Gekiemde zaad goed of niet goed ?

vogl vreugd webshopkiemzaad

Gekiemd zaad, goed of niet?                Wout van Gils.

Regelmatig komt dit ter spraken men heeft voor en tegenstanders, kortom menig mal een onderwerp van gesprek op voordrachten, brieven, vergaderingen enz. Zoals je weet ben ik nu ook niet direct een voorstander van groenvoer, ik hou het liever met mate aan mijn natuurlijke vitaminen. Maar wat is het nu met het kiemzaad, ik wil dit ook nog eens onder de aandacht brengen zodat ieder voor zich zelf kan uitmaken of hij wel of geen kiemzaad wil geven aan zijn vogels in de kweek periode.De geruchten over het kiemzaad zijn legio, de bewering als zou kiemzaad de oorzaak zijn van veel jonge dode vogels betwijfel ik ook maar toch bij het niet goed toedienen en laten kiemen kan hier zeker toe lijden men kan darmontstekingen krijgen, nitriet vergiftiging, diaree enz. Aanneembaar is wel dat bij opnamen van niet goed gekiemd voer, verzuurd zeker een bloedvergiftiging en darmontstekingen kunnen optreden, die zeker de dood tot gevolg kunnen hebben. Tekenen van deze Nitriet vergiftiging zijn meestal dat de vogel er over het gehele lichaam erg blauw uitziet en naar adem zit te happen. dit komt omdat het bloed niet meer instaat is om de zuurstof moleculen op te nemen waardoor het bloed erg slecht gaat worden. Het probleem licht meestal daar ,dat de meeste kwekers weten hoe ze een goed kiemzaad mengsel goed en zonder gevaar voor verzuring tot kiemen kunnen brengen.

Hoe kiemzaden maken.

Als men dan toch kiemzaad wil geven, maak dit dan in de bekende kiemschalen dit zijn drie schalen boven elkaar en de bakjes druppen goed door, gebruik hiervoor een goed en zuiver kiemzaad en lat hier uw zaad in kiemen ,de kiemen moet zo klein mogelijk zijn en nooit te lang laten worden. Hoe kleiner de kiem hoe beter, hoe groter de kiem hoe slechter het is voor de vogels. Hou hier goed rekening mee. Deze gekiemde zaden mengt me door het eivoer, of geef het zo maar dan in die maten dat het op is op enkele uren, en let er op dat het kiemzaad niet verzuurd ofwel verzuurd is. Het moet ter aller tijden fris blijven ruiken. Maak ook nooit te veel aan, zorg voor steeds vers kiemzaad met een zo klein mogelijke kiem. Een goed kiemzaad bestaat uit Raapzaad, koolzaad, Negerzaad, witte en rode dani, hennep, en veredelde soja boon deze heeft een enorme goede eiwit concentratie. Zorg dat je dagelijks vers kiemzaad aanmaakt en dat het dagelijks op is, bewaar het die dag in de koelkast nooit te warm zetten want dan blijft de kiem doorgroeien, en dit is foutief de kans op darm en andere stoornissen is dan erg groot en ook de voedingswaarde valt dan totaal weg. Nogmaals hou de kiem zo klein mogelijk. En draag zorg dat alles steeds goed gespoeld blijft. Als u een goede kiemzaad mengeling heeft samen met de genoemde kiembakjes, en je maakt dagelijks verse porties aan, met een zo klein mogelijke kiem dan zijn de problemen met het kiemzaad zo goed als nihil.

Nadelen aan kiemzaad.

Als u het kiemzaad gereed maakt zoals hierboven beschreven, dan kan men zeker over gaan tot het verstrekken van dit kiemzaad, maar nogmaals het woord zegt het zelf KIEM (zaad), zorg dat deze kiem ook kiem is zo klein mogelijk, en goed gespoeld en dagelijks vers. Als men kiemzaad geeft ben ik voorstander dit pas te doen als je jongen ongeveer 5 a 6 dagen oud zijn. En ik zie ook liever dat men het kiemzaad en ook Bv je groenvoer met mate geeft wat op ongeveer 2 uur op is, en geef dit ’s morgen en of ’s middags maar nooit ’s avonds. Dit voer ’s avonds geven kan ook problemen geven als de pop de jongen over dreven kiemzaad zou geven, en het is die nacht erg warm dan kan dit ook fineste gevolgen hebben voor het jong, het voer kan gaan gisten in de krop van het jong met de bekende gevolgen. Kiemzaad geven aan roodfactorige vogels, kan als men dit te veel geeft een kleur verwatering te weeg brengen en dit kan later bij eventuele tentoonstellingen punten verlies opleveren.Ik hoop u weer enkele gegevens te hebben kunnen mededelen over het wel en wee van het kiemzaad, er zullen altijd wel voor en tegen standers zijn, maar bij goed opletten bij het maken van kiemzaad, met de juiste KLEINE kiem en dan beginnen te voeren na 5 a 6 dagen, dan zie ik niet direct problemen, maar opletten blijft gewenst zeker bij onze nest jongen.

Als de jongen wat meer zelfstandig zijn dan kan men wat meer geven, maar hier is mijn voorkeur weer de natuurlijke vitaminen, en deze kunnen zijn, sinaasappel appel witlof mier enz enz. En ook dit zoveel geven dat het in ongeveer 2 uur op is. Maar ja dat is ieder zijn keus en die is er genoeg. Maar opletten is de bootschap bij het geven en maken van kiemzaad. Als men kiemzaad geeft geef dan ook de kiem en niet meer en de kiem moet zo klein mogelijk zijn uitgeschoten kiemzaad is waardeloos en gevaarlijk. Eens hoorde ik op een voordracht als men kiemzaad geeft zorg dan dat je altijd te kort hebt. Hier schuilt heel veel waarheid achter. Het is een door denkertje, maar er schuilt veel waarheid achter over het geven van kiemzaad.

Een goed kweek met of zonder kiemzaad.     Wout van Gils

More Articles

De verzorging

Behandelen Lumps knobbel is mogelijk

Beste Wout, Ik heb je bericht over de lumps bij kanaries op internet gelezen. Als beginnende volière-houder heb ik hoogstwaarschijnlijk een kanarie met lumps gekocht.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De medicatie

Megabacteriën – Wat nu?

Megabacteriën – Wat nu? Een vreselijke en tot voor kort moeilijk te behandelen ziekte, genaamd megabacteriën, komt voor in veel van onze volières. De naam

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Rui en daglichtlengte zijn van groot belang

Ruien en daglengte zijn cruciaal. De lengte van de dag is cruciaal in het rui-proces. Iedereen die vogels houdt, weet dat vogels ruien na de

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Allerlei

Voedingsstoffen erg belangrijk.

Voedingstoffen niet vergeten. Koolhydraten vormen een belangrijke energiebron waar de vogel door middel van verbranding gebruik van kan maken. Een overschot aan koolhydraten wordt opgeslagen

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Behandelen Lumps knobbel is mogelijk

Beste Wout, Ik heb je bericht over de lumps bij kanaries op internet gelezen. Als beginnende volière-houder heb ik hoogstwaarschijnlijk een kanarie met lumps gekocht.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De medicatie

Megabacteriën – Wat nu?

Megabacteriën – Wat nu? Een vreselijke en tot voor kort moeilijk te behandelen ziekte, genaamd megabacteriën, komt voor in veel van onze volières. De naam

Done
ClosePlease login

No account yet? Register