Spirulina.

spirulina

Spirulina.

Wat is Spirulina?

Spirulina is een eetbare blauwgroene micro-algensoort, verkrijgbaar in droge poedervorm. Het is een microscopisch plantaardig voedingsmiddel dat de veerkleur en glans versterkt, broeden stimuleert, de vruchtbaarheid verhoogt, en aanzienlijk bijdraagt aan het weerstandsvermogen. In Mexico en Afrikaanse landen is Spirulina een traditioneel voedingsmiddel. Het wordt gekweekt als menselijke voedingsstof door een biotechnisch bedrijf in Californië, U.S.A. Met een aminozuurgehalte van 62% is Spirulina ’s werelds rijkste bron van vitamine B12 en het antioxidant bètacaroteen (20 keer hoger dan in wortelen). In Oost-Afrika is wilde Spirulina een belangrijke voedselbron voor grote vluchten wilde flamingo’s in superalkaline meren. Eetbare Spirulina wordt onder gecontroleerde omstandigheden gekweekt, wat het verschilt van wilde algen. Het wordt op speciale waterfarms door wetenschappers en hoogopgeleide technici geteeld, geoogst, verwerkt en verpakt in een erkende gezondheidsvoedingsfabriek, waar elke partij grondig wordt getest op zuiverheid voordat het wordt vrijgegeven voor verkoop.

Het voeren van Spirulina.

Spirulina Platensis, een microscopisch plantaardig voedingsmiddel, kan waardevolle voedingswaarde toevoegen aan het dieet van uw vogels. Recente wetenschappelijke bevindingen tonen aan dat Spirulina het immuunsysteem van vogels aanzienlijk verhoogt. Dit heeft de interesse gewekt van dierenartsen, vogelliefhebbers en fokkers van verschillende vogelsoorten. Het voeren van Spirulina is gekoppeld aan snelle genezing bij vogels met chronische infecties en biedt bescherming tegen antibiotica-resistente bacteriën zoals Staphylococcus Aureus en E. Coli.

Studie “Immunomodulatory Effects of Spirulina in Chicken’s” door M.A. Qureshi geeft aan dat een dagelijkse dosis van 1%, toegevoegd aan het dagelijkse vogeldieet, voldoende is. Vergelijkbare bevindingen zijn gemeld door Russische, Chinese en Japanse wetenschappers. Spirulina Platensis wordt onderzocht als een veilig eetbaar breedspectrum vaccin tegen bacteriën en microben, en het beschermt ook tegen andere epidemie-veroorzakende microben en kankergezwellen. Wetenschappers over de hele wereld onderzoeken nu de medische voordelen van Spirulina als een puur natuurlijk plantaardig voedingsmiddel en een veilig alternatief voor antibiotica.

Medische voordelen:

Verschillende medische rapporten in wetenschappelijke literatuur benadrukken de voordelen van Spirulina, waaronder aanzienlijke verbetering van het immuunsysteem. Voor broedende vogels is dit van groot belang, aangezien jonge vogels worden beschermd tegen dodelijke bacillen door antilichamen in het eigeel. Spirulina versnelt de opbouw van het cellulaire immuunsysteem, verhoogt de antilichaamproductie en beschermt tegen contact met bacillen. Wetenschappers hebben Spirulina ook bestudeerd in relatie tot antibiotica-resistente bacteriën en hebben vastgesteld dat het bescherming biedt tegen deze resistente stammen.

In 1979 ontdekten Russische wetenschappers dat Spirulina-extract Yershina (verwant aan de bacterie die de builenpest veroorzaakt) actief maakte. Deze gramnegatieve bacterie is dodelijk bij mensen en dieren, maar bij dieren gevoerd met Spirulina werd de afbraak van het immuunsysteem gestopt. Het immuunsysteem vernietigde snel de Yershina-bacterie, zonder bijwerkingen. Kwekers melden dat chronische infectieproblemen verminderen na drie weken gebruik van Spirulina. Er zijn gevallen bekend waarbij de combinatie van antibiotica en Spirulina een chronische infectie volledig heeft genezen.

In 1989 deden professor Enest Poss van de universiteit van Hawaï en Warren Dominy van het Oceanologisch instituut een studie naar kwartels met Spirulina-supplementatie. Ze meldden dat kleine hoeveelheden Spirulina de vruchtbaarheid van kwartels aanzienlijk verhoogden tot niveaus veel hoger dan bij kwartels gevoed met het gebruikelijke dieet.

Spirulina heeft recentelijk patent gekregen in Rusland voor de behandeling van stralingsziekten, waarbij kinderen uit de Chernobyl-regio aanzienlijk herstelden van hun aangetaste immuunsysteem na het gebruik van Spirulina.

Andere wetenschappelijke studies tonen aan dat Spirulina de T-cellen en thymusfuncties verbetert, terwijl het macrofagen stimuleert om effectiever bacteriën te vernietigen. Spirulina “supergeladen” het immuunsysteem van vogels, waardoor ze meer immuun zijn voor infecties en kanker.

Hoe bouwt Spirulina het immuunsysteem op? Het is zeer voedzaam, bevat alle essentiële aminozuren, en is rijk aan ontstekingsremmende GLA-vetzuren, antioxidanten en andere fytochemicaliën. Twee unieke natuurlijke stoffen geven het immuunsysteem een “superlading”: het briljantblauwe eiwit Phycocyanin, dat alleen voorkomt in blauwgroene algen, en een polysaccharide met vergelijkbare effecten. Deze stoffen stimuleren de groei van het immuunsysteem, verbeteren de productie van antilichamen en beschermen tegen bacteriën, microben en zelfs kanker. Spirulina heeft de aandacht getrokken van wetenschappers in de Verenigde Staten die behandelingen onderzoeken voor HIV-positieve en AIDS-patiënten.

Andere voordelen:

Spirulina is een van de meest geconcentreerde natuurlijke voedingsbronnen, met alle essentiële aminozuren en rijk aan chlorofyl, bètacaroteen (20 keer meer dan wortelen) en andere fytochemicaliën. Het is ook de enige bron van GLA-vetzuren in groenvoer, wat de groei kan stimuleren en de bevedering zacht en duurzaam maakt. GLA heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen, wat soms verlichting kan bieden bij reumatische aandoeningen. Spirulina verbetert de darmflora, wat vaak problemen met E. Coli en andere Candida albicans vermindert.

Conclusie voor de liefhebber:

Veel kwekers melden verbeterde vruchtbaarheid en gezondere jongen na het gebruik van Spirulina. Vogels zijn minder ziek, herstellen sneller en vertonen minder zelfbeschadigend gedrag. De veerkwaliteit en kleuring verbeteren vaak opvallend, en sommige vogels vertonen voor het eerst kleur na het gebruik van Spirulina. Dierenartsen merken een versnelde respons bij infecties en wondgenezing. Het “superladen” van het immuunsysteem met Spirulina draagt bij aan betere ziekteresistentie en verhoogde vruchtbaarheid bij vogels.

Gebruik en onderhoudsdosering:

Voeg Spirulina toe aan eivoer, universeelvoer, of vruchtenpatee. Het kan ook aan nectar worden toegevoegd, maar is minder oplosbaar in water. Het wordt aanbevolen om Spirulina in nectar goed te roeren, omdat het enige tijd nodig heeft om op te lossen. De onderhoudsdosering is slechts 1% (10 gram per kilo voer).

Physical Properties: Algehele Analyse:
Compositie: 100% poeder Eiwitten 55g -70%
Voorkomen: fijn poeder Koolhydraten 15 – 25%
Kleur: blauw-groen Vet (Lipiden) 06 – 08%
Reuk & Smaak: mild zeewier Mineralen 07 – 13%
Bulkdichtheid: 60 mesh through Vezels 08 – 10%
Vitaminen: per 10 g Mineralen: per 10 g
Vitamine A 23.000 IE Calcium 70 mg
Beta Caroteen 14mg IJzer 15 mg
Vitamine D 1200 IE Fosfor 80 mg
Vitamine E 1 mg Jodium 00 mg
Vitamine K 200 µg Magnesium 40 mg
Biotine 0,5 µg Zink 0,3 mg
Inositol 6,4 mg Selenium 10 µg
Vitamine B1 0,35 mg Koper 120 µg
Vitamine B2 0,4 mg Mangaan 0,5 mg
Niacine 1,4 mg Chroom 25 µg
Vitamine B6 80 µg Molybdeen 00 mg
Foliumzuur 1 µg Natrium 90 mg
Vitamine B12 20 µg Kalium 140 mg
Panthoteenzuur 10 g Germanium 60 µg
Aminozuren (essentiële) Aminozuren (non essentiële)
per 10g/% totaal per 10g/% totaal
Isoleucine 350 mg / 5,6% Alanine 470 mg / 7,6%
Leucine 540 mg / 8,7% Arginine 430 mg / 6,9%
Lysine 290 mg / 4,7% Aspartaanzuur 610 mg / 9,8%
Methionine 140 mg / 2,3% Cystine 60 mg / 1,0%
Phenylalanine 280 mg / 4,5% Glutaminezuur 910 mg / 14,6%
Threonine 320 mg / 5,2% Glycine 320 mg / 5,2%
Tryptofaan 90 mg / 1,5% Histidine 100mg / 1,6%
Valine 400 mg / 6,5% Proline 270 mg / 4,3%
Natuurlijke pigment phytonutrients per 100g/ % totaal
Phycocyanin (blauw) 1400mg / 14%
Gammalinolzuur essent. vetzuur 130 mg / 4,5%
Chlorophyl (groen) 100 mg / 1,0%
Glycolipiden glycolipiden 200 mg / 5,2%
Carotenoiden (oranje) 37 mg / 0,37%
Sulfolipiden lipiden 10 mg / 1,5%
Polysaccharide koolhydraten+suiker 450 mg / 6,5%
Natuurlijke caretenoiden kleur: per 100g/ % totaal
Xanthophylles geel 22 mg / 0,22%
Caretenoiden oranje 25 mg / 0,25%
Mycoxanthophyl geel 9 mg / 0,09%
Beta-caroteen oranje 21 mg / 0,21%
Zeaxanthine geel 8 mg / 0,08%
Andere caretenoiden:
Cryptoxanthine geel 1,00 mg / 0,01%
Echineone geel 1,00 mg / 0,01%
Andere Xanthophylen geel 3,00 mg / 0,03%
oranje 47,0 mg / 47%

More Articles

Allerlei

Overdreven boven snavel bij kanarievogels!

Beste kanariekwekers, De laatste jaren is er regelmatig gesproken over een opvallend onderwerp onder kanaries: exemplaren met een abnormaal grote bovensnavel, zelfs zo groot dat

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Allerlei

Artikel TV Limburg

Bijgaande video is gemaakt naar aanleiding van de 1 miljoenste bezoeker aan de kanarie homepage Wout van Gils. En is uitgezonden geweest op TV Limburg. Op 12-04-2014.  

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Allerlei

Tip 19 : Pas op met houtskool.

Vroeger en nog steeds hoor je vogelliefhebbers vaak praten over het toevoegen van houtskool en/of Norit aan hun eivoer. Ik wil hier graag voor waarschuwen!

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Allerlei

Voedingsstoffen erg belangrijk.

Voedingstoffen niet vergeten. Koolhydraten vormen een belangrijke energiebron waar de vogel door middel van verbranding gebruik van kan maken. Een overschot aan koolhydraten wordt opgeslagen

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Allerlei

Overdreven boven snavel bij kanarievogels!

Beste kanariekwekers, De laatste jaren is er regelmatig gesproken over een opvallend onderwerp onder kanaries: exemplaren met een abnormaal grote bovensnavel, zelfs zo groot dat

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Allerlei

Artikel TV Limburg

Bijgaande video is gemaakt naar aanleiding van de 1 miljoenste bezoeker aan de kanarie homepage Wout van Gils. En is uitgezonden geweest op TV Limburg. Op 12-04-2014.  

Done
ClosePlease login

No account yet? Register