De Jaspe.

Zwart wit jaspes (dubbel)Zwart wit jaspes (enkel)

Nieuwe Mutatie : De JASPE .                                           Wout van Gils

Tijdens de fantastische show Vvnk Mechelen 2006 werden er ook een aantal mutatie,s ingeschreven ,na mijn keuring ben ik deze vogels gaan zien ,die werden gekeurd door de voorzitters van diverse buitlandse federatie,s .Aan de vogels werden geen punten gegeven ,maar alleen besproken ,en beoordeeld .Na de uiteenzetting werden er een aantal zaken op schrift gezet voor de toekomst .Hier onder een korte uiteenzetting hiervan .De Jaspe is een mutatie die ontstaan is door kruising van de kanarievogel * Zwartkopsijs (Hybriet ) Craduelis Magellanica of beter ( spinos Ictericus – Lichtenstein .Tevens door verder te kruisen met de europesche sijs ( Cardoelisspinus ,wat de vogel nog meer opbleking gaf.

De mutatie Jaspe grijpt de zwarte en het bruine melanine en bestrijd ze .In de pheao melanine en de lipochroom factor van de kanarievogel heeft .Alleen verstoord het type maar niet de variëteit en niet de categorie. De kweek  met de mutatie JASPE is dominant en vrij .Er zijn twee uitdrukkings typen Het Pheao type De zogenoemde JASPE metde zelfde opbleking ,en een andere Jaspe met dubbele opbleking.

De eerste europesche kanarievogel kweker die deze mutatie heeft vastgelegd heeft hem de naam JASPE gegeven . Deze kweker Jose Antonio Abellan Banos uit Murcia Spanje.

E-Mail wout@woutvangils.be