De eumo.

 

Kijk en vergelijk

De eumo :                                                            Wout van Gils.
ALGEMEEN :
De werking van de eumofactor belet het optreden van de bruine phaeomelanine en reduceert licht de eumelanine waardoor de ogen zwak rood gekleurd zullen zijn.De oogkleur is merkelijk minder rood bij de vogels uit de zwartreeks.
Een geconcentreerde ligging van de eumelanine rond de schacht van de veren, doch minder geconcentreerd dan bij de topaasmutatie.
Ook de buitenrand is kleurloos door de afwezigheid van de bruine phaeomelanine.
Dus centraal gelegen eumelanine en heldere omzoming.
De schacht van de veren is licht gepigmenteerd wat duidelijk zichtbaar is in de vleugel en staartpennen.
Bruin geel eumo intensiefDe schacht van de vleugeldekveren kan soms kleurloos zijn.Indien al deze kenmerken niet duidelijk aanwezig zijn moet de vogel hiervoor bestraft worden met puntenaftrek op melaninebezit.De bestreping vertrekt op de kop en is duidelijk zichtbaar in rug en flanken volgens dezelfde normen als bij de overeenkomstige klassieke vogels.
Deze mutatie komt voor met witte, gele of rode grondkleur.Deze met geel of rood kunnen gecombineerd zijn met de ivoor en/of mozaiëkfactor.Deze met witte grondkleur komt voor met de dominantwit of recessieffactor en er wordt geen onderscheid gemaakt tussen schimmel of intensief.

We onderscheiden de zwart, bruin en agaateumo.
– Bij schimmelvogels heldere en egale grondkleur, egale schimmelverdeling, bestreping mag iets breder zijn dan bij de intensieve vogels.
– Bij intensieve vogels diepe heldere grondkleur en zonder schimmel, de grondkleur is lichter dan bij de overeenkomstige klassieke vogels.
– Bij mozaiëkvogels vragen we het beschreven mozaiëkpatroon.
– Snavel, poten en nagels zijn éénkleurig en in harmonie met de kleur van de bestreping.
– De eumofactor vererft onafhankelijk recessief.