Groenvoer wel of niet goed.

Zwart wit

Is groenvoer nu aan te bevelen ja of nee ?                                               

Regelmatig krijg ik E-mail met de vraag waarom ik nu zo kritisch ben op groenvoer,en het bijna in geen enkel artikel van mij aanbeveel .Wel laat ik een zaak uitsluiten ik ben zeker niet tegen het geven van groen voer ,in tegendeel zelf .Meestal praat ik ook de natuurlijke vitamine voor onze vogels. En groen voer valt daar wel degelijk onder dacht ik zo. Ik kom alleen kritisch over om de liefhebber te bewaken bij het ongecontroleerd geven van groenvoer. en dat gebeurt regelmatig en daar wil ik ernstig voor waarschuwen. 

Het gevaar van groenvoer. 

Wat ik bedoel met groenvoer zal wel duidelijk zijn denk ik maar ik zal er toch een aantal aanhalen om te proberen wel echt duidelijk te zijn .Hier gaan we dan Kiemzaad,andijvie,sla,komkommer,mier appel,appelsien ,melkdistel ,paardebloem,witlof,wortelen enz.Al deze nog meerdere worden wel eens aan onze vogels gegeven .en als men dit nu geeft met verstand van zaken dan hoeft groenvoer zeker niet slecht te zijn . Maar wat is nu verstand van zaken ,dit is volgens mij vrij simpel ik kan het erg grof mededelen door te stellen dat sommige kwekers denken dat hun vogels konijnen zijn .doe je het ongeveer zo dan vraag je om problemen. Onze kanarievogels zijn zover gedominciteerd dat zij een deel van hun instinkt van de natuur zijn verloren .Ik geef u een voorbeeld .In de natuur weet bv een kneu of goudvink heel goed welke zaden ze kunnen eten ,en wat ze kunnen eten in deze periode dat deze beschikbaar zijn ,ze weten perfect wanneer caroteenhoudende zaden gegeten kunnen worden ,en hun verenkleed komt zo perfect naar voren incl de iets of wat rode kleur  op de borst enz. Ook zal een vogel in het wild zelden de blaadjes van Bv de mier opeten laat staan de stengels ,nee zij weten vrij goed dat de zaadjes beter zijn ..Onze kanarie vogels reageren anders gooi er maar eens mier in de volière ,je zult vrij snel zien dat de vogels niet alleen het zaad maar ook de stengels en de blaadjes eten ,en hier in schuilt nu het gevaar als men te veel geeft de vogels eten alles en krijgen dan te veel met grote kans op darm stoornissen enz. Daarom stel ik altijd als je groenvoer geeft in welke vorm dan ook zorg dat de hoeveelheid zoveel is dat het op een uurtje op is al wat er over blijft geef je teveel ,hou dit vast als stel regel .Dan zullen de problemen zeker voorkomen worden . Apart wil ik stellen met kiemzaad hier kunnen ook zeer grote fouten mee gemaakt worden ,doordat de kiem te lang is ,en al aan schimmelen toe is .De problemen zijn dan zeer ernstig als je dit de vogels voedert .Gebruik hier als stelregel geef je kiemzaad ok maar geef dan ook alleen zaad met een minimale kiem ,het woord zegt het al KIEM ,en niet groter dan een kiem .Doe je het op deze manier dan zal kiemzaad gerust gevoerd mogen worden ,maar ook met mate .moet op een uurtje op zijn. 

De gevolgen die ( kunnen ) ontstaan door te veel  groenvoer. 

 Als we groenvoer willen geven moeten we ons van een aantal zaken bewust zijn. In alle voeders, dus ook in groenvoer, zitten bepaalde stoffen. Die stoffen hebben allemaal hun eigen werking op de vogels. Het zal duidelijk zijn dat als men groenvoer plukt dit nooit moet doen langs een weg waar veel verkeer is ,maar ook op plaatsen waar je zeker van weet dat er niet gespoten is want dit kan een zeer negatieve werking hebben op meerdere organen van onze vogels . Met negatief bedoel ik niet meteen dat de vogels er dood aan gaan. Maar de kans is wel aanwezig als je dit doet zonder er goed bij na te denken .Te veel groenvoer ,gespoten groenvoer,te lang gekiemd zaad ,verouderd groenvoer dit kan allemaal vrij snel lijden tot een flinke darmstoornis ,en gele mest. Coccidiode. Dus nogmaals geef nooit meer als wat op een uurtje op is ,en groenvoer geven bij erg hoge themperatuur is ook niet aan te raden ,kans op darmstoornissen is dan ook erg groot. 

Andere fouten door het geven van groenvoer. 

Groenvoer kan ook iets doen aan de kleur van de vogels,Ze kunnen echter de kleur beïnvloeden bij diverse vogels ,in veel groenvoer zitten caroteenhoudende zaden en het is dat wat de kleur beïnvloed ,de gele grondkleur kan te diep worden ,vogels met gele aanslag deze kan ook te diep worden ,meerdere vogels hebben of kunnen last hebben van die kleurbeïnvloedende caroteen. Bij roodfactorige vogels zal dat minder hinderen, maar bij gele (of dominant witte) kan dat zoals ik al vermelde nadelig zijn. De kleurstimulerende werking die van de onkruidzaden uitgaat heeft een verkeerde invloed op de vogels. De kleur wordt er zogenaamd “te diep van kleur ” van, of misschien is het beter te zeggen dat de kleur onzuiver wordt. Hier moeten we ons er goed van bewust zijn. En als we groenvoer geven, moeten we dat ook regelmatig doen. het kan niet zo zijn dat we een poosje wel en dan weer een paar dagen niets geven. Weet ook als je een te veel aan groenvoer geeft de vogels minder gaan drinken ,en dit kan bij de roodfactorige vogels ook fouten in de kleur opleveren ,zeker als je de vogels rood opvoert door de bv cantaxitine in het drinkwater te doen. Dus niet alleen het te veel geven is gevaarlijk ,maar ook kunnen er andere kleur fouten ontstaan wees gewaarschuwd. 

Groenvoer tijdens in de kweekperiode ??

Tijdens de kweek wordt er ook driftig groenvoer gegeven bij meerdere kwekers als dit met kennis en verstand gedaan wordt is er niets mis mee ,deze kwekers zullen ook zelden of nooit s,avonds groenvoer geven ,en nog minder als de temperatuur hoog is. Waarom zal menig onder u afvragen  nu dat is vrij simpel geef je avonds groenvoer dan zullen de ouders daar zeker driftig mee gaan voeren ,de kropjes zullen vrij snel vol zitten ,maar helaas erg veel voedingswaarde zit er ook niet in als de krop alleen maar vol zit met groenvoer ,en als dan de temperatuur  nog hoog is en de pop  ook nog eens op het nest gaat zitten ,is de kans erg groot dat het groenvoer in de krop gaat gisten ,met het gevolg darmstoornissen ,enz .En het zal duidelijk zijn dat de jonge vogels dit maar zelden overleven.Dus geef beter s,avond geen groenvoer. Of heel weinig en dan gemengd onder je eivoer. 

Besluit.  

Het is nu aan de kweker zelf om te beslissen over het wel of niet geven van groenvoer en of kiemzaad,het kan goed ,maar dan met verstand geven ,en de aandacht blijven geven aan in dit artikel beschreven punten ,heb je de tijd om hieraan te voldoen kan je gerust groenvoer geven ,heb je minder tijd ter beschikking geef dan geen of zeldzaam weinig groenvoer. En hou voor je dat onze vogels geen konijnen zijn maar zaadeters . Succes W.v.Gils.

More Articles

De verzorging

Behandelen Lumps knobbel is mogelijk

Beste Wout, Ik heb je bericht over de lumps bij kanaries op internet gelezen. Als beginnende volière-houder heb ik hoogstwaarschijnlijk een kanarie met lumps gekocht.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De medicatie

Megabacteriën – Wat nu?

Megabacteriën – Wat nu? Een vreselijke en tot voor kort moeilijk te behandelen ziekte, genaamd megabacteriën, komt voor in veel van onze volières. De naam

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Rui en daglichtlengte zijn van groot belang

Ruien en daglengte zijn cruciaal. De lengte van de dag is cruciaal in het rui-proces. Iedereen die vogels houdt, weet dat vogels ruien na de

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Allerlei

Voedingsstoffen erg belangrijk.

Voedingstoffen niet vergeten. Koolhydraten vormen een belangrijke energiebron waar de vogel door middel van verbranding gebruik van kan maken. Een overschot aan koolhydraten wordt opgeslagen

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Behandelen Lumps knobbel is mogelijk

Beste Wout, Ik heb je bericht over de lumps bij kanaries op internet gelezen. Als beginnende volière-houder heb ik hoogstwaarschijnlijk een kanarie met lumps gekocht.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De medicatie

Megabacteriën – Wat nu?

Megabacteriën – Wat nu? Een vreselijke en tot voor kort moeilijk te behandelen ziekte, genaamd megabacteriën, komt voor in veel van onze volières. De naam

Done
ClosePlease login

No account yet? Register