Verenplukken kan grotendeels worden voorkomen

Verenplukken kan grotendeels worden voorkomen.

Verenplukken is een bekend probleem voor veel kanariekwekers en het treft elk jaar veel liefhebbers. De frequentie kan per persoon verschillen, maar we hebben allemaal wel eens te maken gehad met gevallen van verenplukken, daar ben ik zeker van.

Waarom gebeurt dit en wat kunnen we eraan doen? Verenplukken kan om verschillende redenen ontstaan, elk met een andere oorzaak en vereisend een verschillende remedie, maar het moet snel worden toegepast. Als de juiste maatregelen worden genomen, kan verenplukken bijna volledig worden geëlimineerd.

De redenen voor verenplukken zijn divers.

 1. Overbevolking van volières of kooien
 2. Onjuist gemaakte, geplaatste of gemonteerde zitstokken
 3. Een gebrek aan aminozuren of andere voedingselementen in het dieet
 4. Vogels met bebloede veren niet onmiddellijk scheiden
 5. Een gebrek aan geschikt nestmateriaal
 6. Pastel- en/of ivoorkleurige vogels geplaatst bij andere kleurvariëteiten
 7. Verveling en onvoldoende afleiding voor de vogels
 8. Vogels van verschillende leeftijden in één volière of kooi
 9. Een erfelijke factor

Zoals je ziet zijn er verschillende oorzaken die aanleiding kunnen geven tot verenplukken.

Welke preventieve maatregelen kunnen worden genomen?

 1. Overbevolking Bij overbevolking hebben vogels onvoldoende vliegruimte en zitplaatsen, wat leidt tot gevechten met verlies van veren en veerpennen. Zorg ervoor dat je vogels voldoende ruimte hebben en scheid elke geplukte vogel zo snel mogelijk.
 2. Zitstokken De kans op verenplukken is groter wanneer zitstokken niet handig zijn om op te zitten voor de vogels. Controleer de diameter van de zitstokken. Zorg ervoor dat zitstokken op de juiste manier worden gemonteerd en geplaatst in broedkooien, zodat elke vogel zijn eigen plek heeft en de zitstokken voldoende uit elkaar liggen om te voorkomen dat vogels elkaar bereiken.Plaats de zitstokken ook zo hoog mogelijk. Vogels zitten graag hoog in de volière of kooi.
 3. Gebrek aan voedingsstoffen Verenplukken is veel minder waarschijnlijk wanneer een uitgebalanceerd dieet en natuurlijke vitamines worden verstrekt. Veerpennen bevatten aminozuren die zoet smaken en zeer aantrekkelijk zijn voor kanaries. Dit is de belangrijkste reden waarom verenplukken met alle gevolgen van dien zo snel uit de hand kan lopen.Zorg regelmatig voor een gevarieerd dieet en voldoende vitamines, en plaats eens per week een halve ui in je volière. Uien zijn een rijke bron van aminozuren. Ook kan een half voorgekookte aardappel helpen om het probleem te verlichten.
 4. Bloedige veren Zoals hierboven vermeld, vermenigvuldigt het probleem zich snel als aangetaste vogels niet onmiddellijk worden gescheiden van de gezonde.
 5. Gebrek aan nestmateriaal Normaal gesproken beginnen ouderlijke vogels met het bouwen van hun nieuw nest wanneer de jongen het nest verlaten en mooi zijn bekleed met een mooie veerjas. Als er een gebrek is aan geschikt nestmateriaal, worden de jonge vogels snel beroofd van hun donsveren, en tenzij er actie wordt ondernomen, verdwijnen ook de vlieg- en staartveren. Zorg dus voor voldoende verschillend nestmateriaal, zodat ze hun favoriete materiaal kunnen kiezen om op het juiste moment hun nest te maken.Normaal gesproken zal de hen stoppen met plukken nadat ze haar eerste ei heeft gelegd. Als je een broedkooi hebt met een aparte babykooi, wordt het nog eenvoudiger om het probleem volledig te vermijden. Je kunt ook de man weghalen zodra het tweede ei is gelegd. Een andere oplossing voor het probleem is om het nest met jongen in een grotere kooi te plaatsen met ongeveer 5 hennen die als pleegmoeders dienen. Zij zullen de jongen het meest effectief grootbrengen en voeden.
 6. Ivoorkleurige, pastel- en kuifvogels Veel kwekers weten dat sommige kanarierassen vatbaarder zijn voor verenplukken dan andere.Ivoor, pastel en in mindere mate de bruinen en de kuifjes. Ik weet niet waarom dit het geval is, maar ik zou aanraden deze variëteiten gescheiden te houden en niet te mengen met andere kleurvariëteiten in de volière.Als iemand weet waarom deze variëteiten vatbaarder zijn voor plukken, zou jouw input zeer op prijs worden gesteld.
 7. Verveling Deze oorzaak is eigenlijk een onderdeel van punt 1. Met voldoende en goede voeding, sepia, schelpengrit, natuurlijke vitamines, een ui per week, wat millet sprays, een stuk touw, kan verenplukken grotendeels worden voorkomen.
 8. Vogels van verschillende leeftijden Wanneer oudere en jongere onafhankelijke vogels samen worden gezet en de oudere vogels een nest willen maken maar er is geen nestmateriaal beschikbaar, zullen ze beginnen de veren van de jonge vogels uit te trekken. Het is altijd beter om vogels van verschillende leeftijden gescheiden te houden, maar houd ze zeker uit elkaar tijdens het broedseizoen.
 9. Erfelijke factoren Ondanks wat hierboven is geschreven, geloof ik dat verenplukken grotendeels erfelijk is. Het is daarom essentieel om verenplukkers in je stamboek op te nemen en ze weg te doen als verenplukken inderdaad een veelvoorkomend verschijnsel is geworden. Door dit te doen, heb je grotendeels een lastig probleem geëlimineerd.

Ik vertrouw erop dat door bovenstaande maatregelen te implementeren, verenplukken voor jou tot het verleden zal behoren. Als het toch aanhoudt, kun je er zeker van zijn dat je te maken hebt met een erfelijke factor.

Wout van Gils, Vertaald door Bernard Reinen, Bedankt Bernard.

More Articles

De kweek

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator Wanneer de vogels in goede gezondheid verkeren, zal de rui normaal en redelijk snel verlopen, maar het is essentieel om

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Fok tips door Wout van Gils

Vanuit zijn ervaring heeft Wout vastgesteld dat de mannetjes over het algemeen achterlopen op de hennen wat betreft de broedconditie. Daarom plaatst hij ze eerst

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Kuikens worden onafhankelijk

Men hoort vaak van kuikens die sterven als ze bijna onafhankelijk worden. Natuurlijk kan van zwakkere vogels worden verwacht dat ze sterven door natuurlijke selectie.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Artikel in vogelvreugd Wout Van Gils

Wout van Gils De Nederlandse vogelpublicatie “Vogelvreugd” heeft recentelijk het uitstekende werk van Wout van Gils erkend bij het opzetten van zijn website www.woutvangils.be, die

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator

Het Rui-seizoen als Krachtige Indicator Wanneer de vogels in goede gezondheid verkeren, zal de rui normaal en redelijk snel verlopen, maar het is essentieel om

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Fok tips door Wout van Gils

Vanuit zijn ervaring heeft Wout vastgesteld dat de mannetjes over het algemeen achterlopen op de hennen wat betreft de broedconditie. Daarom plaatst hij ze eerst

Done
ClosePlease login

No account yet? Register