Onderstaande serie artikelen van onze vriend Wout van Gils

De volgende reeks artikelen van onze vriend uit België is bijzonder relevant voor onze fans op dit moment van het jaar. De website van Wout van Gils is een overweldigend succes met meer dan 2,5 miljoen bezoekers!

Voorbereiding op de kweek – Met dank aan Wout van Gils

Hoewel er veel artikelen zijn geschreven en presentaties zijn gegeven over dit onderwerp, worden er nog steeds vaak fouten gemaakt. Hier zijn daarom enkele aanwijzingen voor fans om te volgen.

Kweekkwartieren: Voordat je aan het kweekseizoen begint, zorg ervoor dat de broedkooien grondig worden gereinigd en ontsmet. Dit is zeer belangrijk om alle ziektekiemen te elimineren en te voorkomen dat ze nog steeds in de kooien aanwezig zijn. De kooien worden schoongemaakt met Dettol of vergelijkbare producten. Behandel ook de omgeving op dezelfde manier en kalk indien nodig. Het is ook gebruikelijk in Nederland voor kwekers om hun vogels te verwijderen en enkele dagen na het reinigen Koudijs Smoke ontsmetters te gebruiken om schimmelsporen te elimineren.

Na enkele weken kunnen de kooien worden behandeld met producten (Baygon, Birdspray, enz.) die de broedkooien langdurig vrij houden van bloedmijt en ongedierte.

Kweekvogels: Bij broedparen is het het beste om de mannetjes zichtbaar van de vrouwtjes te scheiden, maar zodat ze elkaar nog steeds kunnen horen. Je zult snel merken wanneer er nog een mannetje tussen de hennen zit of vice versa, maar de mannetjes en vrouwtjes komen sneller in broedconditie wanneer ze elkaar horen in plaats van zien.

De vogels moeten een leeftijd van minstens 9-10 maanden hebben en in goede gezondheid verkeren. Het is prima als de vogels een beetje vet hebben – gemakkelijk te observeren wanneer je de veren blaast en een botergele vetlaag onthult.

Vogels met darmlussen, vergrote lever en milt worden onmiddellijk uit het kweekprogramma uitgesloten. Ook vereisen bevuilde staartveren extra aandacht. Controleer deze punten op tijd. Onderzoek ook de ogen van de vogel, aangezien deze ook een indicator zijn voor de algehele gezondheid. Waterige of samengeknepen ogen geven aan dat de vogel niet in optimale conditie is, en het is raadzaam zo’n vogel te behandelen, bijvoorbeeld met Baycox. Vergeet niet om enkele kweekvogels in reserve te houden voor het geval dat een van de geselecteerde vogels gewond raakt of niet langer geschikt blijkt te zijn.

Verlichting: Het begin van het kweekseizoen is afhankelijk van het aantal uren licht. Het aantal lichturen is zeer belangrijk om vogels in broedconditie te brengen. Verschillende methoden worden gebruikt. De hypofyse van de vogel wordt geactiveerd wanneer de lichturen toenemen. Een aanpak is het dagelijkse aantal lichturen te verhogen. Er zijn nu automatische lichtschakelaars met dimmers beschikbaar waarmee je geleidelijk kunt inschakelen en uitschakelen in tijdsintervallen van vijf minuten. Op deze manier heb je gezonde vogels in optimale broedconditie binnen 5-6 weken. Welke methode je ook kiest, wees je ervan bewust dat de mannetjes meer tijd nodig hebben om in broedconditie te komen vergeleken met de vrouwtjes, anders kunnen sommige nesten onvruchtbaar blijken.

Temperatuur: Het moet ook duidelijk zijn dat de temperatuur ook enigszins moet worden verhoogd met de toenemende lichturen. De temperatuur hoeft niet te hoog te zijn, maar bij voorkeur rond de 14-15°C. Wanneer het tijd is om de vogels over te brengen naar de broedkooien, kan de temperatuur rond de 18°C liggen – dit is meer dan voldoende.

Mannetjes hebben meer tijd nodig: Zoals hierboven vermeld, hebben mannetjes meer tijd nodig dan vrouwtjes. Dit moet worden erkend en correct worden genomen. Wout doet dit door de mannetjes na 5 ½ weken in de broedkooien te plaatsen. De temperatuur wordt enigszins verhoogd en enkele vrouwtjes worden in nestkooien tegenover de mannetjes geplaatst. Op deze manier komen de mannetjes sneller in broedconditie en zullen ze beter bevruchten. De periode waarin de mannetjes gescheiden worden gehouden, is afhankelijk van hoe ze reageren en beginnen te fluiten, meestal ongeveer 1 ½ week.

Voeding tijdens de kweekvoorbereiding: Naast verlichting, warmte en frisse lucht moeten kwekers ook andere belangrijke behoeften toevoegen die de vogels nodig hebben. De vogels moeten er schoon en gezond uitzien; regelmatige baden waaraan wat badzout is toegevoegd, zijn een must, zelfs als het weer koud is. Geef nooit baden tegen de avond, omdat vogels volledig droog moeten zijn wanneer het licht begint te dimmen.

Eivoer moet worden verhoogd. Onze vogels eten zaden en het is belangrijk dat ze tijdens de winter alles uit het zadenmengsel halen wat ze nodig hebben als goede voorbereiding op het broedseizoen. Tijdens deze rustperiode kan eivoer niet vaker dan twee keer per week worden verstrekt, en een hoeveelheid die binnen drie uur volledig wordt geconsumeerd. Een stukje appel en/of wortel wordt ook aanbevolen. Denk ook aan een plakje wit brood geweekt in melk (melksop). En vergeet niet om vogels met een recessief factor extra vitamine A om de 14 dagen te geven.

Vanaf het moment dat de vogels extra lichturen krijgen, moeten extra’s aan het voer worden toegevoegd. Verhoog het eivoer naar 2-3 keer per week. Geef elke twee dagen wat extra hennepzaad en ook wat extra koolzaad en gepelde haver. Wat niet vergeten mag worden, is het toevoegen van tarwekiemolie aan het eivoer 2-3 dagen per week.

Koppelen van de vogels

Voor het koppelen van de vogels worden ze gecontroleerd op tekenen van ziekte en darmstoornissen; zieke vogels mogen duidelijk niet worden gebruikt voor de kweek.

Hoewel vogels er uiterlijk gezond uitzien, dienen de meeste kwekers toch een kuur met antibiotica (Baycox) toe om een uitbraak van coccidiose bij de jongen te voorkomen.

Andere zaken vereisen onze aandacht. Een container met fijn schelpengrit en vogelmineralen moet altijd beschikbaar zijn. Zorg er ook voor dat de nestkasten aan de voorkant van de kooi hangen. Dit zorgt voor een betere luchtcirculatie en zorgt er ook voor dat de jongen meer op hun gemak zijn na het grootbrengen.

Controleer ook of de zitstokken niet te hoog zijn gemonteerd of los zitten, omdat dit kan leiden tot onbevruchte eieren. Wout geeft ook de voorkeur aan een sisal voor-nest, zodat de vogels altijd een basisnest hebben dat alleen nog moet worden afgewerkt door de vogels. Voordat de mannetjes in de kweekkooien worden geplaatst, worden hun nagels geknipt als ze te lang zijn, waarbij wordt opgelet dat het kleine bloedvat niet wordt doorgesneden. Wanneer de mannetjes in de kweekkooien worden geplaatst, moet de temperatuur worden verhoogd tot maximaal 18°C en de lichturen tot 14 ½. Let op dat het aantal lichturen op een later tijdstip moet worden verlengd. Doe dit ’s ochtends wanneer je naar het werk gaat en wanneer je ’s ochtends de vogels voert.

De mannetjes zitten in de kweekkooi, en voorin plaats ik een paar vrouwtjes. Je zult zien dat bepaalde mannetjes heel snel zullen reageren. Zoals eerder beschreven, geef extra voedsel, drie keer per week eivoer, en na ongeveer 1 ½ week worden de vrouwtjes toegevoegd. Een vrouwtje in broedconditie heeft een stompe cloaca in de vorm van een kippenei! Je zult zien dat sommige gezonde vogels in goede broedconditie al snel zullen paren. Dit is een teken dat alles volgens plan verloopt. Het kan zijn dat sommige andere vogels later zullen paren, maar de meerderheid zal dit vrij snel doen. Er zullen ook gevallen zijn waarin vogels blijven vechten. In dat geval moet de kweker ingrijpen omdat een van de vogels nog niet in broedconditie is of een van de vogels is gebonden aan de roep van een andere vogel. Je zult merken dat wanneer het vrouwtje roept, dezelfde man antwoordt. Als het geschikt is vanuit een fokperspectief, kan het vrouwtje bij die specifieke man worden geplaatst en zal alles goed gaan. Een andere mogelijkheid is om de vogel enkele dagen te verwijderen en deze ’s avonds terug te plaatsen. Dit kan helpen. Maar wees voorzichtig met vogels die blijven vechten.

Na vier dagen introduceer je nestmateriaal zodat de vogels kunnen beginnen met het maken van hun nest. Ook hier zie je dat met een goede voorbereiding de vrouwtjes direct beginnen met het bouwen van hun nest. Zorg ervoor dat het nest goed gevormd is door een globe rond het nest te draaien. Wanneer de vogels beginnen met het maken van hun nest, verzamelt Wout elk ei zodra het wordt gelegd en plaatst ze terug op het vierde ei; bewaar de eieren niet in de zon, maar op een schaduwrijke plek.

Kort daarna zullen de vrouwtjes beginnen met broeden en 14 dagen later zullen de jongen uitkomen. Zorg voor voldoende lucht en zuurstof in de vogelruimte en bied regelmatig baden aan of besproei de eieren lichtjes. Controleer de eieren regelmatig op vrije beweging zodat het vrouwtje ze kan draaien. Realiseer je en noteer dat de eieren in een gezond legsel glanzend zijn en de puntige uiteinden naar binnen wijzen.

Het uitkomen van de jongen

Voor het uitkomen van de jongen wordt dagelijks vers water aan de vogels gegeven met toevoeging van wat appelciderazijn, in een verhouding van 10 ml per liter. Dit mengsel wordt gedurende de eerste zes dagen dagelijks vers gegeven en daarna 2-3 keer per week. Tegelijkertijd krijgen de vogels voor het uitkomen dagelijks wat eivoer en een lichte neveling van de eieren. Zorg voor voldoende zaad en nu is het een kwestie van wachten tot de jongen uitkomen. Wanneer de jongen zijn uitgekomen, zul je zien dat het dons van gezonde jongen recht overeind staat en meestal ook wat geel eivoermateriaal in hun kleine kropjes. Dit is een goed teken dat alles goed verloopt. Vanaf dat moment voorzie je de jongen drie keer per dag van eivoer, indien mogelijk, maar tweemaal per dag (tijdens het werk) is ook voldoende.

Sommige kwekers zweren bij het gebruik van groenvoer of ontkiemd zaad wanneer er nestjongen zijn, maar Wout ondersteunt dit niet. Als je toch groenvoer geeft, doe dit dan zeker niet tijdens de eerste dagen van het leven en dan alleen genoeg voor één uur. Meer zal waarschijnlijk leiden tot darmstoornissen. Bij het geven van ontkiemd zaad zorg ervoor dat de spruiten zo klein mogelijk zijn; grote spruiten kunnen grote problemen veroorzaken. Als groenvoer wordt gegeven, doe dit dan niet ’s avonds en ook niet tijdens warm weer. Maar nogmaals, Wout geeft de jongen onder geen enkele omstandigheid groenvoer!

Afhankelijk van het aantal jongen in een legsel en hun leeftijd moet er meer eivoer en zaad worden gegeven. Controleer de uitwerpselen nauwlettend en neem direct actie als ze waterig zijn. Dit is echter zeer onwaarschijnlijk als de vogels appelciderazijn en Megabactin gemengd met het eivoer krijgen.

Een periode van grotere alertheid is nodig wanneer het tijd wordt om de jongen te ringen. De meeste hennen zullen hun jongen niet uit het nest gooien als er een ring van uitwerpselen rond de rand van het nest zit. Dit gebeurt wanneer de hen stopt met het schoonmaken van haar nest omdat de jongen hun uitwerpselen op de rand van het nest beginnen te gooien. Maar bij sommige hennen moet extra voorzichtigheid worden betracht, omdat ze hun nesten vaak blijven schoonmaken met alle gevolgen van dien. Als een jong uit het nest wordt gegooid, haast je dan niet om het schijnbaar levenloze jong weg te gooien, maar houd het binnen de gesloten palm van je hand en richt je warme adem erop. Vaak begint het “levenloze” lichaam opnieuw te bewegen.

Wanneer de jongen de leeftijd van 16-18 dagen hebben bereikt, afhankelijk van hoe ze zijn gevoed en zijn gegroeid, plaatst Wout het nest op de bodem van de kooi en voorziet tegelijkertijd in een nieuw nest op de oude locatie. Na korte tijd zal de hen beginnen met het maken van een nieuw nest en tegelijkertijd haar jongen blijven voeden. Met deze methode heeft de hen meestal haar eerste ei gelegd wanneer de eerste jongen klaar zijn om uit het nest te springen. Met deze methode wordt het plukken van veren tot een minimum beperkt. Het moet echter worden erkend dat verenplukken nog steeds kan voorkomen. Het is dan ideaal als de kweker babykooien in de kweekkooien heeft of babykooien die aan de voorkant van de kweekkooi kunnen worden opgehangen. De hierboven beschreven methode is voor het kweken van een enkel paar.

In de afgelopen jaren is er een andere methode van paar kweken geïntroduceerd. Na 10 dagen wordt het mannetje verwijderd (vaak direct nadat de eieren zijn gelegd). De hen voedt de jongen zelf op, en wanneer deze 18 dagen oud zijn, worden ze overgebracht naar een babykooi met verschillende andere nesten. De hennen komen voor de babykooi samen en ze zullen de jongen voeden totdat ze onafhankelijk worden. Deze methode elimineert vrijwel verenplukken zonder problemen van te dikke mannetjes, die in de volière blijven. De methode resulteert in minder onbevruchte eieren, minder schade aan eieren of eieren bedekt met uitwerpselen wanneer de jongen in het nest blijven. Deze methode van het grootbrengen van jongen heeft veel voordelen, maar vereist wat leren en wennen. Zodra de jongen onafhankelijk zijn geworden, plaats ze niet direct in de volière, maar zet ze eerst over naar een overgangskooi waar ze vertrouwd raken met hun zaad en drinken. Zodra de vogels een goede V in hun staart hebben ontwikkeld en minstens een week zelfstandig zijn geweest, kunnen ze worden verplaatst zonder schade te veroorzaken.

Wout van Gils

More Articles

De verzorging

Behandelen Lumps knobbel is mogelijk

Beste Wout, Ik heb je bericht over de lumps bij kanaries op internet gelezen. Als beginnende volière-houder heb ik hoogstwaarschijnlijk een kanarie met lumps gekocht.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator Wanneer de vogels in goede gezondheid verkeren, zal de rui normaal en redelijk snel verlopen, maar het is essentieel om

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Fok tips door Wout van Gils

Vanuit zijn ervaring heeft Wout vastgesteld dat de mannetjes over het algemeen achterlopen op de hennen wat betreft de broedconditie. Daarom plaatst hij ze eerst

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Kuikens worden onafhankelijk

Men hoort vaak van kuikens die sterven als ze bijna onafhankelijk worden. Natuurlijk kan van zwakkere vogels worden verwacht dat ze sterven door natuurlijke selectie.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Behandelen Lumps knobbel is mogelijk

Beste Wout, Ik heb je bericht over de lumps bij kanaries op internet gelezen. Als beginnende volière-houder heb ik hoogstwaarschijnlijk een kanarie met lumps gekocht.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator Wanneer de vogels in goede gezondheid verkeren, zal de rui normaal en redelijk snel verlopen, maar het is essentieel om

Done
ClosePlease login

No account yet? Register