De Bodem bedekking.

hout krullen

hout krullen vogl vreugd webshop


 

Bodembedekking.                                                                             Wout van  Gils.

Het is zeer belangrijk in het kader van de gezondheid van onze vogels dat we zorgen voor ,goede droge bodem ,wanden en een droog kweekverblijf .En tevens kurkdroge vloeren in onze vogelverblijf. Voor diegene onder ons ,en dat zal wel de grootste aantal zijn die in broedkooien kweken geldt ook, zorg voor een zo droog mogelijk onderkomen zeker de bodem is van erg groot belang. Immers op een droge bodem krijgen gisten, schimmels en bacteriën geen enkele kans zich te vermeerderen. Er zijn tegenwoordig verschillende producten in de handel die als bodem bedekking gebruikt kunnen worden. Van enkele zal ik nu wat zaken doornemen ..

Rivierzand en metselzand.   Deze twee producten nemen nagenoeg geen vocht op . Is het zand nat, dan blijft het nat. Tevens weet je nooit waar het is opgegraven ,en de zand kan ook nog  besmet zijn met het een en ander. Nog een nadeel is dat het ronde steentjes bevat die door de vogels opgenomen worden als maagkiezel om het voedsel in de spiermaag beter te kunnen verteren  en. De vogel dient echter over scherpe maagkiezel te kunnen beschikken (aan ronde kiezelsteentjes heeft hij niets). Bij het zoeken en oppikken van deze steentjes zal de vogel, als er natte plaatsen zijn, waarin waarschijnlijk schimmels voorkomen, deze ook opnemen en hierdoor besmet raken. Samenvattend : rivier- en metselzand kan een ideale infectiebron voor de vogels zijn. Een voordeel heeft het, het is zeer goedkoop. Mijn advies nooit gebruiken in je vogel ruimte of kweekhokken !!!Schelpenzand : Dit product neemt ook bijna geen vocht op en eenmaal nat blijft het ook weer nat. Voordelen heeft het nauwelijks, het ruikt de eerste paar uren fris (wat de liefhebber misschien op prijs kan stellen), maar dit is van geen waarde voor de vogel. Er zijn tegenwoordig ook andere middelen die je kweekhok wat kunnen opfrissen. De prijs is ook niet van dien aard, dat het als een voordeel gezien kan worden. Het  is wel stukken beter gezuiverd als revierzand ,maar eenmaal vochtig blijft het vochtig. Als het gebruikt wordt in kurk droge ruimte is het nog te doen  ,maar eenmaal vochtig door bv een lekend flesje  of wat geknoeid met water zal het vochtig blijven ,wat weer niet optimaal is.

Kattenbakkorrels of vloerdek korrels :Dit product heeft als groot voordeel dat het veel vocht op kan nemen, wat later weer verdampt wordt. de bodem blijft hiermee droog, het geeft geen hinderlijke of frisse geur en het eten ervan door de vogels is niet schadelijk .Het nadeel van dit product is dat het nogal vrij veel stoft, waardoor het vogelverblijf wat stoffig wordt. Dit stoffen varieert van. merk tot merk, net zoals de prijs. Het product kan daar tegen wel redelijk lang in de kooi blijven liggen .En ja het stoffen moet je er bij nemen ,maar dat doen is onze vogels ook .Het kan ook voor je zelf zeker geen kwaad  bij het zuiver maken van de hokken een filter maskertje  op te zetten  ,dit geld ook voor bv de houtkrullen .

Houtkrullen of zaagsel  :  Dit wordt veel gebruikt bij kippen konijnen marmotten enz  Het is een product dat redelijk goed vocht opneemt en niet te. veel stoft. Men moet wel voorzichtig zijn wat men koopt ,als er materiaal bij kan, zitten dat geïmpregneerd is of splinters. van hardhout bevat is bepaald  niet ongevaarlijk. Ook wil het nogal eens voorkomen dat indien het te vochtig wordt er schimmel vorming kan ontstaat, regelmatig vervangen is dus noodzakelijk. (Dit regelmatig verversen geldt, in principe  voor .elke  bodembedekking). Ik doe het in min vluchten  op de volgende manier ,bij de ingang van  mijn vluchten heb ook  na  de eerste 60 Cm een  latje dwars door de kooi op de bodem staan 10 cm hoog  12 dik ,het is ook daar waar de  vogels voer krijgen  .Achter en voor deze lat  strooi ik Witte  houtkrullen .Het eerste gedeelte  maak ik wekelijks zuiver ,na het geven  van badwater aldaar ,het tweede gedeelte doe ik  om  de 14 dagen  bij vochtig weer  ,en bij warmer weer  om de  3 weken .De vluchten blijven zo perfect droog en zuiver  ,zonder schimmels of iets dergelijks. Duur is dit product niet ,en het werkt ook voordelig en is ook niet te duur.

Bodembedekking in je kweekkooien : Wat mij betreft ben ik hier snel uitgepraat voor mij is er maar een goede in de kweekooi ,en dat zijn de bodemroosters .Met daaronder  laagje oude kranten  of golfkarton ,of ander observerend materiaal. Het is een kleine investering maar het betaald zich zeker op termijn terug ,en wat te denken aan de gezondheid van de vogels .Heeft men niet  de beschikking over bodemroosters dan adviseer ik er een laag observerende korrel in te leggen. Bv Zeoliet ,en of kattenbak korrel of iets in die zin.

Besluit :

Weet  dat een te veel aan vocht  voor onze kanarie vogels niet goed is ,en je moet ook al het mogelijke doen  om dit  te voorkomen .Let Wel : Bij het gebruik van welke bodembedekking of hoe je het ook doet ,Zorg altijd  met  een  bakje met Grit en scherpe maagkiezel ,en  Sepia er bij is ook aan te bevelen vergeet  dit nooit !!!!!!!!!!

Succes  Wout van Gils.E-mail wout@woutvangils.be

More Articles

De verzorging

Behandelen Lumps knobbel is mogelijk

Beste Wout, Ik heb je bericht over de lumps bij kanaries op internet gelezen. Als beginnende volière-houder heb ik hoogstwaarschijnlijk een kanarie met lumps gekocht.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De medicatie

Megabacteriën – Wat nu?

Megabacteriën – Wat nu? Een vreselijke en tot voor kort moeilijk te behandelen ziekte, genaamd megabacteriën, komt voor in veel van onze volières. De naam

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Rui en daglichtlengte zijn van groot belang

Ruien en daglengte zijn cruciaal. De lengte van de dag is cruciaal in het rui-proces. Iedereen die vogels houdt, weet dat vogels ruien na de

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Allerlei

Voedingsstoffen erg belangrijk.

Voedingstoffen niet vergeten. Koolhydraten vormen een belangrijke energiebron waar de vogel door middel van verbranding gebruik van kan maken. Een overschot aan koolhydraten wordt opgeslagen

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Behandelen Lumps knobbel is mogelijk

Beste Wout, Ik heb je bericht over de lumps bij kanaries op internet gelezen. Als beginnende volière-houder heb ik hoogstwaarschijnlijk een kanarie met lumps gekocht.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De medicatie

Megabacteriën – Wat nu?

Megabacteriën – Wat nu? Een vreselijke en tot voor kort moeilijk te behandelen ziekte, genaamd megabacteriën, komt voor in veel van onze volières. De naam

Done
ClosePlease login

No account yet? Register