Cursus Deel 30 : Ontsmetten en Bestrijden

Ontsmetten en bestrijden – Deel 30

Vaak wordt gezegd, en terecht: “Voorkomen is beter dan genezen.” Dit geldt zeker ook voor dit onderwerp. Het valt me op dat anno 1999 niemand meer last zou moeten hebben van luizen in zijn kweekruimte en kweekhokken (in buitenvolières is dit een ander verhaal). Toch hoor je nog regelmatig dat veel liefhebbers last hebben van dit ongedierte, en dan wordt gezegd: “Dit is je eigen schuld,” maar dat hoeft helemaal niet te gebeuren. Daarom nogmaals een artikel over een methode om je hokken vrij te houden van luizen en ander ongedierte. Eerst in het kort iets over luizen in het algemeen.

De Bloedluis

bloedmijtDe naam is welbekend in onze vogelliefhebberij, maar eigenlijk behoort deze tot de “Mijten” en zou een wetenschappelijke naam dragen, namelijk “Dermanyssus gallinae”, behorende tot de spinachtigen. Maar laten we het gewoon houden bij de bloedluis, zoals we hem allemaal kennen. Deze luis heeft 4 paar pootjes en een mond met zuignapjes om bloed op te zuigen. Ze zijn over het algemeen ongeveer 1 mm groot. Deze mijt heeft normaal gesproken een grijsachtige kleur, maar nadat hij onze vogels heeft bezocht, krijgt hij een rode kleur van het bloed dat hij heeft opgezogen. De volwassen vrouwtjes leggen hun eieren in nesten, kieren, scheuren, achter nestbakjes, tussen tralies, kortom overal waar ze maar kunnen kruipen. Afhankelijk van de temperatuur komen ze na 2-9 dagen uit! Zo kan er bij een plotselinge temperatuurstijging een ware explosie van luizen ontstaan. De larven metamorfoseren zonder zich te voeden. Voor de stap naar een volwassen luis is slechts één bloedmaaltijd noodzakelijk. ALS JE BEDENKT DAT EEN VROUWTJE IN HAAR 2 MAANDEN DURENDE LEVEN ONGEVEER 2500 EITJES OF MEER KAN LEGGEN!! Je kunt je voorstellen wat voor een explosie er kan ontstaan in een kweekruimte. Luizen kunnen zelfs WEL 3 MAANDEN ZONDER ETEN! Om dan bijvoorbeeld bij een temperatuurstijging plotseling tevoorschijn te komen. Overdag zitten ze tussen de kieren, ’s nachts zijn ze actief. Vooral onze jonge nestvogels hebben het dan zeer zwaar. Ze kunnen de mijten onmogelijk van hun lijf houden, en na enkele dagen zal de naakte huid verbleken en zullen ze de kracht niet meer hebben om bij het voeren de kop op te steken. De dood zal snel volgen en zich verspreiden in je kweekruimte.

De Vedermijt

Dit is, net als de bloedluis, een parasiet. In tegenstelling tot de bloedluis heeft deze het niet gemunt op bloed, maar op de vederschacht van onze vogels. De vedermijt verschuilt zich in de wortel ontstaan bloedluisvan de veer en vreet deze wortel zo ver weg dat de veer geen enkele kans krijgt om aan te groeien. Ook zal de luis constant aanwezig zijn op onze vogels. Dit heeft voor de luis op zich zijn voordelen en nadelen. Er is continu een aanbod van voedsel, maar het nadeel is dat de vogel zelf wel wat kan bestrijden door zelf te vangen, te baden, te graven in de zandbak, enzovoort. Maar de snelle uitbreiding van de luizen zal de vogel wederom het onderspit moeten delven, en een ramp veroorzaken aan de bevedering van onze vogels.

Hoe te ontsmetten en te bestrijden?

Ik kan er niet genoeg op terugkomen, liefhebbers, maar voor de kweek moeten we beiden doen. Menig liefhebber zegt het: “Ik heb mijn hokken ontsmet, zelfs direct na de kweek nogmaals en nogmaals voor de kweek. En toch heb ik luizen!” JA NATUURLIJK, want deze liefhebber is iets vergeten, namelijk het bestrijden op lange termijn van dit ongedierte. Ik weet dat als je je kweekhokken goed wilt ontsmetten en bestrijden, dit toch wel wat kosten met zich meebrengt. Maar vergelijk dit eens met het verlies van diverse nesten dode jongen in de kweek, en het zal daar zeker niet bij blijven. Ook het ziektepatroon zal toenemen, inclusief alle narigheden die erbij horen, poppen die het nest verlaten, bloedarmoede, dode jongen, enzovoort. Dit weegt bij lange na niet op tegen de kosten die je moet maken om je hokken en de kweekruimte te ontsmetten en te bestrijden.

  1. HET ONTSMETTEN

Uiteraard zullen alle kweekhokjes en ruimten goed worden gereinigd na het kweekjaar. We gaan nu, 3 á 4 weken voor de kweek, de kweekhokjes nogmaals goed nawassen met warm water. Als het water is afgekoeld, nemen we nieuw water en voegen we een ontsmettingsmiddel toe, zoals Javel of een ander bekend middel zoals Jodium. Een voorbeeld van een natuurlijk product is Home Shield. Er zijn zeker nog meer producten, elk is goed als je het maar doet en ook zo heet mogelijk gebruikt. Zorg er ook voor dat alle naden, kieren, spleten, voorfronten, eet- en drinkbakjes goed worden gereinigd. Na deze wasbeurt, als alles goed is opgedroogd, alle naden en kieren afdichten met bijvoorbeeld siliconenkit.

  1. HET BESTRIJDEN

Nadat we het bovenstaande goed hebben uitgevoerd, gaan we onze kweekhokjes en kooien bestrijden voor een langere periode (de kweekperiode) tegen het ongedierte.

Tijdens het ontsmetten zijn alle microben, eitjes, luizen, enzovoort vernietigd. Maar ze komen terug als we geen voorzorgsmaatregelen nemen. En dat doen we nu door het bestrijden. Een aantal dagen nadat we onze kooien hebben gereinigd (ontsmet), gaan we, nadat we alle eet- en drinkbakken hebben verwijderd, ten aanval. Met andere woorden, we gaan bestrijden.

Lees, voordat je begint, eerst goed de bijsluiter en bescherm jezelf ook tegen het product.

Wanneer kunnen de vogels terug in het verblijf? Of mogen de vogels erin blijven? Hoe lang moeten ze uit het hok blijven? Hoe moet ik het product gebruiken? Hoe moet ik mijzelf beschermen? Hoe lang werkt het product?

Nadat we dit allemaal hebben gecontroleerd en de keuze voor het bestrijdingsproduct is gemaakt, gaan we over tot het bestrijden van het ongedierte voor een langere periode. Spuit alles goed in, naden, kieren, bodems, laden, voorfronten, kortom de gehele kweekkooi. Vergeet zeker niet de zitstokjes en de broedbakjes. Wees niet te zuinig en zorg dat je alles hebt behandeld.

Enkele bestrijdingsmiddelen:

  • Birdspray
  • Alugan
  • Ardap
  • Ecto Parasieten spray
  • Edialux
  • Dutchy’s (Roofmijten)
  • Birdy – Finect
  • Yvermectine

Met deze en andere heb ik al vele jaren zeer goede resultaten geboekt. Het resultaat: GEEN LUIZEN. Na de eerste ronde hang ik ’s nachts enkele malen per week een vapona strip op. Dit om mogelijke insecten die binnenkomen geen kans te geven om zich voort te planten. En nogmaals: als je de zaken, genoemd in dit artikel, goed uitvoert, staat één ding vast: je zult dit jaar geen enkele last hebben van luizen of welk ongedierte dan ook. Vogelkwekers, ik hoop met dit artikel nogmaals aan iedereen duidelijk te hebben gemaakt dat ONTSMETTEN EN BESTRIJDEN twee afzonderlijke zaken zijn en dus ook onafhankelijk van elkaar moeten worden uitgevoerd. Het verzorgen van kanarievogels is ook een specialiteit. In de natuur gebeurt dit automatisch door diverse natuurelementen. In onze kweekruimte zullen we dit zelf moeten doen. Bij elke vogelliefhebber, met een schoon en verzorgd kweekhok/volière met daarin gezonde, levendige vogels, zullen veel problemen wegblijven, want GEZONDE VOGELS DOEN HET ALTIJD. Het is aan ons vogelliefhebbers om dit te creëren. Een goede kweek zonder bloedluis.

Wout van Gils

More Articles

Kleurkanarie Cursus

Cursus Deel 24 : Vorm fouten enz.

FOUTEN IN VORM, BEVEDERING, ENZ. Deel 24. Vaak wordt er geschreven over het kweken van vogels en hoe ze zouden moeten zijn. Zowel kanariekwekers als

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Kleurkanarie Cursus

Cursus deel 32 : Herkennen man of pop.

PoP   HERKENNING VAN MAN EN VROUW Voor veel kanariekwekers is het herkennen van het geslacht vrij goed te doen. Meestal geeft de kleur of

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De medicatie

Cursus Deel 31: Ziekten bij kanarievogels

Ziekten bij kanarievogels: Deel 31. Het grootste probleem waarmee vogelhouders te maken krijgen. Eigenlijk zou deze rubriek aan een deskundige dierenarts moeten worden overgelaten. Helaas

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Kleurkanarie Cursus

Cursus Deel 30 : Ontsmetten en Bestrijden

Ontsmetten en bestrijden – Deel 30 Vaak wordt gezegd, en terecht: “Voorkomen is beter dan genezen.” Dit geldt zeker ook voor dit onderwerp. Het valt

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Kleurkanarie Cursus

Cursus Deel 24 : Vorm fouten enz.

FOUTEN IN VORM, BEVEDERING, ENZ. Deel 24. Vaak wordt er geschreven over het kweken van vogels en hoe ze zouden moeten zijn. Zowel kanariekwekers als

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Kleurkanarie Cursus

Cursus deel 32 : Herkennen man of pop.

PoP   HERKENNING VAN MAN EN VROUW Voor veel kanariekwekers is het herkennen van het geslacht vrij goed te doen. Meestal geeft de kleur of

Done
ClosePlease login

No account yet? Register