Bodem roosters in kweekkooien.

birdsupplyBakker-kooien-4-delig-247x300Bodem roosters. in je Bakker kweekkooien.                                                                      Wout van Gils.

Dit artikel schrijf ik om toch de grote voordelen voor op de eerste plaats de vogels ,en op de tweede plaats voor de kweker optimaal zijn. Niet dat deze bodemroosters iets nieuws is nee ze zijn er al langer denk ook maar eens aan de draadkooien .Maar misschien zijn er veel kwekers die niet direct de voordelen zien ,of nog even tegen de kosten aanzien. Daarvan kan ik je al melden dat de kosten er zeker zijn maar wel op korte termijn zijn terug verdiend ,incl een veel betere hygiëne voor de vogels met veel minder kans op darmstoornissen ,en of andere ziekten.Durf bekennen dat ik er eerst ook tegen opzag maar ik zag zeker al bij vele topkwekers de voordelen ervan die ik nu zelf ook ondervonden heb .Ook had ik het probleem dat ik het afval van mijn kweekkooien niet meer  op het stort bij het afval groen mocht deponeren ,maar hiervoor op een nadere te betalen plaats moest achter laten ,ook weer kosten op niets. Dus na mijn investering  in  2005 van  45 kooien  Was ik er vrij snel van  overtuigd van het grote voordeel van deze bodemroosters . Dit voor de vogels , voor het gemak van zuiver maken in tijd en verwerking ,en op langere termijn zeker kostenbesparend. 

De Voordelen.

  1. Zeer grote voordelen voor hygiëne in de kweekooien. Veel minder darmstoornissen en andere infectie,s
  2. Afval zaad eivoer en andere ,vallen op de bodem als ze het niet opeten ,en kunnen het later niet oppikken als het  Bv na een dag wat verzuurd zou zijn ,met grote kans op darmstoornissen enz.
  3. Kooien zijn nu op een record tijd zuiver gemaakt .
  4. De mest valt  op praktisch volledig door de rooster ,goed voor hygiëne en andere .
  5. Badwater geven leg er een stukje dweil in op maat geknipt en je kooien worden op de bodem ook niet nat ,en is snel uit te wisselen. bodemrooster1
  6. Geen zand meer nodig  bij mij ging het op 3 zakjes zand per week tel maar uit !!!!
  7. Ik leg nu kranten onder de bodemroosters ,kosten niets ,en je hebt er genoeg als je ze verzameld die er in je brievenbus vallen .
  8. Roosters zijn zeer snel zuiver door er met een stukje staalborstel over te gaan ,in de praktijk blijkt dat dit maar eens in de  3 weken hoeft te gebeuren ,omdat de mest er bijna volledig doorvalt.
  9. Als ik mijn kooien zuiver maak gaat het vuile krantenpapier gewoon met het huisvuil mee ,hoef niet meer naar het stort te rijden ,en ook niet meer te betalen om het daar te laten.
  10. Bij het zuiver maken van de laden vliegen er geen jonge en of oude vogels er onderdoor.

 Je ziet beste kwekers niets dan voordelen ,en de kosten zijn zo goed als op een jaar terug verdiend .Met daarbij een groot voordeel de vogels kunnen nooit bij verontreinigd  verzuurd zaad of eivoer en of andere . In elke bestaande kweekkooi zijn deze rooster met een kleine aanpassing in te bouwen ,ik raad iedereen aan dit eens te proberen met enkele kooien ,je zult snel overtuigd te zijn . De roosters zijn ook op maat te bestellen ,Advies neem roestvrij stalen roosters .Ik zie sommige kwekers zich al afvragen ,zijn er dan geen nadelen ??? Nee eigenlijk kan ik er geen opnoemen of toch  enkele kleintjes dan deze zijn  : 

Bij het geven van nestmateriaal valt er wel wat door de roosters ,maar als je dit regelmatig er uit haalt is dit terug te gebruiken ,maar de hoeveelheid en de kosten hiervan zijn te verwaarlozen.
Als er een jong uit het nest valt zal het misschien iets eerder dood zijn als voorheen ,als men dit niet tijdig opmerkt ,maar dit is met de gewone zand lade ook..
Er zal iets meer zaad verloren gaan daar het gemorste zaad door de roosters op de bodem van de kooi valt en de vogels er niet meer aankunnen .Maar er is een oplossing voor de voederautomaat je ziet deze ook al regelmatig in de kweekkooien.

Opmerking : 

Een groot aandacht punt bij bodemroosters is wel het steeds ja altijd beschikbaar hebben van vogelgrit maagkiezel en mineralen ,hier mag de aandacht nooit verslappen ,Ik meng deze door elkaar en wekelijks doe ik deze bijgeven ,dan zijn er totaal geen problemen .Maar ook dit mag bij kooien zonder bodemroosters nooit ontbreken .Maar de aandacht bij kooien met bodemroosters is veel groter dan bij kooien zonder. Blijf hier waakzaam bij. 

Tip :

In kunststof kweekkooien ,is de hoogte van de zandlade  ongeveer 6 cm daarop ligt het bodemrooster ,als er veren pikkers zijn kun je zelf overwegen de jongen enkele dagen  onder de bodemroosters te plaatsen ,de jongen worden gevoerd ,en het verenpikken is bijna te verwaarlozen.  

Besluit :

Ik ben bijna zeker dat iedere kweker die dit heeft gelezen zich afvraagt is dit ook niet iets voor mij ..Ik ben er van overtuigd ,en al vele voor mij ,zoals ik al vermelde neem een proef snel zul je overtuigd zijn van de voordelen en het gemak niet allen voor je zelf maar nog meer voor de gezondheid van de vogels. Wacht niet te lang met deze aanpassing ,een kleine investering is het ja ,maar deze is op een jaar terug verdiend ,en wat te denken van de gezondheid van onze vogels . De Roestvrij stalen voorfronten en uiteraard ook de kooien zijn te bestellen  ook op maat gemaakte bodemroosters en ook in roestvrij staal.in alle maten of ze worden gemaakt voor u op maat.

More Articles

De verzorging

Behandelen Lumps knobbel is mogelijk

Beste Wout, Ik heb je bericht over de lumps bij kanaries op internet gelezen. Als beginnende volière-houder heb ik hoogstwaarschijnlijk een kanarie met lumps gekocht.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De medicatie

Megabacteriën – Wat nu?

Megabacteriën – Wat nu? Een vreselijke en tot voor kort moeilijk te behandelen ziekte, genaamd megabacteriën, komt voor in veel van onze volières. De naam

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Rui en daglichtlengte zijn van groot belang

Ruien en daglengte zijn cruciaal. De lengte van de dag is cruciaal in het rui-proces. Iedereen die vogels houdt, weet dat vogels ruien na de

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Allerlei

Voedingsstoffen erg belangrijk.

Voedingstoffen niet vergeten. Koolhydraten vormen een belangrijke energiebron waar de vogel door middel van verbranding gebruik van kan maken. Een overschot aan koolhydraten wordt opgeslagen

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Behandelen Lumps knobbel is mogelijk

Beste Wout, Ik heb je bericht over de lumps bij kanaries op internet gelezen. Als beginnende volière-houder heb ik hoogstwaarschijnlijk een kanarie met lumps gekocht.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De medicatie

Megabacteriën – Wat nu?

Megabacteriën – Wat nu? Een vreselijke en tot voor kort moeilijk te behandelen ziekte, genaamd megabacteriën, komt voor in veel van onze volières. De naam

Done
ClosePlease login

No account yet? Register