De rui periode geeft al veel aan.

vogl vreugd webshopIsabel rood intensief

 


De ruiperiode geeft al veel aan. W.v.Gils

Indien de vogels in goede gezondheid zijn, voltrekt de ruiperiode zich heel normaal en redelijk snel maar er moet voor de vogels wel een goede ruimte , met geen overbevolking ter beschikking staan. Het is natuurlijk heel belangrijk een evenwichtige voeding te geven, want deze cyclus is zeer beproevend voor de vogels. Een goede aanvoer van eiwitten en minerale zouten is dan ook nodig om een goede rui te verzekeren. Inderdaad, de pluimen zijn samengesteld uit keratine. De aanblik van de bevedering geeft de staat van gezondheid weer van de vogel. Indien de vogel ziek is of lijdt onder een tekort, zal de rui lang en slechts gedeeltelijk zijn. De veer heeft een beperkte leeftijd. Het vederkleed betekent ongeveer 10 % van het gewicht van de vogel.
Teneinde de rui snel te laten verlopen, zijn er enkele belangrijke elementen in overweging te nemen, namelijk ” het licht ” en het ” bad “.en een variabele goede zaadmengeling ,en leefruimte met voldoende ruimte zitstokken en afleiding.Zodra de kweekperiode afgesloten is, mogen de vogels zo weinig mogelijk kunstmatige verlichting meer hebben. Enkel het natuurlijke licht. Dit kan de vogels in een relatieve duisternis brengen ,en op een natuurlijke manier de rui laten aanvangen .Gedurende de ruiperiode,is het raadzaam de vogels met rust te laten ,en er zo weinig mogelijk achter vangen..ook regelmatig een halve ui ter beschikking stellen ,en wat trosgierst zal de vogels erg veel deugd doen ,Ook zorgen voor een goede afleiding door wat touw strookjes op te hangen ,trosgierst ter beschikking te stellen ,en voldoende goed afgeschermde zitplaatsen. Eventuele vogels die om welke reden ook iets bloeden onmiddellijk apart zetten ,en pas terug plaatsen als het bloeden over is en het bloed er is af gewassen..Tweemaal per week geef ik gelegenheid tot baden. Ik gebruik gewoon water en voeg er ” badzout voor duiven ” aan toe, teneinde het stof te verwijderen. Het zout verzacht de pluimen en vergemakkelijkt de vernieuwing van de pluimen. Dit doe ik 1 maal per week
Indien men weet dat een gewone kanarie ongeveer 1500 pluimen heeft, kan men zich gemakkelijk voorstellen welke kracht en energie deze vogel moet voortbrengen. Dit verschijnsel heeft dikwijls voor gevolg dat de vogel vermagert. Wanneer men de vogel in de hand neemt, kan men dit voelen, daar hij lichter is. Het is ook om die reden dat het eivoer moet ter beschikking blijven zolang dat de rui periode duurt dit is ongeveer 6 a 7 weken. Ook zijn wij nu aanbeland in een periode waarin men moet denken aan de inenting tegen de pokken. Daarom is het zeer belangrijk deze periode van stress voor de vogel met een evenwichtige voeding af te ronden. Tegenwoordig vindt men in de handel voldoende goede producten Ik persoonlijk geef de “COMED ‘’ producten een ieder zal zijn merk wel hebben ,.Vooral de megabactin en de megabactol en winmix. blijf ik steeds toedienen onder het eivoer dat ik in deze periode zeker nog  drie maal per week geef.Het geeft de darmflora in evenwicht te brengen ( verwijdering van slechte bacteriën, versterking van het vrijwaren tegen een besmettelijke ziekte. Deze producten geef ik eigenlijk het hele jaar door .Laten wij niet vergeten dat de kwaliteit van de rui, het tentoonstellingsseizoen en de toekomstige kweekperiode van volgend jaar zal bepalen.Het is dan ook van het allergrootste belang, het kweekhok in een onberispelijke staat van netheid te houden, teneinde alle soorten parasieten buiten te houden. Hiervoor zijn ook in de handel voldoende producten (Ardapp ,Verminkil Pistal,Baygon ,ousepou …) te verkrijgen. Natuurlijk verliezen al deze voorzorgen hun werking indien het kweeklokaal geen voldoende luchtverversing heeft.Het is daarom niet voldoende een venster te openen, Zeker in deze periode is ook vocht zeker te vermijden ,dit kan snel lijden tot darmstoornissen ,en andere vervelende ziekten ,die de vogels nu zeker niet moeten hebben nu ze al hun energie in de rui moeten steken. Als men voldoende aandacht schenkt aan de rui ,met voldoende badwater, voeding en afleiding ,geen overbevolking en goede zitplaatsen dan geeft de rui er veel aan .Dat is een mooie uit geruide vogel na ongeveer 6 a 7weken goed in de bevedering glad ,zuiver strak ,en de mannen beginnen al te fluiten het geeft aan je verzorging is goed ,en dat geven de vogels aan door hun mooi verenkleed ,helder uitzicht ,en de mannen bedanken je met             het aanvangen van hun gezang.

Hierbij wil ik een korte tekst voegen van een bevriende collega Hr Fr Begijn die een kort stukje schreef over de rui en zijn bevedering. Een kort schrijven met heel veel waarheid en kennis ,waar heel veel liefhebbers eens even bij stil moeten gaan staan,het zal hun vogels zeker ten goede komen. Frans  bedankt !!! voor deze korte maar correcte aanbeveling.

 

Ruimtegebrek hoeft niet altijd een nadeel te zijn. ‘Elk nadeel heeft zijn voordeel’ (dhr.Johan C te B) is hier zeker van toepassing. Door ruimtegebrek verplicht men zichzelf vroegtijdig vogels op de transferlijst te zetten. Komt enkel de ‘zittenblijvers’ en jezelf ten goede.

Wanneer einde seizoen het jongbroed schouder aan schouder de zitstokken bezet houden is Leiden in last. Het soms tot bloedens toe gepluk en gepluk van de vogels aan elkaars bevedering én de vechtpartijen die daardoor kunnen ontstaan zijn uit den boze om kort daarna kwalitatief goede vogels naar de T.T.’s te willen inzenden, iets waar het bij velen onder ons toch om begonnen is. Het wedstrijdelement binnen de liefhebberij blijft immers velen boeien.


Overbevolkte vogelverblijven dient men daarom ten allen tijde te vermijden zélfs als de marktprijs van de vogels laag blijkt te zijn.

Zo gauw men in de mogelijkheid verkeerd een vroegtijdige selectie toe te passen om overtollige vogels van de hand te doen neemt men die gelegenheid best te baat. Je bewijst er dus jezelf alsook uiteindelijk het bestand aan zittenblijvers een dienst mee. Neem hier eens goed nota van .!!!!!

More Articles

De verzorging

Behandelen Lumps knobbel is mogelijk

Beste Wout, Ik heb je bericht over de lumps bij kanaries op internet gelezen. Als beginnende volière-houder heb ik hoogstwaarschijnlijk een kanarie met lumps gekocht.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De medicatie

Megabacteriën – Wat nu?

Megabacteriën – Wat nu? Een vreselijke en tot voor kort moeilijk te behandelen ziekte, genaamd megabacteriën, komt voor in veel van onze volières. De naam

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Rui en daglichtlengte zijn van groot belang

Ruien en daglengte zijn cruciaal. De lengte van de dag is cruciaal in het rui-proces. Iedereen die vogels houdt, weet dat vogels ruien na de

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Allerlei

Voedingsstoffen erg belangrijk.

Voedingstoffen niet vergeten. Koolhydraten vormen een belangrijke energiebron waar de vogel door middel van verbranding gebruik van kan maken. Een overschot aan koolhydraten wordt opgeslagen

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Behandelen Lumps knobbel is mogelijk

Beste Wout, Ik heb je bericht over de lumps bij kanaries op internet gelezen. Als beginnende volière-houder heb ik hoogstwaarschijnlijk een kanarie met lumps gekocht.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De medicatie

Megabacteriën – Wat nu?

Megabacteriën – Wat nu? Een vreselijke en tot voor kort moeilijk te behandelen ziekte, genaamd megabacteriën, komt voor in veel van onze volières. De naam

Done
ClosePlease login

No account yet? Register