Wat meer over roofmijten.( refona )

 

Refonabannerroofmijt 2Refonabanner

 


 

 

Hoe kan ik mijn vogels afhelpen van bloedluizen?
De vogelmijt, in de volksmond ook wel ‘bloedluis’ genoemd, komt in het algemeen voor bij vogelsoorten zoals duiven, kanaries en kippen.Het is een grote plaag, waarvoor maar weinig bestrijdingsmogelijkheden zijn. Als je op tijd bent, kun je je vogels toch nog redden van deze vervelende bloedzuigers!

Bloedmijten bij volièrevogels

Algemeen.
De vogelmijt (Dermanyssus gallinae deg.) is een ectoparasiet, die in de volksmond ook wel “bloedluis” wordt genoemd. In de professionele pluimveehouderij is het een grote plaag, waarvoor maar weinig bestrijdingsmogelijkheden zijn. Doordat de mijten veelvuldig bloed drinken krijgen de aangetaste dieren bloedarmoede en zijn ze veel vatbaarder voor ziekten. Ook is de mijt in staat om zelf ziekten over te brengen. De bloedmijt kan zich zeer snel voort te planten en kan daardoor uitgroeien tot een enorme populatie. Door de veelvuldige bloedafname leidt dit tot verzwakking van onze vogels, met als gevolg mogelijke sterfte.

Algemene kenmerken.
Een volwassen bloedmijt is ongeveer 1 mm groot, heeft 8 poten en is donkerrood van kleur.
roofmijt 3Per dag kan een vrouwtje 3 tot 7 eieren leggen, die ze verstopt is allerlei naden en kieren. Afhankelijk van de temperatuur komen de eieren na 1 à 2 dagen uit. Wanneer de omstandigheden niet ideaal zijn kunnen de eieren maandenlang blijven liggen. Ze komen dan pas uit wanneer het klimaat voor hen weer beter is. Op deze wijze kunnen de bloedmijten zonder problemen overwinteren. Voordat de mijt volwassen is doorloopt hij een aantal nimfenstadia, een larve die steeds een andere gedaante aan neemt. Bloedmijten kunnen maximaal een half jaar oud worden en kunnen maandenlang zonder voedsel leven.

ALS MEN MAAR WEET DAT EEN VROUWTJE IN HAAR 2 MAANDEN DURENDE LEVEN ONGEVEER 2500 EITJES OF MEER KAN LEGGEN !!
Leefwijze.
Ze leven in de directe omgeving van de vogels. Ze houden zich op in de voliere, waar ze zich overdag verstoppen in naden en kieren. Ze zijn lichtschuw en komen pas tevoorschijn als het donker is. Ze betreden dan hun gastheer en zuigen door middel van een speciale zuigsnuit, bloed af bij de rustende vogels. Ook in de broedblokken komen we ze veelvuldig in het nest en op de jonge vogels tegen.

 Symptomen
Wat moet je doen om op tijd bloedluis bij je vogels te signaleren? Controleer in ieder geval regelmatig het hok op de aanwezigheid van mijten door de naden en kieren goed te bekijken. De plaats die je goed in de gaten moet houden is de onderkant van de zitstok-uiteinden. Zo kun je in een nog redelijk vroeg stadium aantasting ontdekken. Als je vogels slachtoffer zijn van bloedluis, krijgen ze een bleke huid. Daarnaast leggen ze duidelijk minder of soms helemaal geen eieren meer en hebben vaak een scherp vooruitstekend borstbeen. Wanneer je deze symptomen herkent, is de aantasting serieus en is de hoogste tijd om in te grijpen.

Dood
Doordat de mijten veelvuldig bloed drinken, krijgen je aangetaste dieren bloedarmoede en zijn ze veel vatbaarder voor ziekten. Ook is de mijt in staat om zelf ziekten over te brengen. De bloedluis kan zich zeer snel voortplanten en kan daardoor uitgroeien tot een enorme populatie. Door de veelvuldige bloedafname leidt dit tot verzwakking van je vogels met eventueel de dood tot gevolg.

Zonder voedsel
Hoe kun je ingrijpen en de bloedluizen bestrijden? Het blijft een moeilijke opgave, maar niets is onmogelijk. Er zijn een aantal chemische bestrijdingsmiddelen in de handel, maar geen van allen werken ze afdoende. Het probleem is dat de eieren en de mijten voor langere tijd diep weg kunnen kruipen en zonder voedsel maandenlang kunnen overleven.

Roofmijt
Om het probleem echt goed aan te pakken kun je gebruik maken van roofmijten. De bloedluis staat namelijk op het menu van deze roofmijt. Ze kunnen, afhankelijk van de omstandigheden, vrij lang in een hok overleven. Intussen verorberen ze de aanwezige bloedluizen, die met huid en haar worden verslonden. De roofmijt zoekt zijn prooi op en laat hem geen moment met rust. Het is belangrijk om deze ‘kannibalen’ zo snel mogelijk na het constateren van een aantasting in te zetten. Zo voorkom je dat het aantal bloedluizen uitgroeit tot oncontroleerbare aantallen. En daarnaast eet de roofmijt niets anders dan de bloedluis. Als deze allemaal opgegeten zijn, is het dus ook einde verhaal voor de roofmijt.

 Phytoline p bevat de rode roofmijt Phytoseiulus persimilis. Deze roofmijt is een zeer actieve en vraatzuchtige spintbestrijder. Zij eet de spinteieren, larven en volwassenen. De roofmijt is blind en vind haar prooi op reuk en tast. Ondanks dat deze roofmijt niet kan vliegen is zij in staat zich spontaan in de kas te voorschijn te komen waar ze niet is uitgezet.De roofmijten zitten verpakt in een 30 ml kokertje met zaagsel als dragermateriaal. Deze formulering is speciaal ontwikkeld voor gewassen met kleine bladeren zoals bijvoorbeeld roos. Het zaagsel rolt namelijk niet van het blad waardoor er geen strooiverliezen ontstaan.

      Producteigenschappen:

          Per koker 150-200 hoopjes.

          Eenvoudig, secuur en snel uit te zetten.

          Zaagsel zorgt voor arbeidsbesparing van 40%.

          De heldere koker maakt het product makkelijk te beoordelen.

Gebruiksinstructie

          • Houdt het product koel tot gebruik.

          • Monteer na opening direct de doseerdop.

          • Zet de roofmijt uit in en om de spinthaard.

          • Strooi niet te dik maar verdeel de roofmijten in zo veel mogelijk hoopjes.

          • Zet de roofmijten op beschutte bladeren uit.

          • Draai de fles regelmatig tijdens gebruik.

 Bewaring en transport

          • Gebruik het product binnen 18 uur na ontvangst.

          Bewaartemperatuur 5-10°C.

          • De kokers horizontaal en donker bewaren.

Het product Refona.
Refona is een onderneming die zich richt op bestrijding van een aantal specifieke gezondheidsproblemen bij hobbydieren, zoals kippen, vogels, duiven en reptielen.
Gezondheidsproblemen die tot nu toe onoplosbaar leken lossen wij op met inzet van natuurlijke middelen. Hetbloedmijt bestrijden van die plagen met chemische middelen kent in de praktijk vele nadelen voor de aangetaste dieren. Anders is dat bij onze benadering: het inzetten van natuurlijke vijanden! Toegegeven: onze methode is niet zo gemakkelijk als het spuiten met een spuitbus. Vandaar dat het van belang is om u, als bezitter van de dieren, voor aanvang van deze methode van bestrijding goed op de hoogte te stellen van de leefwijze van de in te zetten predatoren.

Enerzijds om de werking van deze methode te begrijpen, anderzijds om de bestrijding zo effectief mogelijk te laten verlopen. Op deze website vindt u alle informatie over de aandoeningen en de bestrijding met het inzetten van hun natuurlijke vijanden. U vindt hier tevens een aantal uitgebreide gebruikershandleidingen, onderverdeeld naar de verschillende toepassingen.

Ten slotte kunt u op deze website het product bestellen. Zij zorgen voor behoud van kwaliteit van ons product bij het verpakken en verzenden. Dutchy’s® zijn roofmijten uit de familie Laelapidae en komen in Nederland vrij in de natuur voor. Ze leven in de grond en jagen daar op allerlei bodemorganismen. Wanneer we deze roofmijten uitzetten in dierenverblijven worden ze felle bestrijders van bloedmijten. Ze jagen de hele dag achter hen aan en doden ze om ze vervolgens op te eten. Het is een kwestie van tijd; de roofmijten komen vrijwel altijd als winnaar uit de bus.
Levenscyclus.
Dutchy’s® zijn roofmijten van ongeveer 1 mm groot. Ze hebben een druppelvormig lichaam, zijn licht van kleur en heel beweeglijk. Ze voeden zich met allerlei organismen, zoals de larven van kleine muggen, springstaarten en verschillende soorten mijten, waaronder ook bloedmijten. De eieren worden in de grond of op een andere geschikte plaats afgezet. Na enkele dagen komen hier de larven uit, die na een aantal vervellingen uiteindelijk volwassen roofmijten worden Dutchy’s® eten gemiddeld 5 bloedmijten per dag. Wanneer we ze tijdig in zetten zullen ze vaak de ontwikkeling van een plaag voorkomen.
Ze zijn ook in staat om flinke aantastingen te bestrijden, maar dan moeten er meerdere roofmijten worden uitgezet.Wanneer u Dutchy’s® heeft ingezet kan het zijn dat u gedurende een periode van een aantal dagen meer bloedmijten gaat waarnemen. Dit komt doordat de bloedmijten door de roofmijten uit hun schuilplaatsen worden verdreven. De roofmijten zullen echter achter hen aan blijven jagen waardoor dit effect na een korte periode weer verdwijnt. Dutchy’s® zijn tevens in staat een periode van voedselschaarste te overleven. Er vindt dan alleen geen voortplanting plaats. Ook eten ze elkaar op als dat nodig is. Ze doen niets met onze dieren. Bij blijvend voedselgebrek sterven ze na enkele weken uit.
Een volwassen roofmijt leeft gemiddeld 6 weken. 

Leefmilieu.
Dutchy’s® leven bij voorkeur bij een temperatuur van 15 tot 25 ºC. Wanneer de temperatuur onder of boven deze waarden komt gaan ze over in een rustfase. Ze wachten dan rustig af tot de omstandigheden beter worden en gaan dan vervolgens weer op jacht.
Wanneer de roofmijten aangeleverd worden zitten ze verpakt in een kunststof fles met daarin een hoeveelheid strooimateriaal. Er zijn  flesjes van 2500 stuks  (10 doseringen), 5000 stuks (20 doseringen) en 10.000 stuks (40 doseringen). Wanneer je dit materiaal met een loepje bekijkt zie je de roofmijten tussen de korreltjes bewegen. Het is de bedoeling dat dit strooimateriaal in kleine hoopjes op beschutte plaatsen in het dierenverblijf komt te liggen. In de eerste twee weken komen de roofmijten dagelijks terug in dit hoopje om elkaar te ontmoeten en te paren.

Tevens zitten er nog heel veel eieren en larven in dit materiaal die allemaal nog uit kunnen komen.

Dosering.
Wanneer u de roofmijten uitzet bij een lichte aantasting één hoopje strooimateriaal per vierkante meter voldoende.

Als er sprake is van een middelzware aantasting is het beter om twee, of als het om een ernstige aantasting gaat drie hoopjes per vierkante meter dierenverblijf neer te leggen. Deze hoopjes hoeven niet gelijkmatig over het gehele dierenverblijf te worden verdeeld. Langs de zijwanden is prima, als u zich maar aan de hiervoor genoemde doseringen houdt.
U berekend het aantal vierkante meters door de oppervlakte van de bodem en van minimaal 1 zijwand bij elkaar op te tellen.
Gebruik chemische middelen.  

Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen kort voor of na het inzetten van Dutchy’s® moet worden afgeraden. Deze stoffen werken nadelig op de populatieontwikkeling van de roofmijten en kunnen er zelfs voor zorgen dat deze geheel afsterven, zodra ze met de restanten van deze stoffen in aanraking zijn gekomen. Het is verstandig om na het gebruik van deze middelen een wachttijd van 6 weken in acht te nemen alvorens Dutchy’s® uit te zetten. Wanneer we nestjes ophangen in vooraf behandelde vogelkooien is dit geen probleem, als de nestjes dan maar onbehandeld zijn. Het is wel verstandig om de roofmijten dan alleen in de nestjes uit te zetten.

Dutchy’s bestellen? Ga naar de www.refona.nl site..

 Leveringsinfo

Bestellen.
Het bestellen van deze producten gaat heel eenvoudig. Naast de prijs van de producten worden de verzendkosten á € 5,75 automatisch bij het orderbedrag opgeteld. Wanneer uw orderbedrag hoger is dan € 100.- worden de producten franco geleverd. Zodra de order binnenkomt zenden zij u ter bevestiging een e-mail. 
Verzenden.
Zodra de bestelling en betaling binnen is duurt het maximaal 1,5 week voordat u de producten thuis ontvangt. Omdat het levend materiaal betreft worden de orders alleen in het begin van de week verzonden. Op deze manier zijn zij er zeker van dat uw bestelling voor het weekend wordt afgeleverd. Zij maken voor de verzending gebruik van een pakketdienst, die binnen 24 uur de bestelling op het opgegeven adres aflevert. In principe zullen de bestellingen dus altijd doordeweeks bij u worden aangeboden.
Zodra de orders verzonden zijn krijgt u hiervan via e-mail een bericht.  

Wat te doen na ontvangst van uw bestelling. Zodra uw bestelling is gearriveerd raden wij u aan om het materiaal zo snel mogelijk volgens de meegeleverde gebruikershandleiding uit te zetten. Deze handleidingen kunt u ook elders op deze site raadplegen. Lukt het uitzetten niet meteen, dan kunt u de flessen liggend op een donkere en koele plaats bewaren. Een temperatuur van 10 tot 15 ºC wordt aanbevolen. De meeste koelkasten staan afgesteld op een temperatuur van ca. 7 ºC, wat dus een aantal graden te koud is. Als dit de enige plaats is waar u ze kunt bewaren, kunt u ze het beste bovenin de koelkast en niet tegen de achterwand leggen. Op elke fles zit een klein stickertje met daarop de uiterste gebruiksdatum vermeld. Tot deze datum kunt u het materiaal bewaren.
Wanneer wordt er niet geleverd. Als in de winter de buitentemperatuur onder 0 ºC komt of wanneer in de zomer de buitentemperatuur boven de 23 ºC graden uitstijgt wordt er niet geleverd. Onder deze omstandigheden kunnen wij de kwaliteit van het materiaal niet voldoende garanderen. In een dergelijk geval verzamelen wij de orders tot de omstandigheden voor verzending verbeterd zijn. Via de nieuwsrubriek op hun site zullen zij u hiervan op de hoogte houden. 

NieuwsZwarte luis .

De Ornithonyssus bursa, beter bekend als “zwarte luis” of “Noorse luis” is bezig om zich flink te verspreiden. In de afgelopen drie jaar is hij steeds vaker aangetroffen bij met name kanariefokkers. Ook andere vogels ondervinden last van deze parasitair levende mijt. In 2006 is hij zelfs bij een aantal professionele pluimveebedrijven aangetoond. De vogelmijt (ornithonyssus bursa) is net als de bloedmijt een ectoparasiet, die alleen aan de buitenzijde van zijn gastheer leeft. Hij is afkomstig uit de tropische gebieden en is waarschijnlijk met import materiaal in onze streken terecht gekomen. Hij bezorgt met name kanariefokkers grote problemen tijdens de broedperiode. Opvallend is dat hij zich met name in het voorjaar en vroege zomer laat zien. Daarna worden de aantallen minder en aan het einde van de zomer wordt hij vrijwel nergens meer aangetroffen. Hieruit valt op te maken dat hij het vooral op de nestjongen heeft gemunt en blijkbaar niet goed in staat is om zich met behulp van volwassen dieren in leven te houden.Doordat de mijten zich massaal op de nestjongen werpen om hen bloed af te nemen verzwakken deze zeer sterk en treed meestal na een aantal dagen de dood in. Er zijn maar weinig nestjongen die een dergelijke aanval overleven. Ook is deze mijt in staat om ziekten over te brengen.

Wat meer over de roofmijten .

Ten slotte ondervind ook de dierenliefhebber zelf last van deze mijt. Tijdens het verzorgen van de vogels komt hij op ons lichaam terecht en prikt ons aan. Hij spuit dan een geringe hoeveelheid speeksel in onze huid waardoor er kleine rode en jeukende vlekjes ontstaan.Mensen die hier overgevoelig voor zijn kunnen er soms vrij ernstige klachten aan overhouden in de vorm van sterk irriterende huiduitslag.
U herkent deze mijt aan zijn plotselinge massale aanwezigheid zodra er jonge vogels uit het ei zijn gekropen. Opvallend is dat ze in de periode vlak daarvoor bijna niet te vinden zijn. Het lijkt er soms wel op dat ze zodra er jongen zijn massaal tot leven komen. Wanneer u een nestje heeft vast gepakt lopen de mijten zigzag met grote snelheid over uw handen en voelt u ze overal kriebelen. Ze zijn heel klein en hebben, wanneer u ze goed onder een vergrootglas bekijkt, een zwarte tekening op hun lijf wat wel iets weg heeft van een spinnetje.
Zodra u deze mijten heeft gevonden is het belangrijk om in alle nesten Dutchy’s® uit te zetten.

Is roofmijt dan echt de oplossing?

Dutchy’s zijn een goede aanrader: maar ze lijken meer gebruikelijk voor de industrie

Frontline of een ander bekend middel gaan gebruiken.(bio mite ofzo)


Heb een heel dun laagje frontline in een bakje gedaan en daar de slang even door laten glijden zodat het goed in de schubben op de buik kwam.
Vervolgens heb ik de bak ingespoten met frontline (zorg wel dat je de eventuele planten en ZEER belangrijk de waterbak eruit haalt)  De bodembedekking (houtsnippers) heb ik gelijk vervangen.
Laat de bak even luchten voordat je de slang er weer terug indoen….die frontline slaat anders zeer op de adem. Na 1 week was de bloedmijt weg en heb ik waterbak en beplanting er weer ingedaan en het was over. Mocht de mijtbesmetting dusdanig ernstig zijn zou ik deze behandeling na 1 week nog eens herhalen

Een tijdje geleden kreeg ik ook weer eens gratis bij een nieuwe slang wat bloedmijt mee. aangezien het nog in het vroege studium was en de mijten maar in zeer kleine getallen aanwezig waren en het dier in dat terrarium heel erg stressgevoelig is dacht ik, laat ik eens die dutchy’s proberen. aangezien er al jaren succesvol gebruik word gemaakt van parasieterende insecten in de kassenbouw waar is het dan niet in een terrarium te gebruiken.Mijn bevindig hierop is: perfect! De bloedmijten waren binnen no-time foetsie!
het grootste voordeel: je dieren lopen totaal geen vergiftigingsgevaar en stress Oplopen.
 De middelen die genoemd worden komen beiden uit de groep insecticiden. Pyrethrinen zijn organische fosforverbindingen die ingrijpen op de zenuwbanen van het insect. Ze onderbreken de prikkeloverdracht, waardoor het slachtoffer ongecontroleerde bewegingen gaat maken en op den duur sterft.Frontline is een middel wat in principe door het insect moet worden opgenomen. Het is een maaggif. Bij honden en katten kan je het met een pipetje in de nek spuiten. Het wordt dan opgenomen in de bloedbaan en elke luis, vlo of teek die van zijn bloed drinkt legt het loodje.
Het is heel belangrijk om je aan de dosering te houden. Over het algemeen is dit afhankelijk van het lichaamsgewicht. Wanneer het dier te veel in de bloedbaan krijgt zal hij er ook zelf last van ondervinden. Dit zal zeer waarschijnlijk het probleem zijn geweest bij de genoemde sterfgevallen.

Beide middelen hebben het nadeel dat ze geen eieren en larven doden. Ten eerste bevinden deze zich niet op het dier en ten tweede werkt het middel alleen via de maag, en eieren en larven eten niet.
Toch kunnen we wel goed gebruik maken van deze stoffen. Wanneer de aantasting van bloedmijten hoog is kan het zinvol zijn om een slang met frontline te behandelen en het terrarium met roofmijten. Zo pak je het probleem van twee kanten aan. Dit is alleen zinvol bij een echte zware aantasting. In alle andere gevallen zullen de roofmijten het voor je oplossen. Pyrethrinen zijn ook dodelijk voor de roofmijten, dus hou daar rekening mee.
Ten slotte is het belangrijk om te weten dat beide middelen niet bedoeld zijn voor het bestrijden van mijten, maar voor insecten. Het veelvuldig gebruik hiervan werkt resistentie van de mijten in de hand, waardoor de werking van de middelen op den duur af zal nemen.

Een vraag die we ook veelvuldig krijgen is of de roofmijten wel veilig zijn voor de reptielen.
Ook al zou de roofmijt een reptiel aan willen prikken, dan kan hij dit niet. Zijn kaken zijn hier niet voor uitgerust. Een bloedmijt heeft een sterke steeksnuit die hij door de huidcellen van zijn gastheer kan steken, zodat hij de bloedbanen kan bereiken. Een roofmijt kan dit niet en zal dus nooit een nadelig effect kunnen hebben op het dier.

Samenvattend:

Roofmijt is een prima alternatief.

Er zijn nadelen.

Het schijnt dus alleen te werken bij temperaturen tussen de 0 en 23 graden.

Het werkt niet goed in combinatie met andere insecticiden omdat deze ook de roofmijt doden.

De levering is belangrijk. Je moet de dutchy’s namelijk bestellen je kunt ze niet op voorraad houden. De bestelling moet er dan wel snel zijn. E -mail wout@woutvangils.be

 

 

More Articles

De verzorging

Behandelen Lumps knobbel is mogelijk

Beste Wout, Ik heb je bericht over de lumps bij kanaries op internet gelezen. Als beginnende volière-houder heb ik hoogstwaarschijnlijk een kanarie met lumps gekocht.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Ingestuurde berichten

Hoe herken ik meestal de man of pop

Herkennen van het geslacht: Man en pop. Voor veel kanariekwekers is het meestal vrij eenvoudig om het geslacht te herkennen. Vaak geeft de kleur of

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De kweek

Onderstaande serie artikelen van onze vriend Wout van Gils

De volgende reeks artikelen van onze vriend uit België is bijzonder relevant voor onze fans op dit moment van het jaar. De website van Wout

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Erfelijkheid en andere

Goed om dit te weten – Vererving

  Vererving Over vererving wordt in veel boeken wel iets geschreven, maar het blijft voor veel mensen een lastig onderwerp. Op deze site proberen we

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Behandelen Lumps knobbel is mogelijk

Beste Wout, Ik heb je bericht over de lumps bij kanaries op internet gelezen. Als beginnende volière-houder heb ik hoogstwaarschijnlijk een kanarie met lumps gekocht.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Ingestuurde berichten

Hoe herken ik meestal de man of pop

Herkennen van het geslacht: Man en pop. Voor veel kanariekwekers is het meestal vrij eenvoudig om het geslacht te herkennen. Vaak geeft de kleur of

Done
ClosePlease login

No account yet? Register