Tip 18 : Hygiene dan drinkwater flesjes niet vergeten

Hygiëne speelt een cruciale rol in de wereld van vogelkweek, maar het is belangrijk om niet te overdrijven. Vogels moeten niet in een volledig kiemvrije omgeving worden geboren, want dan is de kans op overleving minimaal. Hoewel veel kwekers terecht trots zijn op hun perfect schone hokken, is de kwaliteit van het drinkwater veel belangrijker.water

Het dagelijks verschaffen van vers water is niet voldoende. De drinkflessen, schotels of nippels zijn broedplaatsen voor ziektekiemen. Ze moeten dagelijks worden schoongemaakt met een flessenborstel, spons of doek, en wekelijks worden gedesinfecteerd. Als dit niet regelmatig gebeurt, ontstaat er door de dagelijkse temperatuurschommelingen een dunne slijmlaag tegen de wanden, die zich vermengt met het water. Hierdoor raakt het verse water besmet, wat leidt tot platte mest bij vogels met alle gevolgen van dien. De oorzaak van dergelijke problemen kan niet altijd snel worden gevonden, en tegen die tijd is de vogel al in een vergevorderd stadium van bijvoorbeeld coccidiose, met alle gevolgen van dien. Blijf dus aandacht besteden aan de drinkflesjes en ontsmet ze regelmatig. Dit is een eenvoudige en kosteneffectieve methode met bijvoorbeeld Dettol of bleekmiddel, waardoor de flesjes grondig worden gereinigd en gedesinfecteerd.

Rood intensief

Hoewel we dit niet direct in verband kunnen brengen met voeding, is het wel van essentieel belang. Water is de eerste levensbehoefte voor zowel mens als dier, niet alleen als drinkwater, maar ook als badwater waarmee vogels hun verenpak in goede conditie houden. Bovendien dient het als transportmiddel voor voedsel.

Water is zo cruciaal dat vogels langer zonder voedsel kunnen dan zonder water. Probeer de vogels dagelijks schoon drink- en badwater te geven. Zelfs in de winter baden vogels, zelfs als er sneeuw ligt. Let wel op dat stilstaand water in drinkflessen, vooral bij warm weer, snel een broedplaats kan worden voor schadelijke bacteriën.