Deel 6 : Vitaminen in vogel vlucht.

voeren

voeren

Vitamine in vogelvlucht . Deel 6 :            W.v.Gils

Vitamine A :

De eerste en belangrijkste bron vroeger was de levertraan .Dit is tranen of de olie opgestapeld in de lever van voornamelijk vissen .Ook bij vogels en de mens wordt vitamine A in de lever opgeslagen .De kropmelk van de vogels is rijkelijk voorzien van Vitamine A .De natuur voorziet in alles dat zie je maar weer.Een andere belangrijke bron zijn de caroteen ( Bv wortelen – spinazie – tomaten – spruiten – graszaden ) De kleur van vitamine A is oranje geel ,vandaar de kleur der wortelen. Ook eierdooiers ,boter en kaas zijn geel ,maar niet alleen door vitamine A maar ook door het geelgekleurde Vitamine B2 Een Te kort aan vitamine A kan leiden tot slecht ziend tot zelfs blindheid ,geeft vergrote kans op oogziekten ,vergroot de kans op darminfectie,s en microben. Bij jonge vogels kan dit een stilstand vertraging van de groei geven. .Let op Meestal begint dit door het tranen van de ogen zeker bij vogels met een Rec witte factor bij zich dragen.

Vitamine B complex :

Vitamine B1 komt voornamelijk voor in biergist ,ongepelde granen ,tarwe, zaden en zemelen bv rijst zemelen ,( niet in gepelde rijst) Wordt ook geproduceerd door de darm bacteriën en zo door de vogels opgenomen. Een te kort kan lijden,tot zenuw ziekten ,trekken met licht verlammings verschijnselen ,verlamming of verzwakking aan de pootjes, draaikop en of hals .Erg gevoelig voor strestoestanden ,zenuwachtigheden ,vooral bij pas nieuwe vogels.Het is oppassen bij het geven van een te langdurige antibiotica deze kan de goede maar ook de kwade microben doden ,die de vitamine B1 voortbrengen. .

Vitamine B2 :

Komt voor in bier en bakkersgist ,melk en eierpoeder ,wortelen ,spinazie ,bieten ,klaver ,luzerne ,graankiemen ,en weer de darmbacterieyen. Een te kort kan leiden . Diverse huidziekten vooral rond de snavelbasis ,slechte uitkomst van de eieren ,en stilstand van de groei bij jonge vogels ,verlammings verschijnselen.

 Vitamine B3 :

Komt voor in bier en bakkersgist ,levers,eieren ,graansoorten ,groenvoeders en de darmflora. Een te kort kan kleiden : slechte bevedering ,slechte groei van de pluimen,en bevedering Korstvorming rond de oogleden en tenen..

 Vitamine B5 :

Komt voor in : bier en bakkesgist,graanpellen ( zemelen) en uiteraard in vers groenvoer. Een te kort kan leiden : Diverse mond ziekten ,en Dermatitis de Zg pellagra op de poten ,tenen ,hals en borst.  

Vitamine B6 :

Komt voor in Biergist,levers,afgeroomde melkpoeder,granen en zaden sojameel en nogmaals in de darmmicroben. Een te kort kan lijden : Een droge en schrale huid, bloedarmoede ,de zogenoemde draaihals ,evenwichtstoornissen ,zenuwachtige ,onrustige gedragingen,.  

Vitamine B 8 :

Komt voor in biergist ,levers ,eierdooiers ,gekiemde zaden en in de darmflora.Een te kort kan leiden tot een te kort aan zuren.

 Vitamine B 9 :

Dit komt voor in ,spinazie bladeren ,gras,gist,lever,melk ,en de darmflora.Een te kort kan leiden tot : Bloedarmoede door een te weinig bloedvorming ,vertraagde groei en een slecht verlopende rui,een slecht veerontwikkeling.  

Vitamine B 12 :

Komt alleen voor in dierlijke producten zoals ,melk ,eieren,levers,vis en vismeel.

Een te kort kan leiden tot : Groeivertraging Vit B12 is een zogenaamde “animal proteïne factor ,dit wil zeggen als dierlijk product absoluut noodzakelijk voor een goed opnamen van proteïnen uit het plantaardig voeder ,dus bij Vit B 12 .

Een te kort kan leiden tot : Een gebrekkige opname van eiwitten en bijgevolg een vertraagde slechte groei.

 Vitamine Bx :

P.A.B.A (para amino Benzoic Acid ) vit H1 Feitelijk onrechtstreeks slechts nodig ,geen eigelijke vitamine voor vogels wel voor de darmbacteriën Pas OP : Sulfamiden ,veel gebruikt tegen allerhande bacteriële besmettingen van de vogel,en juist werken door het vitale P.A.B.A der microben te blokkeren ,brengen ook de goede darmflora om het leven bijgevolg steeds vitamine B complex tegelijkertijd toedienen.  

Vitamine C :

Een te kort geeft slijmvlies ontstekingen en of bloedingen.Komt voor in : hoofdzakelijk vers fruit en groenten vooral in bessen ,citroenvruchten ,tomaten,selder,waterkers ,spinazie ,salade ,en kiemzaden. De schil van de vruchten is steeds het rijkste aan vit C .Behalve bij aardappelen ,daar is het tegenovergesteld.!!! OPM : Voor vogels en dieren in het algemeen ( uitgezonderd de mens ) is het in feite geen echte vitamine ,want ze maken het zelf in de lever . Alleen bij vit A en Vit E tekort produceert de lever er geen.Daarom is toediening wel nuttig . Daarboven geeft vitamine C onverklaarbare maar zeer goede beschutting tegen allerhande infectieziekten en ook tegen stres situatie,s.Een te kort geeft : Slijmvlies ontstekingen ,bloedingen zowel in als uitwendig ,erg gevoelig voor andere infecties,s ,snot en andere luchtwegen aandoeningen.

Vitamine D :

Komt voor in : voornamelijk in levertraan ,ook in melk ,boter ,eigeel ,en gedurende de gehele zomer omdat het juist onder de huid door de zonnestralen bij alle dieren en de mens gemaakt wordt uit bepaalde aanwezige steroïden.NOTA : De bruinkleuring door zon in de zomer staat hiermee in verband hoe bruiner de huid ,hoe beter u de U>V stralen kunt tegenhouden ,een blanke in de tropen ,vormt dus een overmatig vit A ,ten zij hij natuurlijk bruin genoeg is.Beij een te kort : Daar vitamine D instaat voor de kalkopname langs de darm en de mineralisatie of groei der beenderen ,is er anders een stijve waggelende gang abnormale knobbels en verdikkingen op alle beenderen pootjes en snavel..  

Vitamine E :              

Ook wel vruchtbaarheids vitamine genoemd Deze komt voor in alle plantaardige oliën en vetten ,vooral tarwekiemolie en in mindere maten ook in boter ,eigeel ,en melk.Een te kort geeft : Vitamine E is de natuurlijke beschermer tegen aantasting van de andere vitaminen door luchtzuurstof vandaar bij te kort ranzig worden van lichaams en melkvetten ,zowel levend als dood. Kan lijden tot grote onvruchtbaarheid zowel bij de mannen als de poppen ,slecht uitkippen der jongen uit d eieren ,veelsterfte na ongeveer 4 dagen .Het verbleken van de vlees spiermassa wordt erg wit van kleur ,dit gaat weer gepaard met verlamming enz.

Vitamine F :

Zijn bepaalde meervoudige oververzadigde vetzuren als linolenzuur ,lonolzuur,archidenzuur Komt veel voor in planten maar vooral in visolie.Bij een te kort : Vitamine F is zowel bij de mens als bij vogels noodzakelijk voor lange levensduur ,normale groei ,en gezondheid.  

Vitamine K :

Komt voor in : vele groene bladeren als kolen ,wortelen,spinazie,klaver,tomaten,luzerne .Ook door darmbacteriën gemaakt ,wel minder bij onze vogels.Bij een te kort : in en uitwendige bloedingen .bleekheid van de ogen en pootjes .Ook tijdens de behandeling van Anti – Biotica is er gewoonlijk een te kort let dus dan extra op.

Vitamine P :

Komt voor in planten zoals zurkel ,fruit ,kastanje ,citroen enz.Ij een te kort : Zoals bij vitamine E en K : Scheuren en bloedingen van adertjes daar Vit P de weerstand van de kleine bloedvaatjes verhoogt.  

Fytine :

Komt voor in vele planten en zaden. Bij een te kort van : Geeft vette levers ,en dit is met het hart en nieren het belangrijkste orgaan voor een vogel.  

Gloline ;

Komt voor in de lecithine van gele eierdooiers ,verder in sojameel ,melkpoeder               ,klaver en levertraan Bij en te kort geeft verkromming van de poten ,vette levers ,mangaan te kort ontsteking van bv de archillespees.

Post scriptum :

Over de levensnoodzakelijke mineralen (1) en de sporenelementen (2)

1 – In grotere hoeveelheden nodig : Calcium (kalk) en fosfor (fosfaten) beiden zeer nauw verbonden in hun werking ,hoeveelheid van elk moet juist gedoseerd zijn ,wat het geval is bij natuurlijke voeding.Waar : vooral in melk ,ook in de blaren en grit ( gemalen schelpen )Wat bij een te kort : zie onder vit D er is geen kalk opnamen mogelijk en kalk is nodig voor de beendervorming.bijgevolg ,rachitis en vertraagde groei.Bij een te veel zal dit verstopping van de darmen veroorzaken.

Magnesium :

Waar : In elke normale plantaardige voeding grit enz …Bij een te kort : Vertraagde groei ,krampen ,appetijdsvermindering ,verstopping.Bij een te veel : Diaree

2 – Slechts in zeer kleine hoeveelheden nodig (echter voldoende aanwezig in natuurlijke voeding ) zijn de volgende spoor mineralen.

Mangaan en kobalt :

Bij een te kort : De zg perosis ziekte ( zie Choline) Vette levers Poot en spier ontstekingen.

Ijzer en kobalt :

Bij een te kort bloedarmoede ( vit B12 en biotine )

Zink :

Bij een te kort vertraagde groei ,slechte vederontwikkeling ,en huid ziekten.

Selecium :

Bij een te kort algemene waterzucht ,veel drinken van de vogels.

Jodium :

Komt voor in levertraan . bij een te kort Hypertyroidie ( kropziekte ) zwellen van de schildklier ,meer bij oudere vogels.

Aandachts punten :

  1. Levertraan,biergist,graankiemen bevatten tezamen ongeveer alle nodige vitaminen.
  2. Polivitamine preparaten bevatten alle nodige vitaminen . Alleen verkrijgbaar via apotheker of veearts.
  3. Lugo oplossingen : Tegen kropziekte als voor ontsmetting van wonden .aan te bevelen.

More Articles

De kweek

Zwarte stip behandeld met succes .

  Ingezonden. Als je tylan had gegeven, zouden je vogels niet dood zijn! Lees maar eens! Veel liefhebbers in Zuid-Europese landen hadden al lange tijd

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Tip 15: Buis en bloedpennen verzorgen

Bloedpennen kunnen ontstaan doordat het bloedvaatje in de veerfollikel beschadigd is, waardoor bloed in de schacht vloeit. Soms herstelt het zich nog wel, maar in

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Trichomoniasis bij kanarievogels

  Trichomoniasis bij kanarievogels komt helaas steeds vaker voor, en de kweker moet hier zeker meer aandacht aan besteden, omdat veel kwekers zeggen dat het

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Middel tegen zwarte stip?

Een zeer effectief middel tegen ZWARTE STIP bij kanaries. DEEL 2 Door: In een eerder artikel dat ik rond het jaar 2000 heb geschreven, wil

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Zwarte stip behandeld met succes .

  Ingezonden. Als je tylan had gegeven, zouden je vogels niet dood zijn! Lees maar eens! Veel liefhebbers in Zuid-Europese landen hadden al lange tijd

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Tip 15: Buis en bloedpennen verzorgen

Bloedpennen kunnen ontstaan doordat het bloedvaatje in de veerfollikel beschadigd is, waardoor bloed in de schacht vloeit. Soms herstelt het zich nog wel, maar in

Done
ClosePlease login

No account yet? Register