Gekiemde Zaden Maken

geweekt20zaad

Gekiemde Zaden Maken:

Met kiemzaad moet je erg voorzichtig zijn omdat er zich heel snel schimmels op het kiemvoer kunnen ontwikkelen. Deze schimmels zijn vaak niet met het blote oog te zien. De meningen over de toegevoegde waarde van vers kiemzaad zijn verdeeld. Als je mijn artikels hierover leest, ben ik ook niet direct een voorstander van kiemzaad. Maar toch kan het mits een zeer goede discipline met het aanmaken en voeren hiervan.

Er zijn mensen die beweren dat de vitaminen die de vogels tot zich nemen door kiemzaad te eten beslist niet meer zijn dan de vitaminen die de vogel binnen zou krijgen bij het eten van verse groenten zoals sla, boontjes, enzovoort. Anderen beweren juist dat door het kiemproces een explosie aan goede vitaminen en mineralen in de kiem vrijkomt die, mits op de juiste manier aan de vogel verstrekt, ontzettend gezond zijn.

De meeste vogels zijn gek op kiemzaad, maar ze moeten het vaak wel eerst leren eten!

Waarom Gekiemde Zaden Geven?

Niet voor niets wachten heel veel kromsnavels met het broeden op de regenperiode. Tijdens de regenperiode vinden de vogels volop gekiemde zaden die ze graag aan hun jongen voeren. Gekiemde zaden bevatten 2 tot wel 7 keer zoveel vitaminen, eiwitten en mineralen als gewone zaden. Bovendien bevatten gekiemde zaden veel minder vetten.

kiemzaadKiemzaad Kun Je Zelf Maken:

De basis is natuurlijk goed en niet al te oud kiemzaad. Verse kiemzaden kiemen snel en bijna allemaal. Bij oude zaden (meer dan 6 maanden oud) kunnen de kiemresultaten tegenvallen. Je kunt eventueel ook gewoon zaadvoer nemen en laten kiemen (test gelijk hoe vers het zaadvoer is). Ook duivenvoer is vaak een goed en goedkoop kiemzaad.

Was de zaden grondig en leg ze gedurende ongeveer 24 uur volledig onder water op een donkere plaats. De zaden kunnen zich dan goed volzuigen met vocht zonder te ontkiemen. Doe de zaden in een fijne zeef en spoel ze grondig af met koud water. Laat de zaden (eventueel in de zeef) bij kamertemperatuur en daglicht kiemen. Nooit in direct zonlicht; spoel de zaden zo nu en dan even met lauw water af (ongeveer 3 keer per dag).

Zodra de zaden kiemen, zie je witte puntjes (zaadspruiten). Laat die niet te ver doorgroeien, want de kracht zit juist in die witte spruiten. En hier gaat het vaak mis! Het is heel belangrijk dat de gekiemde zaden heel goed gespoeld worden, want er kunnen zich heel makkelijk schimmels op de gekiemde zaden ontwikkelen. Schud na de laatste spoelbeurt het overtollige water uit de zaden en laat het geheel uitlekken op keukenpapier; dep eventueel met extra keukenpapier de kiemen droog.

Wil je eventuele bacteriën- en schimmelgroei actief tegengaan, dan kun je 5 minuten voor het spoelen de kiemen inspuiten met wat “appelazijn”. Appelazijn doodt de bacteriën en schimmels die eventueel op de kiemen aanwezig zijn. Spoel daarna de zaden nog even met schoon water. Het azijn doodt niet alleen de bacteriën maar remt ook het verdere kiemproces af. Plaats het dan in de koelkast.

De vers gekiemde zaden kun je zonder problemen ruim twee dagen in de koelkast bewaren. Invriezen is ook mogelijk; als je de kiemen in een dunne laag op een platte plaat invriest en tussendoor even met de vork losmaakt, kun je de ingevroren kiemen naderhand in een diepvriesdoos stoppen. Naar behoefte kun je er dan kiemen uithalen. Ingevroren kiemzaad altijd volledig ontdooid en op kamertemperatuur aan de vogel(s) serveren. Ongeveer 3 uur het niet opgegeten kiemzaad weghalen en weggooien. Eventueel kun je dit kiemzaad nogmaals goed spoelen en in het laatste spoelwater wat appelazijn toevoegen. De hoeveelheid die je de vogel geeft, is afhankelijk van hoe graag hij het eet… Niet alle zaden kiemen even snel, maar geweekte zaden zijn ook prettig en gezond eten voor de kromsnavel en andere.

Kiemzaden Kun je Op Verschillende Manieren Serveren:

  1. Zaden die na een aantal uren weken geweeld zijn.
  2. Zaden deels gekiemd met 1 tot 2 mm lange kiemen (heel gezond).
  3. Zaden met grote kiemen van 1 tot 1 1/2 cm lengte (veel voedingswaarde verloren gegaan).

Tips:

  • De gekiemde zaden moeten fris ruiken! Verzuurde zaden kun je beter weggooien!
  • Geef altijd te weinig kiemzaad aan de vogels! (doordenkertje!)
  • Lange doorgeschoten kiemen kun je beter weggooien.

Andere Handige Manieren: Doe vers duivenvoer of kiemzaden in een oude nylonkous en week het gedurende 24 uur. Spoel de geweekte zaden in de nylonkous grondig schoon. Hang de nylonkous met de vochtige geweekte zaden net boven de bodem van een afgesloten emmer; het uiteinde van de nylonkous wordt door het deksel van de emmer vastgeklemd. Oude jam- of pindakaaspotten met als deksel een stuk nylonkous of horrengaas zijn ook handig. Met een stevig elastiek kun je het gaas prima vastmaken, of je maakt een of meerdere gaten in het deksel met tussen het deksel en de pot wat gaas geklemd. Het voordeel van dit systeem is dat je heel handig de zaden kunt spoelen en daarna zet je eenvoudig de pot op z’n kop weg. Maar de te koop zijnde kiemzaadbakjes zijn ook zeer aan te bevelen.

Veronderstelde Voedingswaarde van Verse Kiemen (1 tot 2 mm):

  • Na 24 uur weken zit het zaad vol licht verteerbare suikers en eiwitten.
  • Zodra de kiem net zichtbaar is, is er een verhoogde concentratie van: vitamine C, vitamine B2 B5 B6, vitamine D, ijzer, magnesium, koper, calcium en fosfor.

Wout van Gils

More Articles

De verzorging

Behandelen Lumps knobbel is mogelijk

Beste Wout, Ik heb je bericht over de lumps bij kanaries op internet gelezen. Als beginnende volière-houder heb ik hoogstwaarschijnlijk een kanarie met lumps gekocht.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De medicatie

Megabacteriën – Wat nu?

Megabacteriën – Wat nu? Een vreselijke en tot voor kort moeilijk te behandelen ziekte, genaamd megabacteriën, komt voor in veel van onze volières. De naam

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Rui en daglichtlengte zijn van groot belang

Ruien en daglengte zijn cruciaal. De lengte van de dag is cruciaal in het rui-proces. Iedereen die vogels houdt, weet dat vogels ruien na de

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

Allerlei

Voedingsstoffen erg belangrijk.

Voedingstoffen niet vergeten. Koolhydraten vormen een belangrijke energiebron waar de vogel door middel van verbranding gebruik van kan maken. Een overschot aan koolhydraten wordt opgeslagen

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De verzorging

Behandelen Lumps knobbel is mogelijk

Beste Wout, Ik heb je bericht over de lumps bij kanaries op internet gelezen. Als beginnende volière-houder heb ik hoogstwaarschijnlijk een kanarie met lumps gekocht.

Done
ClosePlease login

No account yet? Register

De medicatie

Megabacteriën – Wat nu?

Megabacteriën – Wat nu? Een vreselijke en tot voor kort moeilijk te behandelen ziekte, genaamd megabacteriën, komt voor in veel van onze volières. De naam

Done
ClosePlease login

No account yet? Register