Deel 3: Het water

water


Het Water .                                                      Wout.van.Gils

1.. Water                      

2. Eiwitten

3. Energiestoffen

4. Mineralen

5. Vitaminen.

 Vogels hebben geen tanden om het voedsel te verkleinen. Ze hebben maagkiezel nodig om in de spiermaag het voedsel te “malen”. 

A. Water :

1.Water Is niet door een andere stof te vervangen.

2. Van water kan in het lichaam geen voorraad worden aangelegd. Voor elk levend mechanisme is water noodzakelijk. Zonder water is leven niet mogelijk. Als men de hokken zo droog mogelijk houdt dan kan ongedierte daarin niet gedijen.

Water is nodig voor:

1.Bouwstof van het lichaam; +/- 2/3 deel van het lichaam  bestaat uit water (vooral in de cellen en lichaamsvloeistoffen) 2. Voor het oplossen van de voedingsstoffen..

3- Voor het transport in het lichaam van de voedingsstoffen.

4. Voor uitscheidings producten Voor de regulatie van de lichaamstemperatuur  Behoefte van water afhankelijk van:

1. Diersoort Tropische rassen kunnen zuiniger met water omgaan dan Oosterse rassen. Dus deze hebben ook Minder water nodig.

2. Het lichaamsoppervlak, in de praktijk het gewicht. Hoe groter het gewicht” hoe meer water nodig.

3. De leeftijd van het dier. Oudere dieren hebben in verhouding minder water nodig.

4. De productie van het dier. Het hokklimaat, de temperatuur. en de luchtvochtigheid.

6. De rantsoen samenstelling. Bij droog voer meer water nodig dan bij nat voer.

7. De gezondheidstoestand

Behoefte dekken door:

1. Drinkwater

2. Water in voedermiddelen

3. Oxidatiewater . Bij de verbranding van het voedsel komt in het lichaam water vrij.

  Te veel water.

Nemen de vogels te veel water op door b.v. te nat voer dan is de krop wel vol doch in verhouding krijgen de dieren te weinig voedingsstoffen. Dus bij opname van te weinig droge stoffen en dus te weinig voedingsstoffen verkrijgt men slappe dieren met weinig weerstand tegen infecties e.d. Te grote vochtopname geeft aanleiding tot darmstoornissen met als gevolg diarree.Groenvoer geeft men het beste in de namiddag, als er al voldoende hardvoer ge eten is Al ben ik niet direct een voorstander van groenvoer. Dikke bladeren van planten bevatten veel vocht. Het is om deze reden dat het niet verstandig is de eerste levens dagen van de jongen groenvoer te verstrekken. Gekiemde zaden hebben per gewichtseenheid een vrij geringe voedings waarde. Ze worden graag opgenomen, omdat door de “voorvertering” weinig nodig is ze op te nemen.Zijn de eitjes tijdens het broeden te vochtig dan geeft dat problemen, doordat de jongen in het ei te hard groeien.Te weinig water.

Bij te weinig water vindt uitdroging plaats met stofwisseling  stoornissen.

Is het hokklimaat erg droog en heeft men geen badwater in het hok of besproeit men de eitjes niet ( vooral de laatste drie dagen voor het uitkomen) dan sterven de jongen in het ei.

De temperatuur van het water.

De temperatuur van het naar behoefte beschikbaar stellen van het drinkwater kan het beste in overeenstemming zijn met het hokklimaat. Water moet de slijmvliezen prikkelen en vooral. niet te warm zijn, doch de kou moet er vanaf zijn.

Stilstaand water.

Water dat stilstaat is gunstig voor de ontwikkeling van bacteriën. Het is derhalve nodig het water voor het drinken en baden vaak te verversen. In de Zomer kan dat het beste dagelijks gebeuren.De waterfonteintjes moeten vooral  zuiver en dagelijks ververst en uitgewassen worden. In deze poriën kunnen  zich snel bacteriën    ontwikkelen. Waar water door de vogels ge morst wordt, zal vaak schoonmaken nodig zijn ter voorkoming van bacteriën ontwikkeling.

 Water als oplosmiddel.

Bij ziekte van de vogels wordt vaak geen zaad opgenomen. doch veel water. Medicijnen kunnen derhalve het beste via het water toegediend worden. Preventief doet men af en toe enkele druppels jodiumtinctuur of wat chloor door het drinkwater (ter voorkoming van infecties). Ter bestrijding van infecties via de luchtwegen doet men af en toe een tabletje superol ( 1 mg op 1 liter water) door het drinkwater).Zaad moet droog bewaard worden; boven een percentage van 14% vocht kan broei en schimmelvorming plaats vinden .Niet goed gedroogd brood kan ook gauw gaan schimmelen !!!!!!.

E-mail adres wout@woutvangils.be

 

More Articles

De Fundamenten

Deel 11: praktische voorzieningen van vitamine

megabac foto

DE PRAKTISCHE VOORZIENINGEN VAN VITAMINEN,   a. Een goede voorziening niet de benodigde vitaminen vraagt veel aandacht. Als de vitaminen voorziening  goed is zullen weinig

ClosePlease login

No account yet? Register

De Fundamenten

Deel 10: Voedingstabel vogels

 VOEDINGS TABEL KANARIES .                                                                                          Wout.van.Gils. Altijd beschikken over: vers en fris drinkwater grit, sepia ,Maagkiezel     Hoeveelheid Per

ClosePlease login

No account yet? Register

De Fundamenten

Deel 9: Cocidiose of atoxoplasmose?

Is het nu Coccidiose of is het Atoxoplasmose ????  Algemene informatie : Coccidiose en atoxoplasrnose vallen in de categorie “protozoaire ziekten’. U zult zich af

ClosePlease login

No account yet? Register

De Fundamenten

Deel 11: praktische voorzieningen van vitamine

megabac foto

DE PRAKTISCHE VOORZIENINGEN VAN VITAMINEN,   a. Een goede voorziening niet de benodigde vitaminen vraagt veel aandacht. Als de vitaminen voorziening  goed is zullen weinig

ClosePlease login

No account yet? Register