Diepgaande Informatie over Het Aanzuren van Drinkwater

Diepgaande Informatie over Het Aanzuren van Drinkwater

aanzuren drinkwater

U kunt nog iets extra’s doen voor de gezondheid van uw vogels door het drinkwater aan te zuren. Veel vogelliefhebbers hebben ontdekt dat het aanzuren van drinkwater aanzienlijke voordelen biedt en de gezondheid van de vogels zeker ten goede komt. De reden hiervoor is eenvoudig: bacteriën en/of micro-organismen gedijen slecht in een zuur milieu.

Normaal kraanwater heeft een pH-waarde (zuurgraad) van 7 tot 8. Het aanzuren van drinkwater is niet moeilijk. U kunt een zwak zuur (verdund zoutzuur, appelazijn of citroenzuur) aan kraan- of bronwater toevoegen om het een lagere zuurgraad (pH-waarde) te geven. Als u bijvoorbeeld 1,5 milliliter van een 10% zoutzuuroplossing* toevoegt aan 1 liter drinkwater, daalt de pH naar ongeveer 5,5. Bij deze zuurgraad wordt het aantal bacteriën met een factor 3000 verminderd.

Met citroenzuur* bereikt u hetzelfde resultaat met een dosering van 1 gram per liter drinkwater. Doordat de vogels het wat zuurdere water drinken, zullen ze niet alleen minder vatbaar zijn voor darminfecties, maar ook voor infecties aan de krop en slokdarm.

Dit alles leidt niet alleen tot een betere gezondheid, maar ook tot een algehele afname van het antibioticagebruik bij onze gevleugelde vrienden! Belangrijk: Let goed op de doseringen en controleer de sterkte van het zoutzuur. Er zijn namelijk sterkere varianten van zoutzuur op de markt die niet geschikt zijn voor dit doel!

Bereiding: Appelazijn Variant

Deze is het eenvoudigst te bereiden. Neem 10 milliliter appelazijn en vul aan met kraan- of bronwater (zonder koolzuur) tot 1000 milliliter (= 1 liter). Appelazijn is verkrijgbaar bij de supermarkt of reformwinkel. Houdbaarheid: Deze oplossing kunt u twee dagen in de koelkast bewaren.

Zoutzuur Variant

Neem 1,5 milliliter 10% zoutzuuroplossing. Vul aan met kraan- of bronwater tot 1000 milliliter (= 1 liter). Vraag in uw apotheek een doseerspuitje, zodat u de benodigde hoeveelheid zoutzuur gemakkelijk kunt opzuigen. Houdbaarheid: Deze oplossing kunt u één week in de koelkast bewaren. Zoutzuuroplossing 10% = acidum hydrochloricum dilutum (dit is een vloeistof, verkrijgbaar in de apotheek).

Citroenzuur Variant

Weeg 1 gram citroenzuur af en los dit op in 1 liter kraan- of bronwater. U kunt het citroenzuur zelf afwegen op een brievenweegschaal of dit door de apotheek laten doen. Houdbaarheid: Deze oplossing kunt u één week in de koelkast bewaren. Citroenzuur = acidum citricum (kristallen of poeder, verkrijgbaar in de apotheek). Doseerspuitje: Het onderstaande doseer- of injectiespuitje kunt u bij de apotheek kopen.

Voor- & Nadelen van het Aanzuren van Drinkwater

Het nadeel van het gebruik van antibiotica is dat het gifstoffen achterlaat in het vogellichaam en infecties door schimmels en gisten verergerd, die organen kunnen aantasten en later weer ziekten kunnen veroorzaken. Het overmatig gebruik van antibiotica is een van de redenen dat onze vogels vaak vroegtijdig sterven. Het toedienen van antibiotica breekt de weerstand van de vogel af. Het is belangrijk om de vogel zoveel mogelijk natuurlijke weerstand te laten opbouwen, zodat hij ziekten zelf kan bestrijden. Als dit niet mogelijk is, kan het zieke exemplaar nog steeds worden behandeld met antibiotica. Bij langdurig gebruik van ESB3 30% zijn er grote nadelen, zeker bij generaties lang en continu gebruik. Het breekt vitamine K (bloedstollingsvitamine) af, wat extra vitamine K nodig maakt. De vorming van de eischaal wordt geremd (dunne eischaal), en het bevruchtingspercentage daalt.

Het immuunsysteem van moderne mensen en dieren wordt vaak onvoldoende getraind, waardoor het niet optimaal kan functioneren. In de natuur is alles erop gericht ziekten te voorkomen, en vogels weten hier goed mee om te gaan. Omdat we de natuur niet kunnen nabootsen, zijn we genoodzaakt aanvullingen te doen aan ons eivoer en/of water om verschillende ziekten bij onze vogels te voorkomen, zoals het aanzuren van het drinkwater. We moeten echter onderscheid maken tussen sterke en zwakke zuren. Meestal wordt aan het water een zwak zuur toegevoegd, zoals appelazijn, molkosan (melkzuurconcentraat) of citroenzuur (conserveringsmiddel E330), met als doel het water een lagere zuurgraad (pH-waarde) te geven. Salpeterzuur en zoutzuur zijn sterk geconcentreerde zuren met een pH van 1-2 (zeer agressief). Voorzichtigheid is geboden bij gebruik, bijv. voor brandwonden op de huid. Een pH-waarde van 1-14 wordt gebruikt; hoe lager het getal, hoe zuurder. Drinkwater heeft over het algemeen een pH-waarde van 7-8, dit noemen we neutraal. Onder een pH van 7 is zuur en boven een pH van 7 is basisch.

Geef de voorkeur aan het toevoegen van medicinaal zoutzuur 10% verdunning, 1,5 ml op 1 liter water. Na langdurig gebruik van zoutzuur 10% met goede resultaten bij kanaries werd het aan Europese vogels gegeven, voornamelijk putters, een vogelsoort met een grote ziektegevoeligheid. Het gebruik draagt positief bij aan het welzijn van onze vogels, mits goed gedoseerd. U kunt het dagelijks zonder problemen geven, maar de meeste mensen beperken zich tot 3 dagen per week. Door het aanzuren van het drinkwater ondersteunt u de vertering van het opgenomen voedsel, omdat het de afgifte van diverse verteringssappen stimuleert, waardoor het opgenomen voedsel beter en sneller verteerd wordt. Dit noemen we de stofwisseling. U remt de groei van micro-organismen (ziekteverwekkende bacteriën) of doet de ontwikkeling ervan teniet, beginnend in de krop wanneer de vogel het aangezuurde drinkwater opneemt. Het werkt eetlustopwekkend, ontslakkend en weerstandsverhogend. Vogels die gewend zijn aan zoutzuur hebben minder last van coccidiose. Door het aanzuren van het drinkwater nemen vogels meer grit op, vermoedelijk omdat het grit onder invloed van zuur sneller oplost. Het belangrijkste is misschien dat zoutzuur een lichaamseigen stof is die door kleine kliertjes in de maag wordt afgescheiden. Het gebruik van ESB3 kan minder vaak worden toegepast of helemaal worden gestaakt. De gevreesde megabacterie (schimmel) krijgt mogelijk minder kans als de dosering wordt nageleefd. Het is echter geen garantie dat u ervan wordt gespaard. U kunt ook 1,5 ml zoutzuur / 1 liter water toevoegen om uw kiemzaad te laten weken, aangezien kiemzaad bij onjuiste kieming een bron van infectie kan zijn. Bij laboratoriumonderzoek was geen enkele bacterie of schimmel aanwezig in het water.

Het is waarschijnlijk dat in intensieve pluimvee- en varkensveeteeltbedrijven preventief geen antibiotica meer mag worden toegepast. Er is een middel (combimix) dat gecoate organische zuren bevat, zoals mierenzuur, propionzuur, azijnzuur, citroenzuur, melkzuur, ammoniumzuur en andere ingrediënten. Dit is een breedspectrum middel van verschillende organische zuren voor preventieve behandeling. Het product is volledig biologisch afbreekbaar; misschien is combimix het middel van de toekomst. In zaden kunnen ook organische zuren voorkomen, hoewel hier nog te weinig onderzoek naar is gedaan. Sesamzaad is een zaad waarvan dit is vastgesteld. Sommige vogelliefhebbers voegen kwark of caseïne toe aan hun eivoer (pH +/- 5.5); dit is ook een geschikt middel om de pH-waarde te verlagen. Gemiddelde zuurwaarde in het spijsverteringskanaal:

Zuurwaarde PH

Werkzaame enzymen

Krop

4,5

amalyse, portease

Kliermaag

2,3

aanmaak enzymen zoals pepsinogeen

Spiermaag

1,5 – 2

pepsine (intrisic factor)

Dunne darm

4 – 6

trypsine, gal met galzuren taurocholzuur en glycocholzuur

Zoutzuur 10%

2

Appelazijn puur

4,3

Coca Cola

4

Waarom is het nodig om bepaalde middelen aan onze vogels te geven?

Vogels in de natuur halen essentiële stoffen, zoals zuren, uit hun omgeving voor een goede gezondheid. Veel van deze stoffen stimuleren de productie van maag- en darmsappen maximaal, wat zorgt voor een gezonde stofwisseling. Helaas kunnen we de natuur niet exact nabootsen, maar we kunnen onze vogels wel een goed natuurlijk alternatief bieden. Als u overweegt om het drinkwater aan te zuren, is het verstandig om te beginnen met een dosering van 1 ml per 1 liter water, gedurende 5 dagen per week, met 2 dagen gewoon kraanwater, dit voor een periode van 2 weken. Daarna kunt u overgaan op 1,5 ml per 1 liter water, bijvoorbeeld op vrijdag, zaterdag en zondag. In het begin kunnen uw vogels enkele dagen wat dunne ontlasting hebben, maar dit gaat vanzelf over, het vogellichaam moet er even aan wennen.

PH-waarden (1 soeplepel is 10 ml):

  • 1,5 ml appelazijn op 1 liter water = PH 7.2/7.3
  • 5 ml appelazijn op 1 liter water = PH 6
  • 10 ml appelazijn op 1 liter water = PH 5.5
  • 20 ml appelazijn op 1 liter water = PH 5.2
  • 30 ml appelazijn op 1 liter water = PH 5
  • 50 ml appelazijn op 1 liter water = PH 4.8

Bij een PH van 5 is het water zo zuur dat uw vogels het mogelijk minimaal of helemaal niet zullen opnemen. U zou appelazijn puur moeten geven om de PH-waarde van de krop te evenaren.

PH-waarden van zoutzuur 10% medicinaal:

  • 1 ml op 1 liter water ≈ PH 4.8
  • 1,5 ml op 1 liter water ≈ PH 4.2
  • 2 ml op 1 liter water ≈ PH 3.9
  • 2.5 ml op 1 liter water ≈ PH 3.6

Het keerpunt van de zuurgraad ligt bij ongeveer 3.2 PH. Dit betekent dat ongeacht hoeveel zoutzuur we nog aan het water toevoegen, de PH-waarde niet lager kan worden. U kunt ook zoutzuur 1 N (neutraal) geven, 6 ml op 1 liter water (10-14 dagen). Bij stress wordt er minder maagzuur geproduceerd, waardoor vogels vatbaar worden voor ziekten. Tijdens het kweekseizoen kunt u gedurende 3 dagen achter elkaar zoutzuur 10% geven, en in de rustperiode 2 dagen per week achter elkaar. Voordat het kweekseizoen begint, geeft u uw vogels 2 dagen per week paardebloemextract, en tijdens de rustperiode 2 dagen per week brandnetelextract. Voer uw vogels dagelijks gezond voedsel volgens dit schema, en ze zullen stralen van gezondheid. Deze voedingsmethode is gebaseerd op het opbouwen van weerstand op een vogelvriendelijke wijze. Antibiotica kunnen nooit de natuurlijke weerstand van uw vogels opbouwen. Met een goede weerstand kunnen vogels zelfs virussen overwinnen en antistoffen opbouwen, iets wat met antibiotica niet gebeurt. Het is van belang dat uw vogels voldoende weerstand kunnen opbouwen om te voorkomen dat ze ziek worden.

De verschillende micro-organismen gedijen het best bij verschillende PH-waarden. E.coli, natte nesten en salmonella groeien het best bij een PH van 6-7.5. Deze bacteriën kunnen zich niet ontwikkelen in een zuur milieu. Een effectieve manier om deze pathogene bacteriën te bestrijden, is door de PH in het drinkwater te verlagen. Het ideale PH-bereik voor de groei van micro-organismen is:

 

Organismen

Minimaal

Optimaal

Maximaal

bacterie

3,0 – 4,0

6,0 – 7,5

9,0 – 10,0

gist

2,0 – 3,0

4,5 – 5,5

7,0 – 8,0

schimmel

1,0 – 2,0

4,5 – 5,5

7,0 – 8,0

Bron: Wout Van Gils & Paul van der Vliet

More Articles

De verzorging

Behandelen Lumps knobbel is mogelijk

Beste Wout, Ik heb je bericht over de lumps bij kanaries op internet gelezen. Als beginnende volière-houder heb ik hoogstwaarschijnlijk een kanarie met lumps gekocht.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Ingestuurde berichten

Hoe herken ik meestal de man of pop

Herkennen van het geslacht: Man en pop. Voor veel kanariekwekers is het meestal vrij eenvoudig om het geslacht te herkennen. Vaak geeft de kleur of

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Onderstaande serie artikelen van onze vriend Wout van Gils

De volgende reeks artikelen van onze vriend uit België is bijzonder relevant voor onze fans op dit moment van het jaar. De website van Wout

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Erfelijkheid en andere

Goed om dit te weten – Vererving

  Vererving Over vererving wordt in veel boeken wel iets geschreven, maar het blijft voor veel mensen een lastig onderwerp. Op deze site proberen we

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Behandelen Lumps knobbel is mogelijk

Beste Wout, Ik heb je bericht over de lumps bij kanaries op internet gelezen. Als beginnende volière-houder heb ik hoogstwaarschijnlijk een kanarie met lumps gekocht.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Ingestuurde berichten

Hoe herken ik meestal de man of pop

Herkennen van het geslacht: Man en pop. Voor veel kanariekwekers is het meestal vrij eenvoudig om het geslacht te herkennen. Vaak geeft de kleur of

Done
ClosePlease login

No account yet? Register