Hoe herken ik meestal de man of pop

man herkennentekening Mozaik koppelbroedrijp20pop

Herkennen van het geslacht: Man en pop.

Voor veel kanariekwekers is het meestal vrij eenvoudig om het geslacht te herkennen. Vaak geeft de kleur of de vererving al aan of het een mannetje of vrouwtje is. Desondanks kunnen zelfs ervaren kwekers zich vergissen, en ik moet toegeven dat het mij ook weleens is overkomen bij het vaststellen van het geslacht. Vooral na de rui en de daaropvolgende periode zijn vogels moeilijk te identificeren. Geleidelijk wordt het geslacht echter duidelijker zichtbaar. Een van de eenvoudigste methoden is nog steeds het fluitgedrag van de vogel, maar ook hier kan het weleens misgaan, aangezien zelfs een vrouwtje af en toe kan ‘pruttelen’ (fluiten). Met dit korte artikel wil ik enkele zaken aanhalen die het voor velen van ons wellicht gemakkelijker maken om het geslacht vast te stellen.

Het houden van vogels na de kweek:

Zoals eerder geschreven is, is het altijd beter om, indien mogelijk, jonge en oudere vogels van elkaar te scheiden. Dit voorkomt gevechten en vermindert ook het verenpikken. Oudere mannetjes worden meestal voorzien van een extra knijpring, zodat het in het voorjaar eenvoudiger is om ze te herkennen. Overjarige vrouwtjes krijgen natuurlijk geen knijpring en worden het best gescheiden gehouden van oudere mannetjes, bijvoorbeeld in de volière. Jonge vogels worden in een aparte volière of ruimte gehouden om een goed overzicht te behouden.

Herkenning van man of pop aan de hand van de kleur:

Bij veel soorten kanaries (en natuurlijk ook in het wild) kan men het geslacht herkennen aan de kleuruiting. Voor veel vogels zal dit geen probleem zijn, maar voor sommige is de nodige kennis vereist. Standaardeisen kunnen vaak al een goede indicatie geven als je twijfelt. Ik zal er een aantal noemen, maar allemaal behandelen is te uitgebreid. Een goede indicatie kan worden gegeven op basis van onder andere:

Herkenbaarheid aan de kleur of tekening.

 • Geslachtsbepaling bij Kanaries
 • Alle Mozaïeken zijn goed te herkennen: Type 1 POP, Type 2 Man.
 • Bij de Pheao-kanaries is er een duidelijk verschil in tekening tussen mannetjes en vrouwtjes.
 • Bij de Bruine kanaries is er een kleurverschil.
 • Bij de Agaten is er een licht kleurverschil op het rugdek, waarbij de poppen iets meer bruin op hun rug hebben.
 • Ook bij de Pastellen is er een waarneembaar kleurverschil.
 • Vogels in de zwarte reeks hebben meestal de popjes met iets meer bruin op het rugdek.
 • Bij de Opalen laten de popjes meestal ook iets meer bruin op het rugdek zien.
 • Bij Geel vetstof vertoont de pop meestal een lichte nekschimmel.
 • Bij Rood intensief laat ook de pop een lichte nekschimmel zien.
 • Bij Roodschimmel zal de pop een teveel aan nekschimmel vertonen.

Een ervaren kweker of keurmeester kan deze lijst nog verder aanvullen. Kennis en ervaring spelen hier een grote rol. Het is ook nuttig om je te verdiepen in de standaardeisen van een kanarie, wat het herkennen vergemakkelijkt.

Enkele andere herkenningspunten zijn:

Er zijn nog enkele andere herkenningspunten, maar deze zijn minder betrouwbaar. Zoals eerder vermeld, is fluitgedrag een goede indicatie. Een opvallend kenmerk is ook de houding van het mannetje. Over het algemeen is hij fierder, staat rechter op zijn pootjes en zal zijn territorium goed verdedigen. De pop is meestal wat gedrongener, zal minder fier staan en kan fluiten of reageren op het gefluit van een mannetje. Zoals eerder genoemd, kan de kleur vaak ook een goede indicatie zijn. Bij kwekers die aan selectieve kweek doen, kan men vaak al in het nest bepalen of het mannetjes of vrouwtjes zullen worden, maar dit vereist meer kennis van erfelijkheid.

Geslachtsbepaling van het mannetje:

Dit is goed te herkennen wanneer hij in geslachtsconditie is, ofwel kunstmatig gebracht door verlichting en temperatuur. De vogel moet ongeveer negen maanden oud zijn. Een mannetje heeft, wanneer je hem tegen de stuitveren blaast terwijl je het kopje van je af houdt, een opstaand tapje van ongeveer 5 mm lang staan, iets schuin naar achteren met stuitveertjes eromheen. Als je hetzelfde doet met een mannetje in geslachtsconditie, zie je een tapje van 5 mm dat recht omhoog staat, met een iets bredere schuine uitloop naar het lichaam toe. Ook is het onderlichaam achter het tapje licht ingevallen. Dit zijn duidelijke kenmerken van een man in geslachtsconditie. Zo’n vogel is fier, agressief en fluit fel.

Geslachtsbepaling van de pop:

Dit is zeker als de vogel niet in broedconditie is moeilijker vast te stellen, behalve aan de hand van kleur en schimmelsporen. De vogel moet ook minstens negen maanden oud zijn. Een pop die nog niet in broedconditie is, vertoont een lichte verdikking (geen tap) bij het opblazen, een iets bredere opstaande verdikking van het onderlichaam (cloaca), bedekt met licht dons. Als de pop in broedconditie is, verdwijnt de lichte verdikking volledig, en het uiteinde van de stuit (cloaca) neemt de vorm aan van het stompe gedeelte van een ei. Ook is het onderlichaam bijna kaal, dit wordt de broedvlek genoemd, zodat de pop haar lichaamswarmte beter kan overdragen aan de eieren. Zie de bijgevoegde foto van een broedrijpe pop.

Laatste informatie:

Als er twijfel bestaat bij aankoop of koppeling van vogels, is het raadzaam de leeftijd op

te vragen en de beslissing te baseren op kleur, maar dit kan fout gaan. Als er twijfel is bij het koppelen, heeft het geen zin om deze vogels in de broedkooi te plaatsen, omdat ze nog lang niet in broedconditie zijn. De kans op legnood en onbevruchte eieren is groot. Het verwijderen van de stuitveren bij zowel het mannetje als de pop wordt afgeraden, omdat deze dienen als zaadgeleiders voor een goede bevruchting.

More Articles

De verzorging

Behandelen Lumps knobbel is mogelijk

Beste Wout, Ik heb je bericht over de lumps bij kanaries op internet gelezen. Als beginnende volière-houder heb ik hoogstwaarschijnlijk een kanarie met lumps gekocht.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Ingestuurde berichten

Hoe herken ik meestal de man of pop

Herkennen van het geslacht: Man en pop. Voor veel kanariekwekers is het meestal vrij eenvoudig om het geslacht te herkennen. Vaak geeft de kleur of

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Onderstaande serie artikelen van onze vriend Wout van Gils

De volgende reeks artikelen van onze vriend uit België is bijzonder relevant voor onze fans op dit moment van het jaar. De website van Wout

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Erfelijkheid en andere

Goed om dit te weten – Vererving

  Vererving Over vererving wordt in veel boeken wel iets geschreven, maar het blijft voor veel mensen een lastig onderwerp. Op deze site proberen we

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Behandelen Lumps knobbel is mogelijk

Beste Wout, Ik heb je bericht over de lumps bij kanaries op internet gelezen. Als beginnende volière-houder heb ik hoogstwaarschijnlijk een kanarie met lumps gekocht.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Ingestuurde berichten

Hoe herken ik meestal de man of pop

Herkennen van het geslacht: Man en pop. Voor veel kanariekwekers is het meestal vrij eenvoudig om het geslacht te herkennen. Vaak geeft de kleur of

Done
ClosePlease login

No account yet? Register