Quarzo nieuwe mutant?

quarzo

Quarzo nieuwe mutant? (Fenotype)

Frans en vrienden, ik ben ook in het bezit van een zwart quarzo om wat analyses uit te voeren (zie afbeeldingen hierboven). Laten we het eenvoudig beschouwen als een andere variant van de opaalfactor, net zoals de onyx factor dat is. Dus zeker geen combinatie van twee mutaties. We blijven dit verder volgen. Johan van der Maelen – Voorzitter TC Kleur A.O.B. —————————————————–

Beste ornithologische vrienden. Wat lees ik? Dat de onyxfactor een andere variant is van de opaalfactor? Dat is nieuw voor mij. Johan, je moet dat voor mij verduidelijken. Alle onyxen hebben namelijk op beide chromosomen de opaalfactor. Als een opaal op één van de chromosomen de onyxfactor bezit, spreken we van een (verkeerd benoemde) intermediaire onyx. Men zegt dan ’ten onrechte’ dat de opaalfactor meer moet worden uitgekweekt. In feite hebben alle onyxen dus minstens twee mutaties. Agaatonyxen hebben er drie, bruinonyxen ook drie, en isabelonyxen hebben er vier. Wat krijgen we nu, een zogenaamde Quarz variant. Bedoel je dat, Johan? Weet dat men al een paar jaar bezig is met deze verschijningsvorm. Als ik deze vogel observeer (zie dat dit al een paar jaar bezig is), zijn dit monomelanine zwarte opaalvogels met veel eumelanine. Als ik naar de zwarte opaalvogels van onze vriend Roger Van Duyse kijk, zijn dit bijna dezelfde vogels. Voor mij is dit gewoon een zwarte opaal met meer eumelanine verkregen door selectief fokken. Proefparen moeten aantonen of dit werkelijk een recessief verervende factor is. Na twee jaar zal men dit weten door proefparen te doen met ‘zogenaamd’ normale zwarte opalen, die tot nu toe weinig eumelanine hebben. We weten allemaal dat onze zwarte opalen vroeger fijne en onderbroken bestreping moesten hebben. Toch? Al deze zogenaamde Quarz exemplaren… ook de exemplaren van onze vriend Roger Van Duyse, kunnen nooit meer dan 88 punten behalen, omdat in de zwarte serie maximale phaeomelanine wordt geëist en geen monomelanine vogels. Deze vogels bezitten geen maximale phaeomelanine. Men heeft dat zelfs eruit gefokt. Contrast, je weet wel… te lezen in alle standaardeisen en naar eigen goeddunken te interpreteren. Men kan dit mooi vinden, en dat is het ook, maar zo zijn we op weg om in al onze vogels met maximale pigment monomelanine vogels te kweken met bijna alleen eumelanine. Willen we dat? Vriendelijke groeten, Gilbert Vanden Borre Zie deze weblog: “QUARZO” – door fenotypische selectiedruk een nieuwe loot aan de mutantenstam? (juni 2012) (Anteprima: Nuova Mutazione Nel Canarino Di Colore Si Chiama QUARZO a cura di Alex & Mauro Montanaro.

Frans en vrienden, ik ben zelf ook in het bezit van zwartquarzo voor wat analyses (zie afbeeldingen hierboven). Laten we het eenvoudig beschouwen als een andere variant van de opaalfactor, net zoals de onyx factor. Dus zeker geen combinatie van twee mutaties. We blijven dit verder volgen. Johan van der Maelen – Voorzitter TC Kleur A.O.B.

Beste ornithologische vrienden, wat lees ik? Dat de onyxfactor een andere variant is van de opaalfactor? Dat is nieuw voor mij. Johan, wil je dat voor mij verduidelijken? Alle onyxen hebben namelijk de opaalfactor op beide chromosomen. Als een opaal op één van de chromosomen de onyxfactor bezit, spreken we van een (verkeerd benoemde) intermediaire onyx. Men zegt dan ’ten onrechte’ dat de opaalfactor meer moet worden uitgekweekt. In feite hebben alle onyxen dus minstens twee mutaties. Agaatonyxen hebben er drie, bruinonyxen eveneens drie, en isabelonyxen hebben er vier. Wat krijgen we nu, een zogenaamde Quarz variant. Bedoel je dat, Johan? Weet dat men al een paar jaar bezig is met deze verschijningsvorm. Als ik deze vogel observeer (zie dat dit al een paar jaar bezig is), zijn dit monomelanine zwarte opaalvogels met veel eumelanine. Als ik naar de zwartopaalvogels van onze vriend Roger Van Duyse kijk, zijn dit bijna dezelfde vogels. Voor mij is dit gewoon een zwartopaal met door selectie verkregen meer eumelaninebezit. Proefparingen moeten aantonen of dit werkelijk een recessief verervende factor is. Na twee jaar zal men dit weten door proefparingen te doen met ‘zogenaamd’ normale zwartopalen, die tot nu toe weinig eumelanine hebben. We weten toch allemaal dat onze zwartopalen vroeger fijne en onderbroken bestreping moesten hebben. Of niet soms? Al deze zogenaamde Quarz exemplaren, ook de exemplaren van onze vriend Roger Van Duyse, kunnen nooit meer dan 88 punten behalen omdat in de zwartserie men een maximale phaeomelanine eist en geen monomelanine vogels. Deze vogels bezitten geen maximale phaeomelanine. Men heeft die zelfs eruit gefokt. Contrast, je weet wel… te lezen in alle standaardeisen en naar eigen goeddunken te interpreteren. Men kan dit mooi vinden, en dat is het ook, maar zo zijn we op weg om in al onze vogels met maximale pigment monomelanine vogels te kweken met voornamelijk eumelanine. Willen we dat? Vriendelijke groeten, Gilbert Vanden Borre.

Zie deze weblog: “QUARZO” – Is er door fenotypische selectiedruk een nieuwe loot aan de mutantenstam ontstaan? (juni 2012) (Anteprima: Nuova Mutazione Nel Canarino Di Colore Si Chiama QUARZO a cura di Alex & Mauro Montanaro)

Frans en vrienden, ik ben zelf ook in het bezit van zwartquarzo voor enkele analyses (zie afbeeldingen hierboven). Laten we het eenvoudig beschouwen als een andere variant van de opaalfactor, net zoals de onyx factor. Dus zeker geen combinatie van twee mutaties. We blijven dit verder volgen. Johan van der Maelen – Voorzitter TC Kleur A.O.B.

Beste ornithologische vrienden, wat lees ik? Dat de onyxfactor een andere variant is van de opaalfactor? Dat is nieuw voor mij. Johan, wil je dat voor mij verduidelijken? Alle onyxen hebben namelijk de opaalfactor op beide chromosomen. Als een opaal op één van de chromosomen de onyxfactor bezit, spreken we van een (verkeerd benoemde) intermediaire onyx. Men zegt dan ’ten onrechte’ dat de opaalfactor meer moet worden uitgekweekt. In feite hebben dus alle onyxen minstens twee mutaties. Agaatonyxen hebben er drie, bruinonyxen eveneens drie, en isabelonyxen hebben er vier.

Quarzo – Nieuwe mutant:

Wat hebben we hier? Een zogenaamde Quarz variant. Is dat wat je bedoelt, Johan? Weet dat men al enkele jaren bezig is met deze verschijningsvorm. Als ik deze vogel observeer (zie dat dit al enkele jaren aan de gang is), dan zijn dit monomelanine zwarte opaal vogels met veel eumelanine. Als ik naar de zwartopaalvogels van onze vriend Roger Van Duyse kijk, lijken dit bijna dezelfde vogels te zijn. Voor mij is dit simpelweg een zwartopaal met door selectie verkregen meer eumelaninebezit. Proefparingen moeten aantonen of dit werkelijk een recessief verervende factor is. Na twee jaar zal men dit weten door proefparingen te doen met zogenaamde normale zwartopalen, die tot nu toe weinig eumelanine bezitten. We weten toch allemaal dat onze zwartopalen vroeger fijne en onderbroken bestreping moesten hebben, toch? Al deze zogenaamde Quarz exemplaren… ook die van onze vriend Roger Van Duyse, kunnen nooit meer dan 88 punten behalen omdat in de zwartserie een maximale phaeomelanine wordt geëist en geen monomelanine vogels. Deze zijn niet in het bezit van maximale phaeomelanine. Men heeft die zelfs eruit gekweekt. Contrast, je weet wel… alles staat te lezen in de standaardeisen en is aan interpretatie onderhevig. Men kan dit mooi vinden, en dat is het ook… maar zo zijn we op weg om in al onze maximale pigmentvogels monomelanine vogels te kweken met bijna alleen eumelanine. Willen we dat?

Vriendelijke groeten, Gilbert Vanden Borre
Zie deze weblog: “QUARZO” – Is er door fenotypische selectiedruk een nieuwe loot aan de mutantenstam ontstaan? (juni 2012) (Anteprima: Nuova Mutazione Nel Canarino Di Colore Si Chiama QUARZO a cura di Alex & Mauro Montanaro. Meer informatie op de site van mijn collega, De Kanarieoloog.

More Articles

Kanarie kleuren

Het opvoeren van roodfactorige kanarievogels

OPVOEREN VAN ROODFACTOR KANARIEVOGELS    INLEIDING Er is veel geschreven en gesproken over roodfactor kanarievogels, met zowel voor- als tegenstanders. Er zijn discussies over hun

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Kanarie kleuren

De Agaat Geel intensief

De agaat, ook wel bekend als de eerste reductiefactor, is een verdunde vorm van Zwartgeel. Deze verdunning heeft voornamelijk invloed op de toppen van de

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Kanarie kleuren

De Agaat Roodopaal.

Agaat opaal met rode grondkleur: Sommige vogels worden maar zelden gezien, zelfs op grote shows in België of wereldwijd; een daarvan is de agaat opaal

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Behandelen Lumps knobbel is mogelijk

Beste Wout, Ik heb je bericht over de lumps bij kanaries op internet gelezen. Als beginnende volière-houder heb ik hoogstwaarschijnlijk een kanarie met lumps gekocht.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Kanarie kleuren

Het opvoeren van roodfactorige kanarievogels

OPVOEREN VAN ROODFACTOR KANARIEVOGELS    INLEIDING Er is veel geschreven en gesproken over roodfactor kanarievogels, met zowel voor- als tegenstanders. Er zijn discussies over hun

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Kanarie kleuren

De Agaat Geel intensief

De agaat, ook wel bekend als de eerste reductiefactor, is een verdunde vorm van Zwartgeel. Deze verdunning heeft voornamelijk invloed op de toppen van de

Done
ClosePlease login

No account yet? Register