Het opvoeren van roodfactorige kanarievogels

OPVOEREN VAN ROODFACTOR KANARIEVOGELS   Roodschimmel d

INLEIDING

Er is veel geschreven en gesproken over roodfactor kanarievogels, met zowel voor- als tegenstanders. Er zijn discussies over hun natuurlijkheid en de vraag of het schadelijk is voor de vogels. Ook op tentoonstellingen hoor je vaak de opmerking “roodbezit is niet egaal”. Daarom behandelen we opnieuw het onderwerp van het opvoeren van deze vogels, met aandacht voor de voor- en nadelen, als die er zijn. De laatste jaren zijn er namelijk prachtige, volledig doorgekleurde roodfactorvogels te bewonderen.

ONTSTAAN VAN DE ROODFACTOR

De rode of oranjerode kanarie is ontstaan door kruisingen met de kapoetsensijs, waarbij vruchtbare vogels werden verkregen. Door verder te fokken met deze vogels is een deel van het rood (oranje) in onze kanarievogels terechtgekomen. Helaas is dit niet helemaal gelukt vanwege de verschillen in de verenstructuur van onze kanaries ten opzichte van de kapoetsensijs. In dit artikel richten we ons vooral op de kleurstoffen, met name “caroteen”, die aanwezig zijn in zaden en planten en door ons kunnen worden toegediend.

ROOD OPVOEREN: IS DIT NATUURLIJK?

Veel liefhebbers en niet-kenners denken dat rode vogels onnatuurlijk zijn en beschouwen ze als “geverfd”. Wij kwekers weten echter wel beter en willen dit uitleggen aan degenen die niet bekend zijn met deze vogelsoort. Hoewel er weliswaar geverfde vogels bestaan, worden deze op tentoonstellingen apart beoordeeld. Normaal opgevoede vogels zijn niet onnatuurlijk, tenzij er sprake is van overdreven opvoeding. Kijk eens naar de natuur: denk aan onze mooie kneu, goudvink, barmsijs, enz. Deze vogels halen hun kleur uit hun voedsel, dat overvloedig aanwezig is in hun natuurlijke omgeving. In volières kan kleurverwatering optreden, en daarom moeten we soms kleurstimulanten toedienen. Het idee dat een gele kanarie met een bepaald goedje rood wordt, is een fabel. Probeer het maar, de vogel wordt misschien oranje, maar nooit rood. Kortom, het kweken van roodfactorvogels is niet eenvoudig en vereist precisie, geduld en toewijding.

FOUTEN BIJ ROODFACTORVogels

Er worden veel fouten gemaakt bij deze vogels, waarvan de meeste nadelig zijn voor de vogels zelf en hun nakomelingen. Een veelvoorkomende fout is de opmerking “tweekleurig”, wat vaak meerdere fouten aanduidt, zoals gele vlekken, een paarse kop of borst, vermenging van rood en oranje, en zelfs gele of rode pennen. Het is jammer dat sommige vogels er zo uitzien, en dit wordt vaak veroorzaakt door onregelmatige en onjuiste toediening van kleurstimulanten. Geduld, regelmaat en overtuiging zijn essentieel om deze problemen te voorkomen.

WAARMEE GAAN WE OPVOEREN

Er zijn verschillende producten beschikbaar en elke kweker heeft zijn eigen voorkeur. Er zijn geen producten bekend die schadelijk zijn voor de gezondheid van de vogels, mits ze correct worden toegediend. Overdosering moet echter worden vermeden, zoals bij alle voedings- en verzorgingsproducten.

Let op: “OVERDAAD SCHAAD” geldt niet alleen voor roodstimulansen, maar voor alle producten. Dus het is onterecht om te beweren dat roodstimulanten schadelijk zijn.

Enkele goede producten zijn onder andere:

 1. Canthaxantine
 2. Carophyll
 3. B-Carothene
 4. Intensieve (Bogena)

Er zijn zeker nog meer goede producten verkrijgbaar, en met de juiste en tijdige dosering zullen alle vogels goed doorgekleurd worden. Elke liefhebber kan en zal voor zichzelf bepalen welk product het beste is.

De liefhebbers van roodfactorige vogels hebben vaak hun eigen voorkeursmerk. Sommigen maken zelfs een mengeling van verschillende producten, terwijl anderen tijdens de rui extra veel caroteenhoudende zaden geven. Veel is mogelijk, maar nogmaals, overdrijven schaadt. Zelf geef ik al zo’n 15 jaar Canthaxantine / Intensief, met goede kleurresultaten en weinig of geen levervlekken. Als u een goed product met goede resultaten heeft, verander dit dan niet en ga zo door.

WANNEER BEGINNEN MET OPVOEREN:

De meeste kwekers beginnen als de jongen uitkomen, dan krijgen de vogels de kleurstimulans in het eivoer gemengd. Dit gebeurt door een hoeveelheid bijvoorbeeld Canthaxantine op te lossen in een beetje warm water (ongeveer 70°C). Meng deze hoeveelheid goed door het eivoer dat nodig is voor één dag en voor de benodigde koppels. Als de jongen in het nest liggen, raad ik af om bijvoorbeeld Canthaxantine in het drinkwater te doen, dit zorgt voor knoeiboel en mogelijk slechtere resultaten bij jonge vogels. Sommige kwekers geven al rood opfokvoer zo’n 10 dagen voordat de vogels hun eieren leggen. Dit zorgt ervoor dat de vleugel- en staartpennen beter doorgekleurd zijn. Let op de jongen uit de tweede ronde, zij zijn vaak beter doorgekleurd dan die uit de eerste ronde. De standaard voor jonge roodfactorige vogels vereist volledig doorgekleurde staart- of vleugelpennen. Door tijdig te beginnen met de kleurstimulator kunnen de vogels goed doorgekleurd zijn tot in de vleugel- en staartpennen. De laatste jaren zijn er meer kwekers die de kleurstimulans gewoon in de gewenste hoeveelheid over het eivoer strooien, dit goed mengen en aan de vogels geven. Ik heb hier ook goed doorgekleurde vogels van gezien. Ook zijn er tegenwoordig voeders op de markt die het vochtgehalte goed opnemen. Als men daar de kleurstimulator door mengt, geeft dit een nog beter evenwichtig balans in de dosering van ons eivoer.

WELKE MANIER VAN TOEDIENEN:

Zoals hierboven al vermeld zijn er verschillende methoden. Maak zelf een keuze, maar zorg altijd voor de juiste hoeveelheid en dagelijks vers.

Enkele methoden:

 • A. Door het eivoer mengen, opgelost in water.
 • B. Over het eivoer strooien en goed mengen.
 • C. In het drinkwater doen (tijdens kweek niet aan te bevelen).
 • D. Mengen met bijvoorbeeld kracht- en opvoerkorrels en dan mengen met eivoer.

OPVOEREN VAN VOGELS TOT ZELFSTANDIGHEID:

Wanneer de vogels uit de kweekkooi komen en na de overgang naar de volière, geef ik de kleurstimulans na ongeveer 4 à 5 weken in het drinkwater. Zorg voor de juiste hoeveelheid per liter drinkwater en bewaar dit in de koelkast. Het drinkwater moet dagelijks worden ververst, nooit wachten tot de drinkflesjes leeg zijn. Bij erg warm weer, indien mogelijk, zelfs twee keer per dag verversen. De kleurstof zal namelijk minder sterk werken naarmate deze langer aan daglicht wordt blootgesteld. Hoewel de hoeveelheid kleurstof gedurende de hele ruitijd constant kan zijn geweest, kan de werking ervan minder dan 50% zijn. Hier zijn enkele punten waarmee u rekening moet houden tijdens het opvoeren in de ruitijd:

A. STEEDS DE JUISTE HOEVEELHEID 1 à 2 MAAL DAAGS VERVERSEN.

B. BEWAREN IN DE KOELKAST OF EEN DONKERE PLAATS (geldt ook voor de kleurstof zelf).

C. GEBRUIK GEEN OUDERE KLEURSTOF (JAARLIJKS VERNIEUWEN).

D. BEPERK DE HOEVEELHEID KIEMZAAD, FRUIT EN GROENVOER (VOGELS DRINKEN DAN MINDER).

E. LAAT BADWATER NIET TE LANG STAAN (OOK NIET DAGELIJKS GEVEN).

F. OVERWEEG OF DE ROODSTIMULATOR NOG DOOR HET EIVOER MOET WORDEN GEMENGD.

HOEVEELHEID VAN TOEDIENEN:

Dit kan moeilijk zijn voor iemand die maar met enkele koppels kweekt, ook de te geven hoeveelheid voor deze koppels is lastig te bepalen. Toch wil ik enkele richtlijnen geven die u kunt volgen:

EN HOU U AAN DEZE:

A. GEBRUIK ALTIJD DE VOORGESCHREVEN HOEVEELHEID VAN DE FABRIKANT (niet meer of niet minder).

B. DRINKWATER: ± 1 GRAM PER LITER WATER.

C. EIVOER VOOR ± 50 VOGELS: 3 à 4 GRAM (ongeveer 12 gram per kilogram eivoer).

D. STOPPEN ALS DE VOGELS VOLLEDIG ZIJN UITGERUID T.T. VOGELS DOORGAAN TOT AAN DE 1E T.T. (Tot de vogel volledig is uitgeruid).

Overdoseren heeft geen zin; de rode kleur kan dan paars lijken, wat schadelijk is voor de vogel en meer kosten met zich meebrengt zonder resultaat. Vooral bij overdosering kunnen vogels leveraandoeningen krijgen. Als uw vogels, en geloof me, de juiste hoeveelheid krijgen zoals hier beschreven en regelmatig, en ze zijn nog niet goed doorgekleurd, dan is het mogelijk dat het roodbezit (factor) te zwak is bij uw vogels. In dat geval moet u op zoek naar ander kweekmateriaal. Overdoseren heeft hier geen zin.

KWEEKMATERIAAL OPVOEREN?

Dit is niet noodzakelijk en zelfs beter voor de vogels. U zult er ook voordeel uit halen. Hierdoor kunt u beter zien welke vogel een sterk of zwak roodbezit heeft, waardoor u het roodbezit van uw vogels kunt verbeteren. Met een goed kweekboek en een duidelijke roodfactor die u ziet, kunt u later effectief uw koppels samenstellen. Het enige nadeel is het minder fraaie uiterlijk van uw kweekvogels in het vogelverblijf.

OPVOEREN VAN ONZE T.T. VOGELS:

Als u roodfactorige vogels kweekt, met veel zorg en geduld, is het begrijpelijk dat u ze ook wilt laten zien op onze T.T., en terecht. Ongeveer 9 weken voor de T.T. controleer ik deze vogels. Het is niet uitgesloten dat enkele vleugel- of staartpennen gebroken zijn. Als het er 1 of 2 zijn, kunnen deze met een korte ruk worden uitgetrokken. (Let op: als u dit aan de linkerkant doet, doe het dan ook aan de rechterkant om een ongelijke staart te voorkomen).

Zijn het er meer, knip dan 1 cm achter de schacht af en ongeveer 1 week later kunnen de pennen heel eenvoudig worden verwijderd zonder de vogel te kwetsen. Ga vervolgens door met het regelmatig toedienen van kleurstof. Stop met het geven in drinkwater bij het ophokken van de T.T. vogels, maar meng het in het eivoer. Vanaf het begin van de T.T.’s geen kleurstimulator meer geven als dit niet meer nodig is.

De laatste jaren zijn er meer kwekers begonnen met de kleurstimulans gewoon in de gewenste hoeveelheid over het eivoer te strooien, dit weer goed mengen en aan de vogels geven. Ik heb hier ook goed doorgekleurde vogels van gezien.

WELKE MANIEREN VAN TOEDIENEN?

Zoals ik hierboven al heb aangegeven, zijn er verschillende methoden. Kies er een, maar zorg voor de juiste hoeveelheid en dagelijks vers. Enkele methoden:

 • A. Door het eivoer mengen opgelost in water.
 • B. Over het eivoer strooien en goed mengen.
 • C. In het drinkwater doen (tijdens de kweek niet aan te bevelen).

OPVOEREN VAN VOGELS TOT ZELFSTANDIGHEID:

Als de vogels uit de kweekkooi komen en na de overgang naar de volière, geef ik de vogels de kleurstimulans na ± 4 à 5 weken in het drinkwater. Bewaar de juiste hoeveelheid per liter drinkwater in de koelkast. Het drinkwater 1 MAAL DAAGS VERVERSEN. Wacht nooit tot de drinkflesjes leeg zijn; geef dagelijks nieuw en vers water en maak het aan. Bij erg warm weer, indien mogelijk, zelfs 2 keer per dag. Het is namelijk zo dat hoe langer de kleurstof aan daglicht wordt blootgesteld, hoe minder sterk deze zal werken. Jullie kunnen dan wel zeggen dat de hoeveelheid kleurstof hetzelfde is geweest gedurende de hele ruitijd, maar de werking ervan was of is nog geen 50% meer. Ik geef u nu nog enkele punten waarmee u degelijk rekening moet houden tijdens het opvoeren in de ruitijd:

A. STEEDS DE JUISTE HOEVEELHEID 1 à 2 MAAL DAAGS VERVERSEN.

B. BEWAREN IN DE KOELKAST OF EEN DONKERE PLAATS (geldt ook voor kleurstof zelf).

C. GEBRUIK GEEN OUDE KLEURSTOF (JAARLIJKS VERNIEUWEN).

D. WEINIG KIEMZAAD – FRUIT – GROENVOER (VOGELS DRINKEN DAN MINDER).

E. BADWATER NIET TE LANG LATEN STAAN (OOK NIET DAGELIJKS GEVEN).

HOEVEELHEID VAN TOEDIENEN:

Dit is vaak moeilijk voor iemand die maar met enkele koppels kweekt, en ook de te geven hoeveelheid voor deze koppels is lastig te bepalen. Toch wil ik enkele richtlijnen geven. Houd deze aan:

A. GEBRUIK ALTIJD DE VOORGESCHREVEN HOEVEELHEID VAN DE FABRIKANT (niet meer of niet minder).

B. DRINKWATER: ± 3 GRAM PER LITER WATER (12 gram per kilogram eivoer).

C. EIVOER VOOR ± 50 VOGELS: 10 à 12 GRAM.

D. STOPPEN ALS DE VOGELS VOLLEDIG ZIJN UITGERUID T.T. VOGELS DOORGAAN TOT AAN DE 1e T.T. (Tot de vogel volledig is uitgeruid).

Overdoseren heeft geen zin; de rode kleur kan dan paars lijken, wat schadelijk is voor de vogel en meer kosten met zich meebrengt zonder resultaat. Vooral bij overdosering kunnen vogels leveraandoeningen krijgen. Als uw vogels, en geloof me, de juiste hoeveelheid krijgen zoals hier beschreven en regelmatig, en ze zijn nog niet goed doorgekleurd, dan is het mogelijk dat het roodbezit (factor) te zwak is bij uw vogels. In dat geval moet u op zoek naar ander kweekmateriaal. Overdoseren heeft hier geen zin. Maar een kuur met cedechol is zeker aan te bevelen bij deze hoge dosering.

Beste roodkwekers, ik hoop met dit artikel weer enkele gegevens en tips te hebben kunnen verstrekken. Over de rode kanaries zullen meningsverschillen blijven bestaan, maar met geduld, overleg, zelfzekerheid en een grote nauwkeurigheid zijn er mooie en gezonde rode vogels te kweken door iedereen. Het valt mij al jaren op, bij mij in het kweekhok, op de T.T. bij mijn collega roodkwekers, dat vele rode en rood gepigmenteerde vogels mooie grote en forse vogels zijn. Glad in de bevedering zitten mooie houding, een streling voor het oog, ondanks onze voor- en tegenstanders over het opvoeren ervan. Roodkwekers, veel succes en tot een volgende keer. En denk eraan: OVERDAAD SCHAAD VOOR DE VOGELS MAAR OOK IN UW BEURS.

Wout van Gils

More Articles

Kanarie kleuren

Het opvoeren van roodfactorige kanarievogels

OPVOEREN VAN ROODFACTOR KANARIEVOGELS    INLEIDING Er is veel geschreven en gesproken over roodfactor kanarievogels, met zowel voor- als tegenstanders. Er zijn discussies over hun

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Kanarie kleuren

De Agaat Geel intensief

De agaat, ook wel bekend als de eerste reductiefactor, is een verdunde vorm van Zwartgeel. Deze verdunning heeft voornamelijk invloed op de toppen van de

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Kanarie kleuren

De Agaat Roodopaal.

Agaat opaal met rode grondkleur: Sommige vogels worden maar zelden gezien, zelfs op grote shows in België of wereldwijd; een daarvan is de agaat opaal

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Kanarie kleuren

De Geelivoor intensief.

Geel Ivoor Intensief Vereisten: Een goede, diepe grondkleur is essentieel, evenals een gelijkmatige en zuivere kleur (citroenfactor). Geen schimmelvorming bij de intensieve exemplaren en geen

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Kanarie kleuren

Het opvoeren van roodfactorige kanarievogels

OPVOEREN VAN ROODFACTOR KANARIEVOGELS    INLEIDING Er is veel geschreven en gesproken over roodfactor kanarievogels, met zowel voor- als tegenstanders. Er zijn discussies over hun

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Kanarie kleuren

De Agaat Geel intensief

De agaat, ook wel bekend als de eerste reductiefactor, is een verdunde vorm van Zwartgeel. Deze verdunning heeft voornamelijk invloed op de toppen van de

Done
ClosePlease login

No account yet? Register