (overdreven hennep, negerzaad, etc.). Het eivoer kunt u vermengen met wat fijn gemaakte appel. Sommige kwekers hebben hiermee goede resultaten behaald. Het voer wordt er smeuïger en ruller door. Dat rul maken kan ook worden bereikt door wat water toe te voegen. Ook uitgeperste sinaasappels of een andere vloeibare substantie worden gebruikt. Let goed op de kiemen als het zaad kiemt. Ze moeten niet te groot worden, het is geen groenvoer. Pas ook goed op voor schimmels. Spoel het zaad zorgvuldig na het kiemen. Het gekiemde zaad kan het best worden bewaard in de koelkast. Het voordeel is dat het kiemproces dan langzamer zal verlopen. Maar het kan niet genoeg gezegd worden: kiemzaad is goed, maar gebruik het zoals de naam zegt, alleen de kiem, en niets anders, zo klein mogelijk!

Wat zeker niet vergeten mag worden tijdens het broedrijp maken is regelmatig wat tarwekiemolie onder het eivoer te mengen. Zorg er ook voor dat de vogels voldoende mineralen, sepia en vogelgrit tot hun beschikking hebben. Zoals eerder gezegd, hebben poppen minder tijd nodig om in broedconditie te komen. Ongeveer drie weken voor de gewenste startdatum geeft u de poppen net zoveel licht als de mannen op dat moment hebben. Er treedt als het ware even een schok op, maar gezonde poppen halen de mannen gemakkelijk in. Hou er uiteraard rekening mee dat de vogels in goede conditie zijn en minstens 9, liever 10 maanden oud zijn.

Plaatsen van vogels in de broedkooi:

Ook hierover zijn de meningen verdeeld, maar de meesten onder ons plaatsen de mannen eerst. Controleer of de man al een voldoende vergrote tap heeft die verdikt van achteren is en wat smal uitloopt naar voren. De poppen moeten een redelijk kaal onderlijf laten zien (broedvlek) en een stomp onderlijf; er mag geen twijfel zijn of het nu een man of pop is, want dan is de vogel duidelijk nog niet in broedconditie. Voordat we de vogels in de broedkooien doen, controleren we eerst de nagels en de snavel. Als die te lang zijn, knippen we ze even bij. De vogels zouden elkaar ermee kunnen irriteren, en beschadiging van de eieren is niet ondenkbaar. De broedgelegenheid is al schoongemaakt na de vorige kweekperiode. Nu moeten we ze ontsmetten en voorzien van een luiswerend middel. Ontsmetten is heel iets anders dan bestrijden. Ontsmetten kan worden gedaan met chloor, ammonia, Dettol, halamid; iedereen maakt hierin zijn eigen keuze. Schoonmaken kan met wat zeep. Ontsmetten doe je tegen virussen, andere ziekteverwekkers, luizen, enzovoort, en dit voor een langere periode; kortom, je bestrijdt voor de gehele kweekperiode. Daarnaast moeten we preventief een behandeling geven tegen luizen. Luis is aartsvijand nummer één van veel kwekers, maar er zijn tegenwoordig goede middelen verkrijgbaar. Maar nogmaals, bestrijden is een must! Om luizen te weren behandelen we de zitstokken, vooral de uiteinden, en de nestgelegenheid goed. Ook de wanden, kieren en vloeren van de broedkooi worden onder handen genomen. Met een spuitbus kunnen we goed ons werk doen. Natuurlijk moeten we gedurende de hele kweekperiode altijd opletten of er toch nog luizen verschijnen. Zeg nooit: dat gebeurt bij mij niet! Hoe sneller we erbij zijn, hoe beter we het kunnen bestrijden. Luizen zuigen bloed bij de vogels, en vooral bij de kleintjes kan dat al snel de dood tot gevolg hebben. Zij hebben nog zo weinig om zich te verweren. Dus blijf zorgen voor een goede hygiëne, voeding, observatie en leeftijd van je vogels; dit is het begin van het succes van je komende kweek.

Wout van Gils

More Articles

De kweek

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator Wanneer de vogels in goede gezondheid verkeren, zal de rui normaal en redelijk snel verlopen, maar het is essentieel om

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Fok tips door Wout van Gils

Vanuit zijn ervaring heeft Wout vastgesteld dat de mannetjes over het algemeen achterlopen op de hennen wat betreft de broedconditie. Daarom plaatst hij ze eerst

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Kuikens worden onafhankelijk

Men hoort vaak van kuikens die sterven als ze bijna onafhankelijk worden. Natuurlijk kan van zwakkere vogels worden verwacht dat ze sterven door natuurlijke selectie.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Artikel in vogelvreugd Wout Van Gils

Wout van Gils De Nederlandse vogelpublicatie “Vogelvreugd” heeft recentelijk het uitstekende werk van Wout van Gils erkend bij het opzetten van zijn website www.woutvangils.be, die

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator Wanneer de vogels in goede gezondheid verkeren, zal de rui normaal en redelijk snel verlopen, maar het is essentieel om

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Fok tips door Wout van Gils

Vanuit zijn ervaring heeft Wout vastgesteld dat de mannetjes over het algemeen achterlopen op de hennen wat betreft de broedconditie. Daarom plaatst hij ze eerst

Done
ClosePlease login

No account yet? Register